Saksan hallitus selvitti: Chemnitzissä ei tapahtunut median väittämää ulkomaalaisten joukkovainoa

Saksan hallitus vahvistaa: Angela Merkelin versio Chemnitzin tapahtumista viime syksynä oli väärä

Ulkomaat ma 10.06.2019 23:25
Angela Merkel levitti väärää tietoa Chemnitzin tapahtumista

Saksan hallitus vahvistaa AfD-puolueelle antamassaan parlamentaarisessa selvityksessä, että valtamedian ja liittokansleri Angela Merkelin versio Chemnitzin tapahtumista viime syksynä oli väärä. Hallitus myöntää, että sillä ei ollut niin sanotusta "Chemnitzin ajojahdista" muuta tietoa kuin se, mitä tuli kaupungin ulkopuoliselta medialta ja eräältä Antifa-ryhmältä.

Viime loppukesästä Saksan Chemnitzissä tapahtui väkivaltarikos, jota seurannut tavallisten, turvallisuudestaan huolestuneiden paikallisten ihmisten mielenosoitus sai Saksan sekaisin.

Sarastus-lehdessä jo viime elokuussa julkaistu saksalaisen kirjailijan Vera Lengsfeldin analyysi tiivistää tapahtumat ja niistä seuranneen mediakohun hyvin.

Kolme saksalaista joutui ulkomaalaisten hyökkäyksen kohteeksi ja jäi makaamaan maahan kuolleena tai vakavasti loukkaantuneena. Kuolleen kerrotaan saaneen yli kaksikymmentä veitseniskua. Noin kymmenestä hyökkääjästä kukaan ei nähtävästi loukkaantunut.

Kaksi tekijöistä saatiin kiinni. Toinen heistä oli todellakin syyrialainen, kuten netissä uumoiltiin, toinen oli irakilainen.

Tätä ennen oli kerrottu, että ”eri kansallisuuksia edustavat miehet” olivat riitautuneet keskenään. Yli kaksikymmentä veitseniskua yhteen ihmiseen kertoo ennemminkin silmittömästä väkivallasta.

Alkutahdit valeuutisoinnille löi Bild-lehti artikkelilla, joka rikkoo kaikkia vakavasti otettavan journalismin sääntöjä. ”Oikeistolaiset ryntäävät Chemnitzin halki”, lehti otsikoi ja aloittaa sitten vyörytyksensä: tuhannen ihmisen, heidän joukossaan useita äärioikeistolaisia, kerrotaan sunnuntai-iltapäivällä kerääntyneen kaupungin kaduille.

Heidän kerrotaan huutaneen ”Wir sind das Volk”, ”me olemme kansa”. Tämä vuoden 1989 rauhanomaisen vallankumouksen iskulause muutetaan lehdessä näin kuin ohimennen ”äärioikeiston” sloganiksi.

Tätä seurasi videotviitti, jonka kerrotaan näyttävän, kuinka ”fasistit” jahtaavat maahanmuuttajia. Videolla näkyy nuorten miesten välinen käsikähmä, jota ilmeisesti on edeltänyt jonkinlainen sanaharkka. ”Jahti” päättyy kymmenen metrin päässä.

Enempiä todisteita väitetyistä maahanmuuttajiin kohdistuneista hyökkäyksistä ei kuitenkaan vaikuta olevan. Alempana Bildin artikkelissa on valokuva, jonka teksti on repäisevä: ”Lähes 1000 ihmistä rynnäköi yhtäkkiä Chemnitzin kaduille”. Kuvasta ei tosin yrityksistä huolimatta löydä ”rynnäköiviä” ihmisiä, ainoastaan käveleviä.

Tämän jälkeen Bild siteerasi hallituksen tiedottaja Steffen Seibertin lausuntoa: ”Tällaisia mellakoita, erinäköisiin ja muualta tuleviin ihmisiin kohdistuvaa vainoa, tai yrityksiä levittää vihaa kaduilla, sellaisia emme hyväksy, niillä ei ole meidän kaupungeissamme mitään tekemistä, ja voin sanoa hallituksen puolesta, että tuomitsemme tämän jyrkästi.”

Seibert ei selvästikään ollut tietoinen Chemnitzin ylipormestarin ja poliisin edustajan lehdistötilaisuudesta. Poliisin edustaja oli sanonut, ettei ”levottomuuksissa” ollut tapahtunut kiinniottoja eikä heille ollut tullut rikosilmoituksia.

Hän oli puhunut vain pullojen heittelystä poliisia kohti asiaa sen enempää tarkentamatta. Pullojen heittely on kuitenkin eräs Antifan tunnusmerkki, ja Antifa osallistui vastamielenosoituksiin.

Bildin vanavedessä melkein kaikki laatumediat Saksassa aloittivat vihan ja vainon lietsomisen. Jokainen, joka avasi suunsa rikoksia ja terrorismia vastaan, on natsi. Myös Suomessa vastuullisuuttaan korostava valtamedia seurasi Bildin tarinaa. Totuuden Chemnitzin tapahtumista kertoi Oikea Media ja Oikean Median blogisti, dosentti Arto Luukkanen.

Vera Lengsfeld sanoi kirjoituksessaan, että se, mitä saimme kokea median ja poliitikkojen taholta Chemnitzin tapauksen johdosta, on ahdistava viha- ja kiihotussaarna, joka ei juurikaan perustu tosiasioihin, vaan ilmiselvästi vasemmistoradikaaleilta peräisin oleviin väitteisiin.

Nyt virallisen version virheellisyyden on vahvistanut myös Saksan hallitus AfD-puolueelle antamassaan parlamentaarisessa selvityksessä. Hallitus myöntää, että sillä ei ollut niin sanotusta "Chemnitzin ajojahdista" muuta tietoa kuin se, mitä tuli kaupungin ulkopuoliselta medialta ja eräältä Antifa-ryhmältä.

Tämän informaation Chemnitzin ja Saksin osavaltion viranomaiset osoittivat tekaistuksi: Chemnitzissä ei ollut mitään ulkomaalaisten joukkovainoa.

Nähtäväksi jää, oikaisevatko Yle, Helsingin Sanomat ja lukuisat muut suomalaiset tiedotusvälineet nyt Chemnitz-uutisensa, joissa toistettiin virheellisiä väittämiä.

 

Marko Hamilo ma 10.06. 23:25

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot