Tutkija: Fasisteiksi leimaaminen on suden huutamista

Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä: "fasistileimojen heittely ei ole ollut kaksinen menestys"

Kotimaa ke 22.02.2017 19:43
Markku Jokisipilä. Suomalainen historiantutkija ja valtiotieteen tohtori Kuva: Wikipedia.

"Aisopoksen sadussa Poika ja susi paimenpoika huvittelee juoksuttamalla hyväuskoisia kyläläisiä kerta toisensa avukseen jälkeen huutamalla suden tulevan, vaikka hukkaa ei näy mailla halmeilla. Kun inha sepe sitten kerran oikeasti pamahtaakin paikalle, pelleilyyn kyllästyneet kyläläiset eivät lotkauta avunhuudoille korvaansakaan. Susi saa rauhassa pistellä poskeensa niin pojan kuin poloiset karitsatkin.

Tarina tulee usein mieleen seuratessa nykyistä poliittista keskustelua, jota leimaa fasisti-termin hysteerinen yli- ja väärinkäyttö. Fasisteja vaikuttaisi olevan joka nurkan takana. Ainakin oma Jussi Halla-ahomme, naapurin Jimmie Åkesson, Ranskan Marine Le Pen, Hollannin Geert Wilders, Unkarin Viktor Orbán, Puolan Jarosław Kaczyński ja tietysti ennen kaikkea Yhdysvaltain Donald Trump on nimetty tämän ideologian edustajiksi."

Näin ihmettelee nykyistä maailmanmenoa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun Sanomissa. Hän arvioi myös, että poliittisena strategiana fasistileimojen heittely ei ole ollut kaksinen menestys. "Se ei ole saanut nimittelyn kohteita pohtimaan kriittisesti omia opinkappaleitaan niiden hylkäämisestä puhumattakaan, eikä se myöskään ole estänyt ihmisiä äänestämästä heitä, pikemminkin päinvastoin. Monet populistien äänestäjistä ovat kokeneet jatkuvat fasismisyytökset eliitin pyrkimyksinä vaientaa eri tavalla ajattelevien oikeutettu kritiikki.

Keskustelu kaipaisi suhteellisuudentajua ja historiantuntemusta. Yhdysvalloissa eurooppalaisten puheet amerikkalaisen demokratian lopusta ja maan syöksymisestä fasismiin ärsyttävät myös monia Trumpin vastustajia, jotka näkevät ne omahyväisenä ja röyhkeänä besserwisseröintinä. Voidaan toki keskustella siitä, kuinka demokraattinen Yhdysvallat todellisuudessa on ollut ja on, mutta se on varmaa, että historiallisessa tarkastelussa amerikkalaiset peittoavat eurooppalaiset mennen tullen demokratian puolustajina.

Nykypopulistien rinnastaminen fasisteihin tuo kyllä huomiota ja aplodeja samanmielisiltä, mutta suden huutamista se silti on. Vaalitulokset kertovat, että kyläläiset ovat jo alkaneet huutoon väsyä."

Reijo Tossavainen ke 22.02. 19:43

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Venäjän idea 2

Klo 16:33.

Tapio Puolimatka

Asiantuntijalausunto liittyen hallituksen esitykseen laiksi sukupuolen vahvistamisesta (HE 189/2022 vp)

pe 02.12. 22:26

Heikki Porkka

Epäluottamuksen tunne sisäministeriä, Yleä ja Poliisihallitusta kohtaan on terve ilmiö

su 27.11. 11:17

Henna Kajava

Espoon virkamiehet kieltävät jengiytymisilmiön

su 27.11. 03:41

Juha Ahvio

Yhteiskunnan perustus on perhe

pe 25.11. 19:47

videot