Brasilian presidentti: "Vapautus sosialismista ja poliittisesta korrektiudesta!"

"Kauan aikaa maata hallitsivat puolueet, jotka ajoivat muiden kuin brasilialaisten etuja. Palautetaan järjestys tässä maassa!"

Ulkomaat la 05.01.2019 22:54

"Kapteeni on saapunut”, huusivat tuhannet brasilialaiset 1. tammikuuta, kun Jair Bolsonaro nousi valkoista marmoroitua ramppia ylös kohti Planaltoa, Brasilian presidentinlinnaa.

1. tammikuuta virkaanastunut Brasilian presidentti Jair Bolsonaro julisti virkaanastujaispuhessaan koko kansalle tiistaina, että Latinalaisen Amerikan väkirikkain maa on nyt "vapautettu sosialismista ja poliittisesta korrektiudesta".

Oikeistolaisen presidentin virkaanastujaistilaisuudesta Brasiliassa uutisoivat muun muassa France24.com, BBC ja Breitbart.

Tiistain juhlallisuudet Brasilian pääkaupungissa alkoivat autosaattuekulkueella pitkin kongressia ja muita julkisia rakennuksia johtavaa päätietä. Bolsonaro ja hänen vaimonsa, Michelle, nousivat seisomaan heitä kuljettaneessa avomallisessa Rolls-Roycessa vilkuttaen heitä seuraamaan tulleille tuhansille katsojille.

Turvatoimet olivat tiukat. Heitä ympäröivät kymmenet vartijat hevosineen ja siviiliasuiset henkivartijat, jotka juoksivat auton vieressä.

3 000 poliisia partioi tapahtumaa ja turvallisuutta varmistettiin panssarivaunuilla, hävittäjälentokoneilla ja ilmatorjuntaohjuksilla.

Turvatoimien tiukentaminen tuli virkaanastuvan presidentin pyynnöstä. Bolsonaroa puukotettiin syyskuussa vatsaan ja hän menetti melkein henkensä kampanjan aikana tapahtuneessa murhayrityksessä.

Hän kampanjoi tämän jälkeen pelkästään verkossa ja estyi näin ollen ottamasta osaa vaaliväittelyihin. Kampanjointia ja hänen suutaan puukkohyökkäyksellä ei onnistuttu kuitenkaan tukkimaan ja Bolsonaro kasvatti kannatustaan viikko viikolta miljoonien vihaisten vasemmistolaisten osoittaessa mieltään tuloksetta keikkumalla kampanjoiden massoittain kaduilla ja sosiaalisessa mediassa.

Yle kirjoitti lokakuun alussa epätoivoisena, kuinka "laitaoikeiston räyhäsuu" jatkaa kampanjaansa sairaalavuoteelta - "tyynyillä tuoliin tuettuna, nenä letkutettuna ja hailakansiniseen sairaalakaapuun sonnustautuneena hän sinkosi tviittejä ja piti Facebookissa livelähetyksiä".

Se mikä valtamediaa eniten sapettaa on se, että kuten Trump, myös Bolsonaro on aktivoitunut sosiaalisessa mediassa kommunikoidakseen suoraan yleisönsä kanssa ja heidän retoriikassaan "on näkynyt jyrkkiä yhtäläisyyksiä". Suora totuuksien laukominen ärsyttää.

Helsingin Sanomat herjasi Trumpia ja Bolsonaroa kirjoittamalla, että heitä "yhdistää populismin ja ääriryhmien kosiskelun lisäksi sosiaalisen median ahkera päivittäminen ja se, että heidän lupauksensa eivät välttämättä toteudu".

BBC piruili, että kun Donald Trump ja niin kutsuttu "Tropiikin Trump" twiittaavat keskenään tuesta toisilleen ja sitoutumisesta yhteistyöhön, "yksi maailman mahtavimpien presidenttien välinen bromanssi on alkanut. Se on suhde, jota jokainen seuraa hyvin tarkasti".

Tällä BBC vihjasi onnittelutekstiin, jonka Bolsonaro sai Twitterissä Trumpilta.

"Onnittelut presidentille, joka juuri piti erinomaisen avajaispuheen", Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi:

"USA on kanssasi!"

Bolsonaro kiitti viipymättä Trumpia:

"Hyvä herra presidentti, arvostan todella rohkaisevia sanojasi. Yhdessä Jumalan suojeluksessa tuomme vaurauden ja edistyksen kansallemme!"

Merkittäviin avajaisiin osallistuviin ulkomaisiin johtajiin kuuluivat Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sekä Yhdysvaltoja edustanut ulkoministeri Mike Pompeo.

Jair Bolsonaro aikoo seurata monia Trumpin ulkopoliittisia kantoja, hän on tunnustanut muun muassa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja aikoo niin ikään siirtää Brasilian Israelin-suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Brasiliassa Bolsonaron virkaanastujaistilaisuudessa ollut Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi vain tunteja ennen seremoniaa, että Brasilian presidentti oli todennut hänelle, että suurlähetystön siirto on vain "ajan kysymys".

"On nöyryys ja kunnia puhua teille kaikille Brasilian presidenttinä", Bolsonaro aloitti puheensa.

”Seison tänään koko kansakunnan edessä, päivänä, jolloin ihmiset alkoivat vapautua sosialismista, arvojen päälaelleen kääntämisestä ja poliittisesta korrektiudesta”, Bolsonaro jatkoi.

Bolsonaro viittasi voimakkaasti ja useasti kristinuskoon optimistiseen sävyyn kehottaen samalla pysymään valppaana eri ideologioiden suhteen ja vastustamaan kaikin tavoin sosialismin uhkia.

"Emme voi sallia katastrofaalisten ideologioiden jakaa brasilialaisia ​​- ideologioiden, jotka tuhoavat arvomme ja perinteemme, perheemme, yhteiskuntamme perustan."

Hän kannusti jokaista lähtemään mukaan kansanliikkeeseen, jonka suuntana on "palauttaa eettiset ja moraaliset normit, jotka tulevat muuttamaan Brasiliaamme".

"Korruptio, etuoikeudet ja edut on lopetettava. Politisoitunut puolueellinen suosiminen on jätettävä menneisyyteen, jotta hallitus ja talous voivat todella palvella kansakuntaa."

Bolsonaro vakuutti uudistavansa toiveet ja muistutti kaikkia, että "työskennellessämme yhdessä tämä muutos on mahdollista".

"Vaaleissa annettiin äänet niille, jotka aiemmin eivät olleet tulleet kuulluiksi. Katujen ääni ja äänimäärät olivat hyvin selkeitä. Olen täällä vastaamassa, ja jälleen kerran sitoudun tähän muutoksenhaluun."

Juuri tämä halu saada muutosta aikaan auttoi Jair Bolsonaroa saamaan suuren voiton maan presidentinvaaleissa lokakuussa, jolloin hän voitti selvästi vastustajansa työväenpuolueen Fernando Haddasin reippaalla 55,2 prosentilla äänistä.

Bolsonaro voitti 7. lokakuuta vaalien ensimmäisen kierroksen 17 prosenttiyksikön marginaalilla saaden yli 46 prosentin kannatuksen eli suora voitto jäi kiinni vain neljästä prosentista ääniä.

Bolsonaron väitetään nousseen valtaan vain vihamielisyyden aallosta vallanpitäjiä kohtaan, mutta ei sovi unohtaa, että hänen suosionsa on ollut huimassa kasvussa myös evankelisten kristittyjen keskuudessa. Hänen perinteisten arvojen esillä pitäminen on vedonnut brasilialaisiin laajalti ja saanut kannatusta. Äärioikeistolaiseksi presidentiksi haukutun Bolsonaron "kelkkaan lähdetään" myös muista kansanosista, ihonväristä tai sukupuolesta riippumatta.

Kysymys on Brasilian "konservatiivisesta vastavallankumouksesta", kuten teologian tohtori ja dosentti Juha Ahvio osuvasti toteaa Oikean Median artikkelissaan 25.11.2018.

Ahvio esittää asiantuntevan analyysinsä jälleen kerran ja perusteellisen, erinomaisen taustan Bolsonaron voitolle vastaamalla neljään merkittävään kysymykseen. Ahvion perusteluista ilmenee myös, miksi Jair Bolsonaron voitolla Brasilian presidentinvaaleissa vuonna 2018 oli yleismaailmallistakin merkitystä.

Bolsonaron lupaukset torjua Brasilian turruttanutta lamaa, köyhyyttä ja huume- sekä väkivaltarikollisuutta, korruption vastaisuus ja asialista, joka on keskittynyt laajempiin yleiseen turvallisuuteen, lakiin ja järjestykseen liittyviin kysymyksiin, on piristänyt ja aktivoinut Brasilian konservatiivit ja oikeistolaiset kannattajat, kun neljät peräkkäiset presidentinvaalit on voittanut aiemmin vasemmistolainen työväenpuolue.

Hän on kauhistuttanut monia "edistysmielisiä" ​​puolustamalla kristinuskoa ja vastustamalla voimakkaasti LGBT-lainsäädäntöä ja maan aborttilakeja. Hänen tarkoituksellisen kovasanaiset, "rasistisiksi, homofobisiksi ja naisvihamielisiksi" tulkitut kommenttinsa ovat vihastuttaneet monia, mutta kolme neljäsosaa sanoo tulevan hallituksen olevan oikealla tiellä.

Korruptiosta tutkittujen ja tuomittujen vasemmistolaispresidenttien pitkä valtakausi (2003-2016) päättyi, kun terveiden perinteisten arvojen raikas tuuli puhalsi nyt myös Etelä-Amerikan suurimpaan valtioon Brasiliaan. Brasiliaa hallitsee seuraavan nelivuotiskauden oikeistolaispresidentti, aina vuoteen 2022 saakka.

Viimeisten neljän vuoden aikana Brasiliaa on kalvanut rikostutkinta, joka tunnetaan nimellä "Operation Car Wash", joka on paljastanut valtavan korruption.

Kymmeniä yritysjohtajia ja poliittisia johtajia on vangittu. Heidän joukossaan oli entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva, joka suljettiin vaalien ulkopuolelle eikä hän voinut asettua ehdolle presidentinvaaleissa hänen korruptiotuomionsa vuoksi.

Bolsonaro on luvannut hävittää perin pohjin hallituksen korruption, joka on laajalle levinnyt huolenaihe "Operation Car Wash" -paljastusten jälkeen.

Rikostutkinta paljasti monimutkaisen järjestelmän, jossa maksettiin ylimääräistä yksityisille yrityksille julkisissa infrastruktuuriohjelmissa ja osa ylimääräisistä rahoista valui takaisin kauppaa tekevien poliitikkojen käsiin, mukaan lukien entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva, joka suorittaa tällä hetkellä 12 vuoden vankeusrangaistusta korruptiosta.

Lulan seuraajan Dilma Rousseffin toinen kausi keskeytyi viraltapanoon väärinkäytösten vuoksi. Presidentin tehtävää oli hoitanut kahden vuoden ajan keskustalainen Michel Temer, joka on ollut kansan parissa erittäin epäsuosittu.

Bolsonaro teki suurimman osan "Operation Car Wash" -syytteistä vastuussa olleesta tuomarista, Sergio Morosta uuden oikeusministerin. Ensimmäisessä puheessaan ministerinä tuomari Moro lupasi, että Brasilia "ei ole turvapaikka terroristeille", eikä Brasilia "koskaan palaa kieltämään yhteistyötään maiden kanssa, jotka sitä vaativat" korruptiotapauksissa.

Brasiliaa koskevissa asioissa Bolsonaro keskittyikin virkaanastujaispuheessaan korruptioon, laajalle levinneeseen rikollisuuteen, koulutukseen ja hitaaseen talouteen, jota vaikeutti yli 16 vuotta kestävä sosialismi.

Tähän mennessä Bolsonaron nimittämistä 22 ministeristä seitsemän on entisiä sotilastaustaisia henkilöitä, enemmän kuin missään hallinnossa Brasilian vuosien 1964-1985 diktatuurin aikana.

Vaikka Bolsonaron vastustajat ovat arvostelleet häntä sotilasdiktatuurin ihannoimisesta ja pelkäävät palaamista itsevaltaiseen hallintoon, virkaanastunut presidentti painotti puheessaan kunnioittavansa maan perustuslakia ja demokraattista oikeusvaltioperiaatetta - unohtamatta mainita Jumalan ohjaamaa kaitselmusta.

"Tästä päivästä lähtien käynnistämme hankkeen, jonka suurin osa Brasilian kansasta valitsi demokraattisesti, tulemme edistämään muutoksia, joita maa tarvitsee."

Bolsonaro antoi kunnian Jumalalle myös Brasilian runsaista mineraalirikkauksista, ja ylisti suurta kansakuntaa, "joka uudistetaan yhdessä".

"Jumalan siunaamat hedelmälliset maat ja ihanat ihmiset."

Hän huomautti, että hänen menestyksekäs kampanjansa oli historian "halvin", jolla hän halusi vihjata siihen, että hänellä ei ollut yhteyksiä Brasilian poliittisiin vallanpitäjiin.

Vaikka Brasiliassa on kymmeniä aktiivisia poliittisia puolueita, kolmesta neljään niistä tyypillisesti kontrolloi kongressia ja presidenttiä. Bolsonaron sosiaalinen liberaalipuolue (PSL) ei kuulu niihin. Bolsonaron puolue on lisäksi nimestään poiketen hyvin konservatiivinen.

"Kiitos teille, olemme pystyneet perustamaan hallituksen, joka kykenee muuttamaan Brasiliaa ilman conchavoja tai poliittista korrektiutta", Bolsonaro ilmoitti innostuneesti ja korosti, että jo kaikessa aiemmin esitetyssä ja tekemisessä tästä eteenpäin, on yhteinen ja ei-neuvoteltavissa oleva tarkoitus: ensisijaisesti brasilialaisten edut!

"Tässä hengessä ja päättäväisesti" hän vetosi muodostettavaa hallitusta tarttumaan haasteisiin.

"Meillä on vastassamme suuri haaste, kun otetaan huomioon talouskriisin vaikutukset, ennätyskorkea työttömyys, lastemme ideologinen aivopesu, ihmisoikeuksien vääristely ja perherakenteiden purkaminen", Bolsonaro luetteli ja lupasi toteuttaa tarvittavat uudistukset.

Hän pitää kiireellisenä pistää stopin myös ideologialle, joka puolustaa rikollisia ja kriminalisoi poliiseja, jonka Bolsonaro näkee johtaneen Brasilian kärsimään lisääntyvästä väkivallasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta riistämällä viattomien henkiä, tuhoamalla perheitä ja johtamalla turvattomuuteen kaikkialla.

"Huolemme on kunnollisten ihmisten turvallisuuden ja omistusoikeuksien ja itsepuolustuksen takaaminen, ja sitoudumme arvostamaan ja tukemaan kaikkien turvallisuusjoukkojen työtä", Bolsonaro totesi selvästi viitaten hänen tukemaansa aseiden omistusoikeuden höllentämiseen kunnollisilla kansalaisilla heidän puolustautuessa rikollisia vastaan sekä poliisin ja muiden pelastustyöntekijöiden arvossa pitämiseen.

Bolsonaro ilmoitti, että peruskoulutus tullaan asettamaan etusijalle, jonka hän uskoo todella muuttavan lasten ja lapsenlasten tulevaisuutta vähentämällä yhteiskunnallista eriarvoisuutta.

Ottamalla mallia esimerkillisistä kansakunnista, koulutuksen avulla Bolsonaro sanoi Brasiliankin voivan löytää tien hyvinvointiin.

"Odotamme uutta aikaa Brasilialle ja brasilialaisille!

Kauan aikaa maata hallitsivat puolueet, jotka ajoivat muiden kuin brasilialaisten etuja. Palautetaan järjestys tässä maassa!"

Bolsonaro vakuutti, että suuresta vastuusta ja haasteista huolimatta "päivin ja öin" päämääränä on tehdä Brasiliasta vauras ja turvallinen paikka kansalaisille ja yksi maailman suurimmista maista.

"Voitte luottaa siihen, että olen omistautunut unelmiesi Brasilian rakentamiseen."

Kesken puheensa hän kaivoi esille Brasilian lipun ja heilutti sitä yleisölle väkijoukon huutaessa useita kertoja "Mito!", englanniksi "Myth!", joka on kannattajien käyttämä lempinimi hänestä. "Mito" on portugalia ja tästä syystä energiajuomakin on saanut nimen "Bolsomito".

Hän päätti puheensa kiittämällä Jumalaa siitä, että hän on elossa ja kaikkia niitä, jotka rukoilivat hänen terveytensä puolesta kaikkein vaikeimmilla hetkillä, viitaten syyskuiseen puukotukseen, jossa hän oli vähällä kuolla.

"Pyydän Kaikkivaltiasta antamaan meille viisautta johtaa kansaa.

Jumala siunatkoon tätä suurta kansaa."

63-vuotias entinen pitkäaikainen kongressinedustaja ja armeijan kapteeni toisti puheessaan kampanjansa tunnuslauseen:

"Brasilia ennen kaikkea, Jumala kaiken edelle."

Puheensa jälkeen hän sai suuret suosionosoitukset ja otti jälleen esille Brasilian lipun toteamalla:

"Tämä on meidän lippumme, josta ei koskaan tule punaista", Bolsonaro kuulutti viittaamalla vasemmistolaisiin ideologioihin, joita hän pitää suurimpana uhkana Brasilialle.

"Se on punainen vain, jos veremme pitää sen vihreänä ja keltaisena."


 

 

Tytti Salenius la 05.01. 22:54

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot