Tutkimus: Maahanmuuttajat eivät integroidu suomalaisille työmarkkinoille

Turvapaikanhakijat pitkäaikainen taakka julkiselle taloudelle

Kotimaa to 23.02.2017 10:15

Valtion taloudellinen tutkimuslaitos julkaisi tutkimuksen, jossa selvitettiin Suomessa asuvien maahanmuuttajien ankkuroitumista Suomen työmarkkinoille vuosina 1990–2013.

Artikkelissa esitellään aiempien maahanmuuttajajoukkojen työllistymistä, tuloja ja etuuksia ja niitä muutoksia, mitä Suomessa tehtiin vuonna 2015 äkillisesti kasvaneen turvapaikanhakijamäärän takia.

Tutkimus vahvistaa, että aiemminkaan saapuneet maahanmuuttajat eivät suurelta osin ole integroituneet suomalaisille työmarkkinoille ja ovat siten muodostaneet taakan julkiselle taloudelle.

Lisäksi syntyperäisten afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllistymisaste ja tulot ovat huomattavasti pienemmät kuin muiden maiden maahanmuuttajilla tai kantaväestöllä.

Tutkimuksen mukaan kymmenen vuotta Suomeen muuttamisen jälkeenkin Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa syntyneiden miesten työtulot olivat vain 22–38 prosenttia saman ikäisten kantaväestöön kuuluvien miesten työtuloista. Naisilla suhteelliset tuloerot olivat vieläkin suuremmat.

Maahanmuuttajien ja kantaväestön väliset tuloerot supistuvat jonkin verran vuosien mittaan, mutta ne pysyvät merkittävinä myös pidemmällä aikavälillä.

Tutkimuksen johtopäätöksessä todetaan, että on järkeenkäypää odottaa, että myös vastikään saapuneet turvapaikanhakijat tulevat kohtaamaan samoja haasteita vakiinnuttaakseen itsensä Suomen työmarkkinoilla.

Tytti Salenius to 23.02. 10:15

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

videot