Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan - sote-uudistus yhä huterammalla pohjalla

Sote-uudistuksen läpimenoon vaadittava enemmistö hupenee äänestyksen lähestyessä. Mikko Kärnä joutuu jättämään kansanedustajapaikkansa.

Kotimaa ke 25.04.2018 18:27

Paavo Väyrynen tiedotti palaavansa kansanedustajaksi Arkadianmäelle ja eroavansa myös Keskustan riveistä. Väyrystä eduskunnassa tuurannut ja konservatiivisia arvoja raivoisasti vastustanut Mikko Kärnä palaa Lappiin ja jatkaa työtään harvaan asutun maaseudun parlamentaarisessa työryhmässä.

Väyrysen paluu Euroopan parlamentista kansanedustajaksi tarkoittaa sote-uudistuksen jo valmiiksi erittäin tiukan kannatuksen kapenemista yhdellä äänellä. Sote-uudistuksesta on tarkoitus äänestää kesäkuussa ja Väyrynen palaa kansanedustajaksi juuri kesäkuun alusta.

"Jos ratkaisuun olisi päästy, Keskustalla olisi ollut realistinen mahdollisuus tavoitella johtavan hallituspuolueen asemaa myös seuraavassa hallituksessa. Kun voimia ei saatu kootuksi, Keskusta kokee raskaan vaalitappion. Pahoin pelkään, että sen jälkeen puolue ei enää nouse suurten joukkoon", toteaa Paavo Väyrynen tiedotteessaan ja viittaa viime viikolla käymiinsä neuvotteluihin Keskustan johdon kanssa.

"Kesän 2015 hallitusratkaisu osoitti, että vuoden 2011 vaalitappiosta ei ollut mitään opittu. Hallitus muodostettiin Kokoomuksen kanssa, ja Keskustasta mukaan tuli vain sitä lähellä olevia liberaaleja. Sanoin silloin tuoreeltaan, että Juha Sipilällä oli ”vääränlainen joukkue ja huonot neuvonantajat”, Väyrynen toteaa.

"Kun en usko Keskustan enää palaavan aatteellisille ja poliittisille juurilleen, luovun asemastani sen kunniapuheenjohtajana ja ehdotan Keminmaan Keskustaseuran jäsenille, että lakkautamme yhdistyksen."

"Minulla ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä etenkään sen jälkeen kun Keskusta jääräpäisesti jatkaa omaksumallaan uusliberaalilla linjalla. Sen vuoksi uudistus meni alusta pitäen vikaraiteille, eikä sen myöhemmästä korjaamisesta ole takeita."

Hallituksella on nyt 105 kansanedustajaa, oppositiolla 95. Voimasuhteet sote-äänestyksessä ovat 101–102 puolesta, 98–99 vastaan. Sote-vastarinta tarvitsee enää kaksi ääntä, jotta runsaasti epäselvyyksiä sisältävä ehdotus kaatuu.

Jukka Rahkonen ke 25.04. 18:27

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Ruben Stillerin "Maailmanloppua odotellessa"

pe 19.10. 23:22

Professorin Ajatuksia

Frankfurtilaisen ja helsinkiläisen sananvapauden ero

pe 19.10. 23:20

Timo Vihavainen

Totuuden aikoja

pe 19.10. 23:19

Reijo Tossavainen

Stubb tallustelee pihalla kuin lumiukko kesähelteellä

pe 19.10. 22:47

Heikki Porkka

Facebook on sananvapauden irvikuva

to 18.10. 14:13

videot