Tukitut suut ja lukitut postilaatikot

Elämme Euroopassa ratkaisun aikoja sen suhteen, että kenen vapaus ja oikeus merkitsevät eniten

Blogit pe 03.02.2017 15:53
Piia Kattelus. Seinäjoen kaupunginvaltuutettu.

Helsingin Sanomissa 2.2.2017 julkaistu juttu kertoo Hollannin tulevista vaaleista. Artikkeliin linkitetystä videosta selviää, että Hollannissa on vallalla sama tilanne kuin Suomessa; hallitsemattoman maahanmuuton mukanaan tuomista haittapuolista ei saisi puhua.

Jos avaat suusi, syytetään sinua rasistiksi ja fasistiksi. Tavalliset ihmiset kärsivät tästä, koska jos et ääneen saa sanoa, mikä on vialla, tulet vihaiseksi. Onkohan Hollannissakin palkattu lisävoimia poliisiin valvomaan puukenkäkansan vihapuhetta?

Kansa asetetaan mielestäni valintatilanteeseen, jossa vaihtoehtoina ovat joko ”rajat kiinni ja suu auki” tai ”rajat auki ja suu kiinni”. Kansa ilmaisee mielipiteensä vaaleissa, ja vapauspuolueelle povataan vaalivoittoa.

HS:n uutisessa kerrotaan Pohjois-Hollannissa asuvasta 72-vuotiaasta vapauspuolueen Nico Uppelschotenista, joka toimii alueensa vapauspuolueen puheenjohtajana.

”Elämme aikaa, jolloin tapahtuu suuria muutoksia. Ihmiset ovat vihaisia ja pettyneitä", kertoo Uppelschoten. Hän jatkaa lisäksi, että vapauspuolueen edustajia syytetään äärioikeistolaisiksi, fasisteiksi ja rasisteiksi, mutta kyse on tavallisten ihmisten ajatuksista.

Hänelle Donald Trumpin vaalivoitto Yhdysvalloissa oli tärkeä tapahtuma, joka alleviivasi, että sama muutoksen tuuli puhaltaa nyt Euroopassakin. Ihmiset ovat kyllästyneet poliittisen eliitin valheisiin ja siihen, ettei ilmiselvistä ongelmista saa puhua.

Uppelschoten mukaan vapauspuolueen suosio perustuu siihen, että puolue ymmärtää kansan turvattomuuden tunnetta. Hän antaa hieman yllättävän esimerkin: postilaatikot. Pohjois-Hollannin maaseudulla postilaatikoista on alettu varastella kirjeitä ja paketteja.

"Kaupunkien poliitikot sanovat, että pankaa lukot niihin laatikoihin. He pitävät meitä typeryksinä. Eivät lukot ongelmia ratkaise. Ongelma on se, että nyt maassamme on ihmisiä, jotka varastavat.”

Ketkä sitten ovat uusia tulokkaita? Hollantiin tuli vuonna 2015 ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, lähes 60 000 turvapaikanhakijaa. Suuri osa tulijoista on HS:n jutun perusteella pohjoisafrikkalaisia, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan. Uppelschotenin mukaan he tulivat tekemään tekosiaan, jotka eivät ole hyviä.

Väkilukuun suhteutettuna Hollantiin tuli EU-maista kahdenneksitoista eniten turvapaikanhakijoita, maan ollessa nipin napin EU:n keskiarvon yläpuolella. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että suhteutettuna väkilukuun tuli Suomeen EU-maista vastaavana ajankohtana viidenneksi eniten turvapaikanhakijoita.

Viime vuonna tulijat vähenivät Hollannissa puoleen, mutta ongelmia kantaväestön ja tulijoiden kesken ilmenee edelleen. Suomessakin turvapaikanhakijoiden määrä laski vuonna 2016 vuotta edeltävästä tasosta, tulijoita oli maahanmuuttoviraston mukaan kuitenkin yli 5 600.

Elämme Euroopassa ratkaisun aikoja sen suhteen, että kenen vapaus ja oikeus merkitsevät eniten; Kansan, jolla on oikeus turvalliseen arkeen ja sananvapauteen vai poliittisen eliitin, joka näkee ongelman ratkaisuna tukitut suut ja lukitut postilaatikot.

Piia Kattelus pe 03.02. 15:53

Pääuutiset

blogit

Jukka Hankamäki

Etnisiä eteisvärinöitä

ke 18.09. 23:03

Timo Vihavainen

Kasakat ilman kiilloitusta

ke 18.09. 23:01

Professorin Ajatuksia

Arvoitus

ke 18.09. 23:00

Petteri Hiienkoski

Sananvapaus on jakamaton

ti 17.09. 01:15

Matti Viren

Me elvytetään

su 15.09. 22:55

videot