Soini: “Trump on lunastanut vaalilupauksensa”

Donald Trump on muuttanut politiikan tekotapaa ja sisältöä, ulkoministeri Timo Soini sanoo

Kotimaa ma 13.02.2017 16:55
Timo Soini. Ulkoministeri (ps)

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoi Ylen Ykkösaamussa osallistumisestaan Yhdysvaltain kongressin rukousaamiaiselle ja arvionsa Donald Trumpin alkukaudesta. Rukousaamiaisen avaussanoissaan Trump oli heti ilmoittanut, että hän aikoo olla kaksi kautta presidenttinä.

”Minähän tulen tänne vielä 7 kertaa”, Trump oli ilmaissut huikeaan ykskantaan.

Timo Soinin mielestä tämä on täysin uudenlainen ja meille hyvin vieras tapa tehdä politiikkaa, mutta Soinilla on vakaa usko, että tällainen Trump tulee olemaan koko virkakautensa ajan.

Politiikan sisältöäkin Soini pitää poikkeuksellisena ja erilaisena. Hän arvelee, että nyt ehkä ihmiset ymmärtävät sekä Yhdysvalloissa että Suomessa vaalien tuloksella olevan todellakin merkitystä.

”Mehän aika usein kuullaan sellaista puhetta, että se on ihan sama, kuka siellä on, kaikki sama vaan jatkuu. Ei se niin mene, ei Yhdysvalloissa eikä Suomessakaan”, Soini toteaa.

Soinin mielestä Donald Trump on erilainen presidentti. Trump puhuu koko ajan kannattajilleen ja hänen puheensa ovat kuin kampanjapuheita. Tähän ei Soinin mukaan olla totuttu politiikassa.

”Meilläkin ajatellaan, että meillä on ne presidentinvaalit sitten kuuden vuoden välein ja sit siinä vähän ennen se vaalikampanja – Donald Trump on muuttanut tämän”, Soini jatkaa.

Donald Trumpin kohdalla on jatkuvasti puhuttu epävarmuustekijöistä, hänen hyökkäävyydestään, arvaamattomuudestaan, valheargumentaatioista ja kiistanalaisista päätöksistään. Timo Soini muistuttaa, että Donald Trump kuitenkin lupasi vaaleissa, että hän ”kitkee maahantuloa ja rakentaa muurin”.

”Tässä on semmoinen paradoksi. Nyt kun hän (Trump) rupeaa lupauksiaan lunastamaan, niin sanotaan onpa kumma kaveri, mutta sitten kun ei lunastais, niin sanottais, että ne oli vaalilupauksia eikä sillä ollut tarkoituskaan tehdä mitään”, Soini täräyttää.

Soinin mielestä nyt ollaan siirrytty sellaiseen maailmaan, missä kaikki on mahdollista. Suomessa ei vielä ymmärretä, että politiikan tekeminen ja sisältö muuttuvat täällä meilläkin ja Euroopassa.

”Tää sosiaalinen media on aika perkeleellinen väline.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja uskoo, että se mahdollistaa aivan erinäköisen politiikan ja uusia vaikuttamisen ja kampanjan muotoja tullaan näkemään myös politiikassa.

”Totuus on taruakin ihmeellisempää. Jos joku kuka tahansa meistä olisi juhannuksen alla mennyt sanomaan, että Iso-Britannia eroaa EU:sta ja Trumpista tulee presidentti, niin ois ehkä vähän hymyilty, että ei kai nyt sentään.”

Kuukauden kuluttua olevat Hollannin parlamenttivaalit, huhti-toukokuun Ranskan presidentinvaalit ja syyskuun Saksan liittopäivävaalit eivät huolestuta Ulkoministeri Timo Soinia. Hän jännittää kuitenkin kaikista eniten Ranskan presidentinvaaleja.

”Siinä on aineksia isoonkin yllätykseen. En toivo mitään, mutta seuraan.” Soini sanoo, että kansa päättää vaaliuurnilla.

”Jos yhteiskunnassa ei ole epäkohtia eikä sosiaalisia ongelmia, niin silloin vanhat puolueet voittaa; ja jos niitä on, silloin tulee uudet puolueet mukaan kuvaan. Ei nää tilanteet synny tyhjästä.”

Tytti Salenius ma 13.02. 16:55

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Venäjän idea 2

Klo 16:33.

Tapio Puolimatka

Asiantuntijalausunto liittyen hallituksen esitykseen laiksi sukupuolen vahvistamisesta (HE 189/2022 vp)

pe 02.12. 22:26

Heikki Porkka

Epäluottamuksen tunne sisäministeriä, Yleä ja Poliisihallitusta kohtaan on terve ilmiö

su 27.11. 11:17

Henna Kajava

Espoon virkamiehet kieltävät jengiytymisilmiön

su 27.11. 03:41

Juha Ahvio

Yhteiskunnan perustus on perhe

pe 25.11. 19:47

videot