Ruotsin oikeuslääketieteen laitos: Kolme neljästä pakolaislapsen statuksella tulleesta on yli 18-vuotias

Yli 76 prosenttia niin kutsutuista yksin Ruotsiin tulleista pakolaislapsista ovat vähintään 18-vuotiaita tai vanhempia.

Ulkomaat ke 31.05.2017 07:46
Artikkeli Friatider julkaisussa 30.5.2017

Yli 76 prosenttia niin kutsutuista yksin Ruotsiin tulleista pakolaislapsista ovat vähintään 18-vuotiaita tai vanhempia. Se selviää ensimmäisestä oikeuslääketieteen laitoksen lääketieteellisestä ikämääritystutkimuksesta, kertoo Fria Tider.

Oikeuslääketieteen laitos on saanut noin 4200 tilausta Ruotsin maahanmuuttovirastosta lääketieteellisiin iän arviointeihin, koska virasto on arvioinut turvapaikanhakijan iän epäselväksi. Näistä 4 prosenttia on naispuolisia ja 96 prosenttia miespuolisia.

Nyt näistä 4200:sta tilatusta selvityksestä 581 on valmiina.

"Saimme toukokuun 29. päivään mennessä selvitetyksi 581 oikeuslääketieteellistä lausuntoa koskien ikää", sanoo oikeuslääketieteen laitoksen kehittämispäällikkö Ann Lemne tiedotteessaan.

Oikeuslääketieteen laitoksen tutkimuksen mukaan 442 tapausta osoitti, että tutkitut ovat 18 vuotta täyttäneitä tai jopa vanhempia. Näistä 12 on naisia ja 430 miehiä.

134 osoittaa mahdollisesti olevan kyse alle 18-vuotiaista. Heistä vain yksi on naispuolinen turvapaikanhakija ja loput 133 miespuolista turvapaikanhakijaa.

Viidessä tapauksessa tutkitut saattoivat mahdollisesti olla 18 vuotta täyttäneitä.

Oikeuslääketieteen laitoksen mukaan lääketieteellinen ikäarviointi perustuu vapaaehtoisuuteen. Hakijat käyvät läpi kaksi testiä: viisaudenhampaiden röntgenkuvauksen ja polvinivelen magneettikuvauksen. Seuraavaksi oikeuslääkäri tekee oikeuslääketieteellisen lausunnon iästä, joka lähetetään maahanmuuttovirastoon. Tämän ja muiden todisteiden perusteella maahanmuuttovirasto tekee sen jälkeen päätöksen oleskeluluvasta.

"Luotamme että pystymme käsittelemään lausuntomme nopeammin nyt, kun alustavat laadun tarkastukset ja järjestelmän läpikäynti on tehty", sanoo Ann Lemne.

Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkessonin mielestä iän tarkistamisen pitäisi tulla pakolliseksi.

"Oikeuslääketieteen laitoksen tulokset paljastavat naiivit näkemykset ja osoittavat sen, kuinka monta ihmistä on jo saanut oleskeluluvan virheellisesti. Kustannukset voivat olla valtavat", sanoo Jimmie Åkesson Expressenille.

Konservatiivien maahanmuuttopoliittinen tiedottaja Johan Forssell on sitä mieltä, että jos henkilö ei ole selvästi alle 18-vuotias ja jos hän ei voi todistaa ikäänsä, silloin pitää tehdä tutkimus. Ne on myös tutkittava, joiden ei voida "luottaa" olevan aikuisia.

"En ole täysin yllättynyt. Tämä osoittaa, miksi iän arvioinnit ovat niin tärkeitä. Tämä on juuri se ryhmä, joiden on katsottu olevan epäluotettavia ja se on korkea luku."

Tytti Salenius ke 31.05. 07:46

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot