Blogi: Vieraskynä , pe 29.09.2017 10:06

Keskiajan Espanja ja muslimien puhdistus

 

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar vakuutti 13.9.2017 lähetetyssä A-studion ohjelmassa, jonka otsikkona oli Pelätäänkö islamia turhaan, etteivät muslimit ole uhka, heitä ei saa leimata uhaksi, ja muistutti muslimien kärsimästä vainosta, inkvisitiosta ja ajasta, jolloin muslimit puhdistettiin koko Espanjasta.

Samalla kun historiantutkijat ovat korostaneet islamin suvaitsevaisuutta, uskonnonvapauden edistämistä ja vapaamielisyyttä muita kirjan uskontoja kohtaan, alkaa tutkimus nostaa esiin Espanjan kultaisen ajan todellisuuden kaikessa raadollisuudessaan, mistä Darío Fernández-Morera kertoo kirjassaan The Myth of the Andalusian Paradise.

Muslimit valloittivat Espanjan 700-luvulla ja muuttivat hallitsemansa alueen nimen Al-Andalusiksi. Arabian kieltä joutuivat myös kolonisoidun maan asukkaat jonkin verran opettelemaan kaupan ja yhteiskunnan kanssakäymisestä selvitäkseen. Monet myös kääntyivät islamiin helpottaakseen elämäänsä, nimiä muutettiin arabialta vaikuttaviksi, ja jopa pukeuduttiin kuin arabit silloin kun valloittajat sen sallivat.

Mistään armollisuudesta ei ollut kyse, kun muslimit antoivat kristittyjen ja juutalaisten säilyttää uskonsa, vaan kovilla ehdoilla ja jatkuvalla nöyryyttämisellä lypsettiin alistetuilta vääräuskoisilta niin palveluksia kuin rahaakin. Dhimmi-instituutio, kirjan kansojen suojeltu asema ei suonut aitoa uskonnon autonomiaa ei-muslimeille. Muslimeilla oli syvä vakaumus omasta paremmuudestaan, dhimmit alistettiin nöyryyttävin käskyin ja muslimeille kerätyllä jizya-verolla.

Suojelurahan dhimmi joutui ojentamaan muslimikerääjälle seisten. Vastaanottava virkamies saattoi sanoa: Oi dhimmi, Allahin vihollinen, maksa jizya, jonka olet meille velkaa suojelustasi, minkä suomme sinulle. Dhimmien itseasiassa haluttiin pysyvän ”suojeltuina”, jotta rahaa virtaisi muslimihallitsijoiden menoihin. Dhimmit olivat muslimihallitsijoille tuottoisampia kuin orjat.

Valloittajat ottivat Espanjassa käyttöön sharialain, joka määritteli yhtenäiset juridiset ja moraalinormit muslimeille sekä suhteet ei-muslimeihin. Maasta tuli pappien johtama teokratia. Kristittyjen uskonnollisia menoja rajoitettiin lukemattomin tavoin, eikä kristityillä ollut pienintäkään mahdollisuutta saada poliittista valtaa.

Kaupungeissa partioivat vartijat, joilla oli valta käyttää sharian valtaa kohdatessaan sopimatonta käytöstä. Kaikkea tekemistä tarkkailtiin. Kuinka kristityn käden koskettamaa vettä sai käyttää. Ruumiin puhtaus edellytti pysymistä erillään epäpuhtaudesta kuten kristityistä. Kristityillä miehillä ei ollut oikeutta ottaa vaimokseen musliminaista tai olla muutenkaan suhteissa musliminaisiin. Muslimimies sai kyllä ottaa vaimokseen kristityn, mutta avioliitosta syntyvät lapset olivat muslimeja. Muslimi saattoi omistaa kristityn orjan, mutta kristityllä ei saanut olla muslimiorjaa.

Muslimit ylenkatsoivat kristittyjen syömistä ja juomista. Muslimeilta oli kielletty viini, sianliha ja mm. valkosipuli. Sika oli hyvin tavallinen eläin Andalusiassa, muslimeille saastainen ja inhoa aiheuttava. Muslimit kutsuivat kristittyjä monilla nimillä mm. nazarenes, al-hamra (punertavan ihonvärin mukaan), mushriks (monijumalaiset), kafir, agemies (barbaarit) ja myös halventavasti sioiksi (khanzir).

Kristityt eivät saaneet mennä muslimien hautausmaille, koska he saastuttivat haudat. Kristityt eivät saaneet ratsastaa hevosella, heidän piti käyttää aasia. Muslimin oli ruokittava köyhä muslimi, mutta hän ei saanut antaa ruokaa köyhälle kristitylle. Kristityillä ei ollut oikeutta juhlia uskontoaan julkisesti, he eivät saaneet pitää ristiä julkisissa tiloissa, eivät saaneet asettaa kirkkojen katolle ristiä, heille ei juuri annettu lupaa rakentaa uusia kirkkoja, eivätkä he saaneet korjata vanhoja. Muslimit muuttivat joitain kirkkoja moskeijoiksi, ja rakensivat uusia moskeijoita.

Moskeijoiden arkkitehtuuriin vaikutti espanjalais-visigoottilainen esikuva. Córdoban kuuluisan moskeijan holvikaaret ja kuviot jäljittelevät visigoottien malleja. Materiaali koottiin kristittyjen ja roomalaisten rakennuksista. Islamin valloitus tyrehdytti Rooman vallan jälkeisen sivilisaation alkuunsa, espanjalais-visigoottinen väestö ei missään tapauksessa ollut islamilaisen imperiumin ”sivistämisen” tarpeessa, sillä se oli paljon korkeammalla tasolla kuin valloittajat, joista suurin osa oli täysin sivistymättömiä berbereitä, joita johtivat Persian ja hindujen kulttuureja jo valloitussodissaan tuhonneet arabit. Pätevä muslimihistorioitsija Ibn Khaldun huomasi, että muslimitiedemiesten enemmistö ei ollut arabeja, vaan tulivat muslimien valloittamilta mailta idästä.

Muslimit rankaisivat vastarintaan ryhtyneitä tai kiellettyjä tekoja tehneitä kristittyjä ankarasti. Kuolemanrangaistus julmin menetelmin ja omaisuuden takavarikoiminen oli tavallista. Muslimi, joka raiskasi vapaan kristityn naisen, tuli ruoskia; kristitty, joka raiskasi musliminaisen, tuli tappaa. Kristittyjen todistus ei ollut pätevä missään lakiasiassa, mikäli se koski muslimeja. Kristittyjen ristiinnaulitsemiset ja kaulankatkaisut olivat jatkuvassa käytössä. Raakoja menetelmiä käytettiin myös siksi, että näin monikulttuurista yhteiskuntaa, missä erilaiset uskonnot, rodut, sosiaaliset ja poliittiset konfliktit vallitsivat, voitiin pitää koossa pelon voimalla.

Monet kristityt mieluummin kärsivät martyyrikuoleman kuin kääntyivät islamiin. Dhimmit alkoivat paeta pohjoiseen kristittyjen alueille, ja ryhtyivät takaisinvalloitukseen. Reconquistan jälkeen muslimeja pakeni Pohjois-Afrikkaan. Monet päättivät jäädä, he saivat harjoittaa uskontoaan. Heitä kutsuttiin nimellä mudéjares. Ottomaanien kasvava valta pelotti espanjalaisia ja muslimeja alettiin pitää turvallisuusuhkana, joten heille annettiin mahdollisuus joko kääntyä kristityiksi tai muuttaa Pohjois-Afrikkaan. Kristityiksi kääntyneitä, joista useat olivat valekäännynnäisiä, kutsuttiin sanalla moriscos. Iso joukko harjoitti salaa islamin oppia, pukeutuivat kuin muslimit, söivät muslimien tapaan jne. sekä nousivat aika ajoin kapinaan katkoen kristittyjen kauloja, polttaen heitä elävältä ja kivittäen kristittyjen asuinalueita. Lopulta moriscos-espanjalaiset pakotettiin lähtemään Pohjois-Afrikkaan v. 1609 ja 1614.

Fernández-Morera toteaa, että ellei vastarintaan olisi ryhdytty, eikä takaisinvalloitusta olisi tapahtunut, saattaisi Espanja tänä päivänä olla Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kulttuurien laajentuma. Nyt raja Espanjan ja Marokon välillä on paikka, missä selvimmin näkyy ero kahden maailman välillä.

Espanja siis puhdistettiin muslimeista. Islamia ei pelätty turhaan. Olivatko muslimit vainottuja? Olivatko he uhreja? Kunpa historiantuntemus lisääntyisi, jotta vääristynyttä historiankäsitystä ei enää käytettäisi politiikassa ja kulttuurikysymyksissä oikeuttamaan perustelematon uhrin asema.

 

Simon Harris valaisee youtube-videollaan Al Andalus and the historical backdrop to Spain's terror trobles (25.8.2017)Espanjan islamilaista historiaa ja taustaa Barcelonan terrori-iskulle. Hän näyttää informatiivisin kartoin islamin etenemisen ja takaisinvalloituksen, toteaa ristiretket puolustuksellisiksi ja islamin levittäytymisen jihadiksi ja toivoo ihmisten oppivan historiasta.

 

Kirjoittaja on Hilkka Axelsen, eläkkeellä oleva kirjastonhoitaja, FM yleinen historia.

Vieraskynä pe 29.09. 10:06

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Vieraskynä

Oikean Median vieraskynä -blogiin poimitaan mielenkiintoisia kirjoituksia henkilöiltä, jotka kirjoittavat harvemmin tai eivät voi omalla nimellään kirjoittaa valitsemistaan aiheista.

tuoreimmat

GCM-Sopimus uhkaa Euroopan turvallisuutta

to 15.11. 23:36

Naistennis ja feminismi

su 11.11. 01:16

Saako Sexpon pedofiliaohjelmaa kritisoida?

su 28.10. 21:39

Seksuaalikasvatus ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

ke 24.10. 23:27

Julkisen palvelun median arvopohja: Tanska

la 13.10. 23:10

Tervetuloa koulutuspolitiikkaan, konservatiivit!

su 30.09. 14:36

Seksuaalikasvatus ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

ti 25.09. 22:03

Suojeleeko oikeus ns. kansanryhmää sananvapauden kustannuksella?

su 16.09. 21:32

Kaikki mielipiteet ovat sallittuja, mutta toiset ovat vielä sallitumpia kuin toiset?

su 09.09. 00:15

Miksi pedofiliasta ei saisi varoittaa?

to 06.09. 22:30

blogit

Vieraskynä

GCM-Sopimus uhkaa Euroopan turvallisuutta

to 15.11.2018 23:36

Juha Ahvio

YK:n GCM-sopimus uhkaa sekä kansallisia rajoja että sananvapautta

to 15.11.2018 23:38

Professorin Ajatuksia

Abdullatifin opetukset

to 15.11.2018 23:32

Jukka Hankamäki

Olen Perussuomalaisten ehdokkaana eduskuntavaaleissa

ke 14.11.2018 23:18

Petteri Hiienkoski

Kuka pelkää natseja?

su 09.09.2018 06:07

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Synnytyssairaalassa näet Suomen tulevaisuuden

ti 13.11.2018 23:33

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Eduskunnan stalinistinen Unkari-ryhmä?

ke 14.11.2018 23:17

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Jani Toivola, vammaiset ja vihreä identiteettilässytys

to 20.09.2018 16:44

Heikki Porkka

Muuttuuko ihminen - ja mihin suuntaan, laulaa Georg Ots

ma 12.11.2018 10:38

Olli Pusa

EU-liittovaltio

la 10.11.2018 14:24

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Yle asennekasvatuksen asialla

to 23.08.2018 14:57

Reijo Tossavainen

"Eurooppalaiset arvot" on osoitus uudesta suvaitsemattomuudesta

to 08.11.2018 23:28

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Teatteri-ilta Moskovassa

ke 14.11.2018 23:17

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40