Kääntyneet -kirja antaa kasvot kristittyjen vainolle Suomessa - "Jos kerrot jollekin, me tapamme sinut!"

"Missä nyt luuraavat vihervasemmiston ihmisoikeustaistelijat?"

Kotimaa pe 01.12.2017 15:21
Kuva: Mtv3 Huomenta Suomi

Syksyllä vuonna 2015 Suomeen rynnisti ennätysmäärä turvapaikanhakijoita.

Sen jälkeen ympäri Suomea on kohistu muslimiturvapaikanhakijoiden kääntymisestä kristityksi ja keskusteltu, kuinka aitoa heidän uusi vakaumuksensa on ja onko "joukoittain" kristityksi kääntyminen turvapaikanhakijoiden pelkkä uusi peruste hakea turvapaikkaa.

Kristinuskoon on usein käännytty sen jälkeen, kun on saatu kielteinen päätös eli valitusvaiheessa ja useissa tapauksissa hakija on ensin hakenut turvapaikkaa jollakin muulla perusteella.

Samaan aikaan monet kristityksi kääntyneet ovat joutuneet Suomessa vakavan häirinnän kohteeksi ja islamin hylänneitä pelotellaan, painostetaan ja uhkaillaan kristillisen uskon vuoksi. Myös henkilöön tai hänen läheisiinsä voidaan kohdistaa raakaa väkivaltaa ja jopa tappouhkauksia.

MTV:n Huomenta Suomessa tiistaina haastateltavana olivat Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Tirsa Forssell ja juuri julkaistun kristityiksi kääntyneistä turvapaikanhakijoista kertovan "Kääntyneet – ex-muslimien painostus Suomessa" -kirjan kirjoittanut toimittaja Mari Turunen.

Kustannus Oy Uusi Tien 21.11.2017 julkaisema uutuuskirja antaa äänen 31 kristityksi kääntyneelle maahanmuuttajalle. Kirjaan Turunen oli haastatellut afgaaneja, iranilaisia ja irakilaisia.

Mari Turunen otti yhteyttä keväällä 2016 165 luterilaisen seurakunnan kirkkoherraan ja hämmästyi, kuinka varovasti kirjaan tulevaa aineistoa tulisi käsitellä. Henkilöiden anonyymisyyden lisäksi paikkakuntiakaan ei saanut mainita. Seurakunnissa haluttiin suojella kastettujen turvallisuutta.

Kääntyneiden turvapaikanhakijoiden tarkkaa määrää ei tiedetä, koska turvallisuussyistä luterilaiset seurakunnat eivät kirjaa kasteita.

Kastettujen määrä on kuitenkin kasvanut kiihtyvällä tahdilla.

Kirkko ja kaupunki -lehden mukaan kastettuja arvioidaan olevan noin 1 000–2 000.

Kirjailija-toimittaja Mari Turunen kertoo kohdanneensa "hyvin erilaisia ja aika uniikkeja" tarinoita selvittäessään, miten laajasta ilmiöstä kääntymisessä on kyse ja millaista "ex-muslimien" kokema häirintä on.

"Yhtenä vahvana piirteenä" ja syynä turvapaikanhakijoiden kristinuskoon kääntymiseen Turunen pitää turvapaikanhakijoiden erilaista kulttuuritaustaa ja sitä, että tullessaan Suomeen heitä oli alkanut puhutella Suomessa yhteiskuntarauha - rauha ihmisten välillä ja tasa-arvo.

"Monet sekä miehet että naiset olivat hyvin hämmästyneitä, miten hyvin suomalaiset miehet kohtelevat vaimojaan tai tyttöystäviään ja siitä oli lähtenyt kyselyprosessi päälle, että mikä tässä tämän taustalla on", Turunen sanoo Huomenta Suomelle.

Turusen mukaan monet turvapaikanhakijat olivat pohtineet, onko kaiken taustalla kenties joku uskonto tai maailmankatsomus.

"Tämä oli syynä, että hakeuduttiin sitten kirkkoihin ja ruvettiin papeilta tivaamaan, että mikäs tää teidän usko on ja mihin se perustuu", Turunen jatkaa.

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Tirsa Forssell uskoo ihan aidosti kääntyneitä olevan ja perustelee sitä kirkon voimakkaalla työllä turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

"He käyvät vastaanottokeskuksissa ja järjestävät heille ohjelmaa ja siinä tulee semmoinen yhteisöllisyys ja sosiaalisuus ja mielenkiinto", hän kuvailee.

Forssell kuitenkin huomauttaa olevan myös niitä henkilöitä, jotka "tietävät tarvitsevansa" jonkin perusteen turvapaikan saamiseksi eli kääntyvät pelkästään perusteen saamiseksi.

Forssell sanoo, että yli 70 prosentissa hakemuksista uusi peruste on kristinuskoon kääntyminen.

Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoisen mukaan kirkon näkökulmasta katsottuna kristityksi ei käännytä pelkästään turvapaikan vuoksi.

Usean kohdalla "kääntymisprosessi" on Lehikoisen mielestä alkanut jo heidän tullessa Suomeen eikä sen jälkeen, kun he ovat saaneet ensimmäisen kielteisen päätöksen. Hän näkee sen olevan seurausta kirkon auttamistyöstä.

"Auttamistyö on johtanut siihen, että moni muslimitaustainen on alkanut kysymään, että mikä tällainen kristillinen taho on, joka meitä auttaa ja miksi he auttavat meitä", Lehikoinen kertoi Ylen aamu-tv:ssä syyskuussa.

Kristinuskoon kääntyneiden turvapaikanhakijoiden uskottavuutta niin omantunnon kysymyksenä kuin elämäntapanakin yritetäänkin nyt selvittää ja tulosalueen johtaja Forssell kertoi Huomenta Suomessa, että kääntymisen aitoutta ja hakijoiden motiiveja tutkitaan:

"Millainen prosessi on, onko prosessi tapahtunut hyvin nopeasti, miten pitkään siinä on mennyt ja miten uusi uskonto vaikuttaa hänen arkielämäänsä."

Lisäksi selvitetään, onko kääntymys tullut kotimaan viranomaisten tietoon, mitä tapahtuisi hänen palatessa kotimaahansa tai tulevaisuudessa, jos hän harjoittaisi kristinuskoa kotimaassaan.

Mari Turunen korostaa, että kristityksi kääntyneitä vainotaan myös täällä Suomessa. Kääntyneet -kirjaan haastateltuihin kohdistettua yleisintä kiusantekoa oli ollut eristäminen, puhumattomuus, uhkailu ja elämän hankaloittaminen. Viisi oli jopa hakattu ja kaksi pakotettu avioeroon. Väkivallan seurauksena oli murtunut myös luita.

Turunen kertoo, että yleensä myös kaikki yhteydenpito katkaistaan:

"Yhteistä oli se, että oma yhteisö eli muslimiyhteisö hylkää islamin jättäneen henkilön. Ihan sanallisesti sanoudutaan irti "sä et ole enää mun poika", "älä koskaan enää ota meihin yhteyttä", poistetaan puhelinnumerot, facebookit ja muut."

Turunen huomauttaa, että painostukseen osallistuvat myös muut turvapaikanhakijat vastaanottokeskuksessa, muslimiyhteisö Suomessa ja kolmantena vielä sukulaiset lähtömaassa. Toisinaan omat perheenjäsenet uhkasivat tappaa kääntyneen.

Siksi Turusen mukaan kääntynyt turvapaikanhakija ei monessakaan tilanteessa missään tapauksessa halunnut "kauheen kovaan ääneen toitottaa" uudesta uskostaan, koska tiesi minkälaisia vaikeuksia siitä seuraa.

"Siitä huolimatta tieto se oli tihkunut sinne kotikylään tai sukuun muiden kautta ja seuraukset oli aika vakavia", Turunen lisää.

"Täällä uskonnonvapauden mallimaassa on ihmisryhmä, joka joutuu kärsimään vakavaa häirintää uskonsa vuoksi", Turunen toteaa.

Turusen mukaan "tämä sama ilmiö", ihmisoikeusrikkomukset, joita on totuttu lukemaan ulkomailta erilaisista raporteista, on rantautunut nyt myös Suomeen.

Turunen muistuttaa, että se mikä on ollut turvapaikanhakijan lähtömaassa tavanomaista, voi kuitenkin täyttää Suomessa rikoksen tunnusmerkit. Turunen alleviivaa, että haastatteluaineistossa ilmi tulleissa painostustapauksissa rikottiin useampaa Suomen perustuslain pykälää - ennen kaikkea uskonnon- ja omantunnonvapautta sekä sanan- ja ilmaisunvapautta.

MTV Uutisten tapaama, entinen musliminainen kertoo, että hänen henkensä olisi vaarassa, jos suku tietäisi hänen luopuneen uskostaan.

Hän ei halua kertoa nimeään tai taustaansa julkisuuteen oman turvallisuutensa vuoksi.

"Päätin luopua islamin uskosta, koska se aiheutti elämässäni tosi paljon ongelmia ja riisti minulta vapautta ja jouduin jopa pahoinpidellyksi", hän kertoo MTV:lle.

Naisen mukaan "uskonnonvapauden varjolla" Suomessa tapahtuu asioita, joita ei pitäisi hyväksyä.

"Suomessa ehkä liikaa ymmärretään vähemmistöjen oikeuksia tai uskonnonvapauden nimissä sallitaan, että salassa tapahtuu todella paljon ihmisoikeusloukkauksia", nainen sanoo.

Kääntyneiden lisäksi Turunen on haastatellut kirjaansa varten Suomessa muslimien puolestapuhujana tunnettua Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami Anas Hajjaria.

Hajjar ei tuomitse muslimiyhteisön toimesta annettuja tappouhkauksia tai hylkäämistä.

Islamista pois kääntymisen seurauksia hän luonnehtii vain näin ympäripyöreästi:

"Niihin kuuluu esimerkiksi seuraavia asioita: menneiden hyveiden menettäminen tuomiopäivänä ja avioliiton raukeaminen heti. Ja jos ei palaa takaisin uskoon, ennen kuin avioliiton harkinta-aika menee umpeen, ero on lopullinen. Henkilö ei peri muslimeja, eikä häntä peritä."

Kääntyneet -kirjassa myös esiintyvä, pitkään maahanmuuttajien kanssa työtä tehnyt pastori Timo Keskitalo tähdentää Suomessa "maltillistenkin" imaamien myöntävän, että luopiot pitäisi surmata, mutta se ei ole täällä mahdollista.

Imaameilla onkin miettimisen paikka, miten se voidaan toteuttaa ja miten soveltaa Koraania vähemmistönä "vääräuskoisen" lain alla.

"Islamin tavoitteena on, että shariaa voidaan noudattaa siellä, missä asuu muslimeja", Keskitalo toteaa.

Anonyymien ex-muslimien kertomuksia, otteita Kääntyneet -kirjasta:

”Veljeni on Saksassa. Hän uhkasi tulla tappamaan minut kääntymiseni vuoksi. Omaiseni eivät halua olla kanssani missään tekemisissä.”

”Miksi luet Raamattua? minua kiusattiin. Oli paljon väittelyitä uskonnoista ja uhkailua, jopa tappouhkauksia.”

”Pelko oli jatkuvaa. Vastaanottokeskuksessa kävi imaameja, jotka alkoivat uhkailla omaisiani kotimaassa ja myös omaa henkeäni.”

”Tytärtemme eteen on syljetty, kun he eivät peitä päätään.”

”Meidät on eristetty: kukaan ei halua syödä samassa pöydässä kanssamme, eikä tervehdyksiimme vastata. Meitä vältellään, eivätkä muut lapset saa leikkiä lastemme kanssa.”

”Kadulla he sylkevät maahan, kun näkevät minut. Minua haukutaan.”

"Autosta nousi kolme miestä, jotka toistelivat Koraanin lauseita. Näin, että yhdellä oli kädessään metalliputki. Ensimmäinen potkaisi minua silmään, ja toinen löi minua putkella kolmesti takaapäin olkapäähän. Kipu oli hirvittävä. Kun käännyin, hän löi minua metalliputkella käteen. Etusormeni murtui, ja rystynen painui sisään. 'Sinut on tapettava', miehet huusivat.

Sitten kadulle kääntyi toinen auto, ja sen valot nähdessään miehet säikähtivät ja pakenivat. 'Jos kerrot jollekin, me tapamme sinut', he huusivat mennessään.

Palattuani vastaanottokeskukseen muslimihuonetoverini naureskeli minulle ja sanoi: 'Sait mitä ansaitset.' Minusta tuntuu, ettei kukaan välitä. Tätä ex-muslimien häirintää tapahtuu kaikkialla, ei vain kotimaassani.”

Mediapastori-toimittaja Markku Vuorinen kysyy blogissaan, missä nyt luuraavat vihervasemmiston ihmisoikeuksien taistelijat.

"En ole vielä nähnyt tai kuullut vasemmalta laidalta ainuttakaan tuomiota näiden muslimien uskonnonvapauden ja ihmisoikeuksien rikkomisesta. Kovin ovat olleet vaisut myös virkamiesten ja maahanmuuttoviraston lausunnot, ehkä niitä ei ole edes annettu."

Vuorinen uskoo kansan nousevan "kapinaan", ellei pian tule viranomaisten ja politiikkojen taholta voimakkaita ja tuomitsevia puheenvuoroja uskonnonvapauden rikkomisesta.

Vuorisen mielestä nyt on oikea aika kristittyjen "oikaista itsensä" - antaa äänen kuulua suomalaisten ja kristillisten arvojen puolesta.

 

Tytti Salenius pe 01.12. 15:21

Pääuutiset

blogit

Petteri Hiienkoski

The Telegraphin uutiset liikaa Suomen Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tietojenvälittäjän taas vaalien alla

Klo 19:18.

Jukka Hankamäki

Annatko jymäyttää itseäsi "pääministerivaalilla"?

Klo 11:28.

Timo Vihavainen

Helsinki on muutoksen kärjessä

Klo 11:27.

Professorin Ajatuksia

Utrechtin turkkilaisampujalla on ihmisoikeudet

Klo 11:26.

Vieraskynä

Ps-nuorten naiset: Nykyfeminismi tai sukupuolikiintiöt eivät edusta tasa-arvoa

ti 19.03. 20:01

Heikki Porkka

Yleisradio ohjaa suomalaisten ajattelua

ti 19.03. 11:04

videot