KIRJA-ARVIO: Saksalaisten kollektiivisen syyllisyyden kultti uhkaa koko Eurooppaa

Saksalainen historioitsija Rolf Peter Sieferle (1949-2016) käsittelee postuumisti julkaistussa kirjassaan Finis Germania kollektiivisen syyllisyyden kulttia saksalaisesta näkökulmasta.

Kotimaa ti 28.05.2019 22:36

Saksalaisen historioitsija Rolf Perter Sieferlen postuumina julkaistu teos on erityisen ajankohtainen nyt eurovaalien aikaan ja tulevina kuukausina, kun Eurooppa hakee uutta suuntaansa. Tiedetoimittaja Marko Hamilo arvioi tuoreen suomennoksen.

__

Länsimainen individualismi lähtee siitä, että jokainen yksilö on vastuussa omista tekemisistään. Toisen maailmansodan jälkeen on kuitenkin pyritty oikeuttamaan erilaisia politiikkaohjelmia kollektiivisella syyllisyydellä esi-isien teoista.

Kollektiivisen syyllisyyden periaatteen johdonmukainen noudattaminen johtaisi kuitenkin kiinnostaviin lopputuloksiin: jos nykyiset yhdysvaltalaiset valkoiset ovat velkaa esi-isiensä harjoittamasta neekeriorjakaupasta, ja Yhdysvaltain nykyiset mustat ovat oikeutettuja korvauksiin omien esi-isiensä puolesta, miten tulisi suhtautua orjien myyjien jälkeläisiin?

Ovatko nykyiset afrikkalaiset rasismin uhreja, ja siksi myös oikeutettuja korvauksiin ihonvärinsä takia? Vai ovatko he osasyyllisiä ja korvausvelvollisia, kun ovat ainakin osin orjia valkoisia kaupanneiden jälkeläisiä?

Saksalainen historioitsija Rolf Peter Sieferle (1949-2016) käsittelee postuumisti julkaistussa kirjassaan Finis Germania kollektiivisen syyllisyyden kulttia saksalaisesta näkökulmasta. Sieferle on taustaltaan 1960-luvun uusvasemmistolainen, joka sittemmin tuli kriittisemmäksi oman sukupolvensa radikaaleille aatteille, mutta mitään äärioikeistolaista hänestä ei myöhemmillä päivilläänkään tullut. Sellaisen maineen hän toki sai, kun Finis Germania julkaistiin itsemurhan tehneen Sieferlen jälkeensä jättämistä käsikirjoituksista.

Sieferle kirjoittaa holokaustista sitä millään tavalla kyseenalaistamatta, mutta syyllistyen sen jonkinasteiseen suhteellistamiseen - tai pikemminkin sen osoittamiseen, että jos julkisesti asettaa holokaustin historialliseen yhteyteensä - myös suhteutettuna maailmanhistorian muihin verilöylyihin natsien hirmuteot olivat äärimmäisiä - saa saman tuomion kuin kyseenalaistaisi holokaustin historiallisena faktana. Sieferlelle Auschwitz näyttäytyy menneisyydenhallintana, jossa nykyaika käyttää historiaa omiin tarkoituksiinsa.

Auschwitz-kompleksissa on kyse siitä, että täydellisen relativistisessa maailmassa yritetään vakiinnuttaa jokin asia kyseenalaistamattoman kielteiseksi, jotta siitä voisi johtaa lisää tosiasioita. Antifasismi oli Sieferlen mukaan alkujaan lippu, jonka alle kerääntyi koko joukko poliittisia aatteita stalinisteista ja trotskilaisista monarkisteihin, kristittyihin ja ateisteihin, liberaaleihin ja totalitaristeihin. Nyt jäljellä on Sieferlen mukaan enää antifasismin ideologia itsessään, joka on eräänlainen ihmisyyden uskonto, jonka ytimessä on usko monikulttuurisuuteen. Monikulttuurisuuden vastapoolina on teollisuusmaiden alkuperäisväestö, jonka vastarinta tulee murtaa leimaamalla se fasismiksi.

Finis Germania eli “olet tuhon oma, Saksa” on analyysi siitä ajattelutavasta, jota kuulemme päivittäin Eurooppa-poliittisessa keskustelussa koko globalistisen konsensuksen leveydeltä. Me valkoiset kansakunnat olemme tavallaan kaikki saksalaisia eli syyllisiä, riippumatta siitä, taistelivatko isoisämme natsien liittolaisina, natseja vastaan vai Suomen tapaan sekä että. Kollektiivinen syyllisyys määräytyy ihonvärin perusteella.

Vaikka Finis Germania puhuu tärkeästä asiasta, se on valitettavasti kirjoitettu melkoisen vaikeaselkoisen filosofisella kielellä. Suuren yleisön hittiä tästä kirjasta tuskin tulee, mutta kirja todennäköisesti avautuu toisella tai kolmannella lukukerralla uudella tavalla.

 

 

Marko Hamilo ti 28.05. 22:36

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot