JSN:n jäsenet vääristelivät totuutta - JSN:ään kuulumattomat julkaisut pitivät maamme journalismia yllä

Tavallisten suomalaisten järjestämä rauhallinen soihtukulkue on jo hieno helsinkiläinen perinne ja se on aina lähenyt samaan aikaan Töölöntorilta ja kulkenut Hietaniemen sankarihaudalle

Kotimaa la 09.12.2017 08:55
Kuva: J.S.Valtanen. 612-kulkue.

Julkisen sanan neuvoston jäsenyyttä on pidetty jonkinlaisena takeena hyvän uutisoinnin tasosta. Itsenäisyyspäivän tapahtumien uutisointi osoitti tämän oletuksen olevan auttamattomasti vanhentunut. Nimenomaan Julkisen sanan neuvostoon kuuluvat julkaisut vääristelivät tapahtumia ja vastaavasti neuvostoon kuulumattomat julkaisut pitivät lukijansa tarkasti tapahtumien tosiasioiden tasalla.

Julkisen sanan neuvoston jäseniin kuuluvat julkaisut väittivät lukijoilleen, että 612-soihtukulkue karkoitti "lastentapahtuman" tieltään. Useimmille ihmisille oli kuitenkin alusta saakka selvää, että kyseessä oli aivan tyypillinen vasemmistolainen temppu, johon tarvittiin lapset ja pörröiset alpakat vain propagandan välineiksi. Helposti selvitettävissä olleet tosiasiat olivat alusta saakka toimittajien saatavilla. "Lastentapahtuman" järjestäjinä toimivat poliittiset vasemmistoaktivistit ja koko tapahtuma oli ideoitu vasta itsenäisyyspäivän lähestyessä.

Tavallisten suomalaisten järjestämä rauhallinen soihtukulkue on jo hieno helsinkiläinen perinne ja se on aina lähenyt samaan aikaan Töölöntorilta ja kulkenut Hietaniemen sankarihaudalle.  Luvat juhlalliselle tapahtumalle oli haettu rutiinina jo vuotta aikaisemmin. Tämä kaikki on ollut toimittajien tiedossa.

Kun "alpakkatapahtumalle" tarjottiin vaihtoehtoista ja hyvin valaistua paikkaa ilmaiseksi Telia 5G Areenalta, puuhamiehenä toiminut vasemmistoaktivisti Aleksi Pahkala vastasi vain "harkitsevansa asiaa".

Lopulta kaikki tosiasiat paljastuivat, kun vasemmistolaisiin ryhmiin kuuluva Heikki Eskola kertoi pettyneenä blogissaan valheesta, jota vasemmistoaktiivit ja -poliitikot levittivät ja jonka Julkisen sanan neuvostoon kuuluvat julkaisut uskoivat ilman kritiikkiä uutisoiden siitä näkyvästi useamman päivän. 

Toinen valhe, jota Julkisen sanan neuvostoon kuuluvat julkaisut toistivat, oli 612-kulkueen leimaaminen "äärioikeistolaiseksi" tai hieman lievemmin "äärikansalliseksi".  Järjestäjät ja kulkueeseen useampana vuotena osallistuneet ovat tavallisia suomalaisia, jotka kokevat tärkeäksi kokoontua itsenäisyyspäivänä kunnioittamaan Suomea rakentaneiden ja puolustaneiden sukupolvien muistoa. Toimittajat olisivat vaivatta voineet haastatella tapahtuman järjestäjiä tai tapahtumaan osallistuneita tavallisia suomalaisia todistaakseen tämän. Asia olisi toimittajille selvinnyt myös järjestäjien antamista julkisista tiedotteista. Helsingissä ei ole ennen 612-perinnettä ollut tavalliselle Suomen historiaa kunnioittavalle kansalle mitään yhteistä juhlallista tapahtumaa johon voi itse osallistua.

Kolmas valhe, jota Julkisen sanan neuvostoon kuuluvat julkaisut toistivat, olivat tapahtumien osallistujamäärät. JSN:n jäsenet väittivät, että "alpakkatapahtuma" olisi kerännyt 5000 osallistujaa. Todelliset osallistujamäärät olivat kaikkien paikallaolleiden helposti arvioitavissa ja paikalla oli Julkisen sanan neuvostoon kuuluvien julkaisujen toimittajia. Heidän on ollut pakko huomata sama jonka kaikki muutkin huomasivat julkiseisti saatavilla olleista kuvista: paikalla oli korkeintaan muutama sata osallistujaa.

612-kulkueeseen osallistui järjestäjän mukaan tänä vuonna 3500 suomalaista. Useat JSN:n jäsenjulkaisut julkaisivat ilman kritiikkiä arvioita noin tuhannesta osallistujasta. Jokainen toimittaja, joka oli paikalla, pystyi toteamaan, ettei arvio voi pitää paikkaansa. Järjestäjän arvio 3500 osallistujasta oli lähinnä totuutta ja vastasi hyvin myös sitä kuvamateriaalia, jota oli julkisesti saatavilla.

Osallistujamäärien vääristelyllä on JSN:ään kuuluvilla julkaisuilla jo pitkät perinteet.  Vihervasemiston tapahtumien määriä liioitellaan suuresti ja vastaavasti muiden osallistujamääriä "arvioidaan" vahvasti alle todellisten määrien.

Julkisen sanan neuvosto ei myöskään julkisesti ottanut mitään kantaa näihin toistuviin vääristelyihin, joita voidaan pitää jo törkeinä. Kunnollista journalismia pitivät jälleen yllä Julkisen sanan neuvostoon kuulumattomat julkaisut sekä sosiaalinen media.

 

"Alpakkatapahtuma" - kuva: J.S.Valtanen

 

 

EDIT 11.12.2017 15:10: IltaSanomat julkaisi artikkelin, jossa jonkin verran korjaavat syntynyttä väärinkäsitystä: "Alpakkatapahtuman järjestäjä myönsi kohuviestin todeksi"

Jukka Rahkonen la 09.12. 08:55

Pääuutiset

blogit

Reijo Tossavainen

Lipponen ja Rönnholm venäläisten juoksupoikina

la 25.05. 21:34

Juha Ahvio

Europarlamenttivaalit 2019 ovat "kaikkien aikojen mullistavimmat EU-vaalit"

la 25.05. 20:25

Arto Luukkanen

KGB ja sen mustien operaatioiden "jatkot" EU-vaaleissa

la 25.05. 20:24

Timo Vihavainen

Neuvostoihminen

la 25.05. 20:22

Professorin Ajatuksia

ISIS-vaimojen ja muiden ihmisoikeudet

la 25.05. 20:21

Marko Hamilo

Puolusta Eurooppaa, äänestä euroskeptikkoa

la 25.05. 16:12

Heikki Porkka

Ennusteita ja kohunpoikasia maahanmuuttopolitiikan liepeiltä

la 25.05. 11:15

videot