Blogi: Petteri Hiienkoski, ke 20.03.2019 19:18

The Telegraphin uutiset liikaa Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tiedonvälittäjän vaalien alla

Havaittuani, että valtamedian uutisointi Uuden Seelannin terrori-iskun tekijästä oli yksipuolista ja harhaanjohtavaa, tutkin tarkemmin ulkomaisia uutismedioita. Sensuuritoimien kohteeksi nyt joutuneessa Facebook-päivityksessäni välitin suomalaisille yhteisöpalvelun käyttäjille The Telegraphissa julkaistuja tietoja.

The Daily Telegraph on vuonna 1855 perustettu brittilehti, joka poliittisesti on lähellä saarivaltakunnan konservatiivipuoluetta. Se oli vuonna 2014 suurilevikkisin brittiläinen broadsheet-muodossa julkaistava sanomalehti.

Ulkomaisista uutismedioista näytti löytyvän monipuolisempaa ja poliittisesti vähemmän asenteellista tietoa massamurhaajasta ja tämän motiiveista kuin mitä valtamedia Suomessa uutisoi. Facebook-päivitykseni ei otsikointia lukuun ottamatta sisältänyt asioita mitä brittilehdessä ei olisi julkaistu.

Tämä näyttää kuitenkin olleen liikaa "Oy Lärvikirja Ab:n" inkvisiittoreille ja heidän aatetovereilleen. Suomalaisille näitä tietoja ei ilmeisesti ole lupa välittää – ainakaan tämän sosiaalisen median palvelun kautta. Alla olevan päivityksen ilmoitettiin näet olevan sen "yhteisönormien" vastainen.

This post goes against our Community Standards.  Vain sinä voit nähdä tämän julkaisun, koska se rikkoo normejamme.

Ilmoituksessa ei yksilöity mitä normia julkaistut uutistiedot olisivat rikkoneet ja millä tavoin. Yksilöidyn tiedon antaminen siitä, mikä rike on kysymyksessä, kuuluu länsimaisiin oikeusperiaatteisiin, vaan ei Facebookin käytäntöihin.

Yhteisöpalvelun käyttö kiellettiin kuukaudeksi.

Olet menettänyt tilapäisesti oikeuden julkaista uutta sisältöä Tämä väliaikainen esto on voimassa 30 päivää. Voit julkaista Facebookissa vasta sen päätyttyä. Jos julkaiset jälleen normiemme vastaista aineistoa, tilisi estetään uudelleen 30 päiväksi. Muista, että kiellettyä sisältöä toistuvasti Facebookiin julkaisevien henkilöiden tilit voidaan poistaa käytöstä pysyvästi.

Sensurointi- ja bannausratkaisu "sattui" sopivasti juuri ennen eduskuntavaaleja. Kuten tavallista siitä ei ollut mahdollista valittaa: Pyyntöäsi ei voitu käsitellä. Yritä myöhemmin uudelleen. Tämä "vastaus" toimii keinona välttää ottamasta kantaa. Sen soveltaminen näyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Valitusoikeus mahdollisista virheistä kuuluu sekin länsimaisiin oikeusperiaatteisiin. Sitä on sovelluttu myös kuluttajansuojaksi säädetyssä lainsäädännössä.

Seuraavaksi ilmeni, että uutena bannauksen syynä on se, että olen "saattanut käyttää" Facebookia – vaikka vain vahingossa – tavalla, jota heidän "systeeminsä" pitää "epätavallisena". 

– You may have used Facebook in a way that our systems consider unusual, even if you didn't mean to. You can post again in 29 days.

Tähän toiseen bannausperusteeseen sai sentään klikata This Is A Mistake -virheilmoitusnappia. Siihen "Pärstäkirjan" kasvottomat ylläpitäjät vastasivat ilmoittamalla tutkivansa sitä löytyykö FB-tililtä "viimeaikaista toimintaa", joka on heidän yhteisönormiensa vastaista: We'll review recent activity from your account against our Community Standards.

Moderaattorit ryhtyivät etsimään bannaussyytä FB-postauksen sisältöä koskevan sensurointiratkaisun jälkeen joko sen lisäksi tai sen sijasta siitä, olisiko some-palvelua mahdollisesti käytetty tavalla, joka on "epätavallinen". Kenties olen tervehtinyt liian montaa uutta FB-kaveriani liian lyhyessä ajassa lähettämällä heille "peukutuksen" tai yhteisönormien vastaisena pidetään jotain muuta yhtä keinotekoista. – Kyllä susi syitä löytää, kun lampaan lihaa mieli tekee, sanoo sananlasku.

Facebook "sattui" määräämään kuukauden käyttökiellon myös viime presidentinvaalien alla. Jos moderointi kohdistuu systemaattisesti useampiin poliittisesti samanmielisiin aktiivikansalaisiin, kuka on vastuussa siitä, että yhteisöpalvelua käytetään tavalla, jolla pyritään vaikuttamaan demokraattiseen valintaprosessiin

Facebookista näyttää hallitsevan markkina-asemansa seurauksena kehittyneen käyttäjiään sekä taloudellisesti hyväksikäyttävä että poliittisesti manipuloiva globaaliyritys. Sillä ei asemansa takia ole todellista tarvetta tarjota käyttäjilleen sen enempää kuluttajansuojaa kuin yksityisyyden suojaakaan.

Viattomasta yhteisöpalvelusta on kasvanut tai kasvatettu länsimaisen demokratian ja vapaan markkinatalouden syöpäläinen. Suljettuna valtakeskittymänä se muodostaa ilmeisen uhkan avoimelle yhteiskunnalle.

SEKOPÄINEN FASISTI JA RASISTI

Brenton Tarrant kuvailee itseään "tavalliseksi, valkoiseksi mieheksi", joka on syntynyt työväenluokkaan, matalan tulotason perheeseen, jossa on skotlantilaista, irlantilaista ja englantilaista perintöä.

Viittaukset brittiläiseen verenperintöön näyttävät kuitenkin olevan heikkoja – molempien vanhempien ja isovanhempien uskotaan syntyneen Australiassa. Hänen sisarensa tosin avioitui kuitenkin miehen kanssa, joka on kotoisin Portsmouthista.

Kuultuaan uutisen terrori-iskusta Tarrantin vanhempi veli, joka asuu Christchurchissa, oli nopeasti tarjoamassa suojaa, ruokaa ja kaikkea mitä hän voisi tehdä tukeakseen veriteon uhreja. Hän oli ilmeisesti tuolloin tietämätön yhteydestään tekijään. "Ampuja oli australialainen, joka tuli tänne nimenomaan tekemään tämän hirvittävän teon", hän kirjoitti verkossa.

"Minun kieleni on eurooppalainen, kulttuuri on eurooppalainen, poliittiset vakaumukseni ovat eurooppalaisia, filosofiset uskomukseni ovat eurooppalaisia, identiteettini on eurooppalainen, ja mikä tärkeintä, vereni on eurooppalainen", Brenton Tarrant kirjoittaa manifestissaan.

"Mikä on australialainen, muuta kuin humalassa oleva eurooppalainen? Vitsailen, mutta Australia on eurooppalainen siirtomaa, erityisesti brittiläinen ja siten Euroopan laajentuma."

Hän myöntää olevansa fasisti ja sanoo tuntevansa hengenheimolaisuutta Oswald Mosleyn kanssa. Sir Oswald Ernald Mosley (1896–1980) oli brittipoliitikko, joka perusti British Union of Fascists -puolueen.

Toisaalta Tarrant vertaa itseään Nelson Mandelaan ja toteaa odottavansa Nobelin rauhanpalkintoa. Hän ilmoittaa kuitenkin olevansa rasisti, mutta ei ksenofoobikko.

Brenton Tarrant kertoo muslimiterroristien iskujen Euroopassa olevan syynä hänen radikalisoitumiseensa. Hänen arvioidaan saaneen pakkomielteen Euroopassa 2016 ja 2017 tapahtuneista lukuisista terrori-iskuista.

Manifestissaan hän erityisesti viittaa 11-vuotiaaseen Ebba Åkerlundiin, joka oli yksi viidestä uhrista, joka kuoli Tukholman terrori-iskussa 2017.

Tarrant väittää myös, että hänellä olisi ollut "lyhyt yhteydenpito" norjalaisen Anders Breivikin kanssa. Breivikin asianajajan mukaan hänen päämiehensä yhteydet ovat niin rajatut, ettei hän pidä väitettä uskottavana."

Facebookissa ja valtamediassa ilmenevä poliittinen mediamanipulointi viittaa siihen, että elämme avoimen yhteiskunnan ja demokratian kannalta todellisia "vaaran vuosia". Yhteiskunnassa lisääntyvät totalitaariset piirteet uhkaavat vapautta, jonka säilymisen puolesta aiemman sukupolvet ovat taistelleet ja tehneet työtä.

Millaisen yhteiskunnan me jätämme lapsillemme?

Petteri Hiienkoski

PS. Julkaisusi on palautettu Facebookiin 24. maalisk. [2019] Pahoittelemme, että teimme tässä virheen. Tarkistimme julkaisusi uudelleen, ja se noudattaa yhteisönormejamme. Kiitos, että pyysit meitä tarkistamaan asian. Palautteesi auttaa meitä parantamaan toimintaamme.

Facebook myönsi virheensä. Julkaisuni, josta annettiin 30 päivän käyttökielto, ei sisällöltään ollut yhteisönormien vastainen. Käyttökielto on kuitenkin edelleen voimassa!

Kun klikkaan "This Is A Mistake" -virheilmoitusnappia, tulee aina sama vastaus: "We'll review recent activity from your account against our Community Standards." Tämäkin "tarkistaminen" (review) tulee todennäköisesti "jatkumaan" koko käyttökiellon ajan.

Samoin kun yritän "ilmoittaa ongelmasta", tulee ilmoitus käyttökiellosta, jonka mukaan olisin julkaissut yhteisönormien vastaista sisältöä – huolimatta siitä, että Facebook on myöntänyt virheensä eikä sellaista sisältöä ole.

En myöskään voi lähettää viestiä, jossa kertoisin virheestä: "Pyyntöäsi ei voitu käsitellä. Yritä myöhemmin uudelleen." Ilmoituksiin teknisestä ongelmasta ei vaivauduta reagoimaan muutoin kuin samalla automaattivastauksella: "Palautettasi käytetään Facebookin kehittämiseen. Kiitos, että käytit aikaasi ilmoituksen tekemiseen."

Se, millaiseksi some-terrorin välikappaleeksi Facebook on kehitetty, on katastrofi, jollaisen ei länsimaisessa oikeusvaltiossa pitäisi olla edes mahdollista. Maailman SUURIN yhteisöpalvelu on myös ylivoimaisesti maailman SURKEIN. Eikä se edes ole mikään palvelu. Siirtyminen muille jakelualustoille on alkanut.

mewe.com/i/petterihiienkoski

https://twitter.com/PHiienkoski


Lähteet

New Zealand mosque suspect Brenton Tarrant 'an ordinary white man' inspired by Anders Breivik. By Jonathan Pearlman, Sydney The Telegraph 15 March 2019 • 12:55 pm.

Brenton Tarrant: The 'ordinary white man' turned mass murderer. By Victoria Ward The Telegraph  20 March 2019 • 8:01 am.

Petteri Hiienkoski ke 20.03. 19:18

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Sananvapaus on jakamaton

ti 17.09. 01:15

Kunnioitetaanko koululaitoksessa enää ihmisoikeuksia?

ti 13.08. 00:15

Pettikö pääministerin tähystys Airiston veneturmassa: onko ideologia turvallisuutta tärkeämpää?

pe 09.08. 22:49

Käsitys ihmisoikeuksista hämärtynyt

la 29.06. 22:22

Poliittisesti harhaanjohtavaa laintulkintaa oikeustieteilijöiltä

ma 24.06. 15:54

Uutisointi europarlamenttivaaleista harhaanjohtavaa: Mitä jäikään kertomatta?

to 30.05. 02:44

Arkkipiispan tuella sananvapautta vastaan

la 18.05. 16:09

Hussein al-Taeen tapauksen vääristyneet ulottuvuudet

to 02.05. 01:52

Jeesuksen kuolemantuomio ja valtapoliittinen suhmurointi

su 21.04. 03:29

Ilmastopopulismin petolliset kulissit eli ilmastonmuutoksen "kyllä" ja "ei"

pe 12.04. 13:01

blogit

Vieraskynä

Setan propaganda Elämänkatsomustiedon oppimateriaaleissa

su 22.09.2019 23:31

Juha Ahvio

Kristittynä Suomessa: Miten olla, elää ja toimia? -kirja ilmestyy

su 06.10.2019 21:36

Professorin Ajatuksia

Viikonloppu osoitti toimivia demokratioita

ma 14.10.2019 22:39

Marko Hamilo

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

pe 05.07.2019 00:00

Jukka Hankamäki

Lähi-idästä uhkaava pakolaisaalto torjuttava päättäväisesti

pe 11.10.2019 22:36

Petteri Hiienkoski

Sananvapaus on jakamaton

ti 17.09.2019 01:15

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Haluan provosoida ihmisiä tutkimaan asioita itse

la 12.10.2019 11:17

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Espoon nuorisotiloissa jatkuvia etnisiä konflikteja

la 05.10.2019 23:55

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Saksan mallia koohotetaan Suomeen! Ajojahdit alkavat?

su 06.10.2019 21:34

Mika Niikko

Väärinajattelijoiden oikeudet

ma 08.07.2019 21:55

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

YK:n ilmastopaneeli IPCC tukeutuu pseudotieteeseen

la 07.09.2019 07:11

Heikki Porkka

Oikeusmurha ja poliittinen matka kohti turvatonta Suomea

la 12.10.2019 07:44

Tapio Puolimatka

Voiko mies synnyttää?

ma 07.10.2019 23:31

Olli Pusa

Käräjäoikeuden virkavirhe?

pe 11.10.2019 20:00

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Mikä on muuttunut 30-vuodessa.

pe 11.10.2019 00:57

Reijo Tossavainen

Vihreät nuoret haukkuvat väärää puuta

pe 23.08.2019 09:24

Jessica Vahtera

Työhyvinvointia yhteiskunnan piikkiin

to 22.08.2019 16:17

Pauli Vahtera

Mansikanpoimintaa ja sokerijuurikkaan harvennusta

su 14.07.2019 21:43

Timo Vihavainen

Dosenttitason kirjallisuutta

ma 14.10.2019 22:42

Matti Viren

Onneksi meillä on hyvinvointivaltio

su 06.10.2019 21:39