Blogi: Heikki Porkka, ke 23.01.2019 19:09

Vaarallinen hymy

 

Moni muistaa Yleisradion toimittaja Kirsi Heikelin kiukuttelun, kun hän kritisoi Laura Huhtasaaren hymyilyä tentatessaan presidenttiehdokas Huhtasaarta Ylen lähetyksessä.

Heikelin kiukuttelun syyksi arveltiin useita asioita, esimerkiksi naiskateutta tai korvanappiin tulleita järjenvastaisia ohjeita. Oli miten oli, Heikelin toiminta edusti yhtä törkeimmistä, mitä olen erilaisissa poliittisissa tenteissä koskaan nähnyt Suomessa.

Heikelin käytös on kuitenkin hiiren pissaa sen rinnalla, mitä Yhdysvalloissa tapahtui, kun 17-vuotias koulupoika Nicholas Sandmann hymyili alkuperäiskansan edustajan Nathan Phillipsin edessä seisoessaan.

CNN-valhemedian mukaan Sandmann ja hänen koulutoverinsa pilkkasivat Nathan Phillipsiä. Valheellinen ”uutinen” levisi kaikkialle maailmaan. Suomessa valetta levittivät ainakin Helsingin Sanomat ja Yleisradio.

Tapauksesta kertova virheellisiin johtopäätöksiin johdatteleva video on edelleen Helsingin Sanomien sivuilla, joten HS vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan se kuuluu luokkaan valhemediat, fake news. Vastuullinen media olisi jo aikaa sitten pyytänyt anteeksi ja poistanut videon.

Mitään yllättävää ei siis tapahtunut Suomen osalta, sillä Yle ja HS syyllistyvät toistuvasti virheellisen tiedon jakamiseen kopioidessaan kritiikittömästi CNN:n levittämää materiaalia.

Suomen Kuvalehden blogissa sen sijaan kerrottiin tapahtumista faktoihin perustaen.

Sandmannin ja Phillipsin kohtaamisesta on useita videoita (yksi, kaksi), jotka kertovat aivan muuta kuin CNN, Helsingin Sanomat ja Yleisradio.

Lisäksi paljastuu, että Nathan Phillips valehtelee, kun häntä haastatellaan amerikkalaiseen mediaan. Phillipsin mukaan poika esti häntä etenemästä liikkumalla vuoroin vasempaan ja oikeaan. Todellisuudessa poika seisoo paikallaan melko vaivaantuneen näköisenä. Lisäksi Phillips väittää poikien huutaneen kuorossa ”build the wall, build the wall”. Videomateriaali paljastaa, että Phillips valehtelee tai on kuullut harhoja. Phillipsin mukaan pojat käyttäytyivät aggressiivisesti, joka sekään ei pidä paikkaansa, sillä pojat olivat ainoastaan hämmentyneitä, mutta eivät missään nimessä uhkaavia Phillipsiä kohtaan.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että median raivokas pojan kimppuun käyminen perustui CNN:n ja monen muun median Donald Trump-vihaan, josta amerikkalainen valtamedia ei tunnu pääsevän millään irti.

Samantyyppisestä Trump-traumasta kärsivät myös Helsingin Sanomien ja Ylen sinipunavihreät toimittajat, joiden uutisointi on viimeisen kahden vuoden ajan osoittanut toistuvasti raivopäistä Trump-vihaa.

Suomen Kuvalehden blogissa kritisoidaan voimakkaasti mediaa viitaten ammattitoimittajien moraaliin ja kunniantuntoon:

”MAGA-LIPPIS on aiemminkin herättänyt voimakkaita tunteita, ja siihen liitetään monenlaisia kielteisiä mielikuvia.

Sosiaalisen median käyttäjiltä on turha odottaa viileää harkintaa jakamisessa ja kommentoinnissa, mutta hieman enemmän toivoisi julkisuuden ammattilaisilta. Median toiminta oli täysin kohtuutonta varsinkin tätä yhtä alaikäistä MAGA-poikaa kohtaan.

Anteeksipyyntöjä ei ole kuulunut. Sen sijaan virheellisiin olettamiin perustuneita juttuja on vaivihkaa päivitetty ja siirrytty uusiin aiheisiin.

Olisikohan yleisön ja median reaktio ollut yhtä voimakas, jos pojalla ei olisi ollut Trumpin politiikkaan kytkettyä MAGA-lippistä päässään?”

Suomen Kuvalehden blogistin tarkoittamat ”ammattilaiset” ovat käyttäytyneet murrosikäisen kakaran tavoin viimeistään siitä lähtien, kun Suomeen suuntautui haitallisen maahanmuuton vyöry. Lopullisesti toimittajakunnan enemmistö riehaantui, kun Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti.

Helsingin Sanomien Laura Saarikosken kommentit ennen presidentinvaalin ratkeamista kuvaavat hyvin millaisessa harhamaailmassa liberaaleiksi itsensä nimenneet punavihreät toimittajat elävät.

Laura Saarikoski, HS, 14.10.2016:

”Tarkoitan, että ensimmäistä kertaa pitkään aikaan todellinen poliittinen väkivalta tuntuu mahdolliselta vaalituloksen jälkeen.”

”Entä jos Trump häviää? Hän ei ole valmistanut kannattajiaan mitenkään, vaan vannoi torstainakin voittavansa.
Suurin osa mielipidemittauksista ennustaa Trumpille tappiota. Kykenisikö hän nielemään sen?”

”Paljon riippuu nyt siitä, miten Trump suhtautuu vaalitappioon, jos sellainen tulee. Hänen pitäisi nöyrtyä ajattelemaan maata enemmän kuin itseään.
Se ei välttämättä ole helppoa.”

Laura Saarikoski, HS, 8.11.2016 (vaalipäivä):

"Juhlatunnelmasta ja voitonvarmuudesta huolimatta Clintonin kannattajat olivat ajatelleet myös sitä, miten republikaani Donald Trumpin kannattajat reagoivat, jos tämä häviää."

Ennakkoluuloonsa perustaen Saarikoski luokitteli Trumpin kannattajat pahoiksi, pelottaviksi ja vaarallisiksi ihmisiksi. Hyvää journalismia? Suvaitsevaisten luoman uuden rasismi-käsitteen tulkinnan kannalta ajateltuna Saarikoski on rasisti asenteellisuutensa ja ennakkoluuloisuutensa vuoksi. Ei hän sitä tietenkään minun mielestäni ole vaan nimenomaan sen identiteettipoliittista ajattelua harjoittavan ryhmän, johon hän itse lukeutuu.

Entä miten Yhdysvaltain vaalien jälkeen todellisuudessa kävi? Trumpin kannattajat juhlivat voittoa asiallisesti ja menivät seuraavana päivänä töihin.

Kuinka sivistyneesti Laura Saarikosken ihaileman Hillary Clintonin kannattajat käyttäytyivät?

Clintonin kannattajat harjoittivat vaalin tuloksen selvittyä vandalismia hajottamalla kauppoja sekä yksityisten ja yhteiskunnan omaisuutta, käyttäytymällä väkivaltaisesti ja hysteerisesti, organisoimalla useita aggressiivisia ja väkivaltaisia mielenosoituksia, pystyttämällä tiesulkuja, kirjoittamalla alatyylisiä tekstejä jne, jne…pisteenä iin päälle nettiin ilmestyi useita uhkauksia murhata Trump.

Trump-lippis (MAGA) saa ihmeitä aikaan, sillä jos amerikkalainen ja suomalainen valtamedia olisivat täyspäisten omistajien ja toimittajien miehittämiä, olisimme saaneet viime päivinä lukea kauhistelua aivan muiden kuin asiallisesti toimineen Nicholas Sandmannin käytöksestä.

Ylempänä tähän tekstiin linkitetyiltä videoilta selviää erinomaisesti, että median vihakirjoittelun olisi pitänyt kohdistua Nathan Phillipsin provokatiiviseen toimintaan sekä paikalla olleiden mustien fundamentalistien käytökseen ja törkeään huuteluun.

Media valikoi kuitenkin saaliikseen pääosin valkoihoiset koulupojat, jotka olivat ainoa ryhmä, jonka käytöstä ei voi moittia millään tavalla. Jos oikein tarkkaan ajattelee, koulupojille pitäisi myöntää jonkinlainen rauhanpalkinto siitä hyvästä, että he säilyttivät malttinsa solvausten ja uhkailujen edessä. Mallikelpoisia nuoria, jotka kelpaavat esikuvaksi mille tahansa nuorisoryhmälle.

Tapahtumat saivat myös rauhan uskonnon edustajan, akateemisesti kouluttautuneen iranilais-amerikkalaisen Reza Aslanin näppäimistön äärelle. Hän tviittasi väkivaltaan selkeästi kiihottavan tekstin, jonka yhteyteen liitti kuvan hymyilevästä Nicholas Sandmannista. Aslan kirjoitti: Honest question. Have you ever seen a more punchable face than this kid’s?” Suomeksi:”Rehellinen kysymys. Oletteko koskaan nähneet enemmän turpaanvedettävää lärviä kuin tämän pojan [kasvot]?” 

Aslan on osoittautunut jo vuosia sitten islamin valkopesijäksi väittäessään, että islam on vain uskonto uskontojen joukossa. Islam on todellisuudessa paitsi uskonnollinen kultti, myös poliittinen järjestelmä, joka pitää sisällään alkukantaisen ja julman islamilaisen lain, sharian.

Reza Aslania pidetään maltillisena muslimina, mutta kuten usein on nähty, maltillisuus on islamin piirissä melko suhteellinen käsite.

Yhdysvaltain liberaalien mielipuolisuudesta kertoo myös Kathy Griffinin tviitti,”PS. The reply from school was pathetic and impotent. Name these kids. I want NAMES. Shame them. If you think these fuckers would’t dox you in a heartbeat, think again.”

Suomeksi: ”Koulun vastaus oli säälittävä ja munaton. Nimetkää nämä lapset. Tahdon NIMIÄ. Häpeän heitä. Jos kuvittelet, että nämä kusipäät eivät doksaisi sinua alta aikayksikön, mieti uudestaan.”

Doksaaminen = henkilötietojen luvaton etsiminen ja jakaminen julkisuuteen

Griffin viittaa sanoillaan Sandmannin edustaman katolilaiskoulun anteeksipyyntöön siinä vaiheessa, kun asioiden oikea laita ei ollut vielä selvinnyt koulun johdolle. Todellisuudessa katolilaiskoulun edustajilla ei pitäisi olla minkäänlaista syytä anteeksipyyntöön toisin kuin kaikilla niillä medioilla ja toimittajilla, jotka kiihdyttivät itsensä raivopäiseen tilaan nähdessään MAGA-lippalakin pojan päässä.

Vihaa ja kostonhimoa janoava Kathy Griffin muistetaan sairaasta “komiikasta”, jossa hänellä oli Isis-tyyliin Trumpia muistuttava irtopää kädessään

Nyt meillä on kaksi merkittävää todistetta (Huhtasaari, Sandmann) siitä, että ystävällinen hymy on sallittua vain harvoille ja valituille, niille, jotka median kerberokset hyväksyvät.

Kerberos on Kreikan mytologiassa manalan porttia vartioiva koira, jonka tehtävänä oli päästää kuolleiden haamut manalaan ja estää niitä pääsemästä sieltä pois.

Ketkä ovat nykypäivän sankarillisia Herakleita, jotka näyttävät kerberoksille kaapin paikan?

Yhdysvalloissa Donald Trump on saanut median rakkikoirat pois tolaltaan. Euroopassa on puolestaan useita ehdokkaita Unkarin Viktor Orbanista ja Italian Matteo Salvinista alkaen.

Yhteisenä vihollisena amerikkalainen ja eurooppalainen massamedia kokevat sosiaalisen median ja vaihtoehtomediat, jotka joutuvat toistuvasti korjaamaan valtamedian vajavaista tai virheellistä uutisointia.

Valtamedian toimituksissa ei ole vieläkään sisäistetty viestiä, jonka ne saivat jo MV-lehden suosion myötä. Viesti kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan: ”Sitä saa mitä tilaa.” Jos ei uutisoi asiallisesti ja rehellisesti, joutuu silmätikuksi ja ikuisen epäilyn alle.

Heikki Porkka ke 23.01. 19:09

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Facebook rakastaa minua

ke 26.06. 21:53

Tanska - maahanmuuttovastainen sosialidemokraattinen puolue voitti vaalit

to 06.06. 11:26

Ennusteita ja kohunpoikasia maahanmuuttopolitiikan liepeiltä

la 25.05. 11:15

Yle, Trump, Orban, Salvini, "islamismi" ja Tynkkynen

ti 14.05. 12:56

Korruptiota se on pienikin korruptio

su 12.05. 13:52

Gallup elää - mikä on politiikan suunta?

pe 10.05. 11:56

Kärkihankkeena maailmanhalaus

to 09.05. 13:40

Tuolileikin kautta verohelvettiin?

ke 08.05. 15:29

Pedofiilien ja terroristien kultamaa

ti 07.05. 13:44

Äänestäjän kuluttajansuoja Suomessa

ma 06.05. 11:00

blogit

Vieraskynä

Kirkko ja Pride - Miksi homoteologiset argumentit eivät vakuuta

to 27.06.2019 00:12

Juha Ahvio

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen ja Helsinki Pride -yhteistyö kirkkolain ja kirkkojärjestyksen valossa

to 20.06.2019 23:03

Professorin Ajatuksia

Demarit pettivät tanskalaiset

ke 26.06.2019 23:51

Marko Hamilo

Puolusta Eurooppaa, äänestä euroskeptikkoa

la 25.05.2019 16:12

Jukka Hankamäki

Tarkistuksia Titanicin törmäyskurssiin

ti 04.06.2019 23:07

Petteri Hiienkoski

Poliittisesti harhaanjohtavaa laintulkintaa oikeustieteilijöiltä

ma 24.06.2019 15:54

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

PS:n eurovaalitulos historiansa paras

ma 27.05.2019 20:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Multikultin edistäminen hallitukselle ilmastotoimia tärkeämpää

ma 24.06.2019 14:28

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Kokko-kieltolaki ei sytytä

ma 24.06.2019 23:43

Mika Niikko

Hallitusohjelma, Seta ja lapset

ke 26.06.2019 00:10

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

HBO Chernobyl sarja - Greenpeacen valheellista narratiivia

su 16.06.2019 10:20

Heikki Porkka

Facebook rakastaa minua

ke 26.06.2019 21:53

Tapio Puolimatka

Sukupuoli-ideologia estää kriittisen seksuaalikasvatuksen

ti 18.06.2019 00:49

Olli Pusa

Vappusatasesta juhannuskympiksi?

la 22.06.2019 10:11

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06.2019 13:42

Reijo Tossavainen

Voiko pahemmin epäonnistua kuin Soini?

ti 25.06.2019 19:04

Jessica Vahtera

Sananvapauden puolesta on taisteltava

ma 24.06.2019 10:45

Pauli Vahtera

Kansanvaihdon kiihdyttäminen

pe 07.06.2019 23:27

Timo Vihavainen

Imperiumin rajat

ke 26.06.2019 23:57

Matti Viren

Mitä on köyhyystutkimus?

ma 24.06.2019 00:19