Blogi: Timo Vihavainen, to 04.04.2019 23:23

Häirintää ja häröilyä

Vaalihäirintä ja sen tarkoitus

 

Hesari uudisoi Brysselistä, että Eurooppa varautuu laajaan vaalihäirintään.

Ruotsin pääministeri Löfvenkin on varuillaan ja lisäksi suorastaan varoittanut sellaisia tahoja, jotka ehkä haluaisivat sekaantua Ruotsin vaaleihin: pysykää poissa!

Tämä on paitsi urhoollinen asenne, myös kohtuullinen vaatimus ulkovalloille. Vaalit ovat aina kunkin maan sisäinen asia ja yritys sekaantua niihin toisen valtion toimesta on vihamielinen teko.

Onneksi sellaista ei olekaan havaittu vielä. Joka tapauksessa koko Eurooppa siis varautuu laajaan hyökkäykseen tällä alalla, kerrotaan.

No, olohan tuntuu hyökkäyksen alla yleensä aina vähän huteralta. Kun vihollinen kerran hyökkää, niin kai se lähtee siitä kuvitelmasta, että pystyy aikaansaamaan jonkin niin suuren menestyksen, että se korvaa kulut ja tappiot. Mitähän kaikkea se mahtaneekaan keksiä ja kuka sitä paitsi on tuo vihollinen ja miksi se hyökkää?

Tuo viimeinen kysymys on itse asiassa erityisen kiinnostava aikana, jolloin sitä helposti luulee elävänsä täydessä rauhan tilassa. Kun tässä itse asiassa on kylmän sodan veteraaneja ja aikoinaan osallistunut militantin totalitarismin vastaiseen taisteluun, niin kyllä tämä uusikin sota kiinnostaa.

No, Venäjähän se on, joka haluaa heikentää länttä, kertoo lähteemme auliisti. Mitä sitten mahtaneekaan tapahtua, kun länsi on heikentynyt, voi vain arvailla.

Tunnelma on siis samanlainen kuin kylmän sodan aikana ja asetelma milteipä identtinen. Ikävä kyllä asenteet eivät ole enää samanlaisia. Nyt ei uhattuna täällä lännessä enää olekaan vapaa tiedonvälitys ja mielipiteenvapaus, vaan kaikesta päätellen EU:n oma oikeaoppisuus ja sen edun mukaiset tulkinnat asioista, joista vapaassa maailmassa on aina ennen voinut olla montaa mieltä.

Voimakkaasti esille nostettuna esimerkkinä valeuutisista ovat Ranskan keltaliivien mellakat. Venäjä on kuulemma liioitellut asiaa.

Se on varmaankin mahdollista, mutta kyllä hesarinkin lukija on jäänyt kaipaamaan sitä ainoaa oikeaa arviota tästä asiasta. Keltaliivien hurjimmistakaan operaatioista kun ei ole puhuttu oikeastaan mitään. Ranskassa ne kyllä ovat saaneet paljonkin huomiota, mutta se nyt kai sitten johtuu Venäjän toiminnasta?

Mikä sitten on se oikea totuus ja kohtuullinen huomio, jonka keltaliivit ansaitsevat? Hesarin harrastama ignorointiko? Miksi?

Ruotsin vaalien alla kuulemma joka kolmas sosiaalisessa mediassa jaettu uutinen oli sellaisilta verkkosivuilta, joilla julkaistiin tahallaan harhaanjohtavia tai vääriä väitteitä. Aiheet koskivat usein maahanmuuttoa ja islamia.

Valitettavasti en pysty lainkaan hahmottamaan, mikä tämän tällaisen lauseen konkreettinen sisältö oikein on.

Ainakin päättelen, että kyseiset uutiset eivät välttämättä olleet vääriä ja mitä tulee harhaanjohtavuuteen, ei sen määritteleminen politiikassa ole yksioikoista. Joka ei tätä ymmärrä, voi mennä mihin tahansa parlamenttiin kuuntelemaan väittelyitä.

Koko niiden idea on siinä, ettei politiikassa pelata yksiselitteisellä totuudella, vaan taistellaan oman näkemyksen puolesta. Siinä on siis kyse tahdon asiasta, mikäli eletään demokratiassa.

Venäjän tavoitteet Eurooppaan nähden on nimettömänä pysyttelevä (miksi?) EU-virkamies luullut löytäneensä: ne ovat sekaannus, hajaannus ja kaaos. Tämä taas vahvistaisi Venäjän asemaa.

Itse rohkenisin kuvitella, että tässä nyt jostakin syystä ajatellaan olevan kyse samanlaatuisesta nollasummapelistä, jota pelattiin kylmän sodan aikana ja jolloin osapuolet ovat ainakin jossakin määrin ajautuneet totaalisen sodan logiikan pauloihin.

Totalitarismia edusti avoimesti Neuvostoliitto ja se pyrki vaikuttamaan häntyreihinsä ympäri maailmaa. Se julisti puolustavansa absoluuttisia totuuksia ja tietävänsä ne kuin ex cathedra puhuva paavi.

Ajatuksenvapauden ja pluralismin puolustajilla oli sinänsä helppo tehtävä osoittaa noiden ”totuuksien” onttous. Siitä huolimatta ne kiehtoivat monia, etenkin intellektuellipiireissä.

On hyvin arveluttavaa, mikäli nyt, tänä päivänä oikeaksi määriteltyjä mielipiteitä vaikkapa EU:sta tai maahanmuutosta ruvetaan puolustamaan totalitaarisin menetelmin. Facebookin taholta kerrotaan, että jos valheellinen tieto ei tule väärennetyltä tililtä ai ei ole terrorismia, pystymme estämään sen jakelua, jos koemme, ettei tämän tiedon jakaminen ole maailmalle arvokasta…

Epäilemättä näin on ja yhtä epäilemättä tässä loukataan avoimesti ja kaihtelematta länsimaisen sananvapauden keskeisiä periaatteita. On melkoinen ajan merkki, että tuollainen repliikki on kehdattu esittää ja vieläpä julkaistu ns. laatulehdessä ilmeisen myönteisessä hengessä. Mitäpä nyt ei totuuden hyväksi olisi lupa tehdä…

Kaikessa naiiviudessaan artikkeli on kaamea osoitus siitä, miten kritiikittömästi totalitaarista ajattelua on ruvettu lännessä omaksumaan kylmän sodan jälkeen.

Salaliittoteorian mukaisesti Venäjä näyttää olevan kaiken tai ainakin lähes kaiken väärän tiedon takana tavalla tai toisella. Sen todistaa jo se, että sellainen saattaisi sitä hyödyttää.

Tästä on tuskin askeltakaan siihen, että kaiken Venäjälle myönteisen tiedon katsotaan olevan väärää a priori ja sellaisen levittämisen enemmän tai vähemmän rikollista. Unkari onkin kuulemma tällaiseen syyllistynyt, mutta komissio on ryhtynyt vastaiskuun.

Informatiivisista vastaiskukampanjoista ei ole pahaa sanottavana silloin, kun ne liikkuvat asiatasolla kuten EU-komission tiedotuskampanjassa siitä, mitä hyvää EU on Unkarille tuonut. Luultavasti kampanja ei kuitenkaan painota niitä negatiivisia seuraamuksia, joten se asia taitaa yhä jäädä unkarilaisten omalle vastuulle ja lienee sekä sallittua että tarpeellista.

Mikäli sen sijaan aletaan demonisoida sellaisia mielipiteitä, jotka eivät edusta EU:n tämänhetkistä linjaa, ollaan väärällä asialla väärin keinoin. Facebookin harjoittama sensuuri puolestaan ei kaipaa kommentteja, se on niin ilmiselvästi mielivaltaista ja klassisen liberalismin perinteiden vastaista.

EU:n niin sanottujen arvojen kannalta nykyinen suuntaus on erittäin arveluttava ja tämän asian soisi selvästi tulevan esille myös sen päättävissä elimissä. Mikä sitten lienee suomalaisten meppien kyky ja halu tässä asiassa. Siitähän ei kukaties palkittaisi kollegojen taholta.

Mutta toki hesarilla on lohdullistakin kerrottavaa. Vaalihäirintä voi vielä lisääntyä Suomessa, hälyttää lehti ensin, vaikka sitten yllättäen toteaakin, ettei selviä merkkejä vieraiden valtioiden sekaantumisesta vaaleihin ole edes tullut ilmi.

Sitä paitsi vaalihäirinnältä voi suojautuakin sikäli kuin asia koskee valeuutisia ja muuta väärää propagandaa, kaiketi mukaan lukien myös väärät mielipiteet.

Jokainen voi noin kuvaannollisesti sanoen kaivaa itselleen oman bunkkerin, jossa saattaa pysytellä oikeuden ja totuuden valtapiirissä.

Lehti esittää keinoja väärän ja kaiketi myös maailmalle muuten arvottoman tiedon tunnistamiseksi ja ne tietenkin perustuvat normaaliin terveeseen järkeen.

Sen käyttöä kyllä kannattaakin suositella ihan kaikille, mukaan lukien toimittajille ja informaatiosotureille.

Kysymys ei nyt ole jostakin irrallisesta, yksityisestä artikkelista, vaan yhä totaalisemmasta kampanjasta sanan- ja ajatuksenvapauden kahlitsemiseksi. En usko, että sen selittämiseen mitään salaliittoa tarvitaan. Ei sopuleillakaan sellaista ole.

 

Timo Vihavainen to 04.04. 23:23

Timo Vihavainen

Timo Juhani Vihavainen on toiminut Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorina vuodesta 2002. Hän on tutkinut myös Suomen historiaa, jossa hän on keskittynyt erityisesti niin sanotun suomettumisen aikaan 1960-luvulta 1980-luvulle.

tuoreimmat

Silmäin pyyntö

ma 22.07. 21:42

Suomi Venäjän mediassa

la 20.07. 20:26

Vastustaja

pe 19.07. 22:43

Viha

to 18.07. 23:07

Kultakausi

ke 17.07. 23:07

Sotilaan muona

ti 16.07. 23:08

Onko kulttuuri kielessä?

ma 15.07. 23:11

Gourmandise

su 14.07. 21:40

Papit ja pellet

la 13.07. 23:49

Aikansa sankaritar

pe 12.07. 23:42

blogit

Vieraskynä

Kansallismielisten liittouma ry/188 -kukkavirta - terrori-iskun uhrien muistokulkue Turussa

ma 08.07.2019 22:05

Juha Ahvio

Pride-sateenkaarilippu julistaa vallankumousta ja kapinaa

la 29.06.2019 00:01

Professorin Ajatuksia

HS: Ruotsin väkivaltarikollisuudella ei maahanmuuttajakytkentää

ma 22.07.2019 21:42

Marko Hamilo

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

pe 05.07.2019 00:00

Jukka Hankamäki

"Turvallinen" ja "totuudenmukainen" EU-Suomi

to 18.07.2019 23:25

Petteri Hiienkoski

Käsitys ihmisoikeuksista hämärtynyt

la 29.06.2019 22:22

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

EU:n huippuvirat

ke 03.07.2019 14:39

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Filippiinit on lapsipornon ykköstuottaja - Suomen toimittava!

su 21.07.2019 04:29

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Pitäisikö puoluejohtajien tenteissä olla sarjat?

ti 16.07.2019 23:09

Mika Niikko

Väärinajattelijoiden oikeudet

ma 08.07.2019 21:55

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Maailma valitsee lopulta edistyksen vihreän dystopian sijaan

to 04.07.2019 15:38

Heikki Porkka

Ohjaaja Aku Louhimies vastaan päätoimittaja Jouko Jokinen (yle)

pe 05.07.2019 13:39

Tapio Puolimatka

Nuorison parissa leviävä vaarallinen muoti-ilmiö

ti 09.07.2019 22:18

Olli Pusa

Ilaskivi vastaan Rinne

ke 03.07.2019 11:12

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06.2019 13:42

Reijo Tossavainen

Punavihreys on politiikan muotiväri, josta myös persut hyötyvät

su 14.07.2019 08:50

Jessica Vahtera

Sananvapauden puolesta on taisteltava

ma 24.06.2019 10:45

Pauli Vahtera

Mansikanpoimintaa ja sokerijuurikkaan harvennusta

su 14.07.2019 21:43

Timo Vihavainen

Silmäin pyyntö

ma 22.07.2019 21:42

Matti Viren

Mitä on köyhyystutkimus, osa 2

to 27.06.2019 22:39