Somalinuoret matkustelevat ilmaiseksi - asiaan puuttuneelle bussikuskille potkut

Nobina saattoi irtisanoa Gleb Simanovin laittomasti. Hänet irtisanottiin ilman varoitusta, vain koska puuttui somalinuorten pummilla matkusteluun.

Kotimaa pe 14.07.2017 13:58

Nobina Finland South Oy:n työntekijä ja HSL:n linja-autoa ajava Gleb Simanov irtisanottiin eilen moitteettomasta työhistoriastaan huolimatta ilman varoitusta. Irtisanomisen syyksi työnantaja selitti "rasistisen käytöksen".

Kyse oli jo pitkään erityisesti somalinuorten keskuudessa yleistyneestä käytännöstä matkustaa maksamatta bussikyydistä, johon Gleb tunnollisena kuljettajana lopulta puuttui. 

"Tytöt näyttävät kuvakaappausta mobiililipusta. Kysyttäessä lipuista, vannoivat Allahin nimeen että heillä on liput. Näitä lippuja he eivät kuitenkaan olleet valmiina näyttämään, vaan halusivatkin sitten ostaa lisää lippuja.", Gleb kuvailee yleistä tilannetta Facebookissa.

Gleb kuvasi tapahtuman videolle ja jakoi sen sosiaalisessa mediassa sillä seurauksella, että työnantaja irtisanoi hänet seuraavana päivänä ilman varoitusta.

"Nobina Finland on irtisanonut työsuhteeni vedoten sopimattomaan ja rasistiseen käytökseen. Olen nyt työtön ja Kelan uusi asiakas. Työantaja selitti tilannetta että painetta on tullut mm. HSL:n suunnalta. Mitään varoitusta en ole saanut urani aikana. Työnantaja neuvoi minua, että minun pitäisi katsoa kaikki tilanteet läpi sormien. Keskustelu kesti jonkun aikaa ja sitten varikkopäällikkö soitti ylempään johtoon ja sai sieltä lopulliset ohjeet kuinka toimia tässä tilanteessa."

Gleb Simanov toimi tilanteessa normaalin tunnollisen suomalaisen tavoin, edellyttäen avoimuutta ja rehellisyyttä sekä samoja sääntöjä kaikille. Se kuitenkin raivostutti Glebin somalikollegat. 

"Paljastin somalien käyttäytymisen bussissa. Kirjoitin asiasta ensin ja käytin esimerkkeinä tapauksia jotka olivat tapahtuneet bussissa. Somalityökaverit suuttuivat ja alkoivat kirjoitella minulle agressiivisesti. Mutta miksi? Minä toin esille tositapahtumia. Minulta vaadittiin todisteita. Parin päivän jälkeen löin todisteet pöytään. Siitä seurasi lisää raivoa.", Gleb kertoo.

Eräs somalikollegoista uhkasi Glebiä lopulta väkivallalla. Gleb kertoo tehneensä uhkailusta rikosilmoituksen.

Suomalaiset ovat pöyristyneitä työnantajan törkeästä toiminnasta ja ovat osoittaneet tukeaan Glebille Facebookissa.

Jukka Rahkonen pe 14.07. 13:58

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot