Vice News: Kuinka maailman turvallisin maa tuotti niin monta Isis-taistelijaa ja terrori-iskun?

Tutkija: "Valitettavasti jotkut näistä henkilöistä ovat tulleet Suomeen pakolaisina tai turvapaikanhakijoina"

Kotimaa la 02.09.2017 11:16

Amerikkalainen Vice News -uutissivusto on julkaissut 22.8.2017 artikkelin, jossa mietitään miten on mahdollista, että maailman turvallisimmaksi julistettu maa, Suomi "tuottaa" suhteellisesti kaikkein eniten terroristijärjestö Isisin riveihin liittyneitä ulkomaalaistaistelijoita.

Lisäksi artikkelissa ihmetellään, miksi Suomen viranomaiset eivät ole vahvistaneet Turun terrori-iskun tekijän huutaneen "Allahu Akbar" hyökätessään naisten kimppuun. Silminnäkijät nimittäin todistavat hänen näin karjuneen.

"Viranomaiset käsittelevät tapausta vain terrori-iskuna ja että naiset näyttivät olevan iskun kohde", artikkelissa kirjoitetaan.

Kesäkuussa Supo ilmoitti, että he ovat seuranneet 350 mahdollista islamistia, mikä on 80 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012.

Tämän vuoden alussa Turun poliisi oli saanut vihjeen Turun hyökkääjän radikalisoitumisesta, jonka he siirsivät Supolle, mutta hän ei kuulunut näihin 350 aktiivisesti seurattuun henkilöön.

Sisäministeriön tuoreessa 31.8.2017 julkaistussa "Terrorismiin varautuminen ja terrorismin ennaltaehkäisy" - tiedotteessa todetaan, että keskusrikospoliisi on tunnistanut myös lähes saman määrän (350?) muita kohdehenkilöitä.

Tiedotteessa kerrotaan, että Suomi osallistuu ISILin vastaiseen koalitioon ja siinä vierastaistelijatyöryhmän toimintaan. Heinäkuun 2017 vierastaistelijatyöryhmän kokouksessa Suomi oli esitellyt toimintamalliaan palaavien vierastaistelijoiden kanssa toimimiseksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää sisäministeriön ehdotuksen, jonka mukaan terroristijärjestöjen riveistä Suomeen palaaville henkilöille harkittaisiin erityisiä sosiaalipalveluja, kuten ohitusmahdollisuutta asuntojonossa.

Halla-aho viittaa sisäministeriön 29.3.2017 julkaisemaan ehdotuksen viranomaisten yhteistyön järjestämiseksi toiminnassa taistelualueilta palaajien kanssa ja siitä, miten järjestöjen palvelut voitaisiin liittää viranomaisten toimintaan.

Ehdotuksessa myönnetään, että yleisen oikeustajun kannalta voidaan kokea ongelmaksi tilanne, jossa taistelualueelta palaava saisi "ohituskaistan" yhteiskunnan palveluihin.

"Sen sijaan ettei rangaistaisi terroritoimintaan osallistumisesta, siitä pitäisi ehdotuksen mukaan siis palkita", Halla-aho huomauttaa.

Hänen mukaansa sisäministeriön suunnitelmat vain madaltavat kynnystä lähteä mukaan terroristiseen toimintaan.

Halla-ahon mielestä oikea ratkaisu olisi se, että terroristiseen toimintaan osallistuneilta peruttaisiin automaattisesti niin oleskelulupa kuin kansalaisuuskin.

Vice Newsin artikkelissa todetaan, että islamistinen terrorismi on "tuloksekkaasti" jätetty useiden vuosien ajan huomiotta maassa, joka on aiemmin tänä vuonna nimetty maailman turvallisimmaksi:

"Suomi on sulkenut silmänsä, vaikka vuodesta 2013 lähtien Isis on vaatinut nimenomaan iskuja maahan, josta sen monet huippu-ulkomaalaiset taistelijat ovat lähtöisin."

Artikkelissa mainitaan Jerusalemin hebrealaisen yliopiston toukokuussa 2017 julkaisema "Mikä selittää ulkomaalaisten taistelijoiden virran Isisiin?" -tutkimus, josta selviää, että "tässä rauhallisessa Euroopan nurkassa" (Suomessa) on prosentuaalisesti eniten Isisiin liittyneitä muslimeja suhteessa väestöönsä maailmassa.

Todellinen taistelemaan lähteneiden luku Supon mukaan on 80 aikuista ja useita kymmeniä lapsia.

Tutkimuksen mukaan 0,166 prosenttia Suomen muslimiväestöstä olisi saatu värvättyä. Suomessa asuu arviolta noin 65 000-70 000 muslimia.

Artikkelissa verrataan, että jos samanlainen prosenttiosuus olisi matkustanut Iso-Britanniasta, se olisi lähes 5000 henkilöä, kun taas todellisten "taisteluihin osallistuneiden" brittiläisten määrä arvioidaan olevan yhteensä 850.

Vice Newsin haastattelema Lontoon King's College -yliopiston terrorismitutkija Juha Saarinen on kerännyt tietoja Suomesta Isisin taistelijoiksi lähteneiden virrasta vuodesta 2013.

Hän on löytänyt joukon "tyypillisiä" ryhmiä, joissa viimeaikaiset muslimikäännynnäiset ja somalialaiset tai somalialaiset yhteisöt ovat "hyvin yliedustettuina".

"Suomella ei ole todellakaan ollut mitään taustaa jihadistiaktivismissa, se on käytännössä kehittynyt Syyrian konfliktin aikana ja liittyy Isisin nousuun", Saarinen kertoo.

Käyttämällä avoimia lähdetietoja Saarinen on tunnistanut yli 25 suomalaista, jotka ovat matkustaneet taistelemaan.

Saarinen toteaa, että Suomessa mahdollisuus jihadin tapahtumapaikkana on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana. Yhä useammat ihmiset ovat aktiivisia edistämään eri jihadiryhmien ideologiaa ja agendaa.

"Valitettavasti jotkut näistä henkilöistä ovat tulleet Suomeen pakolaisina tai turvapaikanhakijoina kahden tai kolmen vuoden aikana ja tämä on vaikuttanut terrorismin uhka-arviointiin, joka on nostettu kolme kertaa kolmen vuoden aikana."

Terrorismitutkija Juha Saarinen ja poliittiseen väkivaltaan erikoistunut analyytikko Otso Iho kertovat suomenkielisestä jihadistipropagandasta "Kotimainen propaganda kasvattaa terroriuhkaa Suomessa" -kirjoituksessaan, joka on julkaistu The Ulkopolitist -nettijulkaisussa.

The Ulkopolitistin artikkelin mukaan "Suomi on hankalassa tilanteessa".

Syyriaan ja Irakiin lähteneet vierastaistelijat ovat heidän mukaansa "ensimmäinen suomalainen jihadistinen sukupolvi". Jihadistiryhmien tietämys ja tuntemus Suomesta on lisääntynyt, kun yhteyksiä on luotu kansainvälisiin toimijoihin ulkomailla. Jihadistinen sanoma leviää myös entistä tehokkaammin sosiaalisessa mediassa.

Islamilaisen valtion kymmenillä kielillä tuotetut sadat artikkelit, videot ja kuvat osoittavat, että ryhmän suomenkieliset kannattajat pyrkivät välittämään järjestön viestejä kotimaiselle yleisölle. Tämä on linjassa jihadistiryhmän maailmanlaajuisen propagandastrategian kanssa, Saarinen ja Iho toteavat artikkelissaan.

Osa vierastaistelijoista on jo palannut Suomeen ja he edistävät jihadistista liikehdintää. Ilmiö sitoo Suomen entistä tiukemmin osaksi länsimaissa ilmenevää synkkää trendiä "maailmanlaajuisena jihadin taisteluareenana", jossa kristittyjen ja muiden ”vääräuskoisten” alistaminen ja tappaminen on oikeutettua.

Erilaisilla jihadistisivustoilla kannustetaan vuodattamaan "vääräuskoisten" verta Suomen kielellä.

HS:n mukaan tällainen on ainakin yksi jihadistien sisältöä jakava kanava Telegram-pikaviestisovelluksessa.

Yhdessä käännösartikkelissa kehotetaan hyökkäämään ”vääräuskoisten” päälle ja kaikki ovat vapaata riistaa:

”Tämä sisältää liikemiehen taksissa matkalla töihin, nuorison harrastamassa liikuntaa ja vanhan miehen jonottamassa ostaakseen voileivän.”

”Kauhun kylväminen kaikkien vääräuskoisten sydämiin on muslimin velvollisuus.”

”Kuinka vääräuskoiset voivat unelmoidakaan turvallisuudesta, samalla, kun muslimit kärsivät ja Allahin laki on pilkaten korvattu ihmisten tekemällä demokratian luonnonoikulla?”

Puhumattakaan itäsuomalaisesta paikallislehdestä varastetusta kuvasta, jossa mieshenkilö kävelee syksyisen metsikön laidalla ja kuvatekstissä lukee:

”Siispä älkää antako edes sauvakävelijän kävellä kotiinsa asti.”

Vice Newsin artikkelissa haastateltu suomalainen Abdullah al-Finlandi -niminen "ex-jihadisti" kertoo kääntyneensä 17-vuotiaana islamiin ollen sitä ennen "100- prosenttinen suomalainen vankka ateisti". Hänestä oli tullut al-Qaidan kannattaja noin kuuden kuukauden sisällä ja ensimmäisenä hän yritti matkustaa Syyriaan vuonna 2013.

"Työskentelin Isisille, ennen kuin siitä tuli muotia, ennen kalifaattia."

Hän ylläpiti Isisin propagandaa levittää Twitter-tiliä Suomesta käsin.

"Meillä ei ole lainkaan terrorismin vastaisia ​​lakeja Suomessa, joten kutsun sitä sananvapaudeksi. Se on hauskaa, olin tässä Isisin suunnitteluprosessissa ja auttamassa muita, mutta en rikkonut lakeja, joten minua ei voitu syyttää", al-Finlandi ylpeilee.

Vice Newsin artikkelin mukaan al-Finlandi työskentelee nyt elintarvikekaupassa ja muistelee aikaansa Isisissä "filosofisesti". Kääntymisen jälkeen hän löysi itsensä etsimästä "islamin puhtainta muotoa, jota kutsutaan salafismiksi", hän väittää.

Hän kertoo tehneensä virheen "eksyessään jihadismiin". Hän uskoo, että häntä johdettiin harhaan al-Qaidan nettipropagandapyrkimyksillä - johon kuuluu myös Inspire -lehti - mutta myöntää olleensa tärkeä osa verkostoa.

Al-Finland kertoo, että monet hänen entisistä "liittolaisistaan" määrätietoisesti odottivat, että saavat suoritettua Suomessa pakollisen asepalveluksen keinona valmistautua liittymään Isisin joukkoihin Syyriassa.

Hän pitää sitä osasyynä Suomesta lähtöisin olevien menestykseen Isisissä.

"Suomalaiset taistelijat pärjäävät Isisissä paljon paremmin kuin muista Euroopan maista tulevat taistelijat juuri pakollisen asepalveluksen takia. Jotkut koulutettavat toimivat harkitusti, ennen kuin he lähtivät, ehdottomasti. On vaikea tietää, ovatko he vielä elossa, koska jätin ryhmän vuonna 2015. Siinä on kysymys taistelukokemuksesta ja siitä, mikä auttaa eloonjäämisessä ja taitojen kehittymisessä", al-Finlandi perustelee suomalaisten vahvaa edustusta taistelijoina.

Suomen ensimmäinen Isis-itsemurhapommittaja, peitenimeä käyttänyt Abu Hurairah Finlandi kävi suomalaisen armeijan, mikä merkitsi vuoden taistelu- ja sotilaskoulutusta. Toinen taistelija, entinen al-Finlandin ystävä, rehenteli keskeyttäneensä koulutuksen saadessaan "tarpeekseen" ja meni suoraan Syyriaan liittyäkseen Isisiin.

Vice News korostaa, että suomalaiset ovat jo pitkään olleet tunnettuja sotilaskyvykkyydestään ja sankaruudestaan. ​​Terrorismitutkija Saarisen mukaan suomalainen peruskoulutus koostuu aseiden käsittelystä, pitkän välimatkan ampumisesta, tarkka-ammunnasta ja "riippuen tehtävästä, missä opitaan myös pieniä aseistukseen liittyviä taktiikoita". Näin opitaan myös käsittelemään räjähteitä ja näitä taitoja voidaan hyödyntää jopa pommien rakentamisessa.

Erityisesti suomalaiset tarkka-ampujat ovat olleet kuuluisia taidoistaan ja maassa (Suomessa) on kolmanneksi korkein aseiden omistus maailmassa. Suomen armeija myös auttoi kouluttamaan Peshmergaa sen taistelussa Isisiä vastaan, Vice Newsissä luetellaan.

"Tutkimuksessani olen huomannut, että siellä on paljon suomalaisia ​​miehiä, jotka ovat käyneet asepalveluksen ja liittyneet sitten. Olemme nyt tilanteessa, jossa on olemassa tiettyjä henkilöitä, jotka menivät sotilaskoulutukseen saadakseen tiettyjä taitoja, joita he voisivat käyttää sen jälkeen, kun he liittyivät konfliktialueella toimiviin ryhmään", Saarinen täydentää.

"Todelliseksi" salafistiksi nyt itseänsä kutsuvan Abdullah Al-Finlandin "matka Isisin kanssa päättyi" Twitterin suljettua hänen tilinsä, ei mistään sitoumuksesta Supon tai viranomaisten kanssa. Hän kertoo hänellä olleen kymmeniä tuhansia seuraajia Twitterissä.

Al-Finlandin mielestä Suomen viranomaiset ovat "hyvin löysiä ja raukeita". Viranomaiset eivät usko, että olisi mitään todellista uhkaa.

"Jos olen täysin rehellinen iskusta, uskon että on vain kysymys siitä, kun se tapahtuu eikä jos se tapahtuu."

Al-Finland korostaa, että viranomaiset ovat tehneet todellisen virheen, koska he aliarvioivat yksinäisten susien iskut. Viranomaisten pitäisi olla hyvin tietoisia siitä, että iskun mahdollisuus on pienestä kiinni.

"Se on se, mistä viranomaisten pitäisi olla erittäin huolissaan, koska sellaisten iskujen tekeminen on oikein helppoa. Siihen ei tarvita laajaa ihmisverkostoa."

Al-Finlandin keskustelut Supon kanssa ovat vakuuttaneet hänet, että hän ei joudu vankilaan, koska hän ei ole rikkonut mitään lakeja.


 

Tytti Salenius la 02.09. 11:16

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Energiasta ja teollisuudesta tuli SDP:lle vihollisia - Ennen asiat olivat toisin

ma 22.02. 08:56

Olli Pusa

Onko ilmastontutkimus tiedettä?

la 20.02. 21:10

Henna Kajava

Kansallismielinen, ex-Maahanmuuttokriittiset-Facebook-ryhmä poistettu

la 20.02. 14:20

Heikki Porkka

Kokoomus ja vihreät - käsi kädessä kohti liittovaltiota

pe 19.02. 17:14

Juha Ahvio

USA:n presidentinvaalit 2020, vaalivilppi ja sen todisteet

su 07.02. 23:54

videot