Tutkija: Rutten oikeistoliberaalit lähestyivät Wildersin maahanmuuttopoliittisia näkemyksiä

Wildersin kannatuksen sulamisessa on perspektiiviharha

Ulkomaat to 16.03.2017 10:49
Geert Wilders. Hollannin Vapauspuolueen johtaja.

Hollannin vaalien lopputulosta on tulkittu valtamediassa torjuntavoittona populismia vastaan ja jonkinlaisena todisteena siitä, ettei Brexitistä ja Trumpista lähtenyt dominoefektiä, joka johtaisi mullistuksiin Hollannin jälkeen Ranskan ja Saksan vaaleissa.

Kannatusmittauksiin nähden Geert Wildersin Vapauspuolue ei menestynyt odotetusti, mutta mitään dramaattista tuskin olisi seurannut siitäkään, jos Wilders olisi voittanut suurimman puolueen paikan. Hallitukseen pääsy olisi ollut silti hyvin epätodennäköistä.

Wilders on silti saattanut vaikuttaa Hollannin politiikkaan enemmän kuin dominon torjumisesta puhuvat kommentaattorit haluaisivat myöntää.

Politiikan tutkija Pasi Saukkonen väittää Ylen verkkosivuilla, että Wildersin kannatuksen sulamisessa on perspektiiviharha.

“Hänen kannatuksensa nousi aika voimakkaasti loka-marras-joulukuussa jolloin hänet tuomittiin yllytyksestä syrjintään ja kansanryhmään kohdistuvasta loukkauksesta ja Hollannissa käytiin taas jokavuotista vähän hassua joulukeskustelua. Sen jälkeen Wildersin kannatus tammikuun alussa alkoi laskea. Se, mihin nyt päädyttiin, on tämän vuoden pitkän linjan mukainen tulos.”

Saukkosen mielestä on olennaista, että Mark Rutte vei oikeistoliberaalin puolueensa hyvin lähelle Wildersiä monissa asiakysymyksissä kuten maahanmuutossa, monikulttuurisuudessa ja hollantilaisiin arvioihin ja identiteettiin liittyvissä kysymyksissä.

Saukkosen mukaan Wilders tulee vaikuttamaan Rutteen jatkossakin vahvasti oppositiosta. Rutte joutuu myötäilemään Wildersin nationalismia, mutta toisaalta hän joutuu huomioimaan hallituskumppaniensa mielipiteet.

Marko Hamilo to 16.03. 10:49

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Venäjän toiminta

ti 09.08. 08:48

Vieraskynä

Alistamisemme menetelmät

ma 08.08. 23:48

Mikko Paunio

V-median salatessa WEF:n pomon Klaus Schwabin sosiopatian ja pyrkimyksen maailmanvaltaan se samalla syyllistää WEF-kriitikot salaliittoteoreetikoiksi

su 07.08. 14:07

Heikki Porkka

Pahimmat ministerit palkitaan - mistä löydämme tulevaisuudessa Marinin ja Tuppuraisen?

to 21.07. 12:58

Tapio Puolimatka

Douglas Farrow: Kehittyvä Nowa Huta - globaali yhteiskunta, jossa kansalaiset ovat vain biometrisiä datapisteitä

to 07.07. 09:23

videot