Tutkimus: Maahanmuuttajat eivät integroidu suomalaisille työmarkkinoille

Turvapaikanhakijat pitkäaikainen taakka julkiselle taloudelle

Kotimaa to 23.02.2017 10:15

Valtion taloudellinen tutkimuslaitos julkaisi tutkimuksen, jossa selvitettiin Suomessa asuvien maahanmuuttajien ankkuroitumista Suomen työmarkkinoille vuosina 1990–2013.

Artikkelissa esitellään aiempien maahanmuuttajajoukkojen työllistymistä, tuloja ja etuuksia ja niitä muutoksia, mitä Suomessa tehtiin vuonna 2015 äkillisesti kasvaneen turvapaikanhakijamäärän takia.

Tutkimus vahvistaa, että aiemminkaan saapuneet maahanmuuttajat eivät suurelta osin ole integroituneet suomalaisille työmarkkinoille ja ovat siten muodostaneet taakan julkiselle taloudelle.

Lisäksi syntyperäisten afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllistymisaste ja tulot ovat huomattavasti pienemmät kuin muiden maiden maahanmuuttajilla tai kantaväestöllä.

Tutkimuksen mukaan kymmenen vuotta Suomeen muuttamisen jälkeenkin Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa syntyneiden miesten työtulot olivat vain 22–38 prosenttia saman ikäisten kantaväestöön kuuluvien miesten työtuloista. Naisilla suhteelliset tuloerot olivat vieläkin suuremmat.

Maahanmuuttajien ja kantaväestön väliset tuloerot supistuvat jonkin verran vuosien mittaan, mutta ne pysyvät merkittävinä myös pidemmällä aikavälillä.

Tutkimuksen johtopäätöksessä todetaan, että on järkeenkäypää odottaa, että myös vastikään saapuneet turvapaikanhakijat tulevat kohtaamaan samoja haasteita vakiinnuttaakseen itsensä Suomen työmarkkinoilla.

Tytti Salenius to 23.02. 10:15

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Venäjän idea 2

Klo 16:33.

Tapio Puolimatka

Asiantuntijalausunto liittyen hallituksen esitykseen laiksi sukupuolen vahvistamisesta (HE 189/2022 vp)

pe 02.12. 22:26

Heikki Porkka

Epäluottamuksen tunne sisäministeriä, Yleä ja Poliisihallitusta kohtaan on terve ilmiö

su 27.11. 11:17

Henna Kajava

Espoon virkamiehet kieltävät jengiytymisilmiön

su 27.11. 03:41

Juha Ahvio

Yhteiskunnan perustus on perhe

pe 25.11. 19:47

videot