Irtisanottu bussikuski: "somaleiden ilmainen matkustelu on päivittäistä"

"Mitä röyhkeämmin he käyttäytyvät, sitä enemmän heille annetaan lisää erityisoikeuksia - se ei ole oikeudenmukaista."

Kotimaa pe 14.07.2017 16:33
Asiakkaiden tasapuolista kohtelua toivonut ja nyt irtisanottu Gleb Simanov.

Oikea Media tavoitti Nobinalta irtisanotun kuljettajan Gleb Simanovin sekä Nobinan toimitusjohtaja Tom Wardin tänään puhelimitse.

Yhteensä kahdeksan vuotta Suomessa linja-autoa ajanut Gleb Simanov kertoi, että erityisesti somalinuoret matkustelevat maksamatta HSL:n linja-autoissa päivittäin. Heillä on tekaistuja mobliililippuja puhelimissaan, joita he vilauttavat kyytiin astuessaan. Joskus itse tehdyissä lipuissa on kömpelöitä kirjoitusvirheitä ja ne on helppo tunnistaa väärennöksiksi, mutta kuvakaappauksin ja erityisesti videokaappauksin kopioidut liput ovat yhtä yleisiä ja näyttävät aidommilta.

Gleb on ajanut Nobinan työntekijänä HSL:n linjoja Itä-Helsingissä puolitoista vuotta ja kertoo lippujen tarkastustilanteiden johtavan usein pitkiin minuuttien mittaisiin väittelyihin ja joskus paikalle pitää kutsua poliisi tilannetta selvittämään.

"He eivät kunnioita kuljettajien auktoriteettia eivätkä yleisesti muutakaan yhteiskunnan sääntöjä", Gleb kertoo puhelimessa. Vaikein ryhmä ovat juuri nuoret somalit. "Mitä röyhkeämmin he käyttäytyvät, sitä enemmän heille annetaan lisää erityisoikeuksia - se ei ole oikeudenmukaista."

Asianmukaisen lipun tarkastaminen kuuluu edelleen kuljettajan tehtäviin. HSL:n lipun tarkastajia Itä-Helsingin busseihin tulee Glebin kokemuksen mukaan keskimäärin vain kerran vuodessa, joten tarkastaminen jää käytännössä kokonaan kuljettajien vastuulle.

Osa somalitaustaisista kuljettajista ei koskaan tarkasta lippuja matkustajilta, vuosia alalla työskennellyt Gleb tietää. Se luo laittoman käytännön, jossa erityisesti muut somalit matkustavat säännöllisesti ilman maksua Helsingin linja-autoilla. Käytännössä muut matkustajat ja veronmaksajat maksavat heidän matkustelunsa jatkuvasti. 

Gleb halusi tuoda ongelman julkisuuteen ja kirjoitti asiasta Facebookiin ja lopulta kuvasi ja julkaisi videon tilanteesta todisteeksi kirjoitustensa tueksi. Glebin somalikollegat raivostuivat kirjoituksista ja videoista. Ilmeisesti heidän vaatimuksestaan ja painostuksestaan moitteettoman työuran tehnyt Gleb irtisanottiin ilman varoitusta seuraavana päivänä. 

Nobinan toimitusjohtaja Tom Ward perustelee irtisanomista "sopimattomuudella asiakaspalvelutehtäviin". Työsopimuksen kirjallisesssa päättämisilmoituksessa syyksi ilmoitetaan "sopimaton ja rasistinen käytös".

"Kuljettajan tehtävä on ensisijaisesti ajaa kulkuneuvoa turvallisesti, eikä kuvata asiakkaita", Tom Ward vastaa puhelimessa. Hän kuitenkin myöntää, että kuljettajilla on edelleen vastuu asiakkaiden lippujen tarkistamisesta ja että se kuuluu kuljettajien yleisiin ohjeisiin. 

Toimitusjohtaja Tom Ward ei halunnut kommentoida asiaa enempää Oikean Median tiedustellessa, kuinka asiakkaiden tasapuolinen kohtelu voidaan varmistaa jatkossa ja kuinka tilanteen todentaminen ilman dokumentointia aidossa asiakastilanteessa olisi mahdollista.

Gleb kertoi haluavansa vain, että kaikille olisi samat säännöt. Nyt törkeimmin käyttäytyvät palkitaan ilmaisella joukkoliikenteellä. Glebin suomalaiset ja virolaiset kollegat ovat hänen kanssaan samaa mieltä vallitsevan tilanteen ongelmista.

Suomalaisilta on tulvinut kannustavia ja rohkaisevia viestejä Glebille. Työtarjouksia ja jopa pieniä rahalahjoituksia on ollut ystävällisten viestien joukossa. 

"Haluan kiittää kaikkia suomalaisia rohkaisevista viesteistä ja olen liikuttunut heidän osoittamasta myötätunnostaan."

Jukka Rahkonen pe 14.07. 16:33

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Presidenttiehdokkaiden turvallisuuspolitiikka

pe 22.09. 00:24

Mikko Paunio

Klaus Schwabin ja Thierry Malleretin kyyninen "Suuri Kertomus" on kauhistuttavan "Suuren Resetin" toimeenpano-ohjelma

ti 19.09. 16:25

Olli Pusa

Presidenttipeliä?

la 09.09. 19:52

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08. 20:50

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08. 19:21

videot