Blogi: Olli Pusa, su 05.08.2018 11:59

Demokratia vaarassa

Aikaisemmassa kirjoituksessani pohdin sitä, kuinka suomalainen (ja laajemmin länsimainen) demokratia on kriisissä. Tässä jatkoa sille pohdiskelulle. Viime aikojen tapahtumat ovat nostaneet pintaan joitakin asiaan liittyviä keskusteluja. Niissä havainnollistuu hyvin ongelmat.

Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen häiriköi lentokoneessa yrittäen estää kuvitellun karkotuksen Suomesta. Ilmeisesti hänen innoituksenaan oli tapahtuma Ruotsissa, jossa ruotsalainen nainen sai estettyä karkotuksen lentokoneessa riehumalla. Hänestä leivottiin Ruotsissa sankaria.

Pennanen ei toki tiennyt mistä oli kysymys. Oliko kyseessä turvapaikanhakijan karkotus vai rikollisen siirto maasta toiseen? Ja jos kyseessä oli karkotettava turvapaikanhakija, millaisia rötöksiä hänellä oli tilillään? Ihan kiltistä naapurin pojasta tuskin oli kysymys, kun henkilö kuljetettiin nippusiteissä neljän poliisin saattamana. Eikä tuo tainnut Pennasta kiinnostaakaan.

Hän videoi tapahtuman yrittäen saada itselleen suurta julkisuutta. Mahdollisesti kyseessä oli Aino Pennasen vaalikampanjan alku. Operaatio ei mennyt kuin Strömsössä eli kuten Ruotsissa oli tapahtunut. Poliisi poisti Pennasen koneesta ja se lähti normaalisti hieman myöhässä aikataulustaan.

Seuraava aiheeseen liittyvä episodi oli vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon ylistys Pennasen toiminnalle. Aalto intoutui jopa vertaamaan Pennasen kaltaisia häiriköijiä sodan aikana Anne Frankia natseilta piilotelleisiin ihmisiin. Suomessa on siis vallassa Touko Aallon mukaan natsimainen meininki. Laki oli hänestä väärä ja siksi lain rikkominen oli hänestä hyväksyttävää.

Aiheeseen tarttui Yle, joka on jo pitempään kunnostautunut punavihreän propagandan levittäjänä – verovaroin. A-studioon oli haalittu kaksi keskustelijaa asiasta. Molemmat olivat Pennasen toimintaa ymmärtäviä punavihreitä. Toinen noista oli yliopiston opiskelija ”tohtorikoulutettava”, jota Yle on aikaisemminkin mielellään haastatellut puolueettomana asiantuntijana uutisissa. Kyseinen opiskelija on kuitenkin aktiivinen stop deportation riehujien joukossa.

Se, että keskusteluohjelmaan koottiin tuollainen ymmärtäjien joukkio, on tietenkin Ylen toimitukselta tahallinen junailu. Selitykset siitä, etteivät saaneet toisella lailla ajattelevia mukaan, on satua. Toimittajan ammattitaito on osittain juuri sitä, että pystyy kokoamaan tasapainoisen keskusteluryhmän.

Noiden kahden punavihreän ymmärtäjän teema oli, että Pennasen riehuminen oli ymmärrettävää. Toki kaikessa ei kansalaistottelemattomuus sovi – ilmeisesti jos se kohdistuisi punavihreän joukon kohelluksiin? Mutta tässä se kuulemma oli erittäin perusteltua, koska laki oli pielessä. Ja tälle laista piittaamattomuuden ylistykselle Yle antoi levityskanavan.

Nyt herää kysymys, miten nuo kaksi punavihreää ymmärtäjää ovat oikeutettuja julistamaan lain kelvottomuudesta. Valtaosa kansalaisista on heidän kanssaan eri mieltä. Puolitoista vuotta sitten sisäministeriö teki laajan mielipidekyselyn siitä, mitä kansalaiset ajattelivat maahanmuutosta ja turvapaikkapolitiikasta. Vastaajista 78% oli sitä mieltä, että viranomaisten tulee karkottaa maasta hylkäävän päätöksen saaneet ja maassa laittomasti oleskelevat turvapaikanhakijat. Vain 6% oli eri mieltä. Lopuilla ei ollut kantaa asiaan.

Siis Ylen toimitus esitteli ainoina ”asiantuntijoina” tuohon mitättömään vähemmistöön kuuluvia. Käteen ei jää muuta kuin se, että ne jotka vastustavat palautuksia, katsovat oikeudekseen riehua ja rikkoa lakia, kun eivät saa tahtoaan läpi muulla tavalla. Ja tuolle laittomuudelle antoi hyväksynnän sekä vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto että vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Jos pakkopalautuksista luovuttaisiin, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että kuka tahansa ihmissalakuljettajilta lipun Suomeen ostanut saisi jäädä maahan. Koko turvapaikkaprosessilta putoaisi pohja pois. Asia on kutakuinkin itsestään selvä, mutta silti kyseiset puheenjohtajat ja heidän äänitorvensa yrittävät kiistää asian.

Tuo tapatuma ei sittenkään tainnut olla vihreille suuri menestys Ylen raivokkaasta tulituesta huolimatta. Eri puolilla esiintyi vastustavia mielipiteitä, mm. sosiaalisessa mediassa. Tässä paineessa taustaltaan vihreisiin laskettava professori Heikki Hiilamo intoutui vaatimaan sosiaalisen median sensuuria. Sieltä pitää poistaa populistiset ainekset. Se, minkä sensuuria Hiilamo vaati jäi täsmällisesti määrittelemättä. Ilmeisestikin sillä tarkoitettiin esim. vihreiden epämieluisina pitämien mielipiteiden sensurointia. Näin siis Hiilamo, joka oli vielä jokin aika sitten ”neutraali” soten arvostelija, kunnes sai nimityksen Terveystalon yhden suuren omistajan hallitukseen.

Tässä voi todeta, että syntynyt kiihkeä tilanne on ollut monella tapaa hyvä. Se on karistanut osan peittelevistä kommenteista ja paljastanut punavihreän joukon todellisen olemuksen. Se julistaa olevansa etujoukko, jonka ei tarvitse noudattaa lakeja, jos lait eivät heitä miellytä. Edelleen he haluavat sensuroida eri lailla ajattelevien kirjoituksia ja mielipiteitä ”populismina”. Eli he avoimesti halveksivat edes niitä demokratian rippeitä, joille suomalainen poliittinen järjestelmä perustuu.

Tuo punavihreiden toiminta ei ole mitenkään uusi ilmiö. Sellaista näki paljonkin yliopistolla 1970-luvulla. Silloin liikkeellä olivat äärikommunistit eli stalinistit, kotimaisittain heitä kutsuttiin taistolaisiksi. He olivat avoimesti Suomea ja suomalaisia vastaan ja ottivat ohjeensa ulkopuolelta. Vaikka he olivat mitätön joukko sinänsä, heidän näkyvyytensä oli suurta, koska joukossa oli paljon ”kulttuuriväkeä”. Heitäkin suojeltiin ylemmiltä tahoilta, mm. Neuvostoliiton painostuksen takia.

Nykyinen punavihreä joukko on selkeästi jatkumoa taistolaisuudelle. Kulttuuriväen suuri osuus joukosta, kuvitelma itsestään älymystönä ja etujoukkona ja demokratian halveksunta ovat taattua taistolaista fasismia. Monet eivät ole mukana varmaan suuren aatteellisen palon innoittamina vaan olosuhteiden pakosta. Joissakin ammateissa toimiminen muuttuu vaikeaksi, jos ei ole mukana ainakin muodollisesti. Toimittajista jopa 4/5-osaa kuuluu tuohon joukkoon eräiden tutkimusten mukaan. Ei siis ihme, että saavat medialta raivokasta tukea.

Aatteellisuuden lisäksi myös monet henkilöhistoriat osoittavat kytköksen taistolaisiin. Tietenkin osa taistolaisista siirtyi punavihreisiin. Tunnetuimpia tapauksia on ollut Satu Hassi. Nuoremman polven osalta on tapahtunut myös sukupolvenvaihdosta. Kotona ovat saaneet varmaan kunnon ”taistolaisen” kasvatuksen, mutta monet kiihkeiden taistolaisperheiden lapset eivät ehtineet mukaan taistolaisliikkeeseen ja ovat hakeutuneet punavihreisiin. Esimerkkejä ovat esimerkiksi Anni Sinnemäki ja taistolaisten yhden tunnetun hahmon Jaakko Laakson poika Tapio Laakso.

Vihreään liikkeeseen on hakeutunut tuon aineksen lisäksi myös monia luonnonsuojelijoita tai vastaavan henkisiä. Mutta esimerkiksi Pentti Linkola ja Eero Paloheimo ovat avoimesti sanoutuneet irti uustaistolaisuudesta. Kuinkahan kauan luonnonsuojeluihmiset kokevat kommunistien perillisen omaksi kodikseen?

Edelleen vihreisiin on hakeutunut paljon porvarillisten pääasiassa kokoomuslaisten kotien lapsia, erityisesti tyttöjä. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtajaksi pyrkinyt Emma Kari kuuluu tähän joukkoon. Ei tuo ollut harvinaista taistolaisissakaan, mutta kuinkakohan kauan nuo kokevat punavihreät omakseen.

Siis tiivistetysti Suomessa on punavihreä liike, joka halveksii lakia, sananvapautta ja demokratiaa. Sen osuus ei ole valtavan suuri ja en usko sen pystyvän vaaleissa pääsemään merkittäväksi ryhmäksi. Ville Niinistö osasi piilottaa tuon synkän taustan hyvin, mutta entinen nuorisokommunisti Touko Aalto ei osaa peitellä todellista olemustaan.

Saa nähdä miten uustaistolaisen liikkeen käy Suomessa median valtavasta tuesta huolimatta? Muualla Euroopassa vastaavat liikkeet ovat jo vakavissa vaikeuksissa.

Olli Pusa su 05.08. 11:59

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Vappusatasesta juhannuskympiksi?

la 22.06. 10:11

Tuomioistuin poliittisena toimijana?

to 13.06. 22:46

Miksi tuhota onnistunut yhteiskunta?

ti 04.06. 08:02

Islaminuskoiset eivät sopeudu

su 19.05. 21:43

Kokoomuksen ristiretki sananvapautta vastaan

pe 17.05. 23:40

Hitto kun se ei uppoa!

su 05.05. 18:26

Hyville selittelijöille paikkoja tarjolla

su 28.04. 22:34

Eduskuntavaalien jälkeen

ke 24.04. 13:56

Seuraava maahanmuuttaja-aalto tulee jo kesällä?

to 11.04. 13:09

Maahanmuutto hulluuden lajina?

ma 08.04. 17:33

blogit

Vieraskynä

Päivi Räsäsen avoin kirje arkkipiispa Luomalle

ti 18.06.2019 23:56

Juha Ahvio

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen ja Helsinki Pride -yhteistyö kirkkolain ja kirkkojärjestyksen valossa

to 20.06.2019 23:03

Professorin Ajatuksia

Poliittinen korrektius vie harhaan

ma 24.06.2019 23:39

Marko Hamilo

Puolusta Eurooppaa, äänestä euroskeptikkoa

la 25.05.2019 16:12

Jukka Hankamäki

Tarkistuksia Titanicin törmäyskurssiin

ti 04.06.2019 23:07

Petteri Hiienkoski

Poliittisesti harhaanjohtavaa laintulkintaa oikeustieteilijöiltä

ma 24.06.2019 15:54

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

PS:n eurovaalitulos historiansa paras

ma 27.05.2019 20:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Multikultin edistäminen hallitukselle ilmastotoimia tärkeämpää

ma 24.06.2019 14:28

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Kokko-kieltolaki ei sytytä

ma 24.06.2019 23:43

Mika Niikko

Kuka kantaa vastuun SETA-lobbareiden aiheuttamista peruuttamattomista vahingoista?

ti 28.05.2019 22:52

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

HBO Chernobyl sarja - Greenpeacen valheellista narratiivia

su 16.06.2019 10:20

Heikki Porkka

Tanska - maahanmuuttovastainen sosialidemokraattinen puolue voitti vaalit

to 06.06.2019 11:26

Tapio Puolimatka

Sukupuoli-ideologia estää kriittisen seksuaalikasvatuksen

ti 18.06.2019 00:49

Olli Pusa

Vappusatasesta juhannuskympiksi?

la 22.06.2019 10:11

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06.2019 13:42

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisten puoluesihteeriksi osaava tekijä: Arto Luukkanen

ma 24.06.2019 07:31

Jessica Vahtera

Sananvapauden puolesta on taisteltava

ma 24.06.2019 10:45

Pauli Vahtera

Kansanvaihdon kiihdyttäminen

pe 07.06.2019 23:27

Timo Vihavainen

Demokraattinen repressio

ma 24.06.2019 23:40

Matti Viren

Mitä on köyhyystutkimus?

ma 24.06.2019 00:19