PS:n Taviolta kirjallinen kysymys: suomalaisille suora sähkötuki

Norjassa valtio maksaa 90 prosenttia sähkön hintaosuudesta, joka ylittää 0,07 euroa kilowattitunnilta

Kotimaa la 10.09.2022 11:24

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on tänään 9.9. jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko valtio ottaa käyttöön suoran sähkötuen kuluttajille.

Tavio muistuttaa, että esimerkiksi Norjassa valtio maksaa 90 prosenttia sähkön hintaosuudesta, joka ylittää 0,70 Norjan kruunua (noin 0,07 euroa) kilowattitunnilta. Viro puolestaan myönsi jo viime talvena pieni- ja keskituloisille kotitalouksille tukea energialaskujen maksamiseksi. Tämä koski noin 380 000 kotitaloutta. Viro korvasi pieni- ja keskituloisten kotitalouksien sähkölaskusta 80 prosenttia siltä osin, kun sähkön hinta ylitti 0,12 euroa kilowattitunnilta.

– Pohjoismaisen pörssisähkön hinta kohosi ennätyskorkealle jo viime vuoden lopulla, mutta Marinin hallitus ei ole vieläkään havahtunut asian vakavuuteen, Tavio moittii.

– Samaan aikaan inflaatio on kiihtynyt kovimmilleen sitten 1980-luvun. Suomalaisten palkan ostovoima vähenee nopeammin kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla, Tavio huomauttaa.

Tavio katsoo, että suomalaisten ostovoiman turvaamiseksi Suomen valtion pitää ottaa käyttöön suoran sähkötuen malli Norjan esimerkin mukaisesti.

– Nyt tarvitaan nopeita toimia. Jos kotitalouksia yritetään auttaa energiahintakriisissä veronpalautusten kautta, apu näkyy tileillä vasta pitkällä viiveellä, vaikka sähkölaskut on maksettava jo nyt, Tavio sanoo.

 

 

 

Ville Tavion koko kirjallinen kysymys tässä:

Kirjallinen kysymys sähkötuesta suomalaisille kuluttajille 

 

Eduskunnan puhemiehelle

Sähkön hinnoissa on tehty ennätyksiä viimeisimmän vuoden aikana. Samaan aikaan inflaatio on kiihtynyt kovimmilleen sitten 1980-luvun. Kansalaisten ostovoima heikentyy ja energiaköyhyys on iskenyt Suomeen sekä muualle Eurooppaan.

Useat Euroopan maat ovat ryhtyneet poliittisiin päätöksiin, joilla helpotetaan ihmisten suoriutumista kohonneista sähkökustannuksista. Norjassa kotitalouksien sähkötuki nousi 90 prosenttiin syyskuun alussa. Se tarkoittaa, että kun norjalaiskuluttajan sähköstä maksama hinta ylittää 70 äyriä (noin 0,07 euroa) kilowattitunnilta, valtio kompensoi sen yli menevästä hintaosuudesta 90 prosenttia.

Ranska on ottanut käyttöön energian hintakattoja ja valtio sallii sähkön hinnan nousta vain korkeintaan neljä prosenttia vuoden 2022 loppuun mennessä. Lisäksi Ranska on jakanut pieni- ja keskituloisille kotitalouksille sadan euron avustuksen energialaskujen maksamista varten.

Italia on tukenut pienituloisia muun muassa alentamalla energian siirtomaksuja. Lisäksi Italia on jakanut 200 euron kertaluonteisen tuen 28 miljoonalle palkansaajalle ja eläkeläiselle.

Tanska on jakanut lämmitysavustusta energian hinnan noususta pahimmin kärsineille talouksille. Noin 800 euron avustus koskee 320 000 kotitaloutta.

Viro myönsi viime talvena pieni- ja keskituloisille kotitalouksille tukea energialaskujen maksamiseksi. Tämä koski noin 380 000 kotitaloutta. Viro korvasi kotitalouksien sähkölaskusta 80 prosenttia siltä osin, kun sähkön hinta ylitti 0,12 euroa kilowattitunnilta.

Itävallassa kotitaloudet saavat tänä vuonna 150 euron kertaluonteisen tuen kohonneisiin energialaskuihin. Pienituloiset voivat saada summan kaksinkertaisena. Itävalta on myös leikannut maakaasun ja sähkön hintaa 900 miljoonalla eurolla ja valtio on tukenut työmatkoja 400 miljoonan euron tukipaketilla. Itävalta aikoo myös keventää tuloverotusta ostovoiman lisäämiseksi.

Jos kotitalouksia yritetään auttaa nyt tapahtuvassa energiahintakriisissä veronpalautusten kautta, apu tulee ihmisille merkittävällä viiveellä. Sähkölaskut on kuitenkin maksettava heti.

Suomessa on aiheellista helpottaa kansalaisten sähkökuluja suoralla tukimallilla, joka vaikuttaa ostovoimaan välittömästi. Nopeimmin vaikuttava ratkaisu on malli, jossa säädetyn omavastuun ylittävä osuus kotitalouden sähkölaskusta laskutetaan suoraan valtiolta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä huolehtiakseen siitä, että suomalaisten kotitalouksien sähkölaskuja kompensoidaan suoran valtiontuen mallilla mahdollisimman nopeasti?

 

Helsingissä 09.09.2022

Ville Tavio ps.

 

Jukka Rahkonen la 10.09. 11:24

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Olli Pusa

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot