Blogi: Arto Luukkanen, pe 27.03.2020 01:18

Hätätilahallituksen paikka?

Ruotsi – kielletään todellisuus!

Naapurit voivat olla niin samanlaiset mutta niin erilaiset. Naapurimme Ruotsi jatkaa koronaviruksesta huolimatta ”normaalia elämistä”. Syy tähän kummallisuuteen on siinä, että Ruotsissa terveyden poikkeusjärjestelyt on ulkoistettu erilliselle virkamiehelle, joka sitten päättää kaikista toimista.

Kyseinen lääkäri ja virologi Anders Tegnell onkin jo herättänyt ihmetystä naapurimaassamme – virusepidemia kuulemma ”rauhoittuu itsestään” (https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tegnell-det-kommer-lugna-sig-ordentligt/). Ilmeisesti Tegnell uskoo, että korona on samanlainen ”pikkujuttu” kuin SARS tai MERS epidemia ja että väestön on saatava ”laumaimmuniteetti”, joka hankitaan sairastamalla tauti (https://www.svd.se/statsepidemiologen-som-delar-sverige). Ihmisistä viis.

Ruotsin pääministeri on kuitenkin puhunut kansalle ja drastisiin toimiin on ryhdytty: hallitus päätti, että ravintoiloissa juomat on tilattava pöytiin!

On metkaa pohdiskella sitä miksi Ruotsissa ollaan joskus niin todellisuudesta irtaantuneita. Mieleen juolahtaa Kaarle XII tai Kustaa IV Aadolf, jotka molemmat uskoivat aina kuolinhetkeensä saakka omaan unelmaansa. Ehkä se todellisuus siellä Ruotsissa on niin erillaista, kun maa on nautiskellut rauhasta 200 vuotta.

Tässä Runebergin armoton tuomio Suomen ja Ruotsin yhteisestä viimeisestä kuninkaasta:

”    Kuningas juhlallisna, kuin mikä jumala, kahdennentoista Kaarlen nyt nähtiin puvussa.

    Täll’ erää liian ylväs hän oli puhumaan, salissa pitkill’ astui hän askelilla vaan…”

Venäjä – kielletään ongelma

Itänaapurissa on hieman samanlainen strategia koronan suhteen. Venäjän johdon mukaan korona on hallinnassa koska diagnosoituja tapauksia on vähän. Vanhan tavan mukaan ”toimiin on ryhdytty…” tai kuten Tolstoi olisi ehkä sanonut: ”on kirjoitettu – ei kyläilty”. Putinin mukaan korona on Venäjällä ”kontrollissa”.

On myös perustettu juhlalliset nettisivut: (https://rospotrebnadzor.ru/about/info/news_time/news_details.php?ELEMENT_ID=13566) . Sivujen mukaan: более 192 тысяч исследований на коронавирус, Зарегистрировано 495 случаев коронавирусной инфекции,  Выписаны по выздоровлению 22 человека – 192 tuhatta on tutkittu, 495 tapausta on rekisteröity ja hoidossa 22 henkeä.

Tilanne on Venäjällä kontrollissa siksi, että todellisuus on päättävästi kielletty. Keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen romahtamista ei lasketa koronaksi. Samaan aikaan maan sikarikkaat ovat ostaneet kaikki mahdolliset hengityslaitteet niin, että sairaaloihin niitä ei saada.

Hallinto oli pitkään varsin välinpitämätön asiasta, mutta kun virustartunnat ovat kasvaneet, siitä on tullut kansallinen ongelma. Syyllisiä ovat kuitenkin välinpitämättömät kansalaiset, jotka ovat lomiltaan tullessa levittäneet sairautta  – ei hallinto.

Nyt asioihin näyttää tulevan kiirettä. Putin vieraili sairaalassa täysi maski päällä ja silminnähden pelästyi tätä pöpöä ja kuunteli lääkäreitä. Hän aikoo pitää puheen piakkoin ko. asiasta. Ehkä ongelma kielto kielletään?

Suomessa – vatuloidaan sekä vötkelletään

Meillä hallitus sai presidentin patistelun ja opposition hyvien neuvojen johdosta viimein tosiasioista kiinni ja päätti valmiuslain käyttöönotosta. Historian opetukset ovat myös opettaneet meitä, olemme varautuneet. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut meillä käskyn huoltovarmuusvarastojen avaamisesta (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006450262.html).

Toivotaan, että tämä järkilinja jatkuu ja hallitus unohtaa kaikki turhat hankkeet ja hupsutukset. Ihmisten viesti sinne hallitusrouville on selvä: pitäkää jalat tukevasti maassa! Liikkumisrajoitteiden käyttöönotossa pitää harkita tarkasti sitä ketä pysäytetään ja miksi. Muuten tuloksena on kaaos.

Perustavanlaatuinen ongelmana on kuitenkin se, että hallitus on jatkuvasti kykenemätön toimimaan ”proaktiivisesti”. Karanteeni toimii yhdessä osassa mutta toisessa ei. Kuten tiedämme, ulkomailta meille on tullut tuhansia suomalaisia, joille ei tehty testejä, pidettiin yhdessä lentokenttäbusseissa ja sitten lähetettiin joka puolelle levittämään virusta.

Nyt kukaan ei ota vastuuta: Terveyden ja Hevoskukun Laitos syyttää Finaviaa ja nämä eivät uskalla syyttää hallitusta, joka on se ongelman todellinen lähde.

Marinin hallitus ei kertakaikkiaan näytä kykenevän toimimaan tehokkaasti. Sitä tuetaan ja neuvotaan ja autetaan. Sille osoitetaan epäkohtia ja mutta…. ei.

On kuin yritettäisiin kalastuksen epäonnistuttua yrittää saada kalat kiinni tyhjentämällä lampi vedestä. Ja sitten siinä yrityksessä uskotaan, että riittää puolen veden poisto ja ollaan riemuissaan kun saadaan yksi tai kaksi kalaa sen yhteydessä kiinni. Mutta oikean saaliin saamiseksi tällä kolholla metodilla pitää ihan oikeasti tyhjentää se koko lampi vedestä!

Näitä hyviä neuvoja tulee nyt koko ajan mutta tässä olisi neljä todella tärkeää keinoa.

  1. Kun kerran on ryhdytty suureen Shutdowniin, kun ensin kaikki yksilötason jutut on laiminlyöty, niin saadaksemme sen edes kohtuullisen tehokkaaksi on aikaa tuhlaamatta toteutettava myös Italian uusin toimenpide, eli kaiken ei-välttämättömän työn keskeytys määräajaksi (n. 3 viikkoa). Niinkauan kuin useimmilla työpaikoilla (pääosaa työtä ei voi siirtää kotiin) jatketaan normaalia menoa, vuotaa koko kuvio kuin seula – mutta silti turmelee talouden. Teho-osastojen tukkeutumista ei voi enää välttää ja se pakottaa lopulta kuitenkin työn lopettamisen, mutta ajan tuhlauksen vuoksi paljon suuremmin uhrein sekä ihmiselämissä että taloudessa. Eli AIKAISTETAAN LOMIA!! Kaikenlaiset niuhottamiskeskustelut kävelylenkkien pituudesta, sallituista saattajahenkilöistä, Alkojen sulkemisesta, kesämökkiasumisen sallittavuudesta jne. ovat tähän verrattuna valtameren tyhjentämistä kahvikupilla.
  2. Valmiuslain pohjalta, ehkä uusilla laeilla tuettuna on valtion määrättävä kaikki sopivat tehtaat tuottamaan korona-sairaanhoidolle tarpeellisia laitteita ja tavaroita. Saksan pahimmin kärsivän piirikunnan Heinsbergin piirijohtajan mukaan puuttuu kaikkea pinseteistä hengityskoneisiin, koska varastojen luomisesta on luovuttu sen kalleuden vuoksi. Varsinkin niin yksinkertaisia tavaroita kuin kasvosuojaimia ei ole vaikea saada tuotantoon Suomessa varsin nopeasti. Vielä kerran: on hyvä, että meillä on varmuusvarastoja mutta HALLITUKSEN OLISI MÄÄRÄTTÄVÄ MEDIKAALISTEN TARVIKKEIDEN VALMISTUSTA.
  3. Kaikki lääketieteellisen koulutuksen omaavat, jotka eivät toimi terveydenhoidon parissa, on heti mobilisoitava valmiusasemiin. Tarve tulee pian ja järjestelyaikaa tarvitaan. Kyseessä ovat eläkkeellä olevat lääkärit ja sairaanhoitajat, opinnoissaan pitkällä olevat lääketieteen opiskelijat sekä lääkärit ja sairaanhoitajat, jotka ovat muissa ammateissa töissä. Kaikkia tullaan tarvitsemaan, sillä korona-taudin vuoksi joudutaan jättämään myös muu hoito retuperälle erittäin vaarallisin seurauksin. Hammashoidon alasajo on lisäksi kiellettävä, sillä hoitamattomista hampaista seuraa helposti pahoja infektioseurauksia, yleiskunnon laskua jne., joiden seurauksena koronatauti helposti voi käydä tappavaksi.
  4. Taloudelliseen piristystoimintaan on ehdottomasti lisättävä tuhatlappanen (+500 lapsesta) jokaisen Suomessa asuvan suomalaisen tilille. Näin on jo tehty Hongkongissa ja aiotaan tehdä USAssa. USAssa tässä Trumpin ehdotuksessa kiistellään vain siitä, pitäisikö summaa korottaa. Juttu kyllä johtaa valtion velkaantumisen lisääntymiseen, mutta velkaantumisen torjumisohjelmat menevät nyt niin tai näin samaan vessanpönttöön työllisyyden noston, ilmastotavoitteiden jne. seuraan. Kotimarkkinat on pelastettava hinnalla millä hyvänsä ja Suomen velkaantumisaste on kuitenkin yksi EU:n pienimpiä.

Vielä kerran – Marinin hallitusta tuetaan, autetaan, neuvotaan ja rohkaistaan mutta jos se ei kykene toimimaan niin sitten koalitiota pitää muuttaa hätätilahallituksen suuntaan. Alpo Rusi ehdotti tällaista.

Uusia vaaleja ei voi järjestää mutta uuden hallituksen voi luoda.

Sellaisen, joka toimii eikä elehdi.

Sellaisen, joka ei vatuloi eikä vötkellä.

PS. Bravo hallitus. Pieni osavoitto vötkäilystä. https://www.verkkouutiset.fi/hallituksen-asetus-tyovelvoitteesta-18-67-vuotiaat-toihin/?ref=rns_fb&fbclid=IwAR0VNDgvJflp_qNvTvlF2m1zqkjUKg5RhTUHqBaKoqV0GpOoBOIXxEn8giE#dd17327a. Eli neuvo No. 3. hoidettu.

PPS. https://www.uusisuomi.fi/uutiset/voi-olla-etta-suomeen-tarvitaan-viela-hatatilahallitus/838877bb-a89f-46ae-9731-7a403a9f387c?fbclid=IwAR2syrWqy9ZQy_yIayT0cOJqEJch1_8N5TQ6h3_A85MTF9voG0qGX5k60X8

 

 

Arto Luukkanen pe 27.03. 01:18

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02. 13:58

Sota-Lintilän horinat - Taivaan lahja Putinille?

su 11.09. 13:29

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11. 17:19

Miljardien Sanna! Miljardien Matti!

su 25.10. 23:07

Marinin hallitus petti omat sanansa ja lopulta hallituskumppaninsa

su 27.09. 22:58

Päivi Räsäsen maalittaminen uskonnon yo-kokeessa

ma 21.09. 22:45

Puhtain asein puhtaan asian puolesta - avoin kirje Mikko Kärnälle ja Oula Silvennoiselle

su 13.09. 23:00

Lusikat jakoon! Kirkon perinteisten arvojen junttaus uhkaa uskonnonvapautta

ke 09.09. 22:28

Sanna Marin saa ihmiskunnan kalleinta koulutusta

ti 01.09. 22:56

Minskin "suutari" - vallankumous ei tule pelkästään kävelemällä

ma 24.08. 22:22

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04.2024 17:57

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06.2024 22:26

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06.2024 11:03

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05.2024 08:02

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06.2024 10:23

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44