Ylellä dialogi hukassa yleisön kanssa - "yleisöasiamies" korjaamaan "epärealistiset ja virheelliset käsitykset"

"Kovallakin kritiikillä on aina syynsä, mutta asiattomaan palautteeseen emme silti jatkossakaan vastaa"

Kotimaa to 05.10.2017 10:50
Ylen yleisöasiamies Sami Koivisto, Some-Sami. Kuva: Yle Areena

Maanantaina Ylen aamu-tv:ssä haastateltavana ollut Ylen yleisöasiamiehenä marraskuun alussa aloittava Sami Koivisto kertoi uuden työnsä olevan "kuuntelijan rooli ja keskustelun mahdollistaja".

Yleisradioon viime viikolla nimitetty ensimmäinen yleisöasiamies tunnetaan "Some-Samina". Hän on viime vuodet työskennellyt Yle uutisten sosiaalisen median toimittajana ja sitä ennen muun muassa Ilta-Sanomien mielipide- ja verkkotoimituksessa.

Mutta mihin Yle tarvitsee "yleisöasiamiestä" ja mitä hän tekee?

Työhön kerrotaan kuuluvan yleisön kanssa käytävän vuoropuhelun ja asiakaspalautteen käsittelyn kehittämistä sekä Ylen toiminnan läpinäkyvyyden lisäämistä.

Koiviston mukaan suomalaisilla on paljon tunteita ja mielipiteitä Ylestä. Rivien välistä paljastuu kuitenkin todellinen syy uuden viran perustamistarpeelle:

Ylen saama negatiivinen palauteryöppy - Koivisto kertoo Ylen saavan paljon kritiikkiä ja asiatonta palautetta.

"Yleen kohdistuva arvostelu on todella arvokasta. Kaikki mielipiteet on kohdattava samalta viivalta. Kovallakin kritiikillä on aina syynsä. Asiattomaan palautteeseen emme silti jatkossakaan vastaa."

Viime vuonna Yleisradio tilastoi noin 140 000 yhteydenottoa, jotka tehtiin puhelimella, verkkosivujen kautta tai sähköpostilla.

Ylen mukaan sosiaalisen median kautta, suoraan toimittajille ja muille ohjelmantekijöille tulee lisäksi "merkittäviä määriä" palautetta ja "somekokemuksensa pohjalta" uusi yleisöasiamies arvelee palautteen määrän olevan koko ajan kasvussa.

Koivisto kiittelee positiivisesta palautteesta ja kehuista sekä huomauttaa Ylessä veronmaksajan äänen olevan myös omistajan ääni.

"Jokainen yleläinen on aina kiinnostunut siitä, mitä palkkamme maksajat työmme jäljestä tykkäävät."

Sometoimittajakokemustensa perusteella Koivisto tietää "monella suomalaisella olevan painavaa sanottavaa" Ylen tekemisistä.

"Olen huomannut, että aika usein toimintaamme liitetään epärealistisia ja jopa virheellisiä käsityksiä."

Hän viittaa silti kintaalla negatiivisten tunteiden purkamiseen.

"Näinä vihapuheen, valemedioiden, negatiivisten yleistysten ja ilkeämielisten huhujen aikoina haluamme tukea ja rohkaista erityisesti sellaisia suomalaisia, jotka käyttävät sananvapauttaan asialliseen keskusteluun", Koivisto perustelee "vuorovaikutusta, josta on oikeasti hyötyä".

Yle ei siis tunnusta sananvapautta jokaisen perusoikeudeksi.

Sananvapauteen on tähän päivään asti sisältynyt oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa myös sellaisia tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä, jotka saattavat häiritä, loukata tai järkyttää. Osa jopa "vihapuheeksi" mielletystä puheesta on sananvapauden suojaamaa, vaikka se olisi sävyltään asiatontakin.

Koivisto painottaa, että Yle ei ole norsunluutorni, eikä Ylellä ole salattavaa.

Hän lupaa tehdä kaikkensa, että dialogi yleisön ja Ylen välillä olisi "mutkatonta".

"Edistän dialogia, etsin mieluusti ratkaisuja ja faktoja."

Koivisto kertoo "hommansa" olevan tulevaisuudessa saattaa yleisöä ja yleläisiä "tiiviimmin yhteen". Hän haluaa olla helposti lähestyttävä ja siksi työtä tullaan tekemäänkin "kaikkia kanavia käyttäen" eikä ainoastaan sosiaalisessa mediassa.

"Roolin on tarkoitus olla varsin näkyvä."

Toiminnan pitää Koiviston mukaan olla niin läpinäkyvää kuin mahdollista, koska Yle on verorahoitteinen talo.

Alkaako siis Yle rauhoitella "yleisöasiamiehen avulla" Yleä rahoittavia kansalaisia ja oikaista Ylen toiminnasta annettua palautetta?

Yleisöasiamiehen tärkeimmäksi tehtäväksi kuvaillaan yleisön etujen valvomista.

Miten Yle aikoo alkaa valvoa yleisön etuja, jos se omasta mielestään on oikeassa ja palautteen antajat väärässä?

Julkaisujohtaja Ismo Silvon mukaan uuden tehtävän perustamisen taustalla oli nimenomaan Yleisradion toimintaan kohdistuva, kasvava läpinäkyvyyden vaatimus ja yleisön kanssa käytävän dialogin lisääntynyt tarve.

Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulun viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aho kirjoittaa "Läpinäkyvää" -artikkelissaan, että sellainen läpinäkyvyys, joka vaatii ylimääräisiä selityksiä ja selvityksiä, ei ole läpinäkyvyyttä, vaan epäonnistunutta signalointia.

Professori Luoma-ahon mukaan läpinäkyvyys lisää luotettavuutta ja parantaa mainetta.

Onko Yle huomannut luotettavuutensa ja maineensa horjuvan?

Punavihreää ideologiaa vuosikausia edistänyt Yle on nykyisen erilaisten keskustelufoorumien, sosiaalisen median palvelujen ja muiden viestintäkanavien aktiivisena aikakautena aivan uudenlaisessa tilanteessa. Suomalaiset osaavat kyseenalaistaa, hakea ja jakaa tietoa muualtakin kuin heille valmiiksi "syötetyistä ja pureskelluista" perinteisen median uutisista.

Ylen uusi yleisöasiamies toivoo, että tittelille "tasa-arvon nimessä" keksittäisiin toinen parempi nimi. Mies -päätteen sijaan on pohdittu sukupuolineutraalimpaa vaihtoehtoa, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt.

Ylen vastaavaksi päätoimittajaksi nimitetty Jouko Jokinen kertoi viime lauantaina Ylen Ykkösaamussa kehottaneensa keksimään Ylen yleisöasiamiehelle uuden "sukupuolineutraalimman" nimityksen.

Jokinen on Aamulehden vastaava päätoimittaja ja siirtyy Yleen joulukuun alkuun mennessä. Aamulehti käynnisti hiljattain keskustelun "tasa-arvoisesta kielenkäytöstä" ammattinimikkeissä, joissa pyrkimys on sukupuolineutraalinen linja.

Jokinen korosti tuolloin kielen olevan vallankäyttöä.

Koivisto tulee toimimaan yleisöasiamiehenä Ylen vastaavien toimittajien, etiikkapäällikön ja toimittajien tukena.

Yle perusti uuden yleisöasiamiehen tehtävän yhtiön hallituksen päätöksellä. Yleisöasiamies sijoittuu Ylen Julkaisut -yksikköön ja raportoi julkaisujohtaja Ismo Silvolle.

 

Tytti Salenius to 05.10. 10:50

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot