Perussuomalaiset kiilasi kakkoseksi: "Eiköhän mennä tuon rinteen yli että heilahtaa!"

Tutkijoilta hurja arvio: Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen

Kotimaa la 13.04.2019 00:22

Jussi Halla-ahon komeasti luotsaama perussuomalaiset on nyt purjehtinut ohi kokoomuksen ja pyyhältänyt toiseksi suosituimmaksi puolueeksi.

Ylen viimeinen mittaus ennen sunnuntain eduskuntavaaleja kertoo, että perussuomalaisten kannatus on nyt 16,3 prosenttia.

Vaalipäivää silmällä pitäen on erityisesti huomattava, että ero pitkään kärkipaikkaa nyt 19,0 prosentilla pitävään sdp:hen on enää 2,7 prosenttiyksikköä.

Maaliskuusta perussuomalaisten suosio nousi jälleen 1,2 prosenttiyksikköä ja kuutisen prosenttiyksikköä syksyn lukemista. Sdp:n kannatus laski edelleen ja nyt 1,1 prosenttiyksiköllä putoamalla jo alle 20 prosenttiin.

Kokoomus jäi kyselyssä kolmanneksi nuolemaan näppejään 15,9 prosentin kannatuksella ja pääministeripuolue keskusta näyttää jo vetäytyneen nuolemaan haavojaan, sillä sen kannatus riittää Ylen kyselyssä vasta neljänteen sijaan ja 14,5 prosenttiin.

Sdp:n lisäksi myös vasemmistoliiton ja vihreiden kannatus on murentunut - vihreiden suosio putosi 12,2 prosenttiin (-0,8 %), vasemmistoliiton puolestaan 8,7 prosenttiin (-1,1 %).

Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg näkee perussuomalaisten onnistuneen tarjoamaan selvän vaihtoehdon ilmastonmuutoskeskustelussa ja erilaisen kannan verrattuna muihin puolueisiin.

"Ja Halla-aho on ilmeisesti onnistunut myös kampanjan vetämisessä", Borg huomauttaa.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan perussuomalaisten puolelle on siirtynyt aiemmin erityisesti keskustaa, kokoomusta ja jossain määrin myös sdp:tä kannattanutta väkeä.

Vaikka Sami Borgin mukaan sdp olisi voittamassa vaalit "eri mittausten perusteella", ei Tuomo Turja julistaisi vielä vaalien voittajaa.

"Tutkimukset osoittavat, että yhä suurempi osa äänestäjistä tekee äänestyspäätöksensä vasta ihan kalkkiviivoilla, jopa viimeisenä äänestyspäivänä", Turja korostaa.

Joka tapauksessa on selvää, että perussuomalaiset näyttää yltävän huimaan loppukiriin.

Merkit perussuomalaisten mahdollisuudesta nousta jopa Suomen suurimmaksi puolueeksi ovat olleet samat myös Helsingin Sanomien ja Alma Median mittauksissa.

Nousutrendi näkyy Helsingin Sanomien tuoreessa tiistain kannatusmittauksessa, jossa perussuomalaisia äänestäisi nyt 15 prosenttia suomalaisista.

HS:n mittauksessa perussuomalaiset on ohittanut keskustan ja vihreät viidenneltä sijalta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi toisena olevan 17,5 prosentin (-0,6 %) kannatuksen saaneen kokoomuksen ja kärkipaikkaa nyt 19,5 prosentilla (-1,5 %) pitävän sdp:n jälkeen.

Helsingin Sanomien mittauksessa sdp:n etumatka kokoomukseen oli 2 prosenttiyksikköä.

HS:n edellisessä mittauksessa perussuomalaiset saivat 11,1 prosenttia, joten nousua on lähes neljä prosenttia (+3,9 %)!

Myös Alma Median maanantaina julkaisemassa mielipidemittauksessa perussuomalaisten kannatus jatkoi nousuaan ja puolue ylsi neljänteen sijaan 13,4 prosentilla (+2,2 %) äänistä. Sdp oli suosituin puolue 19,6 prosentin (-1,7 %) kannatuksella. PS:n edellä olivat kannatustaan reilun prosenttiyksikön (-1,1 %) menettänyt kokoomus 17 prosentilla ja sitä puolisen prosenttiyksikköä (+0,6 %) nostanut keskusta 14,7 prosentilla. Vihreät jäi tässäkin kyselyssä PS:n taakse, nyt niukasti viidenneksi 13,3 prosentin kannatuksella (+0,1 %).

Merkille pantavaa on lisäksi se, että myös nuoriso näyttää olevan hyvin valistunutta ja asioihin perehtynyttä, sillä Nuorisovaaleihin osallistuneet 7-17-vuotiaat äänestivät perussuomalaiset kakkossijalle.

Yle kertoi maanantaina, miltä eduskunta näyttäisi, jos se koostuisi nuorisovaalien äänistä.

Ykköseksi ylsi vihreät ja tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimukselta selittääkin perussuomalaisten ja vihreiden suosiota niiden suurilla ideologisilla eroilla.

Ei pidä myöskään unohtaa, että vuonna 2017 Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli nuorten aikuisten suosikki pääministeriksi.

Ilmiö noudattelee Euroopassa nähtävillä olevaa poliittista trendiä, arvioi jo tuolloin tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma.

Perussuomalaisten edellytyksistä yltää ykköseksi muistuttivat keskiviikkona Talouselämälle politiikan tutkijat Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta ja Karina Jutila e2:sta.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Vuorelman mukaan demareiden kärkipaikka ei näytä enää niin vahvalta kuin aiemmin, koska kärki on niin tiivis ja sdp:llä kaikkein terävin kannatus voi sulaa vaalipäivää kohti mentäessä.

"Se pitää asetelmat kyllä auki", Vuorelma toteaa ja viittaa liikkuviin äänestäjiin ja siihen, että moni tekee äänestyspäätöksensä vasta viimeisellä viikolla.

Johtaja Karina Jutila e2 Tutkimuksesta sanoo Talouselämälle "mielenkiintoisimpana nähdä", mihin saakka loppukiri ja äänestysaktiivisuus vie perussuomalaiset.

Jutilan arvio on, että neljännes äänestäjistä vielä miettii valintaansa. Hän ennakoi "kiistatta nousevan" perussuomalaisten tekevän "hyvän tuloksen" eikä näe mahdottomana perussuomalaisten kärkipaikkaa, sillä nyt kansalaiset ovat hereillä ja kuuntelevat poliitikkoja.

"Se liittyy paitsi pettymykseen ja epävarmuustekijöihin maailmassa kolmanneksi siihen, että heillä on monipuolisempi kasvogalleria kuin heillä oli Soinin aikana."

Luvassa on jännittävä vaalipäivä, kun sdp:n johto kutistuu ja perussuomalaiset on pilaamassa kokoomuksen vaalit ja tuottamassa kokoomuslaisille järkytyksen ja karmaisevan pettymyksen.

Iltalehti myöntää, että Jussi Halla-aho saattaa pystyä siihen, mihin Soini ei koskaan pystynyt eli nostamaan puolueen äänimäärässä Suomen toiseksi suurimmaksi.

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Seppo Varjus puolestaan kirjoittaa, että jo kolmen päivän päästä "soiva gongi" voi pelastaa demarien ykköspaikan ja perussuomalaisten huimalta kiriltä voi aika sittenkin loppua kesken.

Varjus arvelee, että eduskuntavaalin loppusota käydään Antti Rinteen demarien ja Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kesken - ja Orpoa odottaa iso nolaus.

"Eiköhän mennä tuon rinteen yli että heilahtaa!", perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vetoaa äänestäjiin Twitterissä ja viittaa tuoreeseen Ylen kannatuskyselyn tulokseen.

"Äänestäkää ihmiset! Gallupeilla ei voiteta, annetuilla äänillä voitetaan!" kommentoi eräs Halla-ahon julkaisua.

Toinen Twitter-käyttäjä toteaa huomanneensa, että monet jopa vanhemmat, aina keskustaa tai kokoomusta äänestäneet ihmiset, ovat nyt päättäneet äänestää perussuomalaisia:

"Yksinkertaisesti ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuuluu monien suusta."


 

Tytti Salenius la 13.04. 00:22

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Viranomaiset tukevat vanhemmilta salaa nuoren suunnitelmia sukupuolen vaihtamiseksi

ma 17.02. 21:34

Reijo Tossavainen

Somaleille rahaa, suomalaisille ei!

ma 17.02. 21:25

Juha Ahvio

Kristillisyys ja arvokonservatismi totalitaarisen aggression kohteina EU:ssa

ma 17.02. 21:16

Arto Luukkanen

Neuvostoliitto, KGB ja oppineuvottelut

ma 17.02. 21:10

Timo Vihavainen

Maailman napojen siirtyminen

ma 17.02. 21:09

Professorin Ajatuksia

Elintasopakolaisen tarina

ma 17.02. 21:08

Olli Pusa

Huijaus ankkurilapsilla?

su 16.02. 22:05

videot