Halla-aho: Kaikki muut kuin oleskeluluvan saaneet turvallisuusriski

Vapaa liikkuminen vain oleskeluluvan haltijoille, mutta "liberaalit" haraavat vastaan

Kotimaa ti 11.04.2017 16:44
Jussi Halla-aho, Euroopan parlamentin jäsen (Ps.)

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi ehdolla oleva Jussi Halla-aho ottaa Facebook-seinällään kantaa Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa pohditaan, olisiko Ruotsin terrori-isku voitu torjua ja miten vaikeaa on kielteisen päätöksen saaneita käännyttää.

Halla-ahon mielestä kaikki turvapaikanhakijat ja kielteisen päätöksen saaneet pitäisi ottaa säilöön, kunnes hakemus on käsitelty.

"Vapaan liikkumisen pitäisi koskea ainoastaan oleskeluluvan haltijoita."

Halla-aho korostaa, että vapaalla jalalla olevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt ovat paitsi sosiaalinen ja taloudellinen ongelma myös konkreettinen turvallisuusriski.

"Muutama vuosi sitten kielteisen päätöksen saanut eritrealainen puukotti kaksi ruotsalaista kuoliaaksi Ikeassa. Saksan rekkamies oli kielteisen päätöksen saanut tunisialainen. Tukholman rekkamies oli kielteisen päätöksen saanut uzbekki."

HS:n artikkelissa mainittu Ruotsin poliisilla tällä hetkellä avoinna oleva ja toimeen pantava 18 000 käännytyspäätöksen määrä, joista kahdessa kolmasosassa tapauksista henkilö on painunut maan alle, saa Halla-ahon kritisoimaan turvapaikkalainsäädäntöjä ja niiden puutteita.

"Keskeinen puute on, että henkilön talteenottoon pitää olla yksilölliset perusteet, eikä henkilöä voida ottaa talteen, ellei voida yksilöllisin perustein osoittaa olemassa olevan katoamisen ja muun väärinkäytöksen riski."

Halla-aho selventää, että tällaista riskiä on lähes mahdotonta osoittaakaan, ennen kuin henkilö on jo kadonnut. Toisaalta suurin osa kielteisen päätöksen saaneistahan "kokemusperäisen" tietoon nojaten ovatkin kadonneet tai katoaa, joten riski on yleinen.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismitutkimukseen erikoistunutta yksikköä johtava Magnus Ranstorp kertoo Ruotsin suuren turvapaikanhakijamäärän vuoksi kielteisen päätöksen saaneita ja myös maan alle painuneita olevan lähivuosina kymmeniätuhansia - käännytettäviä jopa pari kolmesataa viikossa.

Euroedustaja Halla-aho ihmettelee Europarlamentissa esiintyvää maahanmuuton hallintaan liittyvien lakiesitysten vastarintaa. Parhaillaan käsittelyssä on useita lakiesityksiä, muun muassa vastaanottodirektiivin uudistus.

"Olisi erittäin tärkeää, että muun muassa säilöönoton kriteereitä vapautettaisiin, mutta ikävä kyllä "liberaalit" ja vasemmisto ovat jyrkästi vastaan."

Tytti Salenius ti 11.04. 16:44

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Maahanmuuton seuraukset

to 28.09. 21:59

Juha Ahvio

Presidenttiehdokkaiden turvallisuuspolitiikka

pe 22.09. 00:24

Mikko Paunio

Klaus Schwabin ja Thierry Malleretin kyyninen "Suuri Kertomus" on kauhistuttavan "Suuren Resetin" toimeenpano-ohjelma

ti 19.09. 16:25

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08. 20:50

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08. 19:21

videot