Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan - sote-uudistus yhä huterammalla pohjalla

Sote-uudistuksen läpimenoon vaadittava enemmistö hupenee äänestyksen lähestyessä. Mikko Kärnä joutuu jättämään kansanedustajapaikkansa.

Kotimaa ke 25.04.2018 18:27

Paavo Väyrynen tiedotti palaavansa kansanedustajaksi Arkadianmäelle ja eroavansa myös Keskustan riveistä. Väyrystä eduskunnassa tuurannut ja konservatiivisia arvoja raivoisasti vastustanut Mikko Kärnä palaa Lappiin ja jatkaa työtään harvaan asutun maaseudun parlamentaarisessa työryhmässä.

Väyrysen paluu Euroopan parlamentista kansanedustajaksi tarkoittaa sote-uudistuksen jo valmiiksi erittäin tiukan kannatuksen kapenemista yhdellä äänellä. Sote-uudistuksesta on tarkoitus äänestää kesäkuussa ja Väyrynen palaa kansanedustajaksi juuri kesäkuun alusta.

"Jos ratkaisuun olisi päästy, Keskustalla olisi ollut realistinen mahdollisuus tavoitella johtavan hallituspuolueen asemaa myös seuraavassa hallituksessa. Kun voimia ei saatu kootuksi, Keskusta kokee raskaan vaalitappion. Pahoin pelkään, että sen jälkeen puolue ei enää nouse suurten joukkoon", toteaa Paavo Väyrynen tiedotteessaan ja viittaa viime viikolla käymiinsä neuvotteluihin Keskustan johdon kanssa.

"Kesän 2015 hallitusratkaisu osoitti, että vuoden 2011 vaalitappiosta ei ollut mitään opittu. Hallitus muodostettiin Kokoomuksen kanssa, ja Keskustasta mukaan tuli vain sitä lähellä olevia liberaaleja. Sanoin silloin tuoreeltaan, että Juha Sipilällä oli ”vääränlainen joukkue ja huonot neuvonantajat”, Väyrynen toteaa.

"Kun en usko Keskustan enää palaavan aatteellisille ja poliittisille juurilleen, luovun asemastani sen kunniapuheenjohtajana ja ehdotan Keminmaan Keskustaseuran jäsenille, että lakkautamme yhdistyksen."

"Minulla ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä etenkään sen jälkeen kun Keskusta jääräpäisesti jatkaa omaksumallaan uusliberaalilla linjalla. Sen vuoksi uudistus meni alusta pitäen vikaraiteille, eikä sen myöhemmästä korjaamisesta ole takeita."

Hallituksella on nyt 105 kansanedustajaa, oppositiolla 95. Voimasuhteet sote-äänestyksessä ovat 101–102 puolesta, 98–99 vastaan. Sote-vastarinta tarvitsee enää kaksi ääntä, jotta runsaasti epäselvyyksiä sisältävä ehdotus kaatuu.

Jukka Rahkonen ke 25.04. 18:27

Pääuutiset

blogit

Petteri Hiienkoski

The Telegraphin uutiset liikaa Suomen Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tietojenvälittäjän taas vaalien alla

Klo 19:18.

Jukka Hankamäki

Annatko jymäyttää itseäsi "pääministerivaalilla"?

Klo 11:28.

Timo Vihavainen

Helsinki on muutoksen kärjessä

Klo 11:27.

Professorin Ajatuksia

Utrechtin turkkilaisampujalla on ihmisoikeudet

Klo 11:26.

Vieraskynä

Ps-nuorten naiset: Nykyfeminismi tai sukupuolikiintiöt eivät edusta tasa-arvoa

ti 19.03. 20:01

Heikki Porkka

Yleisradio ohjaa suomalaisten ajattelua

ti 19.03. 11:04

videot