HS: Hallinto-oikeus linjasi - Kelan on maksettava "paperittomalle" tukea

"Oikeuden päätös saattaa muuttaa Kelan käytäntöä paperittomien toimeentulotuesta laajemminkin."

Kotimaa la 28.10.2017 10:45

"Kelan on maksettava paperittomalle turvapaikanhakijalle toimeentulotukea, linjasi Turun hallinto-oikeus viime viikolla", kertoo HS artikkeli.

Viranomaiset haluavat puhua "paperittomista" vaikka lähestulkoon aina kyseessä on henkilö, joka on tullut laittomasti maahan toisesta turvallisesta EU-maasta ja oleilee laittomasti maassamme.

"Oikeuden mukaan Kelan päätös evätä toimeentulotuki paperittomalta sillä perusteella, että hän oleskelee tilapäisesti Suomessa, oli toimeentulotukilain sekä perustuslain vastainen."

Kela eväsi alkuvuonna ­laittomasti maassa olevalta toimeentulotuen kahteen kertaan. Etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen sanoo Kelan aina selvittävän, onko toimeentulotukea hakenut paperiton (laittomasti maahan tullut ja laittomasti maassa oleva henkilö) kunnan hätämajoituksessa ja saako hän sieltä palvelut, ruoan ja lääkkeet.

”Jos paperiton ei niitä saa, voimme maksaa hänelle muutaman päivän ajaksi toimeentulotukea tai antaa maksusitoumuksen esimerkiksi ruokaan tai lääkkeisiin.”

Hallinto-oikeudessa olleessa tapauksessa valittajan asianajaja toteaa suoraan, että vaikka kunta voisi myöntää valittajalle ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi, se ei estä Kelaa myöntämästä valittajalle perustoimeentulotukea, kertoo HS:n artikkeli.

Tuomioistuin päätyi samaan johtopäätökseen. Päätös saattaa vaikuttaa Kelan käytäntöön laajemminkin, mutta asia ei ole vielä selvillä. Valkosen mukaan Kela toimii sosiaali- ja terveysministeriön (STM) antaman ohjeistuksen mukaan.

Laittomasti maahan tulleiden ja laittomasti maassa olevien asiaa ajavan Sininauhasäätiön projektipäällikkö Veera Vilkama sanoo, että järjestö on lähettänyt Kelaan tänä vuonna kymmeniä toimeentulotukihakemuksia ja kaikki on hylätty. Sen jälkeen hylkäävän päätöksen kanssa on menty hakemaan apua kunnan sosiaali­huollosta.

Suomeen saattaa jäädä tänä vuonna tuhansia laittomasti maahan tulleita ja laittomasti maassa oleilevia.
 

Jukka Rahkonen la 28.10. 10:45

Pääuutiset

blogit

Reijo Tossavainen

Punavihreät agendajournalistit Eu-vaalien suurin voittaja

Klo 07:17.

Juha Ahvio

Europarlamenttivaalit 2019 ovat "kaikkien aikojen mullistavimmat EU-vaalit"

la 25.05. 20:25

Arto Luukkanen

KGB ja sen mustien operaatioiden "jatkot" EU-vaaleissa

la 25.05. 20:24

Timo Vihavainen

Neuvostoihminen

la 25.05. 20:22

Professorin Ajatuksia

ISIS-vaimojen ja muiden ihmisoikeudet

la 25.05. 20:21

videot