Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on torstaina 7.11. jättänyt lakialoitteen, jolla pyritään muuttamaan rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistö.
Lakialoitteessa esitetään rikoslain kiihottamispykälän muuttamista siten, että rangaistavaksi jäävät ainoastaan rikoksella uhkaaminen ja rikokseen yllyttäminen. Lisäksi aloitteessa esitetään, ettei rangaistusvastuu enää jatkossa koske tiedon tai mielipiteiden julkaisemista ja näkyvillä pitämistä.
Perussuomalaisten kansanedustajien mielestä lainmuutos on välttämätön sananvapauden turvaamiseksi Suomessa. Eduskuntaryhmä katsoo lain nykyisen muotoilun olevan niin väljä, että se käytännössä johtaa eri vähemmistöryhmiä koskevan tiedon ja mielipiteiden ilmaisussa ennakko- ja itsesensuuriin. Laissa puhutaan solvaamisesta ja panettelusta, mutta niitä ei ole määritelty. Perussuomalaisten mielestä tämä ongelma mahdollistaa mielivaltaiset ja keskenään ristiriitaiset tulkinnat.
"Ihmisten on voitava esimerkiksi kirjoja ja tilastoja siteeratessaan tietää, onko teko rangaistava vai ei. Perussuomalaisille tieto ei ole rikos ja epämieluisat mielipiteet ovat pieni hinta sananvapaudesta, sanoo Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja", lakimieskansanedustaja Ville Tavio.
"Voimassa oleva kielto kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on liian tulkinnanvarainen pykälä. Panettelu ja solvaaminen ovat tulkinnanvaraisia käsitteitä ja niiden alle voidaan niin haluttaessa tulkita monenlainen loukkaantuminen. Tunnetason loukkaantumisen ei ole perusteltua nauttia rikosoikeudellista suojaa, sillä sananvapaus mahdollistaa väittelyn, johon kuuluvat toisinaan myös normaalit ikävät tunteet. Ilman loukkaantumisen riskiä asioista ei voida käydä avointa keskustelua", Tavio sanoo.
Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi
pe 08.11. 15:49The Implementation of the Brutal Theosophy - not Science - based Great Reset
ma 28.10. 17:15Tp-Utva historian polttopisteessä
to 03.10. 15:30Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa
ti 01.10. 14:12Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa
pe 28.06. 10:23