Blogi: Olli Pusa, ti 28.04.2020 12:33

Mikä on Suomen korona-strategia?

Koronan kaltaisen epidemian vastaisessa taistelussa on kaksi perusstrategiaa: Ensimmäisessä epidemia yritetään tukahduttaa voimakkailla toimilla. Testataan, eristetään, jäljitetään kontakteja. Yhteiskuntaa ei tarvitse sulkea, yritetään eristää tartunnan saaneet. Taloudelliset vaikutukset ovat vähäisempiä. Tätä ovat noudattaneet Aasian maat. Ovat oppineet Sars ja Mers epidemioista.

Toinen strategia on laumaimmuniteettistrategia. Siinä annetaan taudin mennä läpi väestöstä. Periaatteessa suojataan riskiryhmät, mutta miten se onnistuu, on eri kysymys. Yleensä suojaus tehdään rokotteilla, mutta nyt ei ole rokotetta. Suomessa riskiryhmiin kuuluu 20% väestöstä. Epidemia menee laumaimmuniteettistrategiassa ohi kohtuullisessa ajassa, taloudelliset vahingot ovat kohtalaisen pieniä, mutta terveydenhuolto kuormittuu ja kuolleita tulee paljon. Tyyppiesimerkkinä tästä on Ruotsi, jossa tällaista laumaimmuniteettistrategiaa sovelletaan aivan avoimesti. Sen arkkitehti on valtionepidemiologi Tegnell.

Mikä on Suomen strategia? Suomessa on todellisuudessa noudatettu samaa strategiaa kuin Ruotsissa. Hallitus on kertonut noudattavansa THL:n neuvoja ja THL:n Salminen on kertonut Dagens Nyheter-lehdelle ajattelevansa samoin kuin Ruotsin Tegnell. Siksi Suomessa ei missään vaiheessa ole oikeasti edes yritetty tukahduttaa epidemiaa samaan tapaan kuin Aasian maissa. Testaus on ollut olematonta ja testausvalmiuden kehittämiseen ei ole panostettu. Yksityiset terveysasemat eivät ole rahallakaan saaneet tehdä testejä altistumista epäileville. Lentokentät ja satamat jätettiin valvomatta ja sen kautta taudin leviämistä Suomeen saatiin kiihdytettyä. Olikohan ”unohtaminen” tahallista?

Suomessa ei kuitenkaan pokka pidä vetää yhtä rohkeaa linjaa kuin Ruotsissa. Siksi meillä sovelletaan strategiaa ”flattened curve” periaatteella. Jokainen on varmaan nähnyt noita käppyröitä hidastetusta etenemisestä ministerien tiedotustilaisuudessa. Siinä annetaan taudin mennä läpi väestöstä, mutta hidastetaan etenemistä massarajoituksilla, jotta terveydenhuolto ei kuormittuisi niin pahoin. Toki julkisten esiintymisten perusteella vaikuttaa, etteivät Suomen sosiaali- ja terveysministerit edes ymmärrä, mitä strategiaa ajetaan.

Tässä versiossa taloudelliset seuraukset massarajoituksista ovat karmeita ja epidemia kestää pitkään. Tilanne voi jatkua meillä tällaisena koko vuoden, ehkä ensi vuonnakin. Tällaisen strategian Suomen hallitus valitsi THL:n neuvoista, mahdollisesti ymmärtämättä mitä päätti. Toisaalta THL:llä tuskin on mitään edellytyksiä ymmärtää asian taloudellisia vaikutuksia. Nyt sitten ihmetellään, miten tästä tilanteesta päästään eroon? Jos rajoitukset puretaan, saadaan sama kaaos kuin Ruotsissa ja lisäksi saadaan valtavat taloudelliset vahingot. Jos nykymenoa jatketaan, talous romahtaa.

Suomessa on tapana kehitellä omituisuuksille hienolta kalskahtavia nimiä. Nyt Suomen strategiana puhutaan ”hybridistrategiasta”. Kun kovilla yhteiskunnan ja talouden rajoitustoimilla on saatu epidemian eteneminen hidastumaan voimakkaasti, ilmeisesti tuon hybridistrategian ajatuksena olisi pyrkiä jälkikäteen Aasian maiden tukahduttamisstrategiaan. Asteittain puretaan talouden massarajoituksia ja samalla siirrytään laajaan testaamiseen, tartunnan saaneiden ja kontaktien jäljittämiseen ja eristämiseen.

Tässä herää vain kysymyksiä? Onko Suomessa testauskapasiteetti ja sairastuneiden ja tartunnan saaneiden jäljittäminen sellaisella tasolla, että muutos oikeasti voidaan toteuttaa? Kun päästettiin epidemia karkaamaan osin käsistä, palaaminen aikaisempaan vaikeaa.

Ja onko Suomessa oikeasti käytössä jokin hybridistrategia vai onko se vain hieno termi, jolla hämätään yksinkertaisia ministereitä ja he hämäävät äänestäjiä? Vaikuttaa siltä, että suomalainen terveyskoneisto ei ole ollenkaan tämän strategian takana. Ihmetystä herätti THL:n professori Salmisen pohdinnat mediassa.

” THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle, että Suomi on rajoittanut koronan leviämistä jo vähän liikaakin.

Salmisen mukaan taudin huippu saavutetaan nykytahdilla vasta syksyllä.

”Tavoitteemme on ollut koko ajan suojata terveydenhuollon kapasiteettia. Sen tavoitteen olemme saavuttaneet ja menneet vielä ylikin. Leviäminen on vähän kyllä jo pientäkin nyt. Sillä jos tauti etenee liian hitaasti, kestää ikuisuuksia ennen kuin selviämme tästä pandemiasta. Totta kai on hyvä, että vanhat ja sairaat eivät kuole, mutta tämä on tasapainoilua”, sanoo Salminen.”

Eli Salminen ajaa edelleen laumaimmuniteettistrategiaa madalletuin käyrin ja on huolissaan siitä, että käyrää on jo madallettu liikaa. Hän pohdinnassaan ei tavoitteena ole epidemian tukahduttaminen vaan laumaimmuniteetin saaminen, mikä kestää hänestä liian kauan. Nyt herää lukuisia kysymyksiä?

Salminen puhuu riskiryhmien turvaamisesta. Suomessa riskiryhmiin kuuluu 20% väestöstä, pääasiassa hyvin iäkkäitä ihmisiä osa hoitolaitoksissa. Miten tuollainen määrä voidaan suojata, varsinkin jos noiden laitosten työntekijöille ei ole edes antaa suojavarusteita tartuntojen estämiseksi? Henkilökunnalle suositellaan kertakäyttösadetakkeja ja talouspaperista väsättyjä suojia.

Samaan aikaan kun puhellaan testaamisesta, jäljittämisestä, seurannasta eri tavoin (mm. puhelinsovellutusten avulla), THL:n ja STM:n virkamiehet ajavat aivan erilaista strategiaa. Hallitus julistaa nyt hybridistrategiaa ja samalla vannoo noudattavansa THL:n ohjeita. Kumpaa se aikoo tehdä? Nyt toiminnalle on vain nyt keksitty poliitikkojen ja kansalaisten hämäämiseksi uusi nimi ”hybridistrategia”. Siksi Salminen on huolissaan, että tauti ei leviä riittävän nopeasti. Sen jouduttamiseksi ei suositella ihmisille maskien käyttöä kaupoissa ym. ja hallinto ei ole laittanut tikkua ristiin sellaisten hankkimiseksi kansalaisille.

Tällä tavalla epidemian hoito kestää pitkälle syksyyn. Kun taloutta joudutaan pitämään suljettuna, taloudellinen hinta on karmea. Onko THL ja STM oikeat tahot päättämään strategiasta talouden näkökulmasta? Jos talous romahtaa, millä rahalla ylläpidetään terveydenhoitoa?

Ilmeisesti THL ja STM ovat itsekin huolissaan siitä, millaisia seurauksia niiden valitsemalla linjalla on. Muuten on vaikea ymmärtää, miksi THL ja STM kieltäytyivät antamasta Vesa Vihriälän työryhmälle tietoja suunnitelmistaan. Niiden taloudelliset seuraukset olisivat kauheita. Siksi STM:n kansliapäällikkö satuili julkisuudessa, että laki estää tietojen antamisen valtioneuvoston asettamalle työryhmälle. Kun asiaan puututtiin, tiedot annettiin eikä siinä ollutkaan laillisia ongelmia. Toki toivottavaa on, että tiedot olivat oikeita…

Tilanne on äärimmäisen sekava. Asiantuntijoiden keskuudessa vallitsee avoin riita valittavasta strategiasta ja riitelijöillä ei taida juurikaan olla käsitystä toimien taloudellisista seurauksista. Kansalaisten ja poliitikkojen hämäämiseksi heitellään uudenlaisia fraaseja, joita poliitikotkin innokkaasti hokevat.

Tasavallan hallitus tai ainakaan useat sen avainministerit eivät ymmärrä ilmeisesti hölkäsen pöläystä siitä, mitä maassa tapahtuu. He tulevat tiedotustilaisuuksiin lukemaan heille kirjoitetut paperit ja hokevat fraaseja edes ymmärtämättä mitä fraaseilla tarkoitetaan. Ainoa yritys selvittää tilanteen aiheuttaman taloudellisen katastrofin suuruus on Vihriälän työryhmä, mutta senkin toimintaa yritettiin kampittaa byrokratian toimesta.

Siispä suunnatkaamme katseet toiveikkaasti kohti tulevaisuutta ???
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/thl-johtaja-ruotsalaismedialle-suomi-rajoittanut-koronaa-jo-vahan-ylikinkestaisi-ikuisuuksia/6c8dd666-1bff-4a92-b8a1-0f8aef0f15d2

Olli Pusa ti 28.04. 12:33

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

EU:n liittovaltio vaikeuksissa

su 22.11. 21:27

Varkaiden paratiisi?

to 19.11. 00:55

Valehtelua ja aivopesua verovaroilla?

la 14.11. 11:28

Katainen sekoilee jälleen

to 12.11. 12:21

Vihreiden eläkepolitiikkaa?

la 07.11. 01:20

Taas islamilainen terrori-isku

ti 03.11. 11:14

Suuri huijaus

ke 28.10. 11:22

Islamin sanansaattaja?

ma 26.10. 21:58

Maskigate

su 11.10. 13:54

Median ja politiikan alennustila: Elokapinasta kuolonkorinaan?

ke 07.10. 11:59

blogit

Vieraskynä

Pasi Turunen: Amerikan vaalijärjestelmän kiemuroista

ma 16.11.2020 13:59

Juha Ahvio

Olivatko vaalit USA:n historian turvallisimmat?

to 19.11.2020 23:34

Professorin Ajatuksia

Lähes 10 prosenttia lapsista maahanmuuttajataustaisia

ke 18.11.2020 16:59

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Sulaako Bidenin "voitto" laittomien äänien myötä?

ma 23.11.2020 00:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

MEP Huhtasaari: EU:n ilmastolaki pahentaa ilmastoa

pe 11.09.2020 14:33

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Lukiolainen kertoo: Etnojen kotibileryöstöjä ja väkivaltaa

su 08.11.2020 00:32

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11.2020 17:19

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Petteri Taalaksen epätieteelliset jorinat Osa 11b

to 12.11.2020 21:34

Heikki Porkka

"Oikeusvaltio" Suomi - valehtelevien ja vastuuttomien poliitikkojen maa

pe 09.10.2020 13:52

Tapio Puolimatka

Uusi tasa-arvoajattelu murentaa oikeusjärjestelmän perustaa

to 08.10.2020 22:52

Olli Pusa

EU:n liittovaltio vaikeuksissa

su 22.11.2020 21:27

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Suomi Suomeksi

ke 18.11.2020 17:02

Matti Viren

Gallupit eivät äänestä, vai äänestävätkö?

ke 18.11.2020 17:06