Perussuomalaisten Junnila: Miksei Baltzarin toimintaan reagoitu, vaikka jopa ministerit tiesivät?

Baltzarilla oli pyrkimys erityisen vahvaan ja läheiseen ohjaussuhteeseen opiskelijoiden kanssa ja oppilailta edellytettiin ehdotonta sitoutumista

Kotimaa ti 26.11.2019 23:22

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila jätti maanantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Junnila kysyy tiedostaako hallitus, kuinka tärkeää on puuttua nuorten naisten seksuaaliseen häirintään ja miksi kulttuurineuvos Veijo Baltzarin toimintaan ei kuitenkaan reagoitu, vaikka siitä oltiin korkeakouluyhteisöissä ja ministeriöissä tietoisia vuosien ajan. Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta.

"Erityisen raskauttavana on pidettävä sitä, että Baltzarin toiminnasta olivat lehtitietojen mukaan jopa ministerit tietoisia. Eivätkö he kokeneet velvollisuudekseen puuttua nuorten naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön vai olivatko ystäväpiirit liian tiiviitä? Tämä on Me Too -aikakautena anteeksiantamatonta", Junnila jyrähtää.

Junnila viittaa Humanistisen tiedekorkeakoulun jo vuonna 2012 teettämään tutkimukseen, jossa todettiin, että Baltzarilla oli pyrkimys erityisen vahvaan ja läheiseen ohjaussuhteeseen opiskelijoiden kanssa ja oppilailta edellytettiin ”ehdotonta sitoutumista” ohjaajan auktoriteettiin. Tutkijalehtorit olivat huolissaan, miten toiminta vaikuttaa osallistujien henkiseen hyvinvointiin. Ohjaustoimintaan liittyi ihailua, läheisyyttä ja romantiikkaa.

Selvityksen aikana kulttuuri- ja urheiluministerinä toimi Paavo Arhinmäki, joka oli vahvasti mukana Baltzarin myöhemmissä hankkeissa, kuten Euroopan omatunto -konferenssissa. Opetusministerinä toimi Jukka Gustafsson. Ulkoministeri Pekka Haavisto sai lehtitietojen mukaan tietoa Baltzarin toiminnasta ja seksuaalisesta häirinnästä vuonna 2018. Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtori Paavo Lipponen on avoimesti puhunut pitkäaikaisesta ystävyydestään Baltzariin.

Baltzar sai seksuaaliseen ahdisteluun liittyvän tuomion jo vuonna 1999. Edellä mainitusta huolimatta presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle myöhemmin kulttuurineuvoksen arvonimen ja toimi hankkeiden suojelijana. Baltzarin Drom ry -yhdistystä on avokätisesti tuettu julkisin varoin.

"Ministeriöiden ja kulttuuriyhteisöjen toimintaa on kehitettävä siten, että vastaavat tragediat voidaan välttää. Drom ry:n tukeminen on lopetettava välittömästi", Junnila toteaa.

 

 

Junnilan kirje kokonaisuudessaan alla:

Kirjallinen kysymys

Nuorten naisten seksuaalisesta häirinnästä ja siihen reagoimattomuudesta kulttuurineuvos Veijo Baltzarin tapauksessa

Eduskunnan puhemiehelle

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin kultin paljastuminen on syvästi järkyttänyt suomalaisia. Törkeästä ihmiskaupasta epäilty Baltzar on lehtitietojen mukaan manipuloinut, lähennellyt ja kontrolloinut lukio­ikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia sekä houkutellut heitä luokseen asumaan. Useat tytöistä ovat menneet toimintaan mukaan alaikäisinä. Anna-lehti kirjoitti jo 29.10.1996 kuinka Veijo Baltzar rakastaa itseään ja nuoria naisia. Artikkelin kuvituksena käytettiin kuvaa 17-vuotiaasta lukiolaistytöstä, jonka kanssa tuolloin 55-vuotias Baltzar meni myöhemmin jopa naimisiin.

Baltzar tuomittiin vuonna 1999 törkeästä petoksen yrityksestä sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Virkavelvollisuuden rikkominen liittyi Baltzarin aseman hyväksikäyttöön. Helsingin hovioikeus tuomitsi Baltzarin sakkoihin, koska teatterikorkeakoulussa kansainvälisen näyttelijätyön peruskurssin johtajana työskennellyt Baltzar oli vikitellyt vetämäänsä koulutukseen hakeneita tyttöjä lupaamalla varman opiskelupaikan vastineeksi seksuaalisista palveluista.

Edellä mainitusta huolimatta presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle myöhemmin kulttuurineuvoksen arvonimen ja toimi hankkeiden suojelijana. Baltzarin edustama Drom ry on nauttinut eturivin poliitikoiden tukea vuosien ajan. Yhdistystä on avokätisesti tuettu julkisin varoin.

Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) teki 29.3.2012 päivätyn selvityksen Baltzarin toiminnasta. Hänen metodit tuomittiin jyrkästi ja niitä pidettiin opiskelijoille vaarallisina. Humakin selvityksessä sanottiin, että Baltzarilla oli pyrkimys erityisen vahvaan ja läheiseen ohjaussuhteeseen opiskelijoiden kanssa ja oppilailta vaadittiin ”ehdotonta sitoutumista” ohjaajan auktoriteettiin. Tutkijalehtorit olivat erityisen huolissaan, miten toiminta vaikuttaa osallistujien henkiseen hyvinvointiin. Ohjaustoimintaan liittyi ihailua, läheisyyden ja romantiikan tärkeyteen viittaavia elementtejä.

Selvityksen aikana kulttuuri- ja urheiluministerinä toimi Paavo Arhinmäki, joka oli vahvasti mukana Baltzarin myöhemmissä hankkeissa, kuten Euroopan omatunto -konferenssissa. Opetusministerinä toimi Jukka Gustafsson. Ulkoministeri Pekka Haavisto sai lehtitietojen mukaan tietoa Baltzarin toiminnasta ja seksuaalisesta häirinnästä vuonna 2018.

Erityisen raskauttavana on pidettävä sitä, että Baltzarin toiminnasta oli olemassa korkeakoulutasoista tutkimustietoa, saatavilla asianomistajia ja muitakin, jopa julkisia todisteita, mutta silti asiaan ei millään tavalla reagoitu. Tämä on Me Too -aikakautena anteeksiantamatonta.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Tiedostaako hallitus kuinka tärkeää on puuttua nuorten naisten seksuaaliseen häirintään,

Miksi kulttuurineuvos Veijo Baltzarin toimintaan ei kuitenkaan reagoitu, vaikka siitä oltiin korkeakouluyhteisössä sekä ministeriössä tietoisia vuosien ajan,

ja miten toimintaa nyt aiotaan kehittää, jotta vastaavat tragediat voitaisiin välttää

ja aikooko hallitus lopettaa Drom ry:n tukemisen välittömästi?

 

Helsingissä 25.11.2019

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Vilhelm Junnila ps

 

Jukka Rahkonen ti 26.11. 23:22

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

EU-tukipaketin todelliset taustat?

ke 15.07. 12:29

Heikki Porkka

Joko valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen lähtölaskenta on alkanut?

ti 14.07. 12:23

Pauli Vahtera

Suuri pudotus

su 12.07. 23:50

Timo Vihavainen

Hyperkorrektius

su 12.07. 23:46

Professorin Ajatuksia

Onko poliittisen korrektiuden arvo suurempi kuin tieteen

su 12.07. 23:44

videot