Viktor Orbanille murskavoitto Unkarin parlamenttivaaleissa

"Koko maailma näkee, että kristillisdemokraattinen, konservatiivinen ja isänmaallinen politiikkamme on voittanut"

Ulkomaat su 10.04.2022 10:14

Unkarissa kansallismielinen pääministeri Viktor Orbán on voittanut     parlamenttivaalit odotettua ylivoimaisemmin ja saanut jatkon neljännelle pääministerikaudelleen.

Viktor Orbánin Fidesz-puolue sai sunnuntaina 3.4.2022 pidetyissä parlamenttivaaleissa suorastaan murskavoiton. Kun äänistä oli laskettu  lähes 99 prosenttia, Fidesz oli saanut niistä 54 prosenttia.

Täten puolue on saamassa Unkarin parlamenttiin myös kahden kolmasosan enemmistön: 

Fideszillä on nyt 199:stä käytettävissä olevasta paikasta 135 paikkaa yhdessä apupuolueensa kristillisen KDNP:n kanssa, hieman alle 68 prosenttia, ja oppositioryhmittymällä on vain 56 paikkaa (28 %).

58-vuotias abortinvastainen ja perinteistä perhettä puolustava Unkarin pääministeri Viktor Orbán taisteli kuuden puolueen rintamaa vastaan, jonka tarkoituksena oli syöstä hänet vallasta.

Kuusi oppositiopuoluetta - joista osa väitti puolustavansa konservatiivisia arvoja, kun taas toiset olivat linjassa poliittisen vasemmiston kanssa - olivat joutuneet yhdistämään voimansa yrittääkseen unohtaa erimielisyytensä Orbánin kukistamiseksi, mutta eivät lopulta onnistuneet vakuuttamaan Unkarin kansaa silläkään valheella, että Orbán on "Unkarin Putin".

Orbánia vastustamaan perustetulla kuuden puolueen vaaliliitolla eläteltiin toiveita tiukemmasta mittelöstä ja Ukrainan sodan uskottiin tuovan lisäpanoksia vaalitaiston tulokseen. 

Poliittiset vastustajat tekivät yhteistyötä mielessään vain yksi ainoa tavoite: Orbánin kaataminen.

Kuuden puolueen sekava liitto yritti pysäyttää Orbánin voittokulun keskittämällä kaiken voimansa yhden ehdokkaan eli Péter Márki-Zayn taakse.

Mitä pajunköyttä valtamediat Ylen johdolla yrittivätkään lukijoilleen syöttää, kun ne uskottelivat opposition tosissaan haastavan pääministeri Viktor Orbánin ja tämän Fidesz-puolueen? 

Siinä ne eivät ainakaan onnistuneet, sillä Unkarin sunnuntain 3.4.2022 parlamenttivaalit olivat Viktor Orbánin ja opposition pääministeriehdokas Péter Márki-Zayn kaksintaistelu, joka päättyi surkeaan mahalaskuun: Orbánin puolue sai maanvyörymävoiton.

Suomessa Viktor Orbánin Fidesz-puolueen musertavalla äänimäärällä saatu voitto otettiin luonnollisesti happamin mielin vastaan valtamedioissa. 

Yle oli analysoivinaan Unkarin pääministeri Viktor Orbánin saamaa rautaista kannatusta kansaltaan, mutta sortui katkerana astumaan vanhaan miinaansa ja toistamaan samaa vanhaa lorua:

"Fidesz rakentaa Unkarista diktatuuria EU:n sisälle".

Siinä paikassa Unkari jälleen ristiinnaulittiin ja Orbánista keksittiin leipoa syntipukki ja hidaste Suomen pyrkimiselle Naton jäseneksi.

Opposition pyrkimyksiä johtanut, kristillis-konservatiiviksi väitetty, keskenään hyvin erilaisten puolueiden yhteinen pääministeriehdokas Péter Márki-Zay myönsi tappionsa sunnuntai-iltana sanoen, että ryhmä oli tehnyt "kaiken inhimillisesti mahdollisen" haastaakseen Fideszin  - samalla kuitenkin hän syytti puolueen perustaneen kampanjansa "vihaan ja valheisiin".

"Pysymme tässä maassa, puolustamme toisiamme, käsi kädessä emmekä päästä toisistamme irti", Marki-Zay selitteli.

Kaikkia miellyttämään pyrkivä ja kauniita korulauseita viljellyt opposition pääministeriehdokas Péter Márki-Zay on näyttänyt kuitenkin toisenlaisenkin puolensa.

Hän on kovasanaisesti kutsunut Orbánia Putinin sätkynukeksi ja tuominnut istuvan pääministerin muun muassa niin aivopesusta kuin Ukrainan Nato-jäsenyyshaaveiden estämisestäkin.

Parlamenttivaalien alla Márki-Zay visioi, että sunnuntain parlamenttivaaleissa unkarilaiset valitsevat Putinin ja Orbánin ja vapaan maailman välillä.

"Olen toiveikas, että vaaleissa ihmiset haluavat Unkarin kääntyvän kohti Eurooppaa eivätkä halua Putinin sätkynukkea Orbánia. Orbán palvelee ulkomaista etua, ei Unkarin tai Euroopan etua", Márki-Zay röyhisteli.

Niin ikään Ukrainan presidentti, Volodymyr Zelenskyi on arvostellut ja uhitellut Orbánia, tämän pehmeämmästä suhtautumisesta Venäjään ja vaatinut Unkaria valitsemaan puolensa sodassa.

Orbán antoi samalla mitalla takaisin oikeutetusti voittopuheessaan vaalituloksen selvittyä, kertovat BBC ja Politico. Hän muun muassa kutsui Zelenskyitä ja EU:ta ”vastustajikseen”.

Pääministerin toivotti tervetulleeksi väkijoukko, joka hurrasi hänen nimeään sunnuntai-iltana, kun menestyksekkäät  äänestystulokset tulivat julki. Puhuessaan kannattajilleen Orbán julisti, että he "ovat saavuttaneet suuren voiton - niin mahtavan voiton, että sen voi nähdä kuusta ja takuuvarmasti Brysselistä".

"Koko maailma näkee, että kristillisdemokraattinen, konservatiivinen ja isänmaallinen politiikkamme on voittanut."

"Lähetämme Euroopalle viestin siitä, että tämä ei ole mitään menneisyyttä – tämä on yhteistä eurooppalaista tulevaisuuttamme."

Orbán sai ylistäviä viestejä uudelleenvalinnastaan konservatiivipoliitikoilta ja kommentaattoreilta, mukaan lukien Italian Matteo Salvinilta ja Ranskan Marine Le Peniltä, joka sanoi, että "ihmiset äänestävät, kansa voittaa".

Voittopuheessaan Orbán huomautti, että hänen puolueellaan oli vastassa iso joukko poliittisia vastustajia, paljon muitakin kuin ne, jotka antoivat äänensä.

"Tämä voitto on muistamisen arvoinen, ehkä jopa loppuelämämme ajan, koska meillä oli suurimmat vastustajat voitettavana. Vasemmisto niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin, Brysselin byrokraatit, Sorosin imperiumin rahat, kansainväliset valtamediat ja lopulta jopa Ukrainan presidentti", Orbán sanoi.

Unkari on kohdannut kovaa vastustusta myös EU:n sisällä sosiaalisissa ja poliittisissa kysymyksissä. Euroopan parlamentti äänesti maaliskuussa rahoituksen peruuttamisesta maalle, koska se kieltäytyy kumartamasta EU:n pervoa LGBT-myönteistä linjaa.

Huolimatta siitä, että Puola ja Unkari ovat ottaneet vastaan 1,5 miljoonaa ukrainalaista pakolaista, EU:n ylivoimainen enemmistö äänesti molempien maiden taloudellisten seuraamusten puolesta, koska ne eivät suostuneet hyväksymään EU:n yleisesti ajamaa LGBT-myönteistä kantaa edistettäväksi omissa laeissaan.

EU niin ikään on arvostellut Unkarissa hiljattain annettua laajaa lainsäädäntöä, joka tunnetaan nimellä lastensuojelulaki, joka kieltää homoseksuaalisuuden, "transsukupuolisuuden" ja pornografisen materiaalin tuputtamisen alaikäisille kouluissa sekä puuttuu ankarammin pedofiliaan.

Tästä selväjärkisestä Unkarin säätämästä lapsia suojelevasta laista, joka kieltää LGBT-ideologian ja homoseksuaalisuuden tyrkyttämisen unkarilaislapsille ja -nuorille, uutisoi myös Oikea Media kesäkuussa 2021.

Unkarin terveen järjen käyttö ei rajoitu ainoastaan maahanmuuttoon, vaan se ymmärtää todella torjua myös poliittisen gender-ideologian hyökkäykset.

Unkari järjesti sunnuntain 3.4.2022 parlamenttivaalien yhteydessä kansanäänestyksen lainsäädännöstä ja kysyi kansalaisilta, pitäisikö heidän mielestään koulujen opettaa lapsille homoseksuaalisuudesta ja "sukupuolenvaihdokseen" liittyvistä toimenpiteistä ilman vanhempien suostumusta sekä LGBT-ideologiaa tukevan mediasisällön edistämisestä.

Kansanäänestys sisälsi neljä kysymystä.

"Tuetko seksuaalista suuntautumista koskevien tiedotustilaisuuksien järjestämistä alaikäisille julkisissa oppilaitoksissa ilman vanhempien suostumusta?" ja "Kannatatko alaikäisten sukupuolenvaihdosta koskevien hoitojen edistämistä?" oli kaksi kysymystä.

Kaksi muuta kysymystä koskivat "rajoittamattoman" seksuaalisen sisällön paljastamisen sallimista, joka "saattaa vaikuttaa alaikäisten kehitykseen", ja "mediasisällön näyttämistä alaikäisille sukupuolenvaihtamista koskevista toimenpiteistä".

Kansanäänestys kuitenkin mitätöitiin, sillä yli 50 prosenttia annetuista äänistä todettiin kelvottomiksi tai muuten turmelluiksi.

Unkarin kansanäänestys LGBTQ-asioita, erityisesti alaikäisiä koskevasta laista, ei saavuttanut 50 prosentin vähimmäisäänten päätösvaltaisuutta, Unkarin kansallisvaalitoimisto ilmoitti maanantaina.

Vain 44 prosenttia sunnuntaina annetuista äänistä todettiin kelvollisiksi, mikä teki prosessista mitättömän.

Hyväksyttyjen äänten lisäksi 20 prosenttia jäi laskematta sopimattomien merkintöjen tai protestiviestien vuoksi, LGBT-järjestöjen ja opposition vaatimuksesta.

Kansanäänestyksellä haettiin kansan hyväksyntää laille, joka alun perin otettiin käyttöön lasten hyväksikäytön torjumiseksi.

Pääministeri Viktor Orbánin johtama hallitseva Fidesz-puolue oli lisännyt siihen kohdat pedofiliasta ja kiellosta tuputtaa alaikäisille homoseksuaalisuutta ja sukupuolenvaihdosta.

Lain hyväksyminen sai Euroopan unionin aloittamaan rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan, koska se piti sitä homofobisena, syrjivänä ja yhteisön "arvojen" vastaisena.

Unkarin hallitus haluaa suojella alaikäisiä siltä, mitä EU:ssa kaikin voimin yritetään edistää eli kouluissa tuputettavilta ajatuksilta homoseksuaalisuudesta, transsukupuolisuudesta, sukupuolenvaihdoksesta ja lasten seksualisoinnista. Näin ollen ei liene mikään yllätys, että Eurooppa-neuvosto oli leimannut edellä mainitut kansanäänestyksessä esitetyt kysymykset "tulkinnanvaraisiksi ja harhaanjohtaviksi".

Kansanäänestyksen epäonnistuminen ei kuitenkaan vaikuta kyseessä olevaan LGBTQ-lakiin, lastensuojelulakiin, vaan se pysyy voimassa ja Viktor Orbánin Fidesz-puolue pitää siitä kiinni  eikä Unkarin hallituksella ole sitä aikomusta muuttaa.

Unkaria yhtäjaksoisesti 12 vuotta johtanut Orbán hallitsee nyt vielä neljä lisävuotta, vaikka gallupeilla yritettiin ennustaa, että hänet syrjäytetään.

Unkaria 12 vuotta luotsanneen kansallis-konservatiivisen pääministerin ja Euroopan unionin (EU) pitkäaikaisimman pääministerin, Viktor Orbánin voittama neljäs peräkkäinen virkakausi vetää vertoja Saksan Angela Merkelin kaudelle, joka toimi Saksan liittokanslerina vuosina 2005–2021.

 

Tytti Salenius su 10.04. 10:14

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot