Lähi-idän asiantuntija: ”Kaikki poliittisen islamin tahot ovat yhtä vaarallisia”

Suurmoskeija ei vähentäisi radikalisoitumista, tutkija Alan Salehzadeh väittää

Kotimaa pe 10.02.2017 19:30

Tutkija ja Lähi-idän konfliktien asiantuntija Alan Salehzadeh kirjoittaa Iltalehden blogissaan radikaalin islamin kasvamisesta Suomenkin vankiloissa. Hänen mukaansa ilmiö on täällä uusi, mutta tuttu Lähi-idälle, Yhdysvalloille ja suurille EU-maille. Maiden esimerkit opettavat, että poliittista islamia ei saada aisoihin vankeustuomioilla, sillä ideologia leviää helposti suljetuissa yhteisöissä, Salehzadeh kirjoittaa.

”Esimerkiksi Muslimiveljeskunnan Sayyid Qutp johti isoja joukkoja suoraan egyptiläisestä vankilasta käsin sekä kirjoitti siellä radikaaleja teoksiaan. Globaalin muslimiyhteisön pitäisi ajaa renesanssihenkinen, kokonaisvaltainen uskonnon uudistus, jossa tulkinnoista häivytettäisiin poliittiset osat.”

Sitä odotellessa hän valvoisi Suomessa kuitenkin entistä tiukemmin moskeijoiden saarnojen sisältöä sekä uskonnon opetusta kouluissa. Lisäksi hän kannattaa linjaa, jossa radikalisoituneet henkilöt karkotetaan mahdollisuuksien mukaan kotimaihinsa, jottei ilmiö pääse leviämään.

Salehzadehin mielestä kuka tahansa, maailman lempeinkin ihminen muuttuu yhteiskunnalle vaaralliseksi, jos kokonaan omaksuu poliittisen islamin tulkinnan. ”Poliittisessa islamissa ei ole kyse yksilön luonteenpiirteistä, vaan ideologian opeista.”

Tutkija on eri mieltä muslimiveljeskunnan Helsinkiin kaavaillun suurmoskeijan vaikutuksesta vähentää radikalisoitumista. Hän näkee, että ”yksi iso moskeija loisi entistä paremmin järjestäytyneen uskonnollisen yhteisön riippumatta siitä, kuka moskeijan rahoittaa”.

Hän pitää parempana nykytilannetta, jossa jokaisella kieliryhmällä ja etnisyydellä on oma pieni moskeijansa tai rukoushuoneensa.

Ääri-ideologiaa ei Lähi-idän asiantuntija päästäisi leviämään, sillä ”poliittista islamia ajavat tahot näkevät ideologiansa parhaana mahdollisena hallitusmuotona yhteiskunnalle ja ovat valmiita antamaan henkensä sen eteen”.

Hänen mielestä kaikki poliittisen islamin tahot ovat yhtä vaarallisia, oli kyse sitten shiioista tai sunneista.

”Lopputuloksena on Iranin, Saudi-Arabian, Turkin tai Egyptin kaltaiset epäonnistuneet valtiot sekä ISISin ja Al-Qaidan kaltaiset terrorijärjestöt.”

Tytti Salenius pe 10.02. 19:30

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Fasistista menoa aluevaalien alla

Klo 15:08.

Timo Vihavainen

Modernin maailman syntysijoilta

ti 18.01. 23:48

Olli Pusa

Ylen ilmastohätätila?

ma 17.01. 22:28

Henna Kajava

Tulkkaukset hoidettava ystävänpalveluina

su 16.01. 20:37

Mikko Paunio

Uusi Suomi sensuroi tämän artikkelin: "Ajatustauti WOKE" tuhoaa länsimaita - Horisontissa siintää jo toivo

su 16.01. 11:18

videot