Blogi: Olli Pusa, to 08.02.2018 21:22

Ilmastotutkijat: Ilmastonmuutos on peruutettu?

Viime aikoina on ankarasta propagandasta huolimatta virinnyt kasvavaa kritiikkiä ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen oppia vastaan. Tuo oppi perustuu ajatukseen, että fossiilisia aineita polttamalla syntyvä hiilidioksidi aiheuttaa kasvihuoneilmiön ja ilmaston lämpenemisen. Koko ajatus ilmaston lämpenemisestä perustuu tietokoneella tehtyihin ennustemalleihin, joiden väitetään kertovan ilmaston tulevasta kehityksestä. Ilmastotiede on siis pohjimmiltaan monimutkaisia tietokoneohjelmia.

Noiden tietokoneohjelmien pitäisi siis kertoa kehityksestä. Ilmasto vaihtelee, mutta trendien pitäisi täsmätä. Yksi ongelma ilmastoennustajille on historian kehitys. Jääkauden jälkeisestä historiastakin tunnetaan hyvin kylmiä jaksoja sekä nykyistä selvästi lämpimämpiä jaksoja. Tässä on yksi kuva tuosta asiasta laadittuna puulustojen, jääkairausten ym. avulla, jääkauden jälkeiseltä ajalta:

Henkilön Olli Pusa kuva.
 

 

Kuvio kertoo ilmaston voimakkaasta vaihtelusta. Siihen vaikuttavat maapallon etäisyys auringosta, auringon aktiivisuus, suuret tulivuorenpurkaukset ym. Ihmisen vaikutus ilmastoon hiilidioksidin kautta on arvoitus. Ilmastotutkijat väittävät sen olevan keskeistä, mutta mitään varmaa tietoa ei ole. Jos ennustuksia tuottavat tietokoneohjelmat eivät pysty selittämään tällaisia ilmiöitä, se on vakava ongelma niille.

Esimerkiksi 4000-8000 vuotta sitten oli tuon kuvaajan mukaan selvästi lämpimämpää kuin nyt. Jos se ihmisestä johtui, varmaan sen ajan ihmiset polttivat liian suuria nuotioita luoliensa suilla? Jos nykyisen lämpövaiheen pelätään vapauttavan metaanivarannot ikiroudasta, miksi noin ei käynyt jo holoseenikaudella? Tämä siis on ilmastotutkijoiden pakko kumota jotenkin.

Äskettäin teetettiin tutkimus, jonka pitäisi selittää historiallisia lämpötilan kehityksiä. Se kuulemma tehtiin analysoimalla järvenpohjien siitepölykoostumuksia. Tuloksina julistettiin, että koskaan ei historiassa ole ollut yhtä lämmintä kuin nykyään. Sitten seurasi ilmastotutkimuksen tyypillinen ilmiö. Todettiin, että joissakin mittauksissa saatiin tuloksia, että ilmasto on aikaisemmin ollut lämpimämpi kuin nyt. Niitä ei kuitenkaan otettu huomioon, koska tulokset olivat ”paikallisia”. Palaan tuohon ”paikallisuuteen” ilmastoasioissa myöhemmin.

Seuraavaksi otetaan esimerkki Pohjoismaiden ilmastosta. Siitä saa kuvan, millaisilla tavoilla ilmastotutkijat asioita käsittelevät. Aluksi kuvaaja, johon on koottu tiedot kaikkien Pohjoismaiden lämpötilojen kehityksestä viimeisen lähes 150 vuoden ajalta.

Henkilön Ilkka Pönkänen kuva.

Siitä ei löydy mitään selvää lämpenemisen trendiä, vaikka lämpötilat ovat vaihdelleet voimakkaasti. Esimerkiksi 1930-luvun puolivälissä oli lämmin jakso, jolloin lämpötila oli yhtä korkea kuin nyt. Seuraavaksi tarkastellaan, kuinka ilmastotutkijat asiaa käsittelevät.

He muodostivat teoreettisen alueen ”Skandinaviasta”. Millä perusteilla se valittiin, on arvoitus. Siihen ei kuulu kaikki Pohjoismaiden alueet, mutta siihen kuuluvat Huippuvuoret. Tuolta alueelta kerättiin lämpömittaustietoja. Niistä ei mukaan huolittu kuitenkaan Huippuvuorten tuloksia, koska ne olivat ”vääränlaisia”. Tuloksista jalostettiin kuvaaja, jossa jokainen piste kuvaa 10 sen ympärillä olevan pisteen keskiarvoa eli kyseessä on ns. liukuva keskiarvo. Tulokseksi tuli seuraavanlainen kuva:

Henkilön Olli Pusa kuva.

 

Tässä kuviossakin 1930-luvun lämpökausi näkyy vielä voimakkaasti ja sen jälkeen jatkunut 40 vuoden jäähtyminen. Sen häivyttämiseksi tehtiin seuraava muokkaus. Valittiin pisteet 10 vuoden välein, siis 1910, 1920, 1930, 1940 jne. Kunkin pisteen kohdalle laskettiin keskiarvo 10 sen ympärillä olevan vuoden luvuista, siis 1906-1915, 1916-1925, 1926-1935, 1936-1945 jne. Näin saatiin 1930-luvun lämpöpiikki jaettua kahdenkymmen vuoden ajalle. Muunnos ei vaikuttanut samalla lailla 2000 luvun tuloksiin. Näin saatiin kuvio muokattua seuraavaksi:

Henkilön Olli Pusa kuva.

Näin on kuvioon saatu ”taiottua” ”lätkämaila” ja voidaan tiedottaa, että ilmaston lämpeneminen uhkaa ihmiskuntaa ja sen syynä on ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen? Onko ehkä joku muukin, jonka mielestä tuo temppuilu ei ole tiedettä vaan oikeastaan aika alkeellista faktojen väärentämistä jonkin uskomuksen puolustelemiseksi? Ei siis ihme, että ilmastotutkijat eivät toimi kuin tiedeyhteisön tapana on, vaan he toimivat kuin uskonlahko ja vaativat kriitikoiden suita tukittaviksi.

Tuo paikallisuus humpuukiterminä ilmenee myös edellä olevasta esimerkistä. Kun on esitetty aikasarjoja ilmaston lämpimistä kausista aikaisemmin, on sellaiset tutkimukset heitetty roskiin syytöksellä, että ne mittaavat vain paikallisia tuloksia. Vaikka samanlaisia tuloksia olisi Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Siperiasta, ym.

Kuulemma lämpötilasarjojen mittaustuloksiksi kelpaavat vain satelliittimittaukset. Ne kun ovat globaaleja. Syy miksi tällainen tulosten poistamistapa on valittu, selviää edellä olevasta 10 vuoden keskiarvoja kuvaavasta käyrästä. Siinä lämpötilat laskevat 1930-luvun puolivälin huipusta 1970-1980-lukujen vaihteeseen. Silloinhan peloteltiin jääkauden tulolla, kun ilmasto viileni 40 vuotta trendimäisesti. Sen jälkeen ilmastossa on ollut vastaava lämpenemistrendi. Ja satelliittimittaukset kelpaavat ilmastotutkijoille, koska sellaiset aloitettiin juuri kylmimmässä kohdassa eli 1970-1980-lukujen vaiheessa. Satelliittimittauksia on siis tehty vain viime vuosien nousevan trendin aikana.

Omituisuuksia ilmastotutkimuksessa on ollut runsain mitoin. Kun ennusteet aikoinaan menivät pieleen, olivat johtavat ilmastotutkijat kauhuissaan, miten asia voidaan peitellä. He pelkäsivät joutuvansa vastuuseen paikkansa pitämättömistä sepustuksista. Onneksi joku keksi lisätä malleihin uuden tekijän, jonka avulla väitettiin mallit korjatuiksi. Tuo paniikki tuli julkiseksi, kun ilmastotutkijoiden sähköpostiviestejä vuosi julkisuuteen.

Kymmenkunta vuotta sitten Al Gore piti puheen, jossa uhosi että ilmaston lämpenemisen vuoksi pohjoisnapa sulaa ja hän voisi vajaan 10 vuoden kuluttua meloa pohjoisnavan läpi. Melominen ei taida kuitenkaan onnistua, mutta ehkä kanoottia voisi hinata jäällä? Etelämantereella jäätikön paksuus vain kasvaa.

Jo pitkään aikaan ei ilmaston kehitys ole seurannut ilmastomallien ennustuksia. Siispä tarvitaan taas uudenlaisia selityksiä.

https://www.thegwpf.com/cooling-sun-may-partially-offset-global-warming-u-s-scientists-predict/

 

Tuon tutkimuksen väite on, että vähenevä auringon säteily viilentää maapalloa ja voi osittain hidastaa ”ihmisen aiheuttamaa” ilmaston lämpenemistä. Tuo siis selittäisi, miksi ilmasto ei kehitykään tietokonemallien mukaisesti. Ja todellakin jotkut tutkijat ovat arvioineet, että ilmasto on auringon vähäisen toiminnan vuoksi viilenemässä ja vuosikymmenen parin päästä voi olla edessä jonkinlainen pikkujääkausi.

Tuossa yrityksessä selittää ilmastomallien pieleen meno on kuitenkin useita hämmästyttäviä piirteitä. Ensiksi on kysyttävä, eivätkö ilmastomallit osaa ottaa huomioon auringon säteilyn vaikutuksia? Taasko ne ovat perusteellisesti pielessä.

Toinen ulottuvuus tuossa muuttuneessa linjassa on se, että sillä ilmastotutkijat yrittävät pelastaa selkänahkaansa. He julistavat, että heidän ennustustensa epäonnistuminen ei johdukaan heidän virheistään vaan auringon arvaamaton käytös peittää heidän ennustuksensa ja siksi todellisuus ei kehitykään heidän ennustamallaan tavalla.

Meillä ei ole mitään todellista käsitystä, mikä on hiilidioksidin lisääntymisen vaikutus maapallon lämpenemiseen. Vaikutus voi olla varsin pienikin tai olematon. Mutta tuo ilmastotutkijoiden tunnustus, että heidän ennustuksensa ovat olleet pielessä, antaa kaikkien mielestä aikaa selvittää, mistä asiassa lopulta on kyse. Se edellyttää objektiivista, kriittistä ja avointa tutkimusta tieteen menetelmillä. Ilmastotutkijoiden huijaustemput pitää heittää romukoppaan. Kun tiedetään, mistä asiassa oikeasti on kysymys, voidaan suunnitella sitä, mitä asialla pitää ja voidaan tehdä.

Olli Pusa to 08.02. 21:22

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Uutta presidentinhallintoa valitsemassa

ma 29.01. 19:33

Presidentti arvojohtajana

la 27.01. 17:00

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen finaali

ke 24.01. 20:24

Vihreä terroristiliike

to 04.01. 11:48

Kuusiniemi avautuu?

pe 29.12. 21:45

Jumalallinen ilmoitus?

to 28.12. 09:20

Ehdokas Pekka Haavisto

pe 22.12. 18:23

Pyhä yksinkertaisuus

ke 20.12. 00:25

Pelastuspartiot liikkeellä?

to 07.12. 19:59

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03.2024 12:06

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44