Tuoreimmassa Helsingin Sanomien syys-lokakuussa tekemässä gallupissa Perussuomalaisten kannatus on nousussa ja kurkottaa nyt jo 9,3 prosenttiin.
Kantar TNS teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden eduskuntavaalikannatusta.
Tutkimusaineisto kerättiin 18.9.–14.10. haastattelemalla 2 416:ta henkeä.
Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, HS:n gallupin mukaan Kokoomus saisi 21,9, SDP 18,1, Vihreät 16,1 ja Keskusta 15,4 prosenttia äänistä.
Helsingin Sanomien mukaan Perussuomalaisten kannattajilta kysyttiin lisäksi erikseen, tarkoittavatko he "halla-aholaisia" vai "soinilaisia".
Vastaajilla arvellaan vielä olevan "hankaluuksia hahmottaa" vanhan puolueen uusia jakolinjoja.
Kantar TNS:n johtaja Sakari Nurmela arvioi Perussuomalaisten kannatuksen vahvistumisen koostuvan muun muassa kahdesta asiasta.
Hänen mukaansa osa tilannetta sivusta katselleista ovat nyt saattaneet palata riveihin. Lisäksi kannatuksen vahvistusta selittävä tekijä voi olla myös kokonaan uudet kannattajat, jotka jättivät äänestämättä Timo Soinin johtaessa puoluetta kuntavaaleissa.
Eduskuntavaaleissa he antaisivat tukensa Jussi Halla-ahon johtamalle ryhmälle.
"Tällaisten henkilöiden osuus kattaa varovaisesti arvioiden noin viidesosan Perussuomalaisten tämänhetkisestä kannatuksesta”, Nurmela päättelee.
Helsingin Sanomien mukaan Kokoomuksen kärkipaikkaa ei pysty nyt kyseenalaistamaan mikään puolue.
Hopeasijalle kurkottanut suurin oppositiopuolue SDP on parantanut juoksua edellisistä mittauksista ja Nurmela epäilee joidenkin vasemmistoliittoa äänestäneiden tukevan nyt SDP:tä vaaleissa.
Seuraavalla kaksikolla, Vihreillä ja Keskustalla molemmilla lukemat ovat nyt laskussa. Vihreät on yhä kolmosena ja Keskusta joutuu nielemään neljännen sijaan.
HS myöntää Vihreiden "ennätyssuosion" hiipuneen ja kääntyneen laskuun "politiikan arjen alkaessa". Puoluejohdon vaihdon myötä nopeasti kasvanut kannatus on taittunut.
Kolmannen hallitusryhmän, juuri 5 000 puoluekorttia kokoon saaneiden Sinisten kannatus pysyttelee vaatimattomasti 1,3 prosentissa.
Rkp:n ja Kristillisdemokraattien kannatukset ovat ennallaan ja Vasemmistoliitto kiipesi kahdeksaan prosenttiin.
Merkille pantavaa on, että eduskuntavaaleissa vuonna 2015 eniten laskua oli juuri Kokoomuksen ja SDP:n ääniosuudessa, jotka juuri nyt tuoreen HS-gallupin mukaan kipusivat kärkikaksikoksi.
Silloin Keskusta nousi vaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi 21,1 % kannatuksella ja Perussuomalaiset sijoittuivat toiseksi saaden 17,6 %.
Vuonna 2011 eduskuntavaaleissa sen sijaan Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki eduskuntapuolueet menettivät kannatustaan.
Talven 2010–2011 aikana tehdyissä mielipidekyselyissä Perussuomalaisille mitattiin 17–18 prosentin kannatusta. Kasvu oli ollut huima, sillä vuotta aiemmin puolueen kannatus oli ollut vain seitsemän prosentin luokkaa. Helmikuussa 2011 Perussuomalaisten kannatus ohitti jo SDP:n ja Keskustan suosion.
Yksi perussuomalaisten eniten huomiota herättäneistä uusista kansanedustajista oli tuolloin Suomen maahanmuuttopolitiikkaa arvostellut Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten nousu onkin vasta alkamassa. Kesäkuussa perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi valittu Jussi Halla-aho vakuuttaa "kannatuspotentiaalia" olevan puolueella paljon enemmänkin, sillä kysymys on Perussuomalaisia rehellisenä vaihtoehtona pitäneiden kansalaisten luottamuksen palauttamisen onnistumisesta:
"Kesäkuun jälkeen kannatuksemme on ollut tasaisessa nousussa, ja tämä kehitys varmasti jatkuu, jos teemme väsymättä työtä niiden asioiden eteen, joiden vuoksi meitä on äänestetty", Halla-aho totesi puoluevaltuuston kokouksessa syyskuussa.
Miksi ohjusiskujen aloittaminen ylitti kriittisen rajan?
pe 22.11. 01:28Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi
pe 08.11. 15:49The Implementation of the Brutal Theosophy - not Science - based Great Reset
ma 28.10. 17:15Tp-Utva historian polttopisteessä
to 03.10. 15:30Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa
ti 01.10. 14:12