Blogi: Heikki Porkka, ma 06.05.2019 11:00

Äänestäjän kuluttajansuoja Suomessa

 

Ensin lyhyt selite.

Kirjoitan seuraavassa äänestäjien kuluttajansuojasta hieman jälkijättöisesti, sillä olin menneiden viikkojen aikana pitkiä jaksoja uutispimennossa ja nettiyhteyksien ulottumattomissa. Osan ajasta vietin muutamien ulkomailla vaikuttavien elämäntyössään onnistuneiden yrittäjien seurassa tuntureilla ja vuorilla ylhäällä pohjoisessa. Ystäviä ja tuttuja, joiden oppaana toimin reilun viikon ajan.

Sitten itse asiaan, jonka aluksi muutama rivi eduskuntavaaleihin liittyen ja heti perään kommentointia EU-vaalien ehdokasasettelusta.

Eduskuntavaalien seurauksena suomalaisten äänestäjien kuluttajansuoja on jälleen koetuksella, kuten niin monta kertaa aiemmin parlamenttivaalien jälkeen.

Suomalaisten enemmistö äänesti niin sanotut porvarilliset puolueet enemmistöksi Suomen eduskuntaan. Tästä huolimatta perinteisen sosialistirintaman edustaja on tällä hetkellä vankin pääministeriehdokas.

Arvopohjakysymysten osalta voidaan tietysti sanoa, että porvarilliseksi laskettu kokoomus edustaa nykyisin punavihreitä (sosialistirintaman) arvoja, mitä tulee suhtautumisessa oman kansan (suomalaisten) etuun ja Suomen sisäiseen turvallisuuteen.

Sosialistit (punavihreät) ovat historiallisen taustansa ja poliittisen teoriansa myötä internationalisteja ja erityisen innokkaita keskittämään valtaa harvojen käsiin (vrt. Euroopan unioni).

Internationalismi on sosialismin ydinkäsite, jonka osoittamaa suuntaa kohti kaikkien maailman sosialistipuolueiden tulisi sosialismin teorian mukaan pyrkiä. Internationalismi tarkoittaa pyrkimystä kohti rajatonta maailmaa.

Utopistinen rajaton maailma tarkoittaa väistämättä vahvasti keskitettyä valtaa, jonka myötä erityisesti pienet kansat ja kieliryhmät joutuvat huonoon asemaan kadoten lopulta historiankirjojen sivuille.

Sdp on Sosialistisen internationaalin jäsen, kuten suuri osa maailman sosialidemokraattisista puolueista. Vasemmistoliitto puolestaan on jäsen Euroopan vasemmistopuolueessa, johon kuuluu useita eurooppalaisia sosialisti- ja kommunistipuolueita.

Punavihreiden kolmas edustaja, vihreät, pitää kautta Euroopan sisällään vanhoja äärivasemmistolaisia (Suomessa taistolaiskommunistit) henkilöitä. Saksalaisessa vihreässä versiossa on ollut merkittävinä vaikuttajina myös entisiä aktiivinatseja.

Kuinka punavihreä tai sinipunavihreä hallitus Suomeen lopulta muodostuu, se nähdään todennäköisesti ennen kesäkuun alkua, sillä tuleva EU-puheenjohtajuus nopeuttaa osaltaan hallitusneuvotteluja.

Entä mitä pitäisi ajatella kansalaisen kuluttajansuojasta sen perusteella, että kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät asettivat EU-vaalien ehdokkaiksi tukun henkilöitä, jotka valittiin hetki sitten Suomen eduskuntaan kansanedustajiksi.

Erityisen ikävänä on nähtävä se, että useiden ehdokkaiden kohdalla ei kerrottu kansalaisille etukäteen riittävän selkeästi kansanedustajaehdokkaan olevan ehdolla myös EU-vaaleissa. Henkilökohtaisesti näen toiminnan kaksinaamaisena ja röyhkeänä.

Puoluejohtajat ja puoluesihteerit ovat selitelleet asiaa monin tavoin, esimerkiksi siten, että tilanne johtuu vaalien läheisyydestä, koska eduskuntavaalien ja EU-vaalien välissä on vain reilu kuukausi.

Miten ihmeessä vaalien läheisyys esti EU-ehdokkuudesta kertomisen ennen eduskuntavaaleja? Kansalaisen näkökulmasta kyse on yksiselitteisesti huijaamisesta.

Suoranaisena kansalaisten älykkyyden halveksintana voi pitää niiden kansanedustajiksi nousseiden EU-ehdokkaiden kommentteja, jotka ovat ehdolla, mutta kertovat etteivät ota paikkaa vastaan.

Politiikan ja poliitikkojen uskottavuus saadaan uljaaseen nousuun tällaisen kommentoinnin ja toiminnan kautta?

Merkilliseltä kuulostavat myös joidenkin ehdolla olevien sanat sen suhteen, etteivät he edes itse tiedä ottavatko mahdollista paikkaa vastaan vai eivät.

Suomen poliittisesta historiasta en aivan heti muista näin ”kuutamolla” olevia lausuntoja vaaleihin osallistuvien ehdokkaiden suusta. Väistämättä tulee mieleen, että poliittista satiiria kirjoittaville näytelmäkirjailijoille on kasattu materiaalia oikein urakalla.

Perussuomalaisten ehdokasasettelua tarkastellessaan virolainen tuttavani ihmetteli sitä, miksi puolueen EU-vaaliehdokkaana on henkilö, joka on esittänyt julkisella fb-seinällään eduskuntavaalien alla halventavia kommentteja Viron EKRE-puolueesta, jonka kanssa perussuomalaiset hieroo Jussi Halla-ahon mukaan yhteistyötä eurooppalaisella tasolla. Lähtökohtaisesti olettaisi, että varsinkin EU-vaaliehdokkaat noudattavat säntillistä linjaa niiden suhteen, joiden kanssa havitellaan keskinäiseen luottamukseen perustuvaa toimintaa.

EU-vaalien yhteydessä on puhuttu paljon äänestysprosentin alhaisuudesta. Millä tavalla kansalaisten pitäisi suhtautua EU-parlamenttivaaleihin, joissa useiden ehdolla olevien kommenteista tulee mieleen lastenleikki ”ei juu vaarinhousut”?

Lastenleikissä osallistujat vastaavat esitettyihin kysymyksiin - olivat ne mitä tahansa – siten, että ensimmäinen vastaa ei, toinen juu ja kolmas vaarinhousut. Neljäs vastaa jälleen ei, viides juu ja kuudes vaarinhousut ja tämän jälkeen seuraava jälleen ei kysymysten jatkuessa niin pitkään, että jäljelle jää vain leikin voittaja. Leikistä putoaa vuorollaan pois, kun nauraa - tai tiukemman säännön mukaan, kun suu kääntyy hymyyn.

Toisin kuin kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät, kalifaattia tavoittelevat islamilaiset terroristiorganisaatiot kertovat avoimesti jo etukäteen, millaisen toiminnan myötä muslimille irtoaa paras mahdollinen taivaspaikka. Kuluttajansuoja nääs!!

Isis ja Taliban kehottavat muslimeja tarttumaan aseisiin seuraavien viikkojen aikana, sillä Allah palkitsee runsaskätisesti ne, jotka päätyvät marttyyreiksi pyhän kuukauden, ramadanin myötä.

“Terrorist groups such as the Islamic State (ISIS/ISIL) and the Taliban in recent days made their annual call to arms as Ramadan approaches, claiming Allah exceptionally rewards martyrdom during the holy month.” 

Nyt joku ”vääräuskoinen” saattaa ajatella, että oma kantani suhteessa kansallismielisyyteen on muuttunut, koska kritiikin kohteena on myös perussuomalaiset-puolue, joka edustaa kansallismielistä ajattelua.

Mutta kun ei ole, vaan yllä kerrotut asiat liittyvät äänestäjän kuluttajansuojaan, joka on ollut Suomessa erittäin huono jo usean vuosikymmenen ajan.

Perussuomalaisten tosiasioita pimittävä toiminta [suhteessa EU-vaaliehdokkaisiin] ennen eduskuntavaaleja ei millään muotoa parantanut äänestäjän kuluttajansuojaa, jota puolueen puheenjohtaja hieman paradoksaalisesti peräänkuulutti eduskuntavaalien tuloksesta ja hallituksen muodostamisesta puhuessaan

Sinänsä olen Halla-ahon kanssa samaa mieltä äänestäjän kuluttajansuojan heikosta asemasta, mutta pitäisikö perussuomalaisten ottaa ensin korsi omasta silmästä ja ryhtyä vasta sitten viisastelemaan asioilla, joiden suhteen heillä itselleen ei ole puhtaita jauhoja pussissa?

Heikki Porkka ma 06.05. 11:00

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04.2024 00:17

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04.2024 13:56

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44