Blogi: Arto Luukkanen, su 07.04.2019 00:12

Veikko Vennamon perintö. Puhdas ruoka vs. glyfosaatti-myrkky

Muistan ikuisesti Veikon.

Ei… kyseessä ei ole Veikko Vennamo vaan ihan toinen Veikko. Hän oli erään keskisuomalaisen hirviporukan johtaja.

Veikko oli mainio metsämies. Veikko jaksoi väsymättä opettaa nuorempia, kulkea hirvien perässä niin ajomiehenä kuin myös väijyä taitavasti vitjassa.

Hän opetti minulle ja kahdelle pojalleen metsästyskulttuuria asian syvemmässä mielessä; kunnioittamaan luontoa ja arvostamaan metsän asujaimistoa. Metsään ei menty ottamaan vaan katsomaan, mitä sieltä annetaan.

Ikävä kyllä Veikko menehtyi nopean sairauden riuduttamana.

Miksi Veikko meni?

Se, miksi joku ihminen sairastuu, on tietysti vaikeasti määriteltävä asia ja varsinkin jälkeenpäin mahdoton selvittää.

Itse mietiskelin silloin sitä, että Veikko käytti surutta ”Roundup”-kasvimyrkkyä omissa viljelyksissään. Kyseisen myrkyn perusainesosa on glyfosaatti. Oliko tämä sairauden syy?

Yhdysvalloissa jopa tuomioistuimet yhä lujemmin uskovat glofosaatin aiheuttavan sairastumista. Pari päivää sitten tuomittiin glyfosaatin päävalmistaja, Monsanto-yhtiö San Franciscossa syylliseksi glyfosaatin levittäjän syöpään ja miljoonakorvauksiin (https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/Monsanto-case-Bay-Area-man-awarded-80-million-13721676.php). 11 200 vastaavaa syytettä odottavat käsittelyään. 

Jo 2015 totesi WHO:n alainen Kansainvälinen syöpätutkimusinstituutti glyfosaatin ”todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi”. Mutta  –”Roundup” on maailman eniten käytetty kasvimyrkky, jonka jättibisnekseen ei niin vain kosketa.

Ainoastaan Hollanti on tähän mennessä rohjennut kieltää sen käytön ja sekin vain puutarhanhoidossa.

Miksi tällaisista myrkyistä täytyy päästä eroon?  

Ihminen on viisas otus ja keksii kaikenlaisia keinoja ja myrkkyjä rikkaruohojen, kasvitautien ja hyönteisten taltuttamiseksi.

Jotkut näistä myrkyistä ovat äärettömän tehokkaita kuten DDT. Mutta samalla ne ovat myös vaarallisia elämälle.

Joku varmaan muistaa Rachel Carson’in vuonna 1962 julkaiseman kirjan ”Äänetön kevät”, jossa hän arveli DDT:n tuhoavan ekosysteemin. Tutkimusten jälkeen DDT kiellettiin aikoinaan ja myöhemmin myös tehokkaat myrkyt kuten endriini ja dieldriini. Nämä aineet ja erityisesti DDT ja sen vaikutus miessukuhormonia vastustavan vaikutuksensa takia olivat äärettömän salakavalia. Niiden suora vaikutus näkyi ensimmäisenä petolintujen romahtaneessa lisääntymiskyvyssä.

Yksi uusi vaarallinen yhdiste, joka keksittiin DDT:n seuraajaksi, oli glyfosaatti . Kyseessä ei ole pelkästään kasveille haitallinen myrkky, vaan se on myös tuhoisa maan pieneliöille. Myrkkyvalmistajan Monsanton itsensä laatimassa käyttöturvallisuustiedotteessa on pitkin hampain jouduttu toteamaan, että aine on myrkyllistä mm. kastemadoille ja maaperäeliöille.

Suositun kaupunkilegendan mukaan glyfosaatti kehitettiin aluksi torjumaan ruostetta teräksen pinnalta. Se teki sen hyvin tehokkaasti mutta pian huomattiin, että paikassa jossa sitä käsiteltiin ei kasvanut enää kasveja ja että joen alajuoksulla kasvillisuus loppui kuin seinään.

Pahinta lienee se, että ko. aine on hyvin haitallista mehiläisille ja maan pieneliötoiminnalle ts. maa kuolee eivätkä pieneliöt muunna ravinteita, esim. hiiltä ja typpeä, käyttökelpoiseen muotoon. Ja kun mehiläiset eivät enää pölytä, olemme todella isoissa vaikeuksissa.

Suomen maatalous voi nousta myrkyt korvaamalla!

Glyfosaattia ei tietenkään kukaan käytä huvikseen.

Se on tehokasta. Sillä säästetään työvoimakuluissa. Suomen maataloudelle ei nyt ole varaa laittaa mitään lisärasitteita.

Kannattavuus on jo muutenkin alhaalla ja suomalainen maanviljelys kriisissä.

EU haluaa purkaa maataloustukia, Venäjän-pakotteet ovat riippakivi kaulassa ja kaiken kruununa vouhottaa KOKOVIHERDEMARIEN yhtenäisyyspuolue hömppää Suomen lihansyönnin ja maidonjuonnin turmiollisuudesta maailman ilmastolle.

Joulukinkku pitäisi ilmeisesti korvata heinäsirkoilla?

Mustat pilvet leijuvat Suomen köyhtyvien tilojen yllä. Siksi glyfosaattikielto pitäisi toteuttaa osana suurta Suomen maatalouden elvytys- ja tukihanketta.

Veikko Vennamon testamentti: puhdas ruoka

Viivytystaistelut Suomen maatalouden puolesta eivät enää riitä: tarvitaan uutta näköalaa Suomen ytimen pelastamiseksi.

Ja nyt, jos koskaan, pitää palata Karjalan evakoiden loistavasti onnistuneen asutusjohtajan ’henkiseen testamenttiin Suomelle’.

Veikko Vennamo (1913–1997) viimeisinä vuosinaan näki ja hahmotteli, että puhdas ruoka olisi suomalaisen maanviljelyn tulevaisuudelle ratkaiseva mahdollisuus.

Vennamo piti näissä esityksissään Suomen tulevaisuuden pääasiana siirtymistä "puhtaaseen maatalouteen" ja sen tuotteiden myyntiin Keski-Eurooppaan.

Hänen mukaansa Suomi sopisi puhtaan ruuan ideaaliseksi tuottajaksi pohjoisen asemansa ja tilkkutäkkimaisten peltomaittensa vuoksi. Maa on puhdasta ja sopisi puhtaaseen maatalouteen.

Raskas koneistus ja myrkyt eivät täällä ole kannattavia. Viileä ilmasto, joka muuten on tuotannon rajoitus, hillitsee hyvin tehokkaasti hyönteisten ja rikkakasvien leviämistä.

Näin nimenomaan myrkkyvapaa ja luomutuotanto ovat ne alat, jolla Suomen maataloudella on kilpailuetu muiden EU-viljelijöiden suhteen. Suomalaisen talonpojan ei tarvitse vaarantaa terveyttään glyfosaattilevityksissä, koska maataloussysteemissä ilman sitä hänestä tulisi Euroopan mestari!

Tässä olisi samalla suomalaisen perhemaanviljelyn pelastus.

Puhdas ruoka olisi ollut Vennamon mukaan työpaikkoja luova kivijalka. 

Vennamo: valtion avulla uuteen tuotantoon

Myrkkysuurviljely ei Vennamon mielestä kuitenkaan pelasta Suomen maataloutta.

Hänen mielestään kemian ja koneistuksen linjalla EU:n ja kaukomaitten kilpailu kuitenkin loppujen lopuksi voittaisi.

Siirtymistä ei kuitenkaan voi toteuttaa vain maanviljelijän omin voimin ja varoin. Vennamon mielestä olisi siksi ollut välttämättä luoda valtiollinen tukijärjestely tällaiselle puhtaalle tuotannolle sekä sen tehokkaalle markkinoinnille Keski-Eurooppaan.

Uusiin työpaikkoihin tarvitaan aluksi tukea  –samaan tapaan kuin tukityöpaikoissa työttömille! Vienninedistys taas kuuluu jo nyt valtion perustehtäviin!

Myrkyillä on kuitenkin puolustajansa. Ihme kyllä, niin kepu (avoimesti) kuin vihreätkin (kätketysti) – ovat niiden puolella.

Kuka on glyfosaatin puolella?

Vastaus: kepu ja sen Saksan hihnassa möyrivät maatalousministerit.

EU:n sisällä he ovat ajaneet glyfosaattia puolustavaa linjaa. ”Pelastaen” EU:n päättäviin elimiin niukan glyfosaattimielisen enemmistön.

Glyfosaatin Saksa-yhteys käy yliselväksi kun tiedämme, että  amerikkalainen Monsanto siirtyi juuri EU:n alueelle - Baijerin Müncheniin saksalaisen Bayer-konsernin osaksi. Yhtiöllä on vahva vaikutus Baijerin valtapuolueeseen CSU:hun ja BBV:hen, Baijerin MTK:hon.

Myös Saksan maatalousministeriö on CSU:n hallussa eikä kykene toimiin glyfosaatin korvaamiseksi. Baijerilaiset ovat kuitenkin havahtuneet tähän ongelmaan ja aloittaneet protestin. Järjellä puhtaan maanviljelyksen ja puhtaan luonnon puolesta. (https://www.theguardian.com/world/2019/feb/14/bavaria-campaigners-abuzz-as-bees-petition-forces-farming-changes).

Yli kymmenesosa Baijerin äänioikeutetuista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka vaatii myrkkykieltoa intensiivisten metodien maanviljelysalueiden ulkopuolelle – ei siis glyfosaatin yhdellä yksipuolisella iskulla kieltäen! Mikäli Baijerin hallitus ei kansalaisaloitetta hyväksy, asia menee sitovaan kansanäänestykseen – eikä hallituksen roskakoriin kuten Suomessa. Ja mielipidetutkimusten mukaan 80 % saksalaisista myös Baijerin ulkopuolella pitää aloitetta hyvänä.

Tässä myös näkyy, että kiinnostus puhtaisiin maataloustuotteisiin Saksassa, Euroopan sydämessä, ei ole suinkaan laantumassa vaan päinvastoin kasvamassa!

Ja sinänsä puistattavat uutiset hyönteiskadoista ja sperman heikkenemisestä, joita Saksassa ja Keski-Euroopassa ei niin helposti voi itsesensuroida kuin Suomessa, takaavat sen että tulevaisuudennäköalat puhtaalla ruoalla voivat vain parantua. Suomalaisen luomuruoan kriteerit ovat muuten paljon tiukemmat kuin Keski-Euroopassa!

Tämä pitää saada yleiseen tietoisuuteen.

Ja toinen huipputärkeä markkina-alue suomalaisille myrkkyvapaille ja luomutuotteille on Venäjä. Ennen lähes koko maatalousvientimme lamauttaneita pakotteita ehdittiin havaita, että venäläinen kuluttaja on käynyt erittäin laatutarkaksi. Lisäaineet havaittiin ja niitä sisältävät tuotteet rankataan nopeammin pois ostoslistoilta kuin Suomessa!

Kun jos pakotteista päästään, niin vientitulevaisuus tulee olemaan vain puhtailla laatutuotteilla –mutta niillä sitäkin enemmän. Omiin venäläisiin luomuluokituksiin eivät sikäläiset luota yhtään. Kuten ei läntiseen ilmastohumppaankaan. Puhtaita liha- ja maitotuotteita venäläinen keskiluokka tulee ostamaan ja syömään niin paljon kuin kerkiää. Samoin Kiinassa on tälle puhtaalle ruualle suuret markkinat.

Vihreitten harharetket ilmastomuutosten ihmemaissa

Ihme kyllä Saksassa vihreät eivät ole halunneet aloittaa tätä kampanjaa.

Sen sijaan ÖDP, Ökologisch-demokratische Partei, jonka ydin on nimenomaan Baijerissa, on järjestänyt luonnonsuojeluliittojen kanssa kansalaisaloitteen. Se on saanut vihreiltä vain laimeaa tukea; sekin sen jälkeen kun vihreät havaitsivat aloitteen kansansuosion. Mutta on ajan merkki, että vihreille kyseinen asia on liian vaikea asia, ’seitsemän sinetin kirja’.

Tämä asia on Saksan julkisuudessa jätetty sivuun mutta jättihuomion sai lasten lintsausristiretki ilmastonmuutosta vastaan. Jopa aluksi Angela Merkel piti asiaa kummallisena ja totesi, että ”Euroopalla on vastustajia”, jotka haluavat hössöttää ilmastosta (https://www.deutschlandfunk.de/aeussere-einfluesse-merkel-irritiert-mit-aeusserungen-ueber.2852.de.html) ja ”että ei voi kuvitella, että äkkiä kaikki saksalaiset lapset, vuosien kuluttua, ilman mitään ulkoista vaikutusta olisivat saanet idean, että tämä protesti pitää tehdä."

Hetkeksi kuohahtanut Merkel joutui kuitenkin pian sulkemaan suunsa.

Niin, joka puolella läntistä maailmaa (muun maailman pysytellessä rauhallisena) soitetaan torvia, paukutetaan rumpuja ja repäistään vaatteitaan ’hirveän hiilidioksidivaaran’ edessä.

Hiilidioksidi kuitenkin on ”kasvien happi” ja elämän peruslähde. Suoraan biosfääriin valutettujen keinotekoisten myrkkyjen sen sijaan uskotaan olevan aika harmittomia, kovimmillaan C-luokan uhkia.

Miksiköhän?

Piireille, jotka omistavat myrkkytehtaita ja tuottavat lisäainesäilykkeitä ja ties mitä keinotekoisen halvalla korvaamalla ihmistyöpaikat myrkkyruiskutuksilla, näyttää teknisesti yhä monimutkaisempaa tuotantoa vaativa ilmastoteoria olevan tosi kiva!

Mutta meille, jotka haluamme omaa ja lähimmäistemme terveyttä elämää pörräävien ja sirisevien niittyjen keskellä, on oman maataloutemme puhtaus, kotimaisuus ja työperäisyys aivan konkreettisesti elämän ja kuoleman asia.

Kyse on tulevaisuudesta: Suomen maatilojen, mehiläisten ja viime kädessä omammekin.

 

Arto Luukkanen su 07.04. 00:12

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02. 13:58

Sota-Lintilän horinat - Taivaan lahja Putinille?

su 11.09. 13:29

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11. 17:19

Miljardien Sanna! Miljardien Matti!

su 25.10. 23:07

Marinin hallitus petti omat sanansa ja lopulta hallituskumppaninsa

su 27.09. 22:58

Päivi Räsäsen maalittaminen uskonnon yo-kokeessa

ma 21.09. 22:45

Puhtain asein puhtaan asian puolesta - avoin kirje Mikko Kärnälle ja Oula Silvennoiselle

su 13.09. 23:00

Lusikat jakoon! Kirkon perinteisten arvojen junttaus uhkaa uskonnonvapautta

ke 09.09. 22:28

Sanna Marin saa ihmiskunnan kalleinta koulutusta

ti 01.09. 22:56

Minskin "suutari" - vallankumous ei tule pelkästään kävelemällä

ma 24.08. 22:22

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03.2024 12:06

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44