Blogi: Timo Vihavainen, pe 18.10.2019 00:26

Alas lehmät?

Ahdistettu lehmä

 

Helsingin yliopiston opiskelijaravintolat, joita muuten on aika paljon, ovat sitten päättäneet luopua naudanlihan pitämisestä tarjolla asiakkailleen.

Tämä on hyvin linjassa sen kanssa, että ne, jotka ruokaa tekevät ja sitä myyvät arvelevat nykyään jo aivan yleisesti oikeuksiinsa kuuluvan päättää siitä, mitä asiakas saa valita.

Miten monessa paikassa enää voi saada kermaa kahviinsa ja miten monessa taas ylhäältä käsin on päätetty, ettei sitä nyt teille anneta. Itseänne näet vahingoitatte, kun ette omaa parastanne kuitenkaan ymmärrä. Sitä paitsi maito maistuu ihan tai ainakin melkein kermalta, kun sen osaa oikein oivaltaa. Niinpä me päätämme myös teidän osaltanne, kun meitä kerran ohjaa suurempi viisaus.

Ikävä vain, että nuo viisaudet tuppaavat olemaan lyhytikäisiä. Maitorasvan kauhistuksesta vaahdottiin takavuosina kuin kyseessä olisi ilmestyskirjan peto. Nyt on yllättäen havaittu, että terveellistähän se on, kun taas kaikenkarvaiset margariinit ovatkin kovin epäilyttäviä.

Vain joku onneton eilispäivän epistolatekstiin jämähtänyt muinaisjäänne on vielä äskettäin halunnut kieltää maidon lapsiltakin… Voidaanhan koirakin opettaa vaikka vegaaniruualle, sanovat saarnamiehet. Mikäpä estää kokeilemasta lapsillakin?

Mutta nythän ei tainnutkaan olla kyse terveellisyydestä, vaan ilmastosta. Naudan sorkat, katsokaas, jättävät hirmuisen hiilijalanjäljen, joka raskaana kamelinvarpaana painaa sen hyödyntäjiä.

Tämän luokan typeryyteen on turha yrittää vastata millään järjen argumenteilla. Ei sillä ole merkitystä, että Suomen lehmien tuottamat kasvihuonekaasut eivät heilauta maailman lämpötilaa minnekään, ei vaikka nuo naudat kaikki heti hävitettäisiin.

Kysehän on tuosta Ukko-Paavon mainitsemasta sisällisestä tunnosta. Kun se saadaan toimimaan, ovat asiat syntisen kannalta järjestyksessä. Jos se puuttuu, puuttuu sen mukana kaikki.

Kyseessä ei ole enempää eikä vähempää kuin meidän kosminen merkityksemme tässä murheen alhossa, jossa kiusaukset päivästä päivään saavat meidät kuolaamaan. Juuri tästä syystä meillä jätetään lapsetkin tekemättä, eikä tämä ole vitsi.

On siis vähintäänkin kohtuullista, että valistunut tyrannia saa päättää kaikkien hallintoalamaistensa puolesta, mitä heillä on oikeus syödä, ainakaan tuohon tuettuun opiskelijahintaan. Toki kyse ei ole orjista ja aina jää jäljelle mahdollisuus mennä läheiseen ravintolaan syömään mitä lystää. Eivät ne lounaiden hinnat niin kalliita ole.

Kun ihminen kuitenkin tarvitsee liharuokaa, muun muassa aivojensa takia, voisi hän kai vielä kuitenkin saada myös omasta, oikeaoppisesta ravintolastaan sianlihaa, ellei se voisi loukata ketään. Ettei vain jotain tapahtuisi, как бы чего не случилось, kuten Tšehov sanoi.

Mutta kun se taitaakin loukata jotakuta.

Uskaltaisinpa ennustaa, että kyseinen laitos ennen pitkää ryhtyy tarjoamaan lihapuolella ainoastaan lampaan lihaa ja kun nyt profeetaksi rupean, niin ennustan, että sen täytyy sitten myös olla halalia.

Lisäksi tietenkin tarjolla on oleva soijaa ja riisiä, jotka kuskataan tänne maailman ääristä ja rasittavat siellä ympäristöä aivan suhteettomasti. Mutta se ei tapahdu täällä meillä.

Maanviljely ilman karjanlantaa on kuitenkin turmion tie, kuten jo ammoin oivallettiin. Itse asiassa karjaa ennen suurta voibuumia pidettiinkin ennen muuta siksi, että se tuotti lantaa, tuota pellon valoa. Yhdessä kuivikkeiden kanssa se myös lisäsi multavuutta tai ainakin esti sen häviämistä.

Nythän on ennustettu, että humuskerros häviää 60 vuodessa…

No, kaikenkarvaisia ennustajiahan täältä ei ole puuttunut, mutta kyllä jo terve järki sanoo, että myös multavuudesta olisi huolehdittava, eikä vuosisadasta toiseen siirrettävä pellon antimia vessojen kautta meriin.

Mutta tässä onkin jo sitten toinen paniikin aihe, jota sopii märehtiä erikseen, kunhan ensin on selvitty tuosta lehmien pirulliseksi maalatusta kirouksesta, joka lepää meidän ja jälkipolviemme yllä. Siitähän näemmä pyritäänkin sitten tekemään selvää kertaheitolla.

Mitä sanoikaan arvossa pitämäni ajattelija Kozma Prutkov: todellisuuden olemuksen voi ymmärtää vain valtion palveluksessa. Valtio antanee kyllä ratkaisut myös lanta- ja humuskysymykseen, sitten kun ne vuorostaan aiheuttavat paniikkia.

Kuitenkin varsinainen ongelma piilee sillä suunnalla, josta meille tarjoillaan ilouutisia päivästä päivään. Nyt avautuu taas uusi Mall, joka on aivan erityisen kansainvälinen, koska koko maammekin sitä nyt on (ajatella!). Siellä riittää tavaraa ja taas tavaraa kaikkiin oikkuihin, haluihin ja tarpeisiin ja ellei noita jälkimmäisiä ole, niitä tehdään. Ihanaa, eikös vaan.

Noin puolitoista vuosisataa sitten muistaakseni Nikolai Tšernyševski jakoi ihmiset muutamaan ryhmään. Kohtuullisesti toimeentulevat pikkuporvarit kuuluivat siihen ryhmään, jolla oli varaa syödä kerran viikossa lihakeittoa. Suuria ostoskeskuksia (tyyppiä gostinyi dvor) oli kyllä, mutta kiusaus ostaa tarpeetonta oli pieni, kun ei ollut varaa tarpeelliseenkaan.

Sitä paitsi kulttuuri ei suinkaan yllyttänyt tarpeettoman haalimiseen, saati sen hankkimiseen velaksi. Sen laatuinen uskonto, mammonismin moderni muoto eli konsumerismi syntyi vasta tällä vuosisadalla.

Itse asiassa todellinen mammonismin kukoistuskausi alkoi meillä vasta taistolaiskauden jälkeen. Sitä ennen edistyspiireissä pidettiin varakkuutta ja jopa hyvää toimeentuloa nolona asiana ja ihailtiin köyhyyttä.

Vähävaraiset eivät tietenkään jakaneet tällaisia näkemyksiä, vaan pyrkivät kaikin mokomin parantamaan tilannettaan.

Niinpä meilläkin jo suunnilleen 1960-1970-luvulla alettiin saada kanaa joka pataan ja pian myös kirjoloheksi kutsuttua forellia. Äärimmilleen halpuutettu Norjan lohi rynnisti sen jälkeen ihan tavalliseksi arkiruoaksi, joka saattoi löytää tiensä jopa akateemisen pätkätyöläisen pöytään (vrt. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=kana ).

Muistan hyvin, ettei lihaa 50-luvulla jatkuvasti hampaissa jauhettu kaikilla arkiaterioilla. Soppa (herne- klimppi-, kesä- mustikka-, jne.) tai puuro oli normaali pääruoka ja sen kanssa haukattiin leipää. Toki leipään pantiin voita päälle, toisin kuin vielä 1800-luvulla, jolloin se oli ennen muuta myyntitavaraa tai kuului veroparseleihin.

Mutta sehän oli jo kunnon elintasoa eivätkä puutostaudit ahdistelleet, kun maitoa sai ympäri vuoden. Kevätväsymys tosin vaivasi monia, mutta asiaa autettiin sitruunoilla ja alppiaurinkolampuilla.

Vasta 1960-luvulla ruvettiin toden teolla tuomaan kaiken maailman kaukomaiden hedelmiä tuoreina jäähdytyslaivoilla tai peräti lentokoneissa. Kukapa muistaa pienet kanarialaiset lentobanaanit?

Niin, että olisihan tässä varaa karsia kohtuuttomasta lihan määrästä. Lihakeitto pari kertaa viikossa on joka tapauksessa kohtuutta, jonka moittimisen voi jättää maailmasta vieraantuneille hihhuleille.

Ja kunnon pihviä juhlapäivinä ei korvaa yhtään mikään. Sen päällä valkosipuli- tai yrttivoi kruunaa nautinnon ja ilman nautintoja tämä elämä olisi vain tyhjä ja typerä vitsi vegaanin rukouskirjasta.

Sitä paitsi, se muistakaamme, ei se lehmä ole mikään saastainen otus, joka hävittää pitäisi. Koko juustojen kiehtovan maailman tekee mahdolliseksi ennen muuta lehmän pötsin toiminta. Juokaamme sen kunniaksi raikas kefiirimalja ja siunatkaamme parasta kumppaniamme eläinkunnassa, tuota viisauden ja rauhallisuuden perikuvaa, jota itämailla on opittu arvostamaan.

 

Timo Vihavainen pe 18.10. 00:26

Timo Vihavainen

Timo Juhani Vihavainen on toiminut Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorina vuodesta 2002. Hän on tutkinut myös Suomen historiaa, jossa hän on keskittynyt erityisesti niin sanotun suomettumisen aikaan 1960-luvulta 1980-luvulle.

tuoreimmat

Sitkeä pärjää

ma 21.09. 22:43

Libero

su 13.09. 22:58

Mikä meni pieleen?

ti 01.09. 22:55

Mikä on se konsti?

to 27.08. 18:04

Sukupolvi sitten

ma 24.08. 22:21

Merityöläiset ja huithapelit

la 22.08. 23:50

Uuden aikakauden sarastusta

ma 17.08. 23:52

Politiikan taituri

ma 10.08. 22:10

Mitä nainen haluaa?

to 06.08. 23:15

Epäkorrekteja kuvauksia

ke 29.07. 23:24

blogit

Vieraskynä

Euroopan islamisaatio ei ole näennäistieteellinen salaliittoteoria

ma 21.09.2020 22:51

Juha Ahvio

Valheellisen valkoinen Jeesus hävitettävä ja tilalle nynny queer?

ma 21.09.2020 22:49

Professorin Ajatuksia

Väkivaltaa Myyrmannissa?

ma 21.09.2020 22:41

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Hallitus tuhlaa ja tekee senkin väärin

ma 21.09.2020 22:46

Petteri Hiienkoski

"Unohdetun" ihmisoikeusjulistuksen ja "vihapuheen" kitkemisen vastakkaisuus

la 11.07.2020 19:59

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

MEP Huhtasaari: EU:n ilmastolaki pahentaa ilmastoa

pe 11.09.2020 14:33

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Haloo, Li Andersson: Kytöpuiston pahoinpitelijät koulun vaihtoon

to 24.09.2020 01:19

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Päivi Räsäsen maalittaminen uskonnon yo-kokeessa

ma 21.09.2020 22:45

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Tiedolliseen relativismiin perustuva identiteetti-ideologia uhkaa länsimaita

ti 11.08.2020 11:45

Heikki Porkka

Koronaviruspandemia syynä "nuorison" väkivaltaiseen käyttäytymiseen ja uhoon?

pe 31.07.2020 10:55

Tapio Puolimatka

Nuorten transhoidot - lääketieteellinen skandaali?

ke 09.09.2020 22:21

Olli Pusa

Looginen ongelma

pe 11.09.2020 10:53

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Miljoonien eurojen polkupyörät

ke 09.09.2020 22:18

Timo Vihavainen

Sitkeä pärjää

ma 21.09.2020 22:43

Matti Viren

Kumma, kun rikkaat aina vaan rikastuvat

la 22.08.2020 23:52