Turvapaikanhakijat uhkailevat Ruotsin Maahanmuuttoviraston naispuolisia työntekijöitä

Tappouhkauksia, raiskauksella ja väkivallalla pelottelua, vainoamista, seuraamista, häirintää ja ahdistelua puhelimitse ja sähköpostitse

Ulkomaat ma 09.10.2017 18:30

Ruotsin Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut vuoden 2017 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana 2 875 vakavaa vaaratilannetta heidän henkilöstöänsä vastaan, mukaan lukien raiskauksen ja hyökkäyksen uhkaukset, sekä uhkaukset sytyttää heidän toimistonsa palamaan, kertoo Aftonbladet.

Erityisen huolestuttavaa on ollut maahanmuuttajien Maahanmuuttoviraston naispuolisiin työntekijöihin kohdistuva seksuaalisten häirintätilanteiden kasvava määrä.

Aftonbladetin mukaan tähän mennessä on rekisteröity 15 tapausta seksuaalisesta häirinnästä, joissa työntekijöitä on vainottu, uhattu raiskata ja ahdisteltu puhelimitse ja sähköpostilla.

Ruotsin Maahanmuuttoviraston työympäristöasiantuntija Maria Johansson totesi, että tapaukset "voivat olla mitä tahansa seksuaaliseen tekoon liittyvää sopimatonta kommentointia".

Johanssonin mukaan se ei kuitenkaan ole "yleinen ongelma, mutta se on vakava, kun se tapahtuu".

Uhkaukset tulevat usein sähköpostitse ja puhelimitse.

Yhdessä naispuoliseen työntekijään kohdistuvassa häirintätapauksessa maahanmuuttaja oli huutanut puhelimeen:

"Mitä oikein teet, 'fucking pussy'?!" ja sitten katkaissut puhelun.

Tänä kesänä Södermanlandissa maahanmuuttaja oli seurannut naispuolista työntekijää. Nainen päätti jättää hänet huomioimatta ja katsoa matkapuhelintaan, mutta maahanmuuttaja alkoi suudella naisen kättä ja yrittää suudella häntä huulille, ennen kuin nainen työnsi hänet pois.

Keski-Norrlandissa aggressiivinen maahanmuuttaja ilmestyi Maahanmuuttovirastoon ja kun vartijat tulivat, hän ei vain uhannut tappaa heitä, vaan myös kohdisti uhkauksensa naispuoliseen vartijaan. Maahanmuuttaja kertoi, että hän selvittäisi naisen osoitteen ja raiskaisi hänet. Turvapaikanhakija pidätettiin myöhemmin ja todettiin syylliseksi lausutuista uhkauksistaan.

Eräs toinen Tukholman alueen naispuolinen virkamies ilmoitti tulleensa seuratuksi julkisessa liikenteessä. Vaikka hän pyysi maahanmuuttajaa lopettamaan seuraamisen, mies jatkoi vain hänen häiritsemistään ja kertoi tietävänsä naisen työskentelevän Maahanmuuttovirastossa.

"Hän uhkasi heittää minut junan eteen", nainen kertoi.

Kun juna saapui, hän toisti aikovansa seurata häntä kotiin asti, ennen kuin katosi.

Maahanmuuttoviraston naistyöntekijä lisäsi:

"Minua ahdisti mennä töihin seuraavana päivänä."

Toisessa työntekijän raportissa kerrottiin, että maahanmuuttaja oli soittanut Maahanmuuttovirastoon yhden tunnin aikana 166 kertaa ja uhkaillut naista.

Maahanmuuttajien kanssa työskenteleviin työntekijöihin tai vapaaehtoisiin kohdistuneet uhkaukset ovat johtaneet myös todellisiin julmiin rikoksiin. Kahden viime vuoden aikana turvapaikanhakijoiden kanssa työskennelleitä naisia on myös surmattu.

Tunnetuin tapaus Ruotsissa oli vuonna 2016 tammikuussa Mölndalissa sijaitsevan alaikäisten vastaanottokeskuksessa työskennelleen Alexandra Mezherin surmaaminen. Alaikäiseksi itseänsä väittänyt somalialaissyntyinen Youssaf Khaliif Nuur puukotti naisen kuoliaaksi.

Saksan Freibergissä afganistanilainen turvapaikanhakija raiskasi ja tappoi lokakuussa vuonna 2016 vastaanottokeskuksen vapaaehtoistyöntekijän, lääketiedettä opiskelevan Maria Ladenburgerin. Tässäkin tapauksessa maahanmuuttaja oli valehdellut olevansa alaikäinen.

Tytti Salenius ma 09.10. 18:30

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot