Savio: "Sosiaaliviranomaisten laittomasti maassa oleskeleville myöntämät tuet päivänvaloon"

"Yhteiskuntamoraalin kannalta kestämätöntä, jos yhteisiä verovarojamme käytetään Suomessa laittomasti oleskelevien henkilöiden ylläpitoon"

Kotimaa pe 01.09.2017 10:47
Sami Savio, kansanedustaja (ps)

Perussuomalaisten kansanedustaja Sami Savio kertoo saaneensa yhteydenottoja kansalaisilta, jotka ovat huolissaan sosiaaliviranomaisten laittomasti maassa oleville myöntämästä toimeentulotuesta.

Savion mukaan laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden avustaminen ja piilottelu viranomaisilta on noussut Turun joukkopuukotusiskun jälkeen uudelleen julkiseen keskusteluun.

"Yksityishenkilöiden ja kirkon tarjoaman avun lisäksi myös sosiaaliviranomaisten epäillään maksaneen heille toimeentulotukea ilman laillista perustetta", hän korostaa ja lisää, että osa sosiaalipalvelutyöntekijöistä "näyttää olevan hämillään tilanteesta".

Savio vaatii, että mahdolliset väärinkäytökset tulee selvittää ja nostaa päivänvaloon. Hänestä on "erityisen raskauttavaa, jos auttamisen tarkoituksena on edistää viranomaisilta piilottelua".

Savion mielestä sosiaaliviranomaisten tehtävä on tarjota apua heikoimmassa asemassa oleville kansalaisillemme ja on "yhteiskuntamoraalin kannalta on kestämätöntä, jos yhteisiä verovarojamme käytetään Suomessa ilman laillista oikeutta oleskelevien henkilöiden ylläpitoon".

Hän huomauttaa Iltalehden haastattelemasta poliisista, joka työskentelee maasta poistamiseen liittyvien asioiden parissa.

Poliisi oli kertonut Iltalehdelle sosiaaliviranomaisten vaikeuttavan poliisin työtä maksamalla laittomasti maassa oleskeleville toimeentulotukea ja asumistukea. Iltalehden mukaan poliisi kuitenkin "halusi vetää valtaosan sanomisistaan takaisin tai silotella sanomisiaan" ja tarjosi tilalle "virallisempaa" tekstiä.

Iltalehti päätti kuitenkin julkaista jutun "näkökulmaformaatilla paljastamatta lähdettä", koska näki sen "uutiseksi, joka ansaitsee tulla kansalaisten tietoon".

"Veronmaksajathan koko lystin kustantavat. He maksavat myös poliisien palkat", Iltalehti tähdensi.

Kansanedustaja Savion mielestä "aihe on ilmeisen arka", koska poliisi ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

Poliisi oli tuonut esiin myös sen, että poliisille ei anneta tietoja, kun sosiaaliviranomaiset ovat tekemisissä laittomasti maassa olevien kanssa.

Lisäksi poliisin mukaan palautettavien maanmiehet, sekä muut yksityishenkilöt ja erilaiset järjestöt syyllistyvät piilotteluun.

Myös kirkolla on päivä päivältä yhä näkyvämpi rooli laittomasti maassa oleskelevien auttajina ja haastatellun poliisin mielestä on "erikoista, että ihmisiä viedään piilopirtteihin" ja poistettavat vielä itse sen myös kertovat.

Vaikka Turussa tapahtunut terrori-isku osoittaa selvästi Suomen turvallisuuden olevan yhä enemmän uhattuna ja islamin vaikutus ja laittomasti maassa oleskelevien määrä kasvaa, piispat ovat eniten huolissaan turvapaikanhakijoiden oikeuksista ja eri kirkkokuntien välisestä entistä tiiviimmästä yhteistyöstä muslimien kanssa.

Turun piispa Kaarlo Kalliala pitää "tyylikkäänä" poliisilta, etteivät poliisit tule kirkon tiloihin ja he saavat rauhassa "kirkkoturvan turvin" piilottaa laittomasti maassa oleskelevia.

Piispa tyrmää sisäministeri Paula Risikon (kok) esittämän ajatuksen laittomasti maassa olevien auttamisen kriminalisoinnista.

Kuitenkin sisäministeri Risikko korosti useita kertoja eilisillan Ylen A-talkissa, että nimenomaan laittomasti maassa olevien auttamista ei olla tekemässä laittomaksi eli krimiinalisoimassa, vaan laittomasti maassa olemisen edistäminen kriminalisoitaisiin.

Iltalehden mukaan arviolta 1400-1500 kielteisen päätöksen saanutta laittomasti maassa olevaa turvapaikanhakijaa odottaa tällä hetkellä Suomessa pakkopalautusta. Lisäksi Suomessa on vajaat 500 laittomasti maassa olijaa, joita poliisi ei voi poistaa "eri syistä" ja palautettavien jono kasvaa nopeammin, kuin mitä maasta pystytään poistamaan.

Iltalehdessä nimettömäksi jäänyt poliisi oli sitä mieltä, että myös Suomessa laillisesti asuvat ulkomaalaiset ja etnistä alkuperää olevat Suomen kansalaiset voivat tulla kärsimään laittomasti maassa olevien kasvavasta määrästä.

Tilanne saattaa "yleisen järjestyksen ja valtakunnallisen turvallisuuden kannalta" olla jatkossa hyvinkin ongelmallinen.

Perussuomalaisten Sami Savio muistuttaa hallituksen maahanmuuttoministeriryhmän joulukuussa 2016 kunnille antamasta ohjeistuksesta koskien kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Kunnat voivat tarjota vain välttämätöntä hätämajoitusta, ruokaa, vaatteita ja sairaanhoitoa, kunnes heidät on saatu poistettua maasta.

"Kunnille on nimenomaisesti annettu lisäohjeistusta siitä, ettei toimeentuloa laittomasti maassa oleskeleville makseta sekä määräys siitä, että hätäapuun on liityttävä myös henkilön ohjaaminen palautusjärjestelmän piiriin", Savio täsmentää.

Savio pitää Suomessa ilman laillista oikeutta oleskelevien henkilöiden piilottamista viranomaisilta tai siinä avustamista raskauttavana asianhaarana.

"Se tulee säätää rangaistavaksi teoksi", hän vaatii.

Tytti Salenius pe 01.09. 10:47

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot