Blogi: Arto Luukkanen, ti 29.05.2018 10:49

EU hajoaa etelästä käsin? Ja meidän hallitus seuraa perässä

Onko mahdollista, että Italian uusi hallitus ja sen epätavalliset vaalivoittajat murentavat EU:n ja euroalueen?

Hallitus syntynee vaikeiden neuvotteluiden jälkeen, joissa olivat mukana viiden tähden perustaja Beppe Grillo sekä liikkeen varsinainen puoluejohtaja Luigi di Maio.

La Ligaa edusti sen johtaja Matteo Salvini. Kulisseissa hääräili myös Ligan kumppanipuolueen johtaja, vanha Silvio Berlusconi. Kokoomushallituksen hallituksenmuodostajaksi ja tulevaksi pääministeriksi tuli professori Giuseppe Conte. Riippumattoman mutta viittä tähteä lähellä olevan professori Conten pääministeriys oli siten kompromissi.

Hallituksen merkityksellisyys on siinä, että se on järkyttänyt Euroopan ja maailman rahamarkkinoita uusilla avauksilla. Uusi hallitus on periaatteessa valmis sopivalla hetkellä luomaan oman minirinnakkaisvaluutan. Se haluaisi myös leikata velkoja, laskea eläkeikää ja luoda tasaveron sekä tuoda italialaisille tuntuvan korotuksen työttömyyskorvauksiin ts. luoda kansalaispalkan.

Mutta millä rahalla ja miten tämä on mahdollista? Onko edessä Euroalueen vallankumous? Pakotetaanko Italia irti eurosta? Pystyykö se pakottamaan muut maat antamaan anteeksi sen velkoja?

Italia ensin! Markkinoita vastaan!

Italian presidentti Sergio Mattarella antoi pääministerin viran Contelle 23.5.2018. Uudesta pääministeristä syntyi heti skandaali: väitetään, että hän on kaunistellut omaa akateemista CV:tään. Presidentin oli kuitenkin taivuttava sillä Italia oli ollut ilman enemmistöhallitusta jo yli 80 päivää. Näin Italia sai hyvin euroskeptisen ja omapäisen hallituksen. Ensimmäisessä virallisessa puheessaan pääministeri Conte totesi puolustavansa italialaisia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. 

Ministerilistaa ei ole vielä julkaistu, mutta on puhuttu siltä, että erityisen pakolaiskriittisestä Salvinista on tulee ilmeisesti uuden hallituksen pakolaispolitiikasta vastaava sisäministeri ja Luigi di Maiosta tulee ”työ- ja kasvuministeri”. Talousministeriksi on kaavailtu EU:n kovaa kriitikkoa ja taloustieteilijää Paolo Savonaa. Tämä 81 vuotias entinen teollisuusministeri on toiminut myös Italian pankissa. Presidentille näin raskaan sarjan eurovastustaja, joka on avoimesti arvostellut Saksan talouspolitiikkaa ja euron valuvikoja, olisi myrkkyä.

Markkinavoimat on nyt syystä ymmällään. Talouselämä on todella huolissaan euroalueen tulevaisuudesta.

Pelästyksen aiheutti aluksi se, että julkisuuteen vuosi uuden hallituksen ohjelmaluonnos, jossa se aikoi aluksi esitellä euroeron, EU-sopimuksen uudelleenkäsittelyn, sekä 250 miljardin euron suuruisen velkaerän anteeksiantamisen. Vaatimuksissa oli myös Italian maksuosuuden uudelleenneuvottelu EU:n kanssa. Vaalivoittajat halusivat myös jättää Venäjän-pakotteet, ja omaksua aivan uuden maahanmuuttopolitiikan – Italiasta on karkotettava yli puoli miljoonaa laitonta siirtolaista. Samaan aikaan italialaisten veroja piti laskea ja lopuksi: kaikki italialaiset saisivat 780 euron suuruisen kansalaispalkan.

Markkinat paniikissa

Markkinat villiintyivät näistä ehdotuksista. Maan 10 vuoden lainamarginaalit nousivat salamannopeasti ja Euroopan bondimarkkinat menivät sekaisin siitä ajatuksesta, että Italian velkoja annettaisiin anteeksi.  Uuden hallituksen ohjelmapaperi mitätöitiin nopeasti julkisuudessa ja kerrottiin, että kyse on vanhasta suunnitelmasta. Vahinko oli jo tapahtunut.

Suunnitelman järkyttävyys oli siinä, että Italia on EU:n kolmanneksi suurin talous. Nyt kyseessä ei ole pieni Kreikka vaan suuri EU:n perustajavaltio. Italian uusi hallitus järkyttää eurojärjestelmän perusteita ja koko EU:n olemassaoloa.

Uutiset Italian shokkihallitusohjelmasta eivät ole vielä vaikuttaneet euron ulkoiseen arvoon. Markkinat uskovat tässä vaiheessa, että Saksa ei sallisi uuden hallituksen haluamaa velkojen anteeksiantoa.

Kaikki odottavat nyt uuden hallituksen nimittämistä ja sitä, että mitä se todella tekee? Ovatko lupaukset pohdinnat euroerosta ja rinnakkaisvaluutasta vain propagandaa  -aikooko se Italia tosiaan asettaa omat etunsa EU:n etujen edelle?

Italian velat saataviksi?

Euroopan talouselämä on varpaisillaan erityisesti siksi, että uusi hallitus on uhannut ottaa käyttöön oman “sisäisen valuuttansa, jolla olisi mahdollisuus maksella takaisin vanhoja velkoja”.

Tällainen ”rinnakkaisvaluutta”, uusi Italian liira merkitsisi vallankumousta euroalueella. Italialle se merkitsisi ”valtionkonkurssia”. Se tulisi kysymykseen, jos Euroopan keskuspankki ja yksityiset suurpankit ryhtyisivät painostamaan hanojen kiinnipanolla.

Toisaalta se merkitsisi mahdollisuutta uuteen alkuun; se auttaisi Italian talouden vientiä ja merkitsisi sille mahdollisuutta nauttia hetken euroalueen eduista ja samaan aikaan oman valuutan keinottelun mahdollisuudesta. Se myös tarjoaisi mahdollisuuden pitää valtion ja pankkien maksupalvelut toiminnassa ulkoisen kriisin aikana.

Ehdotus on hämmentävä. Voiko itsenäinen maa todella ottaa itselleen oman valuutan? Maksaisiko sen velkansa näillä ”liiroilla”? Mutta sietäisivätkö muut euromaat, erityisesti tarkan fiskaalin kurimestarina esiintyvä Saksa tällaista? Toisaalta euroalueesta ei voi laillisesti erottaa ketään ja omavaltainen suuren jäsenen ulosheittoyritys voisi helposti johtaa koko euron tuhoon.

Olisi myös täysin selvää, että pakkotoimet Italiaa kohtaan irrottaisivat sen euroalueesta. Kun yksi lähtee niin muiden maiden sitoutuminen euroon ja ennen kaikkea yhteiseen velkaan syvenisi. Naru Suomen kaulassa kiristyisi. Me maksaisimme ja Jutan miljardin takuutukset olisivat lastenleikkiä sen rinnalle.

Kyse olisi samaan aikaan helposta hokkuspokkuksesta mutta myös tervehdyttävästä tapahtumasta. Velkatalouksien ei voida sallia kasvavan ikuisesti – ne on joskus maksettava takaisin tai sitten mitätöitävä.

Italian helppo pääsy irti omista velvoitteistaan voisi merkitä sitä, että euroalueen kaatumista tai että siitä jäisi jäljelle vain ns. Pohjoinen alue – Saksa, Suomi, Alankomaat, Luxemburg ja mahdollisesti myös vielä Baltian maat, Belgia ja Ranska.

Italian luova kaaos

Kyse olisi luovasta kaaoksesta, joka heiluttaisi ennen kaikkea EU:n sisäistä rakennetta. Samaan aikaan kun Saksa ja Ranska varustautuvat uuteen federaatioloikkaan. Samoin maan pyrkimykset 780 euron "kansalaispalkkaa" ts. perustyöttömyystukeen reippaiden veronalennusten ryydittämänä vaikuttavat vaikeasti toteutettavilta.

Miten Italia kykenee sen tekemään, kun sen on vaikeampaa ja kalliimpaa saada rahaa markkinoilta? Ranskan talousministeri Bruno Le Maire onkin ennustanut, että tämä uusi hallitus vaarantaa euroalueen. Luigi Di Maio vastasi tähän lainaamalla Donald Trumpia: “tämä ei ole sitä mikä miellyttää EU:ta tai Saksaa – nyt Italia tulee ensin”.

Kysymys veronalennuksista ja 780 euron työttömyysturvasta  on ratkaiseva uudelle hallitukselle. Liga sai paljon tukea rikkaasta Pohjois-Italiasta verolupausten takia.  Viisi tähteä sai äänivyöryn köyhästä Etelä-Italiasta työttömyysturvalupauksen takia. Kyseessä ovat kuitenkin kalliit lupaukset.

Veronalennus maksaisi 50 miljardia, työttömyysraha maksaisi 24 miljardista aina 35 miljardiin ja eläkehelpotus vielä noin 10-20 miljardia vuodessa. Uusi hallitus on luvannut leikata ”turhia kuluja” 30 miljardilla. mutta se kyky ottaa velkaa on vähentynyt. Syy on siinä, että sillä on eniten velkaa koko EU:ssa. Mutta Italialla on jo suurin velkasumma koko EU:ssa.

Bluffia vai totta? Maahanmuuttajat EU:n hoteisiin?

Puheet ovat lieventyneet samalla kun uuden hallituksen syntyminen on näyttänyt todennäköisemmältä. Esimerkiksi Matteo Salvini on luvannut, että maa haluaa pysyä ja euroalueessa sekä tietenkin myös EU:ssa ja Natossa. Suhteessa Venäjään uusi hallitus haluaa päästä parempiin suhteisiin ja haluaa irtisanoa pakotteet. Maahanmuuttajia on tarkoitus palauttaa puoli miljoonaa kotimaihinsa ja kiristää uusien maahanpääsyä.

Uuden hallituksen alkutaivalta seurataan nyt suurennuslasien kanssa. Miten uusi hallitus aikoo pitää sanansa? Jättääkö se vaatimukset? Vai toteuttaako ne?

On toinen asia valittaa eurosta tai jättää se. Näiden vaatimusten täyttäminen tai mahdollinen täyttämättä jättäminen tulisi myös kiristämään uuden hallituksen puolueiden sisäisiä suhteita. Hallituksella on mielenkiintoinen kummisetä: Silvio Berlusconi, joka varmaan haluaa sanoa sanansa hallituksen toiminnasta. Vaalilupausten täyttäminen puolestaan voisi johtaa koko euroalueen uuteen entistä paljon mittavampaan Kreikka-tyyliseen kriisiin.

PS: SDP:n pökkelömäisyys pelastaa Kokoomuksen?

Suomen hallituksen ja Soten kohtalonhetket täyttyivät viime viikolla. Soon finito!

Media ei kuitenkaan pohdi sitä mitä perustuslakivaliokunnan lausunto merkitsee vaan sitä kuka oli vasikka ja mistä puolueesta. Näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnan mietintö Sotesta viivästyy ja vaalien lykkääminen on yhä selvempää.

Vuosituhannen suurin ”sulle-mulle” peli on nyt seis. Keskustan suuri pihvi – maakuntahallinto-hökkelö ei ehkä tulekaan. Kokoomuksessa on voimia, jotka osaavat pelata ja taivutella.

Juha Sipilä Vesa-Matti Loirina?

Keskusta aikoo epäilemättä nöyryyttää itsensä ja pelastaa Soten ja hallituksen kaikin keinoin. Näemme tulevaisuudessa ”Pojat” elokuvasta tutun kohtauksen, jossa Juha juoksee vetäytyvän Sote-junan perässä ja huutaa ”äiti, äiti…”.

Kokoomukselle tilanne on helpompi. Se joko peluuttaa Soten SDP:n kanssa tai haluaa lisää hintaa omasta suostumuksestaan. Epäilemättä Orpo ei pelkää SDP:n ”pökkelöpolitiikkaa ja lahjasatku kaikille” linjaa.

Tilannetta kärjistää myös se, että Orpolle pääministeriksi pääsy on ainoa keino pelastaa oma poliittinen ura. Vapaavuori hengittää niskaan samalla kun Hjallis pyrkii näykkimään takaapäin.

Kysymys on: pitääkö vaalitaistelua pelätä? Kokoomuksella on vaalikassat täynnä: reipas voitto tyrmäisi Hjalliksen kapinaliikkeen köysiin ja antaisi mahdollisuuden kurittaa Vapaavuoren johtamia kapinallisia.

Mikäli uudet eduskuntavaalit tulevat lokakuun alussa on tilanne jännittävä myös ulkopoliittisesti. Ruotsilla on vaalit syyskuussa ja Italian uusi hallitus aikoo ryhtyä ilmeisesti koviin otteisiin maassa olevia pakolaisia vastaan. Jaetaanko ne EU:n kesken? Suomelle se merkitsisi uutta 25-30 000 hengen pottia.

Meille taviksille se merkitsee mahdollisuutta sanoa sanansa! Ihmisiä on jätetty sivuraiteille. Onko sinne pakko jäädä? Minusta ei))

PS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Presidentti Mattarella on kieltäytynyt ottamasta Savonaa valtiovarainministeriksi. Uskomatonta. Conte on todennut, että näillä edellytyksillä hän ei voi muodostaa hallitusta. Salvinin kommentti: ei voida hyväksyä! Joku (Saksa??) on ulkopuolelta määrännyt ratkaisun. Tulee mieleen kesä 2017 - joku kertoi ulkopuolelta, että Halla-ahoa ei voi ottaa hallitukseen. Italia nyt siirtomaa? Uudet vaalit?

 

Arto Luukkanen ti 29.05. 10:49

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

Pelastetaan lottopotti Järvenpään kaupungille

ma 25.03. 21:43

Roni Back on poliittinen henkilö?

su 24.03. 22:19

GCM-sammakosta suudellaan maahanmuuttoprinssia

la 23.03. 11:56

Maahanmuuton hintalappu tarkentuu

to 21.03. 10:26

Lapset marssilla - kuten suomettumisen aikana

pe 15.03. 20:46

Tapaus Safi jatkuu ministerin tyhjä vastaus

ma 11.03. 16:14

Se erosi!

la 09.03. 16:05

Miksi poliisi salli kiipeilyn eduskuntatalolle?

to 07.03. 00:01

Teologinen tiedekunta islamilaisen opintosuunnan ajajana

ke 06.03. 00:21

Lapsilisät - ei osakerahastoihin - vaan perheille

ti 26.02. 21:34

blogit

Vieraskynä

Ps-nuorten naiset: Nykyfeminismi tai sukupuolikiintiöt eivät edusta tasa-arvoa

ti 19.03.2019 20:01

Juha Ahvio

Vuosi 2019 totuuden valossa: Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?

su 17.03.2019 10:23

Professorin Ajatuksia

Loogista ja tavallaan loogista

ma 25.03.2019 21:40

Jukka Hankamäki

Miksi "#Suostumus2018"-aloitteeseen ei pidä suostua?

ma 25.03.2019 21:44

Petteri Hiienkoski

The Telegraphin uutiset liikaa Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tiedonvälittäjän vaalien alla

ke 20.03.2019 19:18

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Riittää, että kansa on sitä mieltä

ti 05.03.2019 14:48

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Tapauskertomus: Muslimimaasta tullut valehteli ja sai turvapaikan

pe 22.03.2019 23:24

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Pelastetaan lottopotti Järvenpään kaupungille

ma 25.03.2019 21:43

Mika Niikko

Kuka opettaa sinun lapsellesi seksuaalisuudesta?

ma 28.01.2019 22:12

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Pekka Haavisto ja Paroni von Munchausen

la 23.03.2019 08:13

Heikki Porkka

Tappiosta tappioon

ti 26.03.2019 08:47

Tapio Puolimatka

"Homofobinen" professori haluttiin erottaa Oxfordin yliopistosta

pe 22.03.2019 21:47

Olli Pusa

Demokratia vaarassa?

ti 26.03.2019 12:22

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

ISIS-morsiamet - tätä dokumenttiä ei Yle esitä

ke 13.03.2019 20:09

Reijo Tossavainen

Journalistin päätoim. M. Pettersson: "Me vaikutamme äänestystulokseen"

to 14.03.2019 18:27

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Tyhjästä on paha nyhjästä

la 16.03.2019 11:29

Timo Vihavainen

Aikakauden alku

ma 25.03.2019 21:41

Matti Viren

Paula ja Donald

ma 25.03.2019 21:20