Yle: Uudelle vaihtoehdolle eduskuntaryhmistä pienin kannatus, perussuomalaiset nosti suosiotaan

"Tämä on hyvä tulos perussuomalaisille. Kannatus on hieman kasvanut, vaikka osa joukoista on lähtenyt muille maille"

Kotimaa to 22.06.2017 09:01
Tulosgrafiikkaa Ylen uutisesta 22.6.2017

Viime viikko oli Suomen politiikan superviikko. Yhdessä viikossa kotimaisessa politiikassa tapahtui enemmän kuin vuosikausiin. Vastaavia mullistuksia saa hakea historiasta 50-luvulta saakka.

Hallituspuolue Perussuomalaiset jakautui kahteen ryhmään. Vastavalittu puheenjohtaja Jussi Halla-aho jäi vetämään perussuomalaisia ja Simon Elo ryhtyi uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Ylen tänään, torstaina julkaisema kannatusmittaus näyttää ensimmäistä kertaa, millaisen tuen kansalaiset antaisivat nyt molemmille ryhmille. Perussuomalaisten kannatus näyttää hieman kasvaneen edellisestä mittauksesta, kun se on tullut ylöspäin 0,7 prosenttiyksikköä, mutta uuden vaihtoehdon kannatus jää eduskuntaryhmistä pienimmäksi, kannatus kipuaa 2,3 prosenttiyksikköön, kertoo Ylen uutiset.

"Tämä on hyvä tulos perussuomalaisille. Kannatus on hieman kasvanut, vaikka osa joukoista on lähtenyt muille maille", Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen sanoo.

Oman vahvistuksensa tulkinnalle antaa kantansa ilmottaneiden määrä, mikä on kasvanut sitten viime mittauksen. Kun Ylen kyselyssä toukokuussa hieman alle 61 prosenttia ilmoitti kantansa, tällä kertaa vastaava lukema oli 65.

Osa näyttääkin tulleen katsomosta takaisin politiikan pariin, arvioi Yle.

Reijo Tossavainen arvioi tulosta blogissaan: "Olen jo aiemmin ennustanut, että tällä vaalikaudella eli pari seuraavan vuoden aikana petturiloikkareiden kannatus mataa alhaisissa 2-4 prosentin lukemissa. Sillä saattaa lohjeta seuraavissa eduskuntavaaleissa 1-3 kansanedustajan paikkaa. Sen jälkeen puolue ajautuu sivuraiteelle ja häviää poliittiseltä kentältä kokonaan. Sen sijaan Perussuomalaisten kannatus tulee kasvamaan poliittisen linjan terävöitymisen myötä. Sitä avittaa myös Sinisilmäisten hallitustaival. Hehän ovat luvanneet totella kiltisti mitä Orpo ja Sipilä sanovat."

"Nyt julkaistut kannatuslukemat kertovat ennen kaikkea sen, että Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinta vastasi Perussuomalaisten kannattajakunnan tahtoa, eikä kyseessä ollut mikään vähemmistön vallankaappaus kuten Venäjällä ns. lokakuun vallankumouksessa marraskuussa 1917. Se tarjoaa uudelle puheenjohtajalle hyvät lähtökohdat tulevaisuutta varten", analysoi blogia kirjoittava nimimerkki Professorin ajatuksia. 

"Päähallituspuolueista Kokoomuksen kannatus näyttäisi olevan noususuunnassa ja Keskustan suosio olisi syöksynyt todella alas: sen kannatus olisi nyt vain 16,8-17,0  prosenttia, eikä suosion laskulle näy loppua. Tämä tarkoittanee epäilemättä sitä, että pääministeri Sipilän asema puolueensa johdossa käy yhä heikommaksi.", Professori jatkaa.

Professorin analyysin mukaan edelleenkin noin 90% suomalaista tukee puoluevalinnoillaan sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, jota he erikseen kysymällä eivät kannata. Se osoittaa Professorin mukaan, ettei kyse ole suomalaisten enemmistölle vieläkään kovin merkittävästä asiasta. Jos tilanne jatkuu samana, myös Suomessa on monien muiden EU-maiden tavoin odotettavissa nykyisen politiikan loogisia seurannaisilmiöitä.

 

 

Jukka Rahkonen to 22.06. 09:01

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot