HS:n omistama Metro-lehti levitti valeuutista

Faktoja ja hyvin tärkeä uutisaihe, mutta mitä aiheen kannalta erittäin olennaista jäi jälleen yleisölle kertomatta?

Kotimaa ke 17.10.2018 22:38

Metro-lehti kertoi isoin otsikoin keskiviikkona 10.10.2018: "Juutalainen seurakunta kerää rahaa omaan vartijaan". Artikkelissa kerrottiin Kampin synagogan turavallisuusuhkista ja yksityisestä keräyksestä, jonka tarkoitus on rahoittaa oman vartijan palkkaaminen.

Jutussa kerrottiin keräyksen etenemisestä ja kuinka seurakunnan tiloissa on myös päiväkoti, peruskoulu ja kulttuurikeskus. Artikkeliin oli liitetty pieni fakta-laatikkokin, jossa oli taustatietoa noin 1100 jäsenen seurakunnasta.  Faktoja ja hyvin tärkeä uutisaihe, mutta mitä aiheen kannalta erittäin olennaista jäi jälleen yleisölle kertomatta?

"Ovat olleet jo vuosia huolissaan turvallisuudestaan Erilaiset iskut ja äärioikeiston  ja uusnatsismin nousu Euroopassa ovat tuottaneet turvattomuuden tunteen. Näistä lähimmäksi osui Göteborgin synagoogaan kohdistunut palopommi-isku joulukuussa 2017."

Koko yhden sivun mittaisessa jutussa isoin kuvin ei ole sanallakaan mainittu merkittävintä ja käytännössä lähes ainoaa todellista turvallisuusuhkaa, joka on islam.

Jutussa vihjaillaan lukijalle, että "äärioikeiston" ja "uusnatsismin" "nousu" olisi jokin merkittävä synagogan turvallisuuteen vaikuttava tekijä, vaikka asiantuntijat ovat jo pitkään varoittaneet ja jo toteutuneet iskut osoittaneet, että ainoa konkreettinen uhka tänäpäivänä on islam.

Metro-lehden esiin nostama Göteborgin synagoogan palopommi-isku oli muslimin tekemä. Lehden propagandan röyhkeydellä ei tunnu olevan mitään rajaa kun tämä muslimin tekemä terrori-isku kytketään "äärioikeiston" ja "uusnatsismin" nousuun, ilman pienintäkään vihjausta siitä, että teon taustalla oli islamilainen antisemitismi ja Israel-viha. Koko artikkelissa ei maininta sanaa islam kertaakaan.

Tämä on tyypillinen valemedian käyttämä keino johtaa lukijoita harhaan: kerrotaan faktoja, mutta jätetään olennaisimmat faktat kertomatta ja lisäksi yhdistellään mielivaltaisesti omaan narratiiviin kuuluvaa käsitteistöä ja sanastoa uutiseen. Tuloksena on lukijalle jäänyt väärä mielikuva asioiden todellisesta luonteesta. Metro-lehden propaganda ei ole "vastuullista journalismia". 

Oikea Media kertoi Göteborgin palopommi-iskun todellisista taustoista noin viikkoa aiemmin 30.9.

Jukka Rahkonen ke 17.10. 22:38

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

EU:n ilmastotavoitteiden valtava hinta

ti 27.07. 23:40

Vieraskynä

Helsingin Sanomat paniikissa Räsäsen takia

ma 26.07. 22:57

Mikko Paunio

Taas meni sensuuriin Usarissa - V-media jakaa CNN:n valenarratiivia suomalaisille

ti 20.07. 17:30

Heikki Porkka

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) antaa väärän todistuksen lähimmäisestään

ke 14.07. 12:01

Juha Ahvio

Bidenin USA radikaalin kumouksen kourissa

la 19.06. 09:03

videot