Blogi: Mikko Paunio, pe 06.07.2018 08:22

Muovigate ja Totuusmedia

Wikipedia:

”Muovilaatujen runsaus estää muovin kierrätystä, koska muovien lajittelu siten, että niistä saataisiin käyttökelpoista muovia, on hyvin vaikeasti toteutettavissa. Sen sijaan nämä muovit kelpaavat useimmissa tapauksissa energiajakeeksi pakkauspaperien kanssa. Suurin osa muoveista voidaan polttaa energiajätteenä ilman, että muovista irtoaa haitallisia aineita.”

Eilen YLE:n Areenassa ”Päivän Kasvo” ohjelmassa SITRA:n projektipäällikkö Kari Herlevi johti suomalaisia harhaan antamalla ymmärtää, että Suomessa kuluttajille päätyvän muovin kierrätysprosentti olisi 24 % (https://areena.yle.fi/1-4362119).

Suuri kierrätysprosentti johtuu lähinnä teollisuuden ja yritysten kyvystä kierrää polyelefiineja.

http://www.syke.fi/download/noname/%7B5903968F-2B4E-4BEA-BC45-099C7D210D36%7D/117935

Päivittäiskulutuksen muovipakkauksista ainostaan virvotusjuomapulloja voidaan jonkin verran kierrättää joskaan ei uudelleen elintarvikepakkauksissa ja jugurttipurkeista ym. tuskin lainkaan ja ne poltetaan myös Riihimäellä Fortumin laitoksella, vaikka ne olisi hyväuskoisesti sinne lähetetty kierrätykseen.

Todellinen luku on noin neljän prosentin luokkaa ja sekin voi olla reippaasti liioiteltu luku.

Em. luonnontieteellisistä syistä johtuen rikkaiden – mukaan lukien Suomi - maiden viemä 106 miljoonaa tonnia muovijätettä on aiheuttanut valtavan ympäristökatastrofin Kiinassa ja nyt Kiinan tuontikieltopäätöksen myötä Eurooppa etunenässä on suuntaamassa vientiä vielä alkeellisempiin olosuhteisiin, missä vuoto esimerkiksi meriin on vielä paljon todennäköismpää kuin Kiinassa.

Hirveän älämölön jälkeen minut leimattiin totuusmediassa valeuutisen levittäjäksi, koska Suomi ei muka ole vastuussa tästä ongelmasta lainkaan. EU:ssa jäsenvaltiot ovat ovat ympäristönsuojelussa antaneet jakamattomasti vallan EU:lle ja Suomi osana EU:ta on täysin poliittisessa vastuussa neuvostossa ja parlamentissa tehdyistä päätöksistä, joilla säädellään mm. esimerkiksi jätevientiä.

En ole kuullut nyt mölisseiden heidihautaloiden, annesinnemäkien, kirkkojakaupunkien, tapiomäättöjen ja lukuisan joukon twitterissä pöhisseiden pienempien muovinkierrätyksen kansanrintaman jäsenten tuomitsevan EU:n muovin nyt Kiinan päätöksen jälkeen kiihtyvää dumppausta köyhiin maihin.

Kirkon piiristä nähtiin kuitenkin myös älämölön läpi ja sieltä kuultiin muitakin kuin farisealaisia kannanottoja (https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/suonpaa-valeuutinen-muovinkierratyksesta) ja niin Suomen Lähetysseuran eilen julkaistussa jutussa asetuttiin voimakkaasti puolustamaan minua ja siinä tuomittiin muovijätteen dumppaus köyhiin maihin ja lopulta usein meriin (https://felm.suomenlahetysseura.fi/muovigaten-jalkipyykki-mita-muovin-dumppaaminen-kehitysmaihin-kertoo-taloudellisesta-oikeudenmukaisuudesta/).

Gaiaa eli Äiti Maata pyhän kolminaisuuden sijaan palvova ilmeisesti kirkon maallikkoaktiivi (?) ja kypsästä iästään huolimatta yhä teologian opiskelija Samuli Suonpää kertoi lukijoilleen virheellisesti, etten tiedä mitään jätehuollosta ja olen muutenkin kaistapää ja liittoutunut maailman saastuttajien kanssa. Olen kuitenkin työskennellyt aitiopaikalta aiheen piirissä tiiviisti lähes 20 vuotta ja pohtinut näitä asioita myös Maailmanpankissa. Hän ei itse tiedä alasta muuta kuin mitä on lukenut päivälehdistä.

Ehkä pöyristyttävin juttu totuusmedian julistaessa minut valeuutisten levittäjäksi oli, kun Lännen Median väitti minun virheellisesti väittäneen, että Kiinaan viedään muovijätettä edelleen EU:sta ja Suomesta. Olin alkuperäisessä Lännen Median julkaisemassa jutussa kertonut hiljan YLE:n TV-uutisten luvun, että Suomi vei vielä 2017 2000 tonnia muovijätettä Kiinaan eli hyvin vähän verrattuna muihin EU-maihin. Tämä tieto on nyt poistettu Lännen Median jutusta (http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4006698/Vaitteet+kierratysmuovin+viemisesta+Kiinaan+virheellisia++Kiina+ei+talla+hetkella+vastaanota+muovijatetta+EUsta) ja minut on leimattu syyttä suotta suomalaisten ja suomalaisten toimijoiden mustamaalaamisesta. Mitä tästä totuusmediasta tulisi ajatella? Sanat eivät enää riitä.

Lännen Median minun suuhuni laitettu väite levisi moniin firman lehtiin mm. Lapin Kansaan, jonka mukaan Kiina edelleen toisi muovijätettä EU:sta (https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/jos-laitat-muovipakkauksen-keraysastiaan-suomessa-se-ei-paady-kiinan-meriin-201053553/), vaikka alkuperäisen Lontoossa julkaistun raporttini kärki oli, että Kiinan lopetettua muovijätteen tuonnin, maailman kierrätysbisnes on joutunut kaaokseen (https://www.thegwpf.org/new-report-recycling-plastic-waste-is-making-ocean-litter-worse/).  

Palataan hetkeksi vielä Kari Herlevin YLE:n eiliseen haastatteluun. Hän lopuksi yhtyi minun käsityksiin ja totesi Kiinan tuontikieltopäätöksen olleen hyvä juttu, mutta valitteli, että nyt jäte viedään köyhempiin maihin. Erinomaisena hän piti sitä, että nyt Australiassa muovijätteen viennin sijasta mietitään mitä sille nyt tehdään. Maailmanjätehuollon kattojärjestön (ISWAn) annettua minulle blogin raporttini johdosta. Blogi nousi pitkäksi aikaa maailman jätehuollon asiantuntijoiden ykköslukemistoksi, se vaikutti siihen, että Australiassa aletaan nyt tosissaan kehittää jätteenpolttoa Kiinan ovien sulkeuduttua (https://waste-management-world.com/a/blog-waste-to-energy-missing-link-as-australia-deals-with-national-sword-impact).

Muutoinkin hyvät ihmiset älkää antako Suomen totuusmedian hämätä, sillä jopa sadat miljoonat ihmiset ovat saaneet nyt tarkkaan tutkittua ja harkittua tietoa raporttistani, jolla paljastan kiertotalouden todellisuuden korulauseiden takaa. Googlatkaa sanoilla paunio ja plastic ja hämmästykää.

Älämölöilijät ja totuusmedia kertoivat, että Suomessa on kaikki hyvin ja erilliskerätty jugurttipurkki viedään turvallisesti Riihimäelle kierrätettäväksi ja Paunio on huijari.

Nämä tahot jättivät kertomatta, että jugurttipurkki päätyy Ruotsin muoviskandaalin (https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehitys/ruotsalaisia-on-huijattu-kierratysmuovi-ei-mennytkaan-uusiokayttoon-6623084) lailla poltettavaksi, ja se pieni määrä, joka Riihimäelle valtavin ponnistuksin tuodusta muovijätteestä, joka lopulta päätyy uusiotuotantoon, täytyy pestä kolminkertaisella määrällä vettä ja siksi jätevesiongelmat ovat vaikeasti hallittavia ja ne päästävät kaikkien muiden – mukaan lukien paperin kierrätys – vihreiden kiertotalouskonseptien lailla runsaasti mikromuovia vesistöön ja meriin. Muovi pitää vielä kalliisti kuivata ennen huonolaatuisen mm. elintarviketeollisuuteen kelpaamattoman uusiomuovin valmistamista, joka vaatii runsaasti yhteiskunnan tukia.

Tässä ei ole mitään järkeä, vaikka SITRA ja EU:n kierrätysapurahoja saavat VTT:n tutkijat sanoisivat mitä.

Kiitos kaikille minua tukeneille ja tähänkin blogiin on tullut usea linkki valveutuneilta suomalaisilta. 

Tässä lehdistötiedotteeni. Lännen media ja sen 11 filiaalia väittää, että minä olen kertonut suomalaisille, että Kiina jatkaa muovijätteen tuontia Euroopasta.

Lehdistötiedote - julkaisuvapaa heti

Isossa Britanniassa vaikuttava The Global Warming Policy Foundation julkaisi kaksi päivää sitten raporttini muovista ja kiertotaloudesta. Sen ydinsanoma on:

Pelasta valtameret - Lopeta muovin kierrätys

Käyn raportissani läpi Kiinan WTO:lle vuosi sitten heinäkuussa tekemää ilmoitusta, että se lopettaa kokonaan ympäristö- ja terveyssyistä 85 miljoonan tonnin vuotuisen kierrätysjätteen tuonnin. Kiina oli jo vuonna 2013 pystyttänyt ns. Vihreän Aidan (Green Fence) suojelemaan ympäristöä ja terveyttä. Kiinaan on tuotu kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa muovijätettä ja EU:n osuus on ollut tästä suurin eli vuonna 2017 3,4 miljoonaa tonnia. Suuri osa tästä muovista on joutunut ympäristöön ja lopulta tavalla tai toisella lopulta valtameriin.

Kiinaan on tuotu vuoteen 2017 mennessä 106 miljoonaa tonnia muoviroskaa kierrätyksen nimissä.

Tämä kierrätysmuoviroska on pilannut ympäristön ja hengitettävän ilman kymmenissä kaupungeissa Kiinassa ja vain pienestä osasta muovia on koskaa tuotettu uusiomuovia ja sekin on huonolaatuista.

Vihreä globaali "kierto"talous sekä kaikki kestävän kehityksen mukaiset syntypaikoilla, aluekeräyksessä tai kaatopaikkaerottelussa tapahtuvat erottelu sekä kaikki jätteen käsittelymuodot kuten aerobinen kompostointi, mädätys, paperinkierrätys, uusiomuovin valmistelu uusiomuovin tuotantoon aiheuttavat muovin tai mikromuovin päästöjä ympäristöön ja lopulta mereen.

Vihreät ovat saaneet EU:n lainsäätäjät puolelleen ja nyt hiljan lopullisesti hyväksytty kiertotalouspaketti tulee merkittävästi lisäämään valtamerien roskaisuutta, koska Kiinan lopetettua muoviroskan tuonnin, muovia viedään nyt valtavia määriä vieläkin alkeellisempiin oloihin Bangladeshiin, Indonesiaan, Malesiaan ja Vietnamiin.

Kiertotalouspaketti merkitsee myös takapakkia Euroopan edistyneille jätteenpolttokäytönnöille.

Raporttini on saanut huomattavaa julkisuutta Isossa Britanniassa ja mm. Daily Express julkaisi siitä etusivullaan maininnan sähköisesti ja uhrasi printissä lähes koko aukeaman. Raportista on julkaistu myös näyttävä raporttiani promoava video, jossa Ison Britannian pääministeri Theresa May, BBC:n luontodokumenteista tuttu Sir David Attenborough ja EU:n komissio saavat siipeensä.

https://www.thegwpf.com/save-the-oceans-stop-recyc...

https://www.youtube.com/watch?v=dtjE3vI5AVU

Save the oceans - stop recycling plastic

Mikko Paunio pe 06.07. 08:22

Mikko Paunio

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveydenhuollon erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston epidemiologian dosentti. Hän on kolmannen polven sosialidemokraatti ja liittynyt SDP:hen vuonna 1977. Hänen työnantajiaan on vuosien varrella olleet mm. Helsingin yliopisto, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki.

tuoreimmat

YK:n ilmastopaneeli IPCC tukeutuu pseudotieteeseen

la 07.09. 07:11

Hussein Al Taee, Taqiya ja muslimipoliitikkojen perimmäiset lojaliteetit

su 18.08. 09:12

Petteri Taalas, mitä ihmeen sekoilua tää on?

ma 05.08. 11:06

Maailma valitsee lopulta edistyksen vihreän dystopian sijaan

to 04.07. 15:38

HBO Chernobyl sarja - Greenpeacen valheellista narratiivia

su 16.06. 10:20

Kansalaisten vaiettava tasa-arvon nimissä

su 02.06. 11:48

EU:hun kehittymässä valtava ympäristökatastrofi väärän politiikan myötä

pe 31.05. 10:26

Maailman muovin kierrätys totaalikaaoksessa Uusi raporttini julki Lontoossa

ke 15.05. 20:55

YK:n ympäristöagenda aivan hukassa

ti 07.05. 19:52

Tuuvoimasta vielä kunnon krapula

la 04.05. 13:55

blogit

Vieraskynä

Mitä vikaa koulushoppailussa?

pe 18.10.2019 00:31

Juha Ahvio

Kristittynä Suomessa: Miten olla, elää ja toimia? -kirja ilmestyy

su 06.10.2019 21:36

Professorin Ajatuksia

Moraaliposerausta vai tietämättömyyttä?

pe 18.10.2019 00:24

Marko Hamilo

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

pe 05.07.2019 00:00

Jukka Hankamäki

Lähi-idästä uhkaava pakolaisaalto torjuttava päättäväisesti

pe 11.10.2019 22:36

Petteri Hiienkoski

Sananvapaus on jakamaton

ti 17.09.2019 01:15

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Haluan provosoida ihmisiä tutkimaan asioita itse

la 12.10.2019 11:17

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Espoon nuorisotiloissa jatkuvia etnisiä konflikteja

la 05.10.2019 23:55

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Saksan mallia koohotetaan Suomeen! Ajojahdit alkavat?

su 06.10.2019 21:34

Mika Niikko

Väärinajattelijoiden oikeudet

ma 08.07.2019 21:55

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

YK:n ilmastopaneeli IPCC tukeutuu pseudotieteeseen

la 07.09.2019 07:11

Heikki Porkka

"Oululainen mies" raiskasi - kertoo Yleisradio ja johtaa kansalaisia harhaan

to 17.10.2019 13:09

Tapio Puolimatka

Voiko mies synnyttää?

ma 07.10.2019 23:31

Olli Pusa

Käräjäoikeuden virkavirhe?

pe 11.10.2019 20:00

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Mikä on muuttunut 30-vuodessa.

pe 11.10.2019 00:57

Reijo Tossavainen

Vihreät nuoret haukkuvat väärää puuta

pe 23.08.2019 09:24

Jessica Vahtera

Työhyvinvointia yhteiskunnan piikkiin

to 22.08.2019 16:17

Pauli Vahtera

Mansikanpoimintaa ja sokerijuurikkaan harvennusta

su 14.07.2019 21:43

Timo Vihavainen

Alas lehmät?

pe 18.10.2019 00:26

Matti Viren

Onneksi meillä on hyvinvointivaltio

su 06.10.2019 21:39