Halla-aho tuumaustunnilla: suunnitteilla olevat Eu-integraatiot syynä kriisiin, 22 loikkaria erosivat samalla puolueesta

Kesärannassa hallituskumppaneita eniten kiinnosti kanta Eu-integraatioon

Kotimaa ti 13.06.2017 15:46

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli eilen Kesärannassa hallituskumppaneiden Juha Sipilän (kesk) ja Petteri Orpon (Kok) kanssa neuvottelemassa hallitusyhteistyön jatkamisesta.

Halla-aho kertoi tuumaustunnin puheessaan heidän käyneen Kesärannassa yksityiskohtaisesti hallitusohjelmaa lävitse. Hän kertoi hallituskumppaneille, että Perussuomalaisten puolueen jäsenet ovat puoluekokouksessa juuri ilmaisseet sen, että he odottavat puolueen ajavan vahvemmin puolueen alkuperäisiä keskeisiä linjauksia erityisesti maahanmuuttoon ja Euroopan integraatioon liittyen.

Eduskuntaryhmän ja puolueen tahtotila oli jatkaa hallituksessa ja pysyä jo sovitun hallitusohjelman puitteissa. Suomi ei tarvitse poukkoilevaa päätöksentekoa, Halla-aho muistutti. 

Hallituskumppaneita kiinnosti eniten uuden puheenjohtajiston kanta Euroopan integraatioon. Kriittiset näkemykset olivat kumppaneita närkästyttäneet. Sipilä ja Orpo tekivät tapaamisessa selväksi, ettei riitä, että Perussuomalaiset pysyvät hallitusohjelmassa, vaan miten he suhtautuvat Euroopan integraation tuleviin muutoksiin, joita he tietävät olevan tulossa ja joista ei ole voitu sopia vuonna 2015 laaditussa hallitusohjelmassa.

Brexitistä on alkanut Euroopassa uusi integraatiovyörytys, jossa Suomi ilmeisesti haluaa olla eturintamassa mukana, totesi Halla-aho puheessaan.

Hallitukselle ei olisi riittänyt, että Perussuomalaiset olisivat suunnitteilla olevassa integraatiossa hallituksen puitteessa täysin mukana, vaan puolueelta edellytettiin sitä, ettei asiasta saisi puolueena edes kriittisesti puhua ja kirjoittaa. Siihen ei Halla-ahon ollut mahdollista suostua.

Ministerinimityksistä Halla-aho totesi, että työn toimivuuden vuoksi ministereiden täytyy nauttia eduskuntaryhmän luottamusta, puolueen säännöistä huolimatta.

Juha Sipilä edellytti eilisessä neuvottelussa lisäksi, että maahanmuuttoa koskevat kirjaukset hallitusohjelmassa täytyisi kirjoittaa uudestaan ja niitä olisi muokattava täysin päinvastaiseen suuntaan kuin mitä Perussuomalaiset ovat yhdessä hallituskumppanien kanssa jo linjanneet, kertoi Halla-aho. Sitä oli myös täysin mahdotonta hyväksyä.

Tänään oli yllättävä eduskuntaryhmän kokous, jossa ilman ennakkoilmoitusta kesken kokousta 20 edustajaa marssi ulos kokouksesta ja jättivät eroilmoituksensa ryhmästä. Myöhemmin päivällä eroilmoituksia tuli kaksi lisää.

Jussi Halla-aho totesi, että eduskuntaryhmän jättäminen tarkoitti samalla myös puolueen jättämistä.

Tuumaustuntia juontanut Matti Putkonen päätti kokouksen julistamalla, että tästä alkaa Perussuomalaisten matka kohti pääministeripuoluetta.

Jukka Rahkonen ti 13.06. 15:46

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Epäluottamuksen tunne sisäministeriä, Yleä ja Poliisihallitusta kohtaan on terve ilmiö

su 27.11. 11:17

Henna Kajava

Espoon virkamiehet kieltävät jengiytymisilmiön

su 27.11. 03:41

Juha Ahvio

Yhteiskunnan perustus on perhe

pe 25.11. 19:47

Olli Pusa

Suomi ja korruptio

to 24.11. 23:32

Mikko Paunio

Hups, Maailman Talousfoorumin (WEF) dystooppinen Suuri Resetti taisi juuri sortua omaan näppäryyteensä?

su 20.11. 14:41

videot