Blogi: Petteri Hiienkoski, su 16.07.2017 11:20

Kolme vuotta ilmastotuhoon eli voiko ilmastonmuutosuutisointiin luottaa?

Lauri Heimanen kirjoitti eilen (15.7.2017) blogissaan, ettävaltamedian toimittajat näyttävät omaksuneensa uskon ihmisen aiheuttamaksi pidettyyn, ilmaston viimeaikaiseen lämpenemiseen, vaikka siitä asian monimutkaisuuden vuoksi asianmukaista näyttöä ei ole olemassa. Kun kysytään, voiko mediaan ilmastonmuutosasiassa luottaa, vastaus on EI – ei ainakaan siltä osalta kun media väittää Pariisin sopimuksen perustuvan tieteelliseen näyttöön.

Uutisoinnin luotettavuus on perusteltua kyseenalaistaa jo senkin takia, ettei ainoastaan journalistinen laatu ole mediamurroksessa laskenut. Valtamedian uutisointi on myös poliittisesti niin värittynyttä ja yksipuolista, että vääristymää voi kutsua mediakuplaksi.

Ilmastonmuutos on – kuten Heimanen mainitsi – monimutkainen ilmiö. Sen syy- ja seuraussuhteista edes asiantuntijoiden keskuudessa ei ole yksimielisyyttä. Sitä ei ole kyetty mallintamaan tavalla, joka sopisi havaintoihin siinä määrin, että asioista voitaisiin olla varmoja. Ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen vaikutuksen määrästä ilmastoon ja sen lämpenemiseen on arvioita. Niiden luotettavuutta on poliittista päätöksentekoa varten pyritty määrittelemään todennäköisyyksillä.

Epävarmuuksiin liittyy se, että ilmastonmuutosta koskevaa uutisointia näyttää liian usein ohjaavan poliittinen tarkoitus edistää hyväksi uskottua tavoitetta. Huolellinen ja kriittinen perehtyminen väitteiden taustoihin ja perusteisiin jätetään helposti tekemättä. Tutkijoiden lausunnot esitetään usein kuin tieteellisinä totuuksina. Yleensä ei vaivauduta edes selvittämään tutkijoiden taustoja eikä arvioimaan heidän kompetenssiaan suhteessa päätelmiin.

Otetaan esimerkiksi YLE Uutisten pari viikkoa sitten (29.6.2017) julkaisema Yrjö Kokkosen juttu, joka oli otsikoitu seuraavasti:

Tutkijat: Ihmiskunnalla kolme vuotta aikaa estää ilmastotuho – "kokonaiset ekosysteemit romahtavat jo".

Tieteen nimissä esitetyn katastrofaalisen ”totuuden” jälkeen annetaan poliittinen toimintaohje, jolla tuho estetään. Uskottavuutta vahvistetaan muistuttamalla, että esitettyjen totuuksien takana on arvovaltainen tutkijajoukko.

– Ihmiskunnan aiheuttamien ilmastopäästöjen määrää on rajoitettava, jotta ilmastonmuutos estettäisiin. On paras, että rajoittaminen tapahtuu asteittain, eikä yhdellä rysäyksellä, toteaa arvovaltainen tutkijajoukko.

Uutisen kerrotaan perustuvan tiedelehti Naturen tuoreeseen(28.6.2017) artikkeliin. Leipätekstissä täsmennetään, ettäIhmiskunnalla on kolme vuotta aikaa saada ilmaston lämpenemistä aiheuttavien päästöjen määrä selvään laskuun. (YLE 29.6.2017.)

Maailmanloppu jota ei tullutkaan

Kolmen vuoden ”armonaika”, jonka kuluessa ilmastotuho voidaan estää jos päästöjen saadaan selvään laskuun, muistuttaa aiemmista "maailmanlopun" ennustuksia, jotka eivät ole toteutuneet:

Satakunnan Kansa kirjoitti 15.9.2006: Tutkija [NASA Tim Flannery] varoittaa: Maailmalla 10 vuotta aikaa reagoida ilmastonmuutokseen. Satakunnan vihreät julistivatLähtölaskenta on alkanut.

Samaa oli todistanut Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ilmastonmuutosta käsittelevän dokumenttielokuvan Epämiellyttävä totuus yhteydessä. Jos pohjoisessa maaperässä oleva hiili vapautuu, käy huonosti, varoitti Gore (Kaleva 14.12.2007). Ilmastonmuutosprofeetan antamaarmonaika” päättyi runsas vuosi sitten.

Ympäristöaktivisti Mark Lynas antoi vuonna 2007 takarajaksi vuoden 2015. Toukokuussa 2008 prinssi Charles, joka on halunnut profiloitua tälläkin saralla, julisti brittien yleisradioyhtiö BBC:lle, että enää on vain 18 kuukautta aikaa pelastaa ilmasto. Elokuussa 2008 päädyttiin 100 kuukauteen eli runsaaseen 8 vuoteen, sen jälkeen tuhon oli määrä tapahtua joulukuuhun 2016 mennessä.Nämäkin määräajat ovat umpeutuneet.

Vuonna 2008 ABC-uutiskanavan toimittaja Bob Woodruff isännöi ohjelmaa, jossa tieteentekijät ilmoittivat, että maatalous romahtaa vuoteen 2015 mennessä. Ja vuonna 2009 prinssi Charles julisti, että meillä on vain 96 kuukautta [8 vuotta] pelastaa Maa.

Samana vuonna NASA:n James Hansen sanoi, että meillä on aikaa enää vain presidenttiObaman ensimmäisen toimikauden loppuun asti [vuoteen 2012]. Brittipääministeri Gordon Brownin kerrotaan pistäneen paremmaksi tai pahemmaksi: hän sanoi, että aikaa on enää 50 päivää ennen ilmaston lämpenemisen aiheuttamaa maailmanloppua.

Kansainvälisten huippukokousten lähestyessä maapallon tuhoutumisella on taipumuksena lähestyä. Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla joulukuussa 2009 Lordi Stern varoitti, ettäKööpenhamin kokous on viimeinen mahdollisuus pelastaa planeetta (The Telegraph 2.12.2009).

Jäätä tutkinut Cambridgen yliopiston professori Peter Wadha varoitti syyskuussa 2012, ettäPohjoisnapa sulaa täysin neljän vuoden kuluessa (Tekniikka & Talous 19.9.2012).

Maailmanloppu peruutettu – toistaiseksi

Miksi "maailmanloppua" ei sitten tullut eikä pohjoisnapa sulanutkaan?

Etelämantereen paradoksi hämmentää tutkijoita: Miksi jää ei sula? (US 3.4.2013). Tutkijat pohtivat, miksi ilmaston lämpeneminen näyttää pysähtyneen (YLE 23.7.2013). Ylen uutinen ilmastonmuutoksen pysähtymisestä otettiin vastaan hämmästyneinä: Ylen uutisessa ja A-studion jaksossa väitettiin, että arvostettujen tutkimuslaitosten mukaan maapallon ilmasto ei ole lämmennyt enää vuoden 1997 jälkeen. (HS 30.7.2013.Ilmasto lämpenee hieman hitaammin kuin 10-15 vuotta sitten, meret nopeammin (Suomen Kuvalehti 11.8.2013). Hiilidioksidipäästöt kasvavat, mutta ilmasto ei lämpene (Talouselämä 29.1.2014).

Selityksiä sille, että lämpeneminen seisahtui: Maapallon keskilämpötilan nousu on tasaantunut viidentoista viime vuoden aikana (HS 7.5.2014). Tutkimus: Jäävuoret hidastavat ilmaston lämpenemistä (IS 11.1.2016). Isoista jäävuorista hyötyä hiilikierrolle - Ilmastomallit uusiksi? (ESS 5.2.2016Nature: Ilmaston lämpeneminen odotettua hitaampaa, tietokonemallit liioittelevat(Talouselämä 25.2.2016). Maapallon keuhkot ”pidättivät hengitystään” 14 vuotta - hiilinielu vahvistui hitaan lämpenemisen aikana (Tekniikka & Talous 24.1.2017).

"Arvovaltainen tutkijajoukko"

Millainen sitten on tiedejulkaisu Naturen artikkelin taustalla ollut arvovaltainen tutkijajoukko johon YLE katastrofiuutisessaan vetosi?

Yhtään klimatologia tai meteorologia ei arvovaltaiseen tutkijajoukkoon näytä mahtuneen.

– Päättäväisiä toimia on kuitenkin tehtävä hyvin nopealla aikataululla. Jo nyt on nähtävissä, että kokonaiset ekosysteemit ovat alkaneet romahtaa ilmaston lämmetessä, kirjoittajat toteavat. He mainitsevat esimerkkeinä arktisen alueen jääpeitteen supistumisen, ja korallien kuolemisen meriveden lämpenemisen seurauksena." (YLE 29.6.2017.)

Ekosysteemien sopeutuminen ja hiilen kierto

Mutta eivätkö ekosysteemit sopeudukaan? Ja eikö ilmakehän hiilidioksidimäärän kasvun pitäisi lisätä kasvillisuutta ja sen kasvua, ja eikö sen taas pitäisi sitoa entistä enemmän hiilidioksidia? Niinhän biologian tunnilla opetettiin.

Odottamaton löytö: Korallit ovat jo sopeutumassa ilmastonmuutokseen: Joillain korallilajeilla on geenejä, jotka auttavat niitä sopeutumaan merien lämpenemiseen (Suomen Kuvalehti 25.6.2015).Nasa paljasti yllätyksen: Etelämantereella jäätiköt myös kasvavat (Kauppalehti 3.11.2015). Metsät eivät kiihdytä ilmastonmuutosta: Kasvit sopeuttavat soluhengityksensä lämpenevään ilmastoon(Suomen Kuvalehti 18.3.2016). Ilmastonmuutos pakottaa koivut sopeutumaan uusiin olosuhteisiin(UEF 29.6.2016).

Tutkimus: Ilmastonmuutos on kiihdyttänyt kasvillisuuden kasvua – ilman sitä ilmasto lämpenisi huomattavasti nopeammin (HS 5.4.2017). Tuore tutkimus: ilmastonmuutos on lisännyt kasvien kykyä sitoa hiiltä jopa 33 %:lla vuoden 1900 jälkeen (Tekniikka & Talous 6.4.2017).Ilmastonmuutos aiheuttaa Jäämeren eläimille sopeutumiskamppailun (YLE 15.5.2017).

Maailmanloppuun kolme vuotta?

Huolimatta ekosysteemien sopeutumisesta ja siitä, että hiilidioksidi lisää kasvillisuutta ja sen kasvua mikä sitoo enemmän hiilidioksidia itseensä, ilmaston uutisoidaan kuitenkin lämpenevän: hirmumyrskyt lisääntyvät ja kovenevat, ”ikirouta” ja jäätiköt sulavat ja meren pinta nousee…

"2100-luvusta on tulossa vuosisata helvetistä" - Nyt tuli järkyttävä ennuste merenpinnan noususta(Talouselämä 31.3.2016).

Hurrikaanit lisääntyvät kun planeetta lämpenee, varoittavat tieteentekijät (The Guardian 5.10.2016). Maailman ilmatieteen järjestö: Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä (Maaseudun Tulevaisuus 9.11.2016). Tutkimus: Ilmaston lämpeneminen ja ikiroudan sulaminen ovat noidankehä: Hiiltä hajoittavien mikrobien toiminta kiihtyy, kun ikirouta sulaa, osoittaa Alaskassa tehty tutkimus. (YLE 26.2.2016.) Grönlannin jääpeitteen sulaminen hätkähdytti tutkijat: ”Meidän piti oikein tarkastaa, että säämallimme toimivat oikein” (IS 15.4.2016). Napajäiden sulaminen uhkaa koko maapallon ilmaston vakautta – "Siitä tulee lämpenemistä voimistava noidankehä""  (MTV 22.09.2016) Käänne tapahtui vuonna 2005: +900% – jäätiköt sulavat ennennäkemättömällä vauhdilla (Tekniikka & Talous 15.2.2017). Meret ovat lämmenneet odotettua enemmän - Grönlannin sulamisen riski oletettua suurempi (Tekniikka & Talous 14.3.2017).

Ilmaston "äärimmäinen ja poikkeuksellinen" lämpeneminen jatkuu (YLE 21.3.2017). Ilmaston lämpeneminen tuhoaa koralleja  (Keskisuomalainen 05.04.2017). Karmiva yllätys odottaa jään alla: Sulava ikirouta voi avata tautien ”pandoran lippaan” (TM 5.4.2017). Jäätikön vetäytymisen ennennäkemätön seuraus: Massiivinen joki katosi neljässä päivässä Kanadassa (TM 18.04.2017).Tutkimus: Merenpinnan nousuvauhti on 3-kertaistunut – ”Paljon nopeammin kuin luultu” (TM 24.05.2017).

Tuleeko ilmastotuho sittenkin kolmen vuoden kuluttua, kuten arvovaltainen tutkijajoukkovaltiollisen median katastrofiuutisessa julistaa (29.6.2017)?

Ilmastomuutoskriittisiä uutisia

RAPORTTI: Nykyinen ilmastonlämpeneminen ”ei ole luonnollisen vaihteluvälin ulkopuolella” (Daily Caller 22.3.2017).

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos (NOOA) myöntää, että on "ennenaikaista" sanoa, että ihmisen toiminnalla ja erityisesti kasvihuonekaasupäästöillä olisi vaikutusta hurrikaaneihin tai trooppisiin hirmumyrskyihin ja niiden voimakkuuteen. Myös hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC vahvistaa, ettei ole havaittavissa merkittävää trendiä, jonka mukaan trooppisten hirmumyrskyjen määrä olisi lisääntynyt viimeisen sadan vuoden aikana. (Daily Caller 4.4.2017.)

Ilmastonmuutosvirhe: Tutkimuksen mukaan arktisen jään sulaminen auttaa eläimiä (The Blaze 2.4.2017). Antarktiksen jääpeite on saavuttanut odottamattoman ennätyksen ja tutkijat kamppailevat selvittääkseen miksi (Washinton Post 1.3.2017). Uusi raportti Antaktikselta on kauhistuttava uutinen ilmastonmuutosalarmisteille (The Blaze 30.4. 2017). TUTKIMUS: Antaktisen jään väheneminen johtuu ”luonnollisesta vaihtelusta”, ei ilmaston lämpenemisestä (Daily Caller 24.6.2017).

Politiikkaa vai tiedettä?

Uutiset viittavat, että siitä, mitä ilmastossa todella tapahtuu tai miten ja millä nopeudella se muuttuu sekä minkä takia ja millä seurauksilla, ei edelleenkään ole täyttä varmuutta. Ihmisen toiminnalla epäilemättä on jotain vaikutusta. Epävarmuuksia on kuitenkin niin paljon, että on mahdoton sanoa, kuinka paljon.

Tätä taustaa vasten YLE:n uutinen, jonka mukaan kolmen vuoden kuluttua koittaa ilmastotuhoellei päästöjä saada selvään laskuun, vaikuttaa poliittiselta ja manipuloivalta – ei tieteelliseltä eikä älyllisesti rehelliseltä.

Petteri Hiienkoski su 16.07. 11:20

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Kuka pelkää natseja?

su 09.09. 06:07

Vaiettu vehkeily ja Trumpin vaikeat valinnat

la 01.09. 19:52

Petri Jääskeläisen kirkollinen propagandatuutti

ke 22.08. 01:18

Yliopistorehtori nakertamassa demokratian ja tieteen perusteita

pe 10.08. 20:43

Kampanja poliittisesti epäkorrektin professorin vaientamiseksi

to 09.08. 06:12

Noitavaino Puolimatkaa vastaan

ma 06.08. 00:08

Räjähtävistä avaruuskivistä ydintuhon uhkaan

su 05.08. 06:35

Ylen kummallista sekoilua Trumpin globalisti-twiitistä

to 02.08. 23:01

YLE joutui tunnustamaan "Trump-bumpin"

la 28.07. 03:07

Vihaideologian levittäminen vei oikeuteen Tanskassa - Suomessa tuomitaan vihaideologian kritisoimisesti

to 26.07. 02:26

blogit

Vieraskynä

Kirja-arvio: Kiinalainen juttu

su 18.11.2018 00:00

Juha Ahvio

YK:n GCM-sopimus uhkaa sekä kansallisia rajoja että sananvapautta

to 15.11.2018 23:38

Professorin Ajatuksia

Metsien haravoimisesta Suomessa

ma 19.11.2018 21:30

Jukka Hankamäki

Kulttuuriministeriö kouluttaa lapsista kavaltaja-agentteja

ma 19.11.2018 21:33

Petteri Hiienkoski

Kuka pelkää natseja?

su 09.09.2018 06:07

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Synnytyssairaalassa näet Suomen tulevaisuuden

ti 13.11.2018 23:33

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

GCM maan myynti vai maanpetos?

ma 19.11.2018 21:34

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Jani Toivola, vammaiset ja vihreä identiteettilässytys

to 20.09.2018 16:44

Heikki Porkka

Maahanmuutto ratkaisee ongelmat?

ti 20.11.2018 11:44

Olli Pusa

Vertailu Obama Trump

ma 19.11.2018 17:40

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Yle asennekasvatuksen asialla

to 23.08.2018 14:57

Reijo Tossavainen

Siperia opettaa myös HS-Pravdaa

ti 20.11.2018 16:39

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Miestenpäivä

ma 19.11.2018 21:31

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40