Blogi: Arto Luukkanen, su 03.05.2020 22:21

Sanna vaarantaa tietoisesti ihmisten hengen?

Avoin kirje arvoisalle pääministerille,

Hyvä Sanna! Hallituksesi päätti avata pandemian aikana peruskoulut.

Näyttää siltä, että teit suuren virheen. Tästä seuraa varsinainen kaaos. Kuten eräs suuri sotapäällikkö totesi: ”käsky, vastakäsky, hulina (Order, counter-order, disorder).

Tämä koulunaukaisu on aivan samanlainen virhe kuin, että ihminen jättäisi penisilliinikuurin kesken. Pöpö kestää ja tauti jatkuu.

Hallituksen virheiden helminauha on pitkä

Puhuit tänään eduskunnassa tehdyistä virheistä. Luulen kuitenkin, että tämän päivän päätöksesi liittyy näiden lukuisten virheiden helminauhaan varsinaisena kuningatar-mokana.

Se, että nyt koulu avataan kahdeksi viikoksi, merkitsee valtavia käytännön ongelmia. Etäopetus on saatu loistavasti toimimaan ja nyt sitten vääntäydytään takaisin.

Miten ihmeessä ne turvavälit saadaan toimimaan? 10 hengen ryhmät? Koulujen rehtorit ja opettajat eivät pidä tätä järkevänä taktiikkana. Koulun opetuksen kannalta se on turhaa, sillä arvosanat on jo annettu. Eikä avauksesta ole mitään hyötyä talouselämälle, joka tosiaan tarvitsee heti apua suosta nousemiseen.

Yrittäjät ovat menossa nurin – eikä sitä toveriavun satatonnista tule.

Sanna menee Saksan malliin

Ensiksi, näyttää siltä, että päätöksesi on täysin epärationaalinen ja ennen kaikkea se apinoi suoraan sitä keskustelua mitä Saksassa on käyty. Siellä on vaadittu, että oppilaille on näytettävä, että koulu aukeaa ennen lukukauden loppua. Saksassa tosin lukukausi kestää pitkälle kesäkuuta saakka. Mutta hyvä Sanna! Ei sinun aina pidä tehdä niin kuin Saksassa isot pojat haluavat. Voisit toimia itsenäisesti.

Samoin kuten eräs viisas ajattelija somessa on todennut: ”Hallitus kielsi juuri etäopetuksen perusopetuksessa. Sitä on ennen koronakautta annettu tarpeen vaatiessa ja mukavana opetustapana ja se on ollut ihan hyväksytty opetustapa. Perusopetuslaki velvoittaa kuntaa osoittamaan paikan ja lähikoulun. Sen sijaan etä- ja lähiopetuksesta, jotka ovat opetusmenetelmiä, laki ei säädä…”

Sanna – sinulla ei ole strategiaa

Toiseksi, päätös näyttää siltä, että Sinulla ei Sanna hyvä ole strategiaa. Jonain päivänä se on yhtä – toisena toista. Se on puuttuvan johtajuuden merkki.

Valitettavasti se mistä tässä viikko sitten puhuitte – eli hybdiristrategia – merkitsee ”vähän sitä ja vähän tuota toista”. Nyt peruskoulu avataan ja se tarkoittaa sitä, että käytännön ongelmat kaadetaan opettajien ja virkamiesten niskaan. Samoin tartunnat pääsevät kivaan vauhtiin.

Maskeja opettajille eikä oppilaille ole, kun niiden hankinta on möhlätty. Kukaan ministeri ei ole kantanut minkäänlaista vastuuta. Ainoastaan virkamiehiä on pöllytetty.

Valitettavasti Sinä Sanna et ole kyennyt selvittämään itsellesi mitä strategiaa nyt noudatetaan. Nyt mennään Ruotsin malliin ”laumaimmuniteetin” mukaan ja kahta keinoiltaan vastakkaista strategiaa ei voi yhdistää. Koronavirusta ei tuhota ottamalla vähän mallia Ruotsista ja vähän Saksasta.

Koulujen osittaisesta uudelleenkäynnistämisestä tulee valtava massatapahtuma. Tässä virus tarttuu ja lapset välittävät sitä tehokkaasti. He eivät sairastu tai sairastuvat lievästi mutta levittävät sitä. Maailmalta on tullut myös tietoja siitä, että myös lapset voivat sairastua verenkiertoon liittyviin koronan aiheuttamiin tulehduksiin ja komplikaatioihin ja myös kuolla koronasairauteen.

Sanna – hallituksesi nosti kädet pystyyn!

Hybridi-menetelmä merkitsee sitä, että teemme lopullisen käänteen Ruotsin malliin. Hankimme kyseenalaisen ”laumaimmuniteetin”. Tutkijat kuitenkin kiistelevät siitä muodostuuko siitä jota oikeasti pysyvää immuniteettia. Näyttää siltä, että ei. Virus mutatoituu. Evoluutio toimii ja koronasta kehittynee yhä vaarallisempia versioita.

Tämä ”hybridi-strategia” merkitsee sitä, että sinä joudut turvautumaan loputtomaan ns. ”jojo-strategiaan” Tämä ”jojo” tai ”epidemic yoyo’ merkitsee sitä, että poliittiset päättäjät vaihtavat strategiaa kesken prosessin, jolloin ajaudutaan lose-lose-tilanteeseen ja saadaan molempien strategioiden huonot tulemat yhdistetyiksi. Kt. (https://mecfsresearchreview.me/2020/03/20/not-me-cfs-the-coronavirus-report-behind-the-big-shifts-in-policy-by-uk-and-us-governments/; https://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2020/03/herd-immunity-time-consistency-and-the-epidemic-yoyo.html).

Koulujen aloitus nyt on jojon ensimmäinen lirutus alas.

Miten Sinä Sanna kannat moraalisen vastuun?

Jos koulujen avaamisesta seuraa tartuntoja ja kuolemantapauksia, niin käsittääkseni sinä ja sinun hallituksesi ovat vastuussa niistä. Ei poliittisesti. Ei ehkä oikeudellisesti. Mutta moraalisesti kyllä. Se on rankka vastuu. Miten Sinä jaksat sen?

Olisi pitänyt vielä kestää pari viikkoa.

Sinä ja hallituksesi kompastuivat kalkkiviivoilla. Ei tapahtunut kuten Uudessa-Seelannissa.

Hyvä Sanna! Hallituksen omaksuma linja tarkoittaa sitä, että me emme taistele enää koronaa vastaa. Lapset ja opettajat levittävät sitä ja näin virus pääsee tehokkaasti aikuisväestön ja ennen kaikkea riskiryhmien kimppuun aivan täysillä. Laitan tähän juuri Saksasta tulleen tiedon, joka eräs lukija laittoi omaan kommenttiinsa. ”…juuri tulleen uutisen mukaan Saksan johtavan koronatutisairaalan Berliinin Charitén tutkija Christian Drostenin mukaan lapset näyttävät olevan aivan yhtä tehokkaita tartuttajia kuin aikuisetkin.

https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/coronavirus-news-am-donnerstag-die-wichtigsten-entwicklungen-zu-sars-cov-2-und-covid-19-a-a800f094-38b9-4137-9527-0a35b3951abb

Koulujen osittainen aukaisu merkitsee sitä, että virus leviää nyt tehokkaasti kesän aikana. Se merkitsee antautumista. Valkoista lippua. Ethän sinä halua samaistua siihen väriin?

Virheiden Sanna!

Ongelmalliseksi tämän tekee se, että varsinainen ongelma, suojavarusteiden puute, johtunee korkeampien viranomaisten ja tietenkin vastuullisten ministerien laiminlyönneistä. Sinunkin laiminlyönneistä.

Se johtuu siitä, että kyseessä on sinun hallituksesi Sanna. Sinun. Sinun puoluetoverisi möhläsivät ja sinun ministeritoverisi eivät tienneet. Oli tietokatkoja, ja kaikkea muuta paitse ei vastuunkantoa.

Suoja- ja testausvarusteiden puute tai niiden huono laatu ovat tämän ongelman villakoiran ydin. Muut kysymykset lienevät toissijaisia. Mutta tämä taitaa olla sellainen kysymys, että sen selvittämiseen vielä riitä uskallusta tässä vaiheessa. Asia jää tulevien sukupolvien hoidettavaksi. Syyllisyyden ja ihmishenkien hinta on nyt niin sensitiivinen kysymys, että se jätetään sovinnolla maton alle. Näyttää siltä, että vain tulevaisuuden sukupolvet kykenevät määrittelemään paremmin syyllisyyden ja syvätyperyyden kysymyksiä.

Ja parin vuoden päästä äänestäjät.

Sanna hyvä! Typeryyttä voi estää – jos ajattelee

Aikoinaan Vienan Karjalassa alettiin kylvämään maissia puoluejohtaja Hruštševin aikana. Paikallisten vastalauseet siitä, että maissi ei pärjäisi näin pohjoisessa, eivät hetkauttaneet kommunistijohtajia. Pääasia oli, että Moskova antoi mahtikäskyn.

Tulokset olivat tyrmääviä. Maissista tuli kymmenisensenttistä. Päätös oli typerä.

Samanlaista syvätyperyyttä on liikkeellä myös nyt. Se, että terveydenhoitojärjestelmämme ei ole joutunut ylikuumenemaan johtuu siitä, että vanhukset on jätetty ilman hoitoa. Sekin on aikamoinen päätös. Sekin tullaan vielä tutkimaan ja siitä tullaan langettamaan moraalinen tuomio.

On varmaa, että tulevat sukupolvet tulevat selvittämään kaiken tarkasti. Sinä teet nyt päätöksiä, joiden perusteella ihmishenget ovat vaarassa ja nämä asiat eivät jää tutkimatta.

Onneksi tulevilla sukupolvilla ei ole näitä estoja. He voivat penkoa asiat ilman pelkoa tai poliittista oikeaoppisuutta.

Ja kuten totesin, otaksun, että parin vuoden kuluttua myös äänestäjät tulevat tekemään oman tuomionsa.

Lopuksi: Nergin nimitysnäytelmä

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö on eräs tärkeimmistä maamme virkamiehistä. Suuren laman aikana tärkein.

Näyttää siltä, että keskusta haluaa sinne rouva Nergin, joka eroaa muista hakijoista siinä, että hän on maa- ja metsätalouden maisteri ja muut taloustieteen tohtoreita. Nergin taitavuus ja hallintokyky ovat myös hakusessa.

Nyt kannattaa olla viisas ja ratkaista tämä asia siten, että pätevin valitaan.

Ei Nerg.

Sitten. Uutiset UK:sta ovat hälyttäviä. Kt. https://www.telegraph.co.uk/news/2020/04/30/how-many-uk-coronavirus-cases-update-todays/.

”The number of confirmed UK cases has hit 165,221, while the total number of deaths is 26,097.”, Tauti niittää nyt ei pelkästään hoitokodeissa olevia vaan myös terveitä aikuisia.

Mutta – näiden ikävien uutisien rinnalla kannattaa aina muistaa, että toivoa on. Hyvää Wappua kaikille – myös rakkaalle ”bongoryhmälle”, joka on ilmoittautunut tänne rytmikkääseen, ah niin epä-älylliseen mutta sitäkin villimpään menoon.

Tico, tico!

 

 

Arto Luukkanen su 03.05. 22:21

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

"R-idioottien" riemukinkerit

ke 01.07. 22:54

Vanhanen "saksattuu" tai lopettaa "ponitalouden"

pe 12.06. 23:57

Kepu menettämässä sielunsa ja kannattajansa - hallitus vaihtoon?

su 07.06. 23:27

"Bongoryhmä" Unkarin kimpussa?

ti 02.06. 23:48

Vihriälän visio: Suomesta tautinen Kurjala

la 16.05. 23:13

Marinin "uutiskuuluttaja" demokratuura vs. tieteen vaihtoehto

ma 11.05. 23:23

Sanna vaarantaa tietoisesti ihmisten hengen?

su 03.05. 22:21

Marinin "Pullonkaula" hallitus - NL:n perillinen

ti 28.04. 23:29

Avoin kirje Sanna Marinille ja rakkaalle medialle

to 23.04. 18:39

Sanna Marinin hallituksen "eessun taassun"

ke 15.04. 21:56

blogit

Vieraskynä

Suomen vaiennettu raiskausepidemia: Miten suomalaiset valjastettiin rakastamaan hyväksikäyttäjiään

la 13.06.2020 00:30

Juha Ahvio

Vaatiiko evankeliumi tukemaan marxilaista vallankumousta?

ke 01.07.2020 23:05

Professorin Ajatuksia

Kaksi kansainvälistä sopimusta

ke 01.07.2020 22:48

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Valtamedia todisti kirjani väitteet oikeiksi reaktioillaan

ke 01.07.2020 22:51

Petteri Hiienkoski

Koronavirustaudin maailmanlaajuinen tuhovoima pandemiavertailussa

la 09.05.2020 16:34

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Keskusjohtoisuus ei ole ratkaisu

ti 07.07.2020 20:43

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Rasismiin auttaa ainoastaan tiukka maahanmuuttopolitiikka

pe 03.07.2020 18:41

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

"R-idioottien" riemukinkerit

ke 01.07.2020 22:54

Mika Niikko

Liittyen Suomen Kuvalehden uutisointiin (20. ja 21.1.2020)

ke 22.01.2020 22:20

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Mikä ihmeen Woke?

pe 21.02.2020 00:16

Heikki Porkka

Älä koskaan luota Ylen uutisointiin tarkistamatta faktoja

ti 28.04.2020 09:51

Tapio Puolimatka

Hermostuiko Seta uuden kirjani paljastuksista?

ke 01.07.2020 23:07

Olli Pusa

Valheiden verkko

ke 08.07.2020 10:04

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rakenteellinen rasismi

ke 01.07.2020 13:05

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Jos Suomessa olisi 3 miljoonaa asukasta

la 13.06.2020 00:01

Timo Vihavainen

Ennen oli paremmin

ke 01.07.2020 22:49

Matti Viren

Paljonko Suomi maksaa?

ke 01.07.2020 22:52