Rikolliset asuneet ilmaiseksi vokeissa - "Nuorten miesten porukka nukkui päivät ja lähti öisin kiertämään"

Rikolliset ovat asuneet ilmaiseksi vastaanottokeskuksissa, joissa on vain ihmetelty, kuinka he nukkuvat päivisin ja lähtevät öisin omille teilleen.

Kotimaa ma 14.08.2017 12:47
Kuvituskuvaa vastaanottokeskuksesta. Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen.

Valko-Venäjältä ja Georgiasta tulevat ammattirikolliset ovat oppineet käyttämään hyväksi turvapaikanhakujärjestelmää Suomessa, kertoo  keskusrikospoliisi (krp) Helsingin Sanomille.

Rikolliset ovat asuneet ilmaiseksi vastaanottokeskuksissa, joissa on vain ihmetelty, kuinka he nukkuvat päivisin ja lähtevät öisin omille teilleen.

Keskusrikospoliisin mukaan on myös paljastunut, että georgialaiset rikolliset pyrkivät Suomeen väärennetyillä papereilla, koska heillä on ollut jo aiemmin kielteisiä turvapaikkapäätöksiä muista EU-maista.

 

"Liikkuvat valkovenäläisrikolliset hyödyntävät hyvin usein turvapaikkamenettelyä, mikä tarjoaa mahdollisuuden edulliseen majoittumiseen ja moniin muihin palveluihin. Myös valtaosa rikoksista epäillyistä georgialaisista on Suomessa turvapaikanhakijoina", kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Minna Laukka HS:lle.

Valko-venäläiset ja georgialaiset rikolliset tekevät Suomessa yleensä pieniä omaisuusrikoksia ja asuntomurtoja. 

Rikolliset löysivät Suomen järjestelmän heikkoudet nopeasti, koska viisumivapaus georgialaisille myönnettiin tämän vuoden maaliskuussa. Georgialaisia on epäiltynä nyt 50 varkaudesta ja 60 näpistystapauksesta. Valkovenäläisillä näpistysepäilyjä on ollut 60–150 vuosittain, ja saman verran on kirjattu varkauksia.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että georgialaisille tai valkovenäläisille ei ole myönnetty tänä vuonna Suomesta turvapaikkaa. Hakemuksia on ollut yhteensä 70.

Jukka Rahkonen ma 14.08. 12:47

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot