TE: Synkkä arvio Suomen eurojäsenyydestä leviää maailmalla - "Pahempaa kuin konkurssi"

"Suomen taloudellinen tilanne on katastrofaalinen ja se johtuu siitä, että euro itsessään on katastrofaalinen"

Kotimaa to 20.07.2017 12:29

Suomen talous ei elvy euron takia, kirjoittaa Matt O'Brien amerikkalaislehti Washington Postissa. O'Brienin mukaan eurojäsenyys voi olla maalle "pahempaa kuin konkurssi", kertoo Talouselämä.

"Hän käyttää esimerkkinä Islantia, joka nosti konkurssiin mentyään talouden ylös oman valuuttansa avulla. Vertailukohtana hän esittelee Hollantia ja Suomea. Vuoden 2007 jälkeen Suomen ja Hollannin taloudet ovat kummatkin kasvaneet vähemmän kuin Islannin, joka ajautui maksukysyttömäksi vuonna 2008."

O'Brien toteaa, että huolimatta Hollannin ja Suomen suurista taloudellisista ongelmista, niiden ongelmien olisi pitänyt olla selvitettävissä normaalein keinoin. Tulos on kuitenkin ollut katastrofaalinen.

"Se johtuu siitä, että euro itsessään on katastrofaalinen", O'Brien kirjoittaa.

Normaalisti heikossa taloustilanteesta selvittäisiin leikkaamalla menoja valuutan devalvoimisen avulla, mutta euron myötä Suomella ei ole enää tätä mahdollisuutta.

"Sen sijaan Suomen on pitänyt leikata menoja palkanalennuksilla, joka ei ainoastaan vie kauemmin, vaan myös aiheuttaa enemmän taloudellista tuhoa, koska ihmisiä on irtisanottava, jotta he suostuvat vähennyksiin", O'Brien analysoi.

Tämä on johtanut maan historian pisimpään lamaan. 

O'Brienin mukaan Islanti on selvinnyt taloudellisesta katastrofistaan juuri oman valuuttansa avulla. Vaikka maa menettikin 60 prosenttia ostovoimaansa tuontitavaroissa, kun kruunan arvo laski, se helpotti Islantia tekemällä heidän tuotteistaan kilpailukykyisempiä ulkomailla. Islanti onnistui välttämään talouden taantuman.

Jukka Rahkonen to 20.07. 12:29

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot