Oikeistopuolue VOX yllätti läpimurrollaan Andalusian vaaleissa Espanjassa

"Tarve valvoa rajojamme ja lopettaa laiton maahanmuutto. Myös sukupuoleen liittyvistä ideologisista laeista on tehtävä loppu!"

Ulkomaat ti 04.12.2018 22:48

Ei ole kuukauttakaan, kun Oikea Media esitteli "vasta vauhtiin päässeen", mutta jo hurjan kannatuksen saavuttaneen espanjalaisen oikeistopuolue VOXin.

Oikea Media muistutti, että tulemme varmasti kuulemaan pian lisää tästä miljoonien espanjalaisten tukemasta isänmaallisesta, perhearvojen puolesta taistelevasta ja oman kansansa etusijalle asettavasta maahanmuutto- ja islamvastaisesta puolueesta.

No nyt puolue on voittanut paikkoja sunnuntaina käydyissä Espanjan aluevaaleissa Andalusiassa, joka on Espanjan väkirikkainta ja korkeasta työttömyydestä kärsivää aluetta.

Valta on siirtymässä vasemmistolta oikeistolle ensi kertaa yli kolmeen vuosikymmeneen.

Vuonna 2014 perustettu VOX-puolue otti yllättäen 12 paikkaa 11 prosentilla äänistä 109-paikkaiseen alueparlamenttiin, vaikka sille ennustettiin korkeintaan viisi paikkaa.

Siitä tuli Andalusian alueen parlamentin vaa’ankielipuolue.

Espanjan Andalusian itsehallintoalueen vaaleista uutisoivat muun muassa BBC, Telegraph, Reuters, El Pais, Voice Of Europe ja Breitbart.

Alle kolmessa vuodessa VOXin kannatus on noussut yhdestä prosentista 11 prosenttiin ja on nyt kolmanneksi suurin puolue Andalusian maakunnassa Almeríassa.

VOX vetoaa niin vasemmistolaisiin kuin myös oikeistolaisiin, jotka ovat pettyneet perinteisiin puolueisiin. Eräs aiemmin sekä sosialisti- että kansanpuoluetta äänestänyt totesi AFP:lle, että Espanjan asiat "menevät huonompaan suuntaan" sosialistien johdolla.

Sosialistipuolue on hallinnut Andalusiaa 36 vuotta. Vieläkin se sai enemmän ääniä, kuin mikään muu puolue - 33 paikkaa - mutta ei riittävästi enemmistöön edes mahdollisten vasemmistoliittolaisten kanssa.

Andalusian vaalit on nähty myös kesäkuussa Espanjan pääministeriksi nousseen Pedro Sanchezin kannatusmittauksena. Sanchezin edustaman sosialistisen työväenpuolueen (PSOE) äänisaalis oli kaikkien aikojen alhaisin 28 prosenttia ja 33 paikkaa Andalusian parlamentissa tarkoittaa 14 paikan menetystä.

Sosialistit sanoivat pitävänsä VOXin 12 paikan saamista "erittäin vakavana".

Suomessa Yle suree Andalusian sunnuntaista vaalitulosta "historiallisena murskatappiona sosialisteille" ja itkee, kun vasemmistopuolueet eivät edes yhdessä yllä paikkaenemmistöön.

Muista puolueista vasemmistolainen Podemos saa vain 17 paikkaa ja toinen vasemmistokoalitioon kuuluva Adelante Andalusia -puolue menetti paikkoja niin ikään parlamentissa.

Keskusta-oikeistolainen Ciudadanos -puolue (Cs) kohensi asemiaan 12 lisäpaikalla napaten 21 paikkaa, reippaalla 18 prosentilla äänistä tullen kolmanneksi vaaleissa ja konservatiivinen kansanpuolue (PP) ylsi toiseksi lähes 21 prosentilla ja 26:lla paikalla parlamenttiin huolimatta pienoisesta hiipumisesta viime vaaleihin.

Tämä merkitsee sitä, että vasemmisto voi menettää alueellisen parlamentin määräysvallan ilman riittäviä liittoutuneita puolueita, kun Ciudadanos ja kansanpuolue pystyvät muodostamaan liiton tukemalla VOXia saadakseen toimivan enemmistön.

Kaikki kolme pitävät Andalusian vaalien tuloksia hyvinä ja sanoivat haluavansa antaa kenkää sosialisteille.

Ciudadanosin pääsihteeri José Manuel Villegas kertoi Sevillassa maanantaina, että VOXin kanssa tehtävä sopimus on "mahdollisuus".

Hän totesi "todella sulkevansa pois uuden sosialistihallinnon".

"Tulee uusi Andalusian hallitus, johon ei oteta mukaan PSOE:tä eikä Susana Díazia", ​​Villegas vakuutti viitaten virassa olevaan sosialistipuoluetta edustavaan alueelliseen pääministeriin.

Ciudadanosin kansallinen johtaja Albert Rivera huudatti Espanjan pääministeri Sánchezia järjestämään kansalliset vaalit nyt, kun "andalusialaiset ovat kääntäneet selkänsä" sosialisteille.

Toiseksi tulleen konservatiivisen kansanpuolueen (PP) kansallinen johtaja Pablo Casado kertoi haluavansa muodostaa koalition alueella VOXin ja Ciudadanos -puolueen kanssa.

Andalusian kansanpuolueen jäsenelle, alueen puheenjohtajaehdokkaalle, Juan Manuel Morenolle sunnuntai oli "historiallinen päivä", jona "Andalusia oli valinnut muutoksen". Hän ilmoitti haluavansa johtaa keskusta-oikeistolaista koalitiota, johon kuuluvat VOX ja Ciudadanos.

"Näiden vaalien edellä ehdotimme muutosta, nyt takaamme muutoksen", Moreno vahvisti Sevillassa espanjalaisille kansanpuolueen jäsenille.

VOX-puolueen pääsihteeri Javier Ortegan mukaan "VOX oli puolue, joka johti poliittista keskustelua".

"Nostamme esiin tarpeen valvoa rajojamme ja lopettaa laiton maahanmuutto ja törkeä verotuksen taso. Myös sukupuoleen liittyvistä ideologisista laeista on tehtävä loppu", Ortega lupasi.

VOX -puolueen päätavoite on "espanjalaiset ensin" ja tehdä Espanjasta jälleen suuri - sujuvasti mukaillen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin "America First" - ja "Make America Great Again" -periaateiskulausetta.

"Juuri me saamme aikaan muutoksen, edistystä ja valloitamme takaisin Espanjan", VOXin Andalusian ehdokas Francisco Serrano innosti Sevillaan kokoontunutta äänekästä joukkoa, joista monet heiluttivat Espanjan ​​lippuja ja toistivat "Espanja, Espanja!"

VOXin johtaja Santiago Abascal määrittelee itsensä kristillisdemokraatiksi, elämän puolustajaksi, joka vastustaa aborttia, kritisoi monikulttuurisuutta ja kannattaa vahvoja kansallisia rajoja perustellen - samoin kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump - että "kansakunta ilman rajoja ei ole kansakunta".

Abascal, kuten Italian sisäministeri Matteo Salvinikin, on syyttänyt kansalaisjärjestöjen "toimivan kuin taksit", jotka salakuljettavat kolmansien maiden siirtolaisia Eurooppaan.

Espanjaan on hiljattain nimitetty uusi naisenemmistöinen sosialistinen hallitus, joka houkuttelee maahanmuuttajia tarjoamalla sosiaalietuuksia ja jopa äänestysoikeutta.

Espanja on yksi Euroopan uusista maahanmuuttajien levottomuuspesäkkeistä - massamaahanmuuton uusi portti Eurooppaan ja polttopiste Italian sisäministerin Matteo Salvinin hiljennettyä tyystin toinen Afrikasta Välimeren yli meritse tulevien siirtolaisten pääväylä Italiaan.

Kun hallitukset asettavat massamaahanmuuton omien kansalaistensa edelle, konservatiiviset ja maahanmuuttokriittiset puolueet alkavat napsia sitä mukaa merkittäviä voittoja kaikkialla Euroopassa.

EuropeElects raportoi, että "keskusta-vasemmistolaisen PSOE:n (S&D) vaalitappio Andalusian alueellisissa vaaleissa heijastaa melkein kaikkien keskusta-vasemmistolaisten, sosiaalidemokraattisten ja sosialististen puolueiden laskusuuntaa Euroopassa".

Kansallismielinen liikehdintä leviää ja sille on tilausta Euroopassa, kun yhä useampi haluaa liittyä yhteen rintamaan pelastaakseen maansa nykyisten eurojohtajien hulluudelta.

Ranskan Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen twiittasi "lämpimät onnittelut" VOX -puolueelle:

"Erittäin merkittävä lopputulos nuorelle ja dynaamiselle liikkeelle."

Oikeiston nousua voidaan siis uumoilla Espanjassa laajemminkin, sillä maassa äänestetään kunnallis-, alue- ja eurovaaleissa ensi vuonna. Myös ennenaikaiset parlamenttivaalit saatetaan pitää europarlamenttivaalien yhteydessä.


 

Tytti Salenius ti 04.12. 22:48

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

Klo 08:02.

Juha Ahvio

USA:n ääretön valtionvelka ja keskuspankkirahoitus

la 11.05. 19:26

Olli Pusa

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

videot