Blogi: Heikki Porkka, to 09.04.2020 10:56

Sanna Marinin murkkuhallitus kiukuttelee, syyttelee ja väistää vastuuta

 

Toisin kuin Suomen pääministeri Sanna Marin (sdp) tviittasi 29.3.2020, poliitikkojen ja johtavien viranomaisten vaarallista ja virheellistä toimintaa tulee kritisoida. Kriisiaikana kritiikki on kaiken lisäksi huomattavasti tärkeämpää kuin pehmeinä ja rauhallisina aikoina.

Kritiikki ei estä yhteiseen hiileen puhaltamista asioissa, joiden suhteen hallitus tekee viisaita, kansakunnan edun mukaisia päätöksiä ja virkamieseliitti hoitaa tehtävänsä, kuten kunniallisen ihmisen kuuluu.

Pääministeri Marin tviittasi 29.3.2020

"Kriisiaika ei ole se hetki, jolloin kyseenalaistetaan toimivaltaisten viranomaisten osaaminen ja kyky, tai uudistetaan johtamisen rakenteen. Kriisissä tehdään päätöksiä ja toimitaan sen tiedon pohjalta, joka on käytettävissä. Hallinnon tehtävä on toimeenpanna linjaukset."

Marinin kommentti liittyi median julkaisemaan tietoon, jonka mukaan presidentti Sauli Niinistö oli esittänyt hallitukselle operatiivisen ryhmän, ”nyrkin” perustamista koronakriisin akuutteja ongelmia hoitamaan.

Marin osoitti tviitillään kypsymättömyytensä tyrmäämällä presidentti Niinistön varsin viisaan ehdotuksen.

Muutaman päivän päästä, median ja sosiaalisen median aktiivien nostettua Niinistön ehdotuksen toistuvasti parrasvaloihin, Marin kuitenkin ilmoitti, että hallitus perustaa operaatiokeskuksen ja samalla koronakriisin koordinaatioryhmää vahvistetaan.

Todellisuudessa "minä itse" -Marin antoi periksi kiukuteltuaan sitä ennen sivistyneitä termejä käyttäen.

Eilen, keskiviikkona, 8.4.2020, suomalaiset saivat tietää, että Suomi on ostanut Kiinasta kymmenkertaisilla hinnoilla suojavarusteita, joita ei voida käyttää sairaaloissa”

Lisäksi on selvinnyt, että suojavarustekauppaan kytkeytyy epäselvä vyyhti, josta tihkuva tieto antaa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnon alla olevan Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta perin merkillisen kuvan. TEM:n osalta Huoltovarmuuskeskuksen toimien valvonta kuuluu työministeri Tuula Haataiselle (sdp).

Suomen Kuvalehti uutisoi suojavarustekaupasta seuraavasti: 

"SUOMEN valtion epäonnistuneen hengityssuojainkaupan taustalta paljastuu outo vyyhti, jossa julkisuudesta tunnettu kauneusyrittäjä Tiina Jylhä riitelee toisen yrittäjän kanssa.

Jylhä syyttää muun muassa pikavippiyhtiöitä pyörittänyttä Onni Sarmastetta kavalluksesta.

Jylhän asiamies, oikeustieteen tohtori Kari Uoti kertoo Suomen Kuvalehdelle, että Huoltovarmuuskeskus oli tilannut hengityssuojaimia Jylhän virolaiselta The Look Medical Care OÜ -yritykseltä. Sarmasteen oli määrä toimia hankkeessa vain yrityksen konsulttina.

Uotin mukaan Sarmaste olisi erehdyttänyt Huoltovarmuuskeskusta ilmoittamalla sille väärän belgialaisen tilinumeron, minkä jälkeen miljoonien eurojen ennakkomaksu olisi maksettu väärälle tilille.

Sarmaste puolestaan kiistää Jylhän väitteet ja väittää joutuneensa itse huijaus- ja kiristysyrityksen kohteeksi. Sarmasteen mukaan hänen yrityksensä oli tehnyt kaupat Huoltovarmuuskeskuksen kanssa."

Huoltovarmuuskeskuksen sivuilla on teksti , joka kertoo seuraavaa:

"STM vastaa hallinnonalansa toimivuudesta. Sen valmiusyksikkö kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon normaaliolojen erityistilanteiden ja poikkeusolojen edellyttämiä hallinnollisia valmiuksia ja ylläpitää tilannejohtamis- ja turvallisuusjärjestelyjä.

STM:n kansliapäällikkö toimii valtakunnan terveydenhuoltopäällikkönä."

Viime päivinä on pääministeri Sanna Marinin ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) suusta kuultu syytöksiä (esimerkki 1 , esimerkki 2), joiden mukaan kunnat, sairaanhoitopiirit ja yksittäiset toimijat ovat syypäitä suojavarusteiden vähäiseen määrään.

Uskomatonta puhetta valtion päävastuullisilta, joista toinen johtaa ministeriötä, jonka tehtävänä on nimenomaan huolehtia siitä, että Suomi on varautunut myös kriisiaikoihin riittävällä tavalla.

STM:n osalta operatiivisen toiminnan päävastuu kuuluu kansliapäällikkö Kirsi Varhilalle (sdp), jonka toimenkuvasta STM kertoi 15.8.2019 nettisivuillaan seuraavasti

"Kansliapäällikön tehtävänä on johtaa, kehittää ja valvoa ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa."

Fakta on, että koronakriisin alusta pitäen pääministeri Marin on ministereineen ja STM:n virkamiesjohdon osalta toiminut tavalla, joka on edistänyt koronan leviämistä kaikkialle Suomeen.

Ensin hallituksen useat ministerit vähättelivät koronan uhkaa (esimerkki 1, esimerkki 2), mutta heräsivät myöhemmin hitaan kankeasti toimimaan, kun presidentti, oppositio ja sosiaalisen median aktiivit kritisoivat hallituksen toimintaa voimakkaasti.

Pääministeri Marinin harjoittama kiukuttelu ja muiden syyllistäminen eivät kerro aikuisuudesta ja johtajuudesta, vaan keskenkasvuisuudesta ja heikosta paineensietokyvystä.

Keskenkasvuisuus ja heikohko paineensietokyky kuuluvat olennaisena osana murrosikään, ihmisen kypsymisvaiheeseen, jossa henkilö etsii vielä itseään.

Ikävä kyllä, suomalaiset saivat keskustan takinkäännön ja venkoilun tuloksena itselleen harjoittelijapääministerin sen sijaan, että valtion ylimpänä poliittisena johtajana istuisi harkitseva, päättäväinen (ei murrosikäinen jääräpää) ja vakaa persoona, jolla on kyky pistää myös venkoilevat ministerikollegat ruotuun, jos tarve vaatii.

Älkää hyvät ihmiset – naisia miellyttämään pyrkivät lepsut setämiehet mukaan lukien - yrittäkö väittää, että Suomella on hallitus, jossa istuvat ministerit käyttäytyvät kuten aikuiset ihmiset.

Jos suomalaisten enemmistö on sitä mieltä, että Marin ja muutamat muut ministerit käyttäytyvät ja toimivat aikuisten lailla, tarkoittaa se sitä, että enemmistö ei enää tiedä mitä aikuisuus tarkoittaa.

Suomalaisilla on heikot poliittiset johtajat, jollaisia nousee yleensä valtaan silloin, kun maailma hymyilee ja aurinko paistaa täydeltä terältä.

Ikävänä faktana on ymmärrettävä, että mikä nousee ylös, tulee joskus myös alas. Leppoisia ja mukavia aikoja seuraa aina vaikeampia kausia, jolloin yhteiskuntaan tarvitaan ryhtiä ja selkeyttä sekä sitä, että kaikki toimivat samojen pelisääntöjen mukaan toisin kuin viimeisten vuosikymmenten aikana, jolloin Suomea on pakkomonikulttuuristettu poliittisin päätöksin vastoin yhteiskunnan luontaista kehitystä.

Pakkomonikulttuuristaminen on tarkoittanut haitallisen maahanmuuton suosimista sekä monenlaisia erioikeuksia ja etuja niille, joiden kerrottiin vuosien ajan olevan kultamunia, jotka tuottavat yhteiskuntaan rikkautta ja voimavaraa.

Valhe rikkaudesta ja voimavarasta lienee selvinnyt viimeisillekin suomalaisille nyt, kun maatilat tarvitsevat kipeästi työvoimaa, mutta vuosien ajan suomalaisille markkinoitu rikkaus ja voimavara loistavat edelleen poissaolollaan. Suotta sitä mitään tekemään, koska valtio kyydin maksaa, kuten on tehnyt joidenkin kohdalla jo lähes kolmekymmentä vuotta ensimmäisen somaliaallon saapumisesta lähtien.

Lopuksi muistutus siitä, millä tavoin haittapolitiikkaa tuottavia henkilöitä palkitaan poliittisen eliitin toimesta.

Ensimmäisen somaliaallon merkittävä myötävaikuttaja, Johanna Suurpää istuu tällä hetkellä oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston johtajana. Hänet muistetaan vuoden 1991 lausunnosta, Helsingin Sanomat 21.4.1991:

”Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.”

Puhumattakaan siitä, että suomalaisille sisäministeriön kansliapäällikkönä turvapaikanhakijoista valehdellusta Päivi Nergistä ollaan leipomassa valtiovarainministeriön kansliapäällikköä

Nerg kertoi sadoille tuhansille suomalaisille Ylen suorassa tv-lähetyksessä, että ”Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee".

Nergin sanat olivat täyttä puppua, sillä Maahanmuuttovirasto on kertonut, että esimerkiksi vuoden 2015 tulijoista noin 80 prosentin henkilöllisyys jäi varmistamatta. EU-selvityksen mukaan Suomeen tuli vuonna 2015 yli 32 000 turvapaikanhakijaa, joista vain joka viidennen (20 prosentin) henkilöllisyys oli viranomaisten tiedossa.

Joten. Sanoo pääministeri Marin mitä hyvänsä, toivon mukaan suomalaiset, ovat he kansanedustajia, toimittajia tai tavan kansalaisia, jatkavat hallituksen, virkamieseliitin ja politiikan kritisoimista aina, kun siihen on selkeästi syytä.

Kriisiaikana kritiikki on nimenomaan erittäin tarpeellista, sillä silloin jääräpäiset hätähousupoliitikot ja poliittisin perustein valitut virkamiehet ovat alttiita virheille, koska joutuvat mahdollisesti ensimmäistä kertaa elämässään aivan oikeasti tilanteeseen, jossa vaaditaan aitoa vastuunkantoa kanssaihmisten elämästä ja terveydestä sekä yhteiskunnan rattaiden pyörimisestä huolimatta ankean ajan tuottamista ongelmista.

Heikki Porkka to 09.04. 10:56

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

Kirkasotsaisuuden paluusta, sananvapaudesta ja mauttomasta huumorista

ti 11.07. 12:37

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03.2024 12:06

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44