Blogi: Olli Pusa, su 05.08.2018 11:59

Demokratia vaarassa

Aikaisemmassa kirjoituksessani pohdin sitä, kuinka suomalainen (ja laajemmin länsimainen) demokratia on kriisissä. Tässä jatkoa sille pohdiskelulle. Viime aikojen tapahtumat ovat nostaneet pintaan joitakin asiaan liittyviä keskusteluja. Niissä havainnollistuu hyvin ongelmat.

Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen häiriköi lentokoneessa yrittäen estää kuvitellun karkotuksen Suomesta. Ilmeisesti hänen innoituksenaan oli tapahtuma Ruotsissa, jossa ruotsalainen nainen sai estettyä karkotuksen lentokoneessa riehumalla. Hänestä leivottiin Ruotsissa sankaria.

Pennanen ei toki tiennyt mistä oli kysymys. Oliko kyseessä turvapaikanhakijan karkotus vai rikollisen siirto maasta toiseen? Ja jos kyseessä oli karkotettava turvapaikanhakija, millaisia rötöksiä hänellä oli tilillään? Ihan kiltistä naapurin pojasta tuskin oli kysymys, kun henkilö kuljetettiin nippusiteissä neljän poliisin saattamana. Eikä tuo tainnut Pennasta kiinnostaakaan.

Hän videoi tapahtuman yrittäen saada itselleen suurta julkisuutta. Mahdollisesti kyseessä oli Aino Pennasen vaalikampanjan alku. Operaatio ei mennyt kuin Strömsössä eli kuten Ruotsissa oli tapahtunut. Poliisi poisti Pennasen koneesta ja se lähti normaalisti hieman myöhässä aikataulustaan.

Seuraava aiheeseen liittyvä episodi oli vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon ylistys Pennasen toiminnalle. Aalto intoutui jopa vertaamaan Pennasen kaltaisia häiriköijiä sodan aikana Anne Frankia natseilta piilotelleisiin ihmisiin. Suomessa on siis vallassa Touko Aallon mukaan natsimainen meininki. Laki oli hänestä väärä ja siksi lain rikkominen oli hänestä hyväksyttävää.

Aiheeseen tarttui Yle, joka on jo pitempään kunnostautunut punavihreän propagandan levittäjänä – verovaroin. A-studioon oli haalittu kaksi keskustelijaa asiasta. Molemmat olivat Pennasen toimintaa ymmärtäviä punavihreitä. Toinen noista oli yliopiston opiskelija ”tohtorikoulutettava”, jota Yle on aikaisemminkin mielellään haastatellut puolueettomana asiantuntijana uutisissa. Kyseinen opiskelija on kuitenkin aktiivinen stop deportation riehujien joukossa.

Se, että keskusteluohjelmaan koottiin tuollainen ymmärtäjien joukkio, on tietenkin Ylen toimitukselta tahallinen junailu. Selitykset siitä, etteivät saaneet toisella lailla ajattelevia mukaan, on satua. Toimittajan ammattitaito on osittain juuri sitä, että pystyy kokoamaan tasapainoisen keskusteluryhmän.

Noiden kahden punavihreän ymmärtäjän teema oli, että Pennasen riehuminen oli ymmärrettävää. Toki kaikessa ei kansalaistottelemattomuus sovi – ilmeisesti jos se kohdistuisi punavihreän joukon kohelluksiin? Mutta tässä se kuulemma oli erittäin perusteltua, koska laki oli pielessä. Ja tälle laista piittaamattomuuden ylistykselle Yle antoi levityskanavan.

Nyt herää kysymys, miten nuo kaksi punavihreää ymmärtäjää ovat oikeutettuja julistamaan lain kelvottomuudesta. Valtaosa kansalaisista on heidän kanssaan eri mieltä. Puolitoista vuotta sitten sisäministeriö teki laajan mielipidekyselyn siitä, mitä kansalaiset ajattelivat maahanmuutosta ja turvapaikkapolitiikasta. Vastaajista 78% oli sitä mieltä, että viranomaisten tulee karkottaa maasta hylkäävän päätöksen saaneet ja maassa laittomasti oleskelevat turvapaikanhakijat. Vain 6% oli eri mieltä. Lopuilla ei ollut kantaa asiaan.

Siis Ylen toimitus esitteli ainoina ”asiantuntijoina” tuohon mitättömään vähemmistöön kuuluvia. Käteen ei jää muuta kuin se, että ne jotka vastustavat palautuksia, katsovat oikeudekseen riehua ja rikkoa lakia, kun eivät saa tahtoaan läpi muulla tavalla. Ja tuolle laittomuudelle antoi hyväksynnän sekä vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto että vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Jos pakkopalautuksista luovuttaisiin, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että kuka tahansa ihmissalakuljettajilta lipun Suomeen ostanut saisi jäädä maahan. Koko turvapaikkaprosessilta putoaisi pohja pois. Asia on kutakuinkin itsestään selvä, mutta silti kyseiset puheenjohtajat ja heidän äänitorvensa yrittävät kiistää asian.

Tuo tapatuma ei sittenkään tainnut olla vihreille suuri menestys Ylen raivokkaasta tulituesta huolimatta. Eri puolilla esiintyi vastustavia mielipiteitä, mm. sosiaalisessa mediassa. Tässä paineessa taustaltaan vihreisiin laskettava professori Heikki Hiilamo intoutui vaatimaan sosiaalisen median sensuuria. Sieltä pitää poistaa populistiset ainekset. Se, minkä sensuuria Hiilamo vaati jäi täsmällisesti määrittelemättä. Ilmeisestikin sillä tarkoitettiin esim. vihreiden epämieluisina pitämien mielipiteiden sensurointia. Näin siis Hiilamo, joka oli vielä jokin aika sitten ”neutraali” soten arvostelija, kunnes sai nimityksen Terveystalon yhden suuren omistajan hallitukseen.

Tässä voi todeta, että syntynyt kiihkeä tilanne on ollut monella tapaa hyvä. Se on karistanut osan peittelevistä kommenteista ja paljastanut punavihreän joukon todellisen olemuksen. Se julistaa olevansa etujoukko, jonka ei tarvitse noudattaa lakeja, jos lait eivät heitä miellytä. Edelleen he haluavat sensuroida eri lailla ajattelevien kirjoituksia ja mielipiteitä ”populismina”. Eli he avoimesti halveksivat edes niitä demokratian rippeitä, joille suomalainen poliittinen järjestelmä perustuu.

Tuo punavihreiden toiminta ei ole mitenkään uusi ilmiö. Sellaista näki paljonkin yliopistolla 1970-luvulla. Silloin liikkeellä olivat äärikommunistit eli stalinistit, kotimaisittain heitä kutsuttiin taistolaisiksi. He olivat avoimesti Suomea ja suomalaisia vastaan ja ottivat ohjeensa ulkopuolelta. Vaikka he olivat mitätön joukko sinänsä, heidän näkyvyytensä oli suurta, koska joukossa oli paljon ”kulttuuriväkeä”. Heitäkin suojeltiin ylemmiltä tahoilta, mm. Neuvostoliiton painostuksen takia.

Nykyinen punavihreä joukko on selkeästi jatkumoa taistolaisuudelle. Kulttuuriväen suuri osuus joukosta, kuvitelma itsestään älymystönä ja etujoukkona ja demokratian halveksunta ovat taattua taistolaista fasismia. Monet eivät ole mukana varmaan suuren aatteellisen palon innoittamina vaan olosuhteiden pakosta. Joissakin ammateissa toimiminen muuttuu vaikeaksi, jos ei ole mukana ainakin muodollisesti. Toimittajista jopa 4/5-osaa kuuluu tuohon joukkoon eräiden tutkimusten mukaan. Ei siis ihme, että saavat medialta raivokasta tukea.

Aatteellisuuden lisäksi myös monet henkilöhistoriat osoittavat kytköksen taistolaisiin. Tietenkin osa taistolaisista siirtyi punavihreisiin. Tunnetuimpia tapauksia on ollut Satu Hassi. Nuoremman polven osalta on tapahtunut myös sukupolvenvaihdosta. Kotona ovat saaneet varmaan kunnon ”taistolaisen” kasvatuksen, mutta monet kiihkeiden taistolaisperheiden lapset eivät ehtineet mukaan taistolaisliikkeeseen ja ovat hakeutuneet punavihreisiin. Esimerkkejä ovat esimerkiksi Anni Sinnemäki ja taistolaisten yhden tunnetun hahmon Jaakko Laakson poika Tapio Laakso.

Vihreään liikkeeseen on hakeutunut tuon aineksen lisäksi myös monia luonnonsuojelijoita tai vastaavan henkisiä. Mutta esimerkiksi Pentti Linkola ja Eero Paloheimo ovat avoimesti sanoutuneet irti uustaistolaisuudesta. Kuinkahan kauan luonnonsuojeluihmiset kokevat kommunistien perillisen omaksi kodikseen?

Edelleen vihreisiin on hakeutunut paljon porvarillisten pääasiassa kokoomuslaisten kotien lapsia, erityisesti tyttöjä. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtajaksi pyrkinyt Emma Kari kuuluu tähän joukkoon. Ei tuo ollut harvinaista taistolaisissakaan, mutta kuinkakohan kauan nuo kokevat punavihreät omakseen.

Siis tiivistetysti Suomessa on punavihreä liike, joka halveksii lakia, sananvapautta ja demokratiaa. Sen osuus ei ole valtavan suuri ja en usko sen pystyvän vaaleissa pääsemään merkittäväksi ryhmäksi. Ville Niinistö osasi piilottaa tuon synkän taustan hyvin, mutta entinen nuorisokommunisti Touko Aalto ei osaa peitellä todellista olemustaan.

Saa nähdä miten uustaistolaisen liikkeen käy Suomessa median valtavasta tuesta huolimatta? Muualla Euroopassa vastaavat liikkeet ovat jo vakavissa vaikeuksissa.

Olli Pusa su 05.08. 11:59

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Seuraava maahanmuuttaja-aalto tulee jo kesällä?

to 11.04. 13:09

Maahanmuutto hulluuden lajina?

ma 08.04. 17:33

Hesari ja vaalivaikuttaminen

ma 01.04. 17:07

Yle ja uusstalinismi

su 31.03. 13:38

Maahanmuuton kustannukset

la 30.03. 13:45

Demokratia vaarassa?

ti 26.03. 12:22

Eläkepropaganda on röyhkeä tapa sivuuttaa normaali päätöksenteko

ma 25.03. 21:47

Berner kävelevänä skandaalina

pe 22.02. 00:16

Raha ja hoiva

ma 18.02. 22:53

Uutta turvapaikanhakija-aaltoa valmistellaan

to 17.01. 22:31

blogit

Vieraskynä

Pääsiäinen ei unohdu edes taivaassa!

la 20.04.2019 00:43

Juha Ahvio

Vaikuta vaaleissa kristillissosiaalisen ja kansallismielisen arvokonservatismin puolesta!

la 13.04.2019 23:49

Professorin Ajatuksia

HS:n rikosuutisista pohjaa EU-vaaleihin

la 20.04.2019 00:30

Marko Hamilo

Kuinka muutosta äänestetään - miksi oikeistolaisen kannattaa äänestää perussuomalaisia

su 14.04.2019 09:35

Jukka Hankamäki

Vahvoja suosituksia

ke 17.04.2019 21:44

Petteri Hiienkoski

Jeesuksen kuolemantuomio ja valtapoliittinen suhmurointi

su 21.04.2019 03:29

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Riittää, että kansa on sitä mieltä

ti 05.03.2019 14:48

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Vaaliteltalla: Irakilainen persu ja muita tositarinoita

ma 08.04.2019 00:16

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Perussuomalaisille jokaisen ihmisarvo on jakamaton

la 20.04.2019 00:38

Mika Niikko

Somekampanja käänsi tuhansien turvapaikkavaeltajien suunnan

su 07.04.2019 23:11

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

YLE: "Kunhan vain osaat takoa kyrpänä kontenttia"

to 18.04.2019 16:04

Heikki Porkka

Demokratia - Virossa toteutuu, Suomessa halveksitaan

ke 17.04.2019 10:07

Tapio Puolimatka

Seksuaalinen normittomuus tekee nuorista helppoja uhreja

ke 10.04.2019 22:55

Olli Pusa

Seuraava maahanmuuttaja-aalto tulee jo kesällä?

to 11.04.2019 13:09

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Chile ja media

to 04.04.2019 21:30

Reijo Tossavainen

SDP romahtaa pysyvästi. PS pysyy vahvana

su 21.04.2019 08:16

Jessica Vahtera

Säästöjä ammattiylpeyden hinnalla

to 04.04.2019 19:27

Pauli Vahtera

Etuoikeutetut

la 20.04.2019 00:46

Timo Vihavainen

Taurian palatsi

la 20.04.2019 00:31

Matti Viren

Pieni- ja keskituloisille

ma 01.04.2019 20:37