Blogi: Olli Pusa, su 05.08.2018 11:59

Demokratia vaarassa

Aikaisemmassa kirjoituksessani pohdin sitä, kuinka suomalainen (ja laajemmin länsimainen) demokratia on kriisissä. Tässä jatkoa sille pohdiskelulle. Viime aikojen tapahtumat ovat nostaneet pintaan joitakin asiaan liittyviä keskusteluja. Niissä havainnollistuu hyvin ongelmat.

Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen häiriköi lentokoneessa yrittäen estää kuvitellun karkotuksen Suomesta. Ilmeisesti hänen innoituksenaan oli tapahtuma Ruotsissa, jossa ruotsalainen nainen sai estettyä karkotuksen lentokoneessa riehumalla. Hänestä leivottiin Ruotsissa sankaria.

Pennanen ei toki tiennyt mistä oli kysymys. Oliko kyseessä turvapaikanhakijan karkotus vai rikollisen siirto maasta toiseen? Ja jos kyseessä oli karkotettava turvapaikanhakija, millaisia rötöksiä hänellä oli tilillään? Ihan kiltistä naapurin pojasta tuskin oli kysymys, kun henkilö kuljetettiin nippusiteissä neljän poliisin saattamana. Eikä tuo tainnut Pennasta kiinnostaakaan.

Hän videoi tapahtuman yrittäen saada itselleen suurta julkisuutta. Mahdollisesti kyseessä oli Aino Pennasen vaalikampanjan alku. Operaatio ei mennyt kuin Strömsössä eli kuten Ruotsissa oli tapahtunut. Poliisi poisti Pennasen koneesta ja se lähti normaalisti hieman myöhässä aikataulustaan.

Seuraava aiheeseen liittyvä episodi oli vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon ylistys Pennasen toiminnalle. Aalto intoutui jopa vertaamaan Pennasen kaltaisia häiriköijiä sodan aikana Anne Frankia natseilta piilotelleisiin ihmisiin. Suomessa on siis vallassa Touko Aallon mukaan natsimainen meininki. Laki oli hänestä väärä ja siksi lain rikkominen oli hänestä hyväksyttävää.

Aiheeseen tarttui Yle, joka on jo pitempään kunnostautunut punavihreän propagandan levittäjänä – verovaroin. A-studioon oli haalittu kaksi keskustelijaa asiasta. Molemmat olivat Pennasen toimintaa ymmärtäviä punavihreitä. Toinen noista oli yliopiston opiskelija ”tohtorikoulutettava”, jota Yle on aikaisemminkin mielellään haastatellut puolueettomana asiantuntijana uutisissa. Kyseinen opiskelija on kuitenkin aktiivinen stop deportation riehujien joukossa.

Se, että keskusteluohjelmaan koottiin tuollainen ymmärtäjien joukkio, on tietenkin Ylen toimitukselta tahallinen junailu. Selitykset siitä, etteivät saaneet toisella lailla ajattelevia mukaan, on satua. Toimittajan ammattitaito on osittain juuri sitä, että pystyy kokoamaan tasapainoisen keskusteluryhmän.

Noiden kahden punavihreän ymmärtäjän teema oli, että Pennasen riehuminen oli ymmärrettävää. Toki kaikessa ei kansalaistottelemattomuus sovi – ilmeisesti jos se kohdistuisi punavihreän joukon kohelluksiin? Mutta tässä se kuulemma oli erittäin perusteltua, koska laki oli pielessä. Ja tälle laista piittaamattomuuden ylistykselle Yle antoi levityskanavan.

Nyt herää kysymys, miten nuo kaksi punavihreää ymmärtäjää ovat oikeutettuja julistamaan lain kelvottomuudesta. Valtaosa kansalaisista on heidän kanssaan eri mieltä. Puolitoista vuotta sitten sisäministeriö teki laajan mielipidekyselyn siitä, mitä kansalaiset ajattelivat maahanmuutosta ja turvapaikkapolitiikasta. Vastaajista 78% oli sitä mieltä, että viranomaisten tulee karkottaa maasta hylkäävän päätöksen saaneet ja maassa laittomasti oleskelevat turvapaikanhakijat. Vain 6% oli eri mieltä. Lopuilla ei ollut kantaa asiaan.

Siis Ylen toimitus esitteli ainoina ”asiantuntijoina” tuohon mitättömään vähemmistöön kuuluvia. Käteen ei jää muuta kuin se, että ne jotka vastustavat palautuksia, katsovat oikeudekseen riehua ja rikkoa lakia, kun eivät saa tahtoaan läpi muulla tavalla. Ja tuolle laittomuudelle antoi hyväksynnän sekä vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto että vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Jos pakkopalautuksista luovuttaisiin, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että kuka tahansa ihmissalakuljettajilta lipun Suomeen ostanut saisi jäädä maahan. Koko turvapaikkaprosessilta putoaisi pohja pois. Asia on kutakuinkin itsestään selvä, mutta silti kyseiset puheenjohtajat ja heidän äänitorvensa yrittävät kiistää asian.

Tuo tapatuma ei sittenkään tainnut olla vihreille suuri menestys Ylen raivokkaasta tulituesta huolimatta. Eri puolilla esiintyi vastustavia mielipiteitä, mm. sosiaalisessa mediassa. Tässä paineessa taustaltaan vihreisiin laskettava professori Heikki Hiilamo intoutui vaatimaan sosiaalisen median sensuuria. Sieltä pitää poistaa populistiset ainekset. Se, minkä sensuuria Hiilamo vaati jäi täsmällisesti määrittelemättä. Ilmeisestikin sillä tarkoitettiin esim. vihreiden epämieluisina pitämien mielipiteiden sensurointia. Näin siis Hiilamo, joka oli vielä jokin aika sitten ”neutraali” soten arvostelija, kunnes sai nimityksen Terveystalon yhden suuren omistajan hallitukseen.

Tässä voi todeta, että syntynyt kiihkeä tilanne on ollut monella tapaa hyvä. Se on karistanut osan peittelevistä kommenteista ja paljastanut punavihreän joukon todellisen olemuksen. Se julistaa olevansa etujoukko, jonka ei tarvitse noudattaa lakeja, jos lait eivät heitä miellytä. Edelleen he haluavat sensuroida eri lailla ajattelevien kirjoituksia ja mielipiteitä ”populismina”. Eli he avoimesti halveksivat edes niitä demokratian rippeitä, joille suomalainen poliittinen järjestelmä perustuu.

Tuo punavihreiden toiminta ei ole mitenkään uusi ilmiö. Sellaista näki paljonkin yliopistolla 1970-luvulla. Silloin liikkeellä olivat äärikommunistit eli stalinistit, kotimaisittain heitä kutsuttiin taistolaisiksi. He olivat avoimesti Suomea ja suomalaisia vastaan ja ottivat ohjeensa ulkopuolelta. Vaikka he olivat mitätön joukko sinänsä, heidän näkyvyytensä oli suurta, koska joukossa oli paljon ”kulttuuriväkeä”. Heitäkin suojeltiin ylemmiltä tahoilta, mm. Neuvostoliiton painostuksen takia.

Nykyinen punavihreä joukko on selkeästi jatkumoa taistolaisuudelle. Kulttuuriväen suuri osuus joukosta, kuvitelma itsestään älymystönä ja etujoukkona ja demokratian halveksunta ovat taattua taistolaista fasismia. Monet eivät ole mukana varmaan suuren aatteellisen palon innoittamina vaan olosuhteiden pakosta. Joissakin ammateissa toimiminen muuttuu vaikeaksi, jos ei ole mukana ainakin muodollisesti. Toimittajista jopa 4/5-osaa kuuluu tuohon joukkoon eräiden tutkimusten mukaan. Ei siis ihme, että saavat medialta raivokasta tukea.

Aatteellisuuden lisäksi myös monet henkilöhistoriat osoittavat kytköksen taistolaisiin. Tietenkin osa taistolaisista siirtyi punavihreisiin. Tunnetuimpia tapauksia on ollut Satu Hassi. Nuoremman polven osalta on tapahtunut myös sukupolvenvaihdosta. Kotona ovat saaneet varmaan kunnon ”taistolaisen” kasvatuksen, mutta monet kiihkeiden taistolaisperheiden lapset eivät ehtineet mukaan taistolaisliikkeeseen ja ovat hakeutuneet punavihreisiin. Esimerkkejä ovat esimerkiksi Anni Sinnemäki ja taistolaisten yhden tunnetun hahmon Jaakko Laakson poika Tapio Laakso.

Vihreään liikkeeseen on hakeutunut tuon aineksen lisäksi myös monia luonnonsuojelijoita tai vastaavan henkisiä. Mutta esimerkiksi Pentti Linkola ja Eero Paloheimo ovat avoimesti sanoutuneet irti uustaistolaisuudesta. Kuinkahan kauan luonnonsuojeluihmiset kokevat kommunistien perillisen omaksi kodikseen?

Edelleen vihreisiin on hakeutunut paljon porvarillisten pääasiassa kokoomuslaisten kotien lapsia, erityisesti tyttöjä. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtajaksi pyrkinyt Emma Kari kuuluu tähän joukkoon. Ei tuo ollut harvinaista taistolaisissakaan, mutta kuinkakohan kauan nuo kokevat punavihreät omakseen.

Siis tiivistetysti Suomessa on punavihreä liike, joka halveksii lakia, sananvapautta ja demokratiaa. Sen osuus ei ole valtavan suuri ja en usko sen pystyvän vaaleissa pääsemään merkittäväksi ryhmäksi. Ville Niinistö osasi piilottaa tuon synkän taustan hyvin, mutta entinen nuorisokommunisti Touko Aalto ei osaa peitellä todellista olemustaan.

Saa nähdä miten uustaistolaisen liikkeen käy Suomessa median valtavasta tuesta huolimatta? Muualla Euroopassa vastaavat liikkeet ovat jo vakavissa vaikeuksissa.

Olli Pusa su 05.08. 11:59

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Raha ja hoiva

ma 18.02. 22:53

Uutta turvapaikanhakija-aaltoa valmistellaan

to 17.01. 22:31

Vastuunpakoilun SM-kisat?

la 12.01. 22:51

Demokratian alasajo?

to 27.12. 20:30

Ilmastokiima

pe 14.12. 12:26

Länsimaiden perikato?

su 02.12. 22:56

Ukraina Euroopan ilmapuntari

ti 27.11. 10:24

Vertailu Obama Trump

ma 19.11. 17:40

EU-liittovaltio

la 10.11. 14:24

Saksalaissuuntaus

to 01.11. 20:22

blogit

Vieraskynä

Miten Amerikan eliitti jakoi kansan kahtia

la 02.02.2019 00:40

Juha Ahvio

Vuoden 2019 vaalit ovat ratkaisevan tärkeitä

su 17.02.2019 21:28

Professorin Ajatuksia

Eduskunnassa näyteltiin farssi aktiivimallin ympärillä

ke 20.02.2019 22:34

Jukka Hankamäki

Miksi Perussuomalaisten kannatus nousee?

ti 19.02.2019 22:49

Petteri Hiienkoski

Demokratia ja uskonnonvapaus edellyttävät sananvapautta

su 10.02.2019 04:15

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Rajatonta välinpitämättömyyttä

pe 08.02.2019 19:19

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Kantasuomalaisia syrjitään yo-kirjoituksissa järjestelmällisesti

la 26.01.2019 22:07

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Suomi intiaanina - viekö EVM maat ja mannut?

ma 18.02.2019 22:18

Mika Niikko

Kuka opettaa sinun lapsellesi seksuaalisuudesta?

ma 28.01.2019 22:12

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Vihertynyt valtaeliitti ja identiteettipolitiikan moraalikaaos

la 16.02.2019 11:57

Heikki Porkka

Yle pimittää merkittävää tietoa Ranskan antisemitismistä

ke 20.02.2019 19:22

Olli Pusa

Raha ja hoiva

ma 18.02.2019 22:53

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Neuvostotaide oli propagandan väline

ke 20.02.2019 17:49

Reijo Tossavainen

Tee oma arvovalintasi ja äänestä!

ma 11.02.2019 09:16

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Eilispäivän elämää

ke 20.02.2019 22:35

Matti Viren

Populismia

ti 19.02.2019 23:20