Susanne Päivärinta jätti Ylen: ”Yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu”

Monista ajankohtaisohjelmista tuttu toimittaja Susanne Päivärinta on irtisanoutunut 9.2.2017 Yleisradiosta. Päivärinta kertoi päätöksestään kollegoilleen lähettämässään viestissä.

Kotimaa to 09.02.2017 20:36
Susanne Päivärinnan eroamisesta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti

KOMMENTTI

Ulkopuolisen silmissä Ylessä näyttäisi olevan käynnissä valtataistelu kahden blokin välillä. Yhtäältä on joukko intohimoisia maailmanparantajajournalisteja, joiden arvomaailma ja maailmankuva on samalla tavalla punavihreä tai vähintäänkin arvoliberaali kuten Helsingin Sanomissa ja muissa isoissa välineissä. Monet arvoiltaan punavihreät toimittajat ovat kuitenkin puoluepoliittisesti sitoutumattomia ja kykenevät kritisoimaan kannattamiaankin puolueita - yleensä siitä, että ne eivät ole tarpeeksi radikaaleja.

Toisaalta Ylessä on erityispiirre, jota muissa välineissä ei ole: poliittisen rälssin nimityksien kautta ylhäältä päin ohjaama puoluevalta, joka suojelee perinteisiä, vuosikymmeniä nimityksiä tehneitä puolueita.

Tämä kauhun tasapaino on saattanut pitää Yleä hieman neutraalimpana kuin mitä se ilman poliittista liekanarua voisi olla.

Eduskuntapuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat vapaata riistaa. Heitä inhoavat maailmanparantajajournalistit, eivätkä nämä kaksi puoluetta ole päässeet miehittämään Ylen johtoporrasta omilla päällystakeillaan.

Marko Hamilo
päätoimittaja

”Koin, etten pysty tekemään vaativaa, yleisölleni tarkoitettua journalistin työtä niiden standardien mukaan, joihin itse uskon”, hän kertoo HS:lle puhelimitse. Päivärinta arvostelee kovin sanoin Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläisen johtamistyyliä, hänen johdollaan rakennettua kallista ja tehotonta uutis- ja ajankohtaisohjelmien organisaatiota, työn resursointia ja ohjelmiin kohdistuvaa painostusta ja sensuuria.

”Atte Jääskeläisen mielestä Ylen tehtävä on rakentaa parempaa Suomea”, Päivärinta sanoo.

Hänen journalistisiin arvoihinsa tällainen visiointi ei istu.

”Kuka määrittelee, millainen se parempi Suomi on? Minusta median pitää kuvata Suomea sellaisena kuin se on. Siksi olen itse kutsunut haastateltavia yhteiskunnan laidasta toiseen.”

Kollegoilleen lähettämässä sähköpostiviestissä hän kiittää Ylen työtovereitaan, valottaa lähtönsä syitä ja kysyy Atte Jääskeläiseltä:

”Oliko Yleisradion eettisten ohjeiden mukaista antaa kirjallinen varoitus ja irtisanomisella uhkaus Ruben Stillerille pelkästä pääministeri Sipilän ajattelemisesta? Seisotko yhä sen väitteesi takana, että totaalikielto olla käsittelemättä pääministeri Sipilää oli perustelua, koska Sipilä oli ollut käytännössä 4 päivää Ylessä pääuutinen?”

Viestissään Ylen tiimille hän tiivistää, että ”journalistina olen ollut ennen kaikkea vastuussa yleisölleni. Heillä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu”.

Kirjelmän loppupuolella hän kiittää Petri Jauhiaista, entistä Lähetysyksikön päällikköä, julkaisujohtajaa.

”Kiitos, ettet antanut minulle reilu vuosi sitten kirjallista varoitusta, vaikka päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli kertomasi mukaan käskenyt vetämään minulle kovaa linjaa, antamaan varoituksen ja irtisanomisella uhkauksen. Ajattelit itse.”

Päivärinta on jo kolmas toimittaja, joka on irtisanoutunut Yleltä parin kuukauden sisään. Joulukuussa Jussi Eronen ja Salla Vuorikoski jättivät Ylen riitaannuttuaan johdon kanssa. Myöhemmin he siirtyivät Suomen Kuvalehden palvelukseen.

Eronen kertoi jälkikäteen hänen journalistisen linjansa olleen "jyrkästi erilainen" kuin Jääskeläisen. Vuorikoski puolestaan sanoi, että "talon ei johto antanut mahdollisuuksia tehdä journalistista työtä, kun kyse oli poliittisesta aiheesta".

Päivärinta kirjoitti Twitterissä jo 10.12.2016, että "ilman suurta katsojamäärää ja katsojien tukea, olisin sanonut jo vuosia sitten: pitäkää tunkkinne". Hän jatkoi olevansa "katsojien kouluttama ja heidän palveluksessaan".

Päivärinnan viimeiseksi lähetykseksi jäi keskiviikkoiltainen A-studio. Ohjelma päättyi Päivärinnan sanoihin:

”Minä kiitän nyt seurasta, tämä oli kuulkaa tässä. Kiitos, jos jaksoitte katsoa.”

Tytti Salenius to 09.02. 20:36

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Ovatko puolueet vain teatteria?

Klo 11:30.

Timo Vihavainen

Mitä nainen haluaa?

to 06.08. 23:15

Professorin Ajatuksia

Ville Tavio ja afrikkalainen kulttuuri

to 06.08. 23:14

Henna Kajava

Kaivohuoneen tuore tapaus verrattavissa Turun terrori-iskuun

ti 04.08. 23:55

Laura Huhtasaari

Kansanäänestys elvytyspaketista perusteltu

ti 04.08. 11:15

videot